Ne znam ni ja koji su to vrtići "na papiru", ali mogu ti reći naše iskustvo. Vrtić nigdje nije imao istaknut "program rada s darovitima" (imao je neke grupe s posebnim programima, ali moj sin nije išao u takvu grupu).
Citiram Tanju_b, ali pišem općenito.

Darovitost je dijagnoza koja se dobije kao rezultat pregleda i opsežnog testiranja psihologa.
Da bi darovito dijete bilo registrirano u Ministarstvu znanosti... kao darovito (netko je to citirao) čeka ga obrada koju mi, evo, prolazimo već godinu dana. 2 timske obrade, drugo mišljenje psihologa, zahtjev prema nadležnim institucijama i na kraju potvrda.

Darovitost kao takva (posebice ako uz nju dolaze emcionalni, socijalizacijski i drugi sl.problemi) zahtjeva individualiziran pristup u nastavi (pretpostavljam i u vrtiću), ali kao što rekoh, procedura je dosta duga i iscrpljujuća.

Anyway, ako vam je dijete darovito, veselo, talentirano, sretno i zadovoljno i funkcionira u društvu - uživajte i dodatno sami radite s njim.
Sustav uskače uglavnom kada darovitost dolazi u kombinaciji s drugim manifestacijama koje darovitom djetetu onemogućavaju da izrasta u funkcionalnog pojedinca...

Provlačiti dijete po psiholozima i testiranjima samo zato da bi se u parku ili na poslu moglo hvaliti kako je njegovo dijete pametnije od drugih (znam dosta takvih) smatram krajnje primitivnim i kompleksaškim.

Moje mišljenje, naravno...