Evo popis knjiga koje sam čitala i kratak rezime :

Adoptin Parenting - Creating a Toolbox, Building Connections : MacLeod, Macrae - Ovo je velika knjiga napisana kao priručnik i podjeljeno u poglavlja tretira različita područja isprepleteno s primjerima, prim Hrana, Spavanje, Disciplina, Gubitak i Žalovanje i sl. Pisalo ju je zajedno puno autora, posvojitelja i stručnjaka koji se bave tom problematikom.
Po meni ovu bi trebalo imati knjigu doma kao neku osnovnu i onda dalje istraživati područja koja su nama bitna a u knjizi su date neke opće smjernice.
Super mi je što u knjizi ima mnoštvo linkova na web stranice i preporuke literature, ponekad i dvije tri rečenice o preporučenoj knjizi.

Raising Adopted Children - Louis Ruskai Melina - to je vec Vivl u gornjem postu sazela. Isto ko prirucnik samo manjeg obima nego prethodna knjiga.

Real Parents, Real Children isto Vivl opisala gore.

Adoption Is a Family Affair - Patricia Irwing Johnson - Ovdje se govori o užoj i široj obitelji i što bi oni trebali znati o posvojenju, na što trebaju paziti da ne bi nehotice povrijedili osjećaje posvojitelja i njihov djece.

The Post-adoption Blues - Karen J. Foli. John R. Thompson - govori o depresiji nakon posvojenja i meni je jako drago da sam je procitala. Mislim da se o ovom problemu jako malo govori i zna, u gotovo svoj literaturi je pažnja usmjerena na djecu i njihove probleme, a posvojitelji, ioako po povećalom najprije službi, pa poslije obitelji i okoline boje priznati da im je teško i da se teško snalaze da ne bi ispalo da nevole dovoljno svoju djecu i da nisu zaslužili biti roditelji.

Twenty things adopted kids wish their adoptive parents knew about - Sherrie Eldridge
Ovih dvadeset stvari tj. naslova poglavlja je prevedeno u članku na rodinoj web stranici. Odlična knjiga, pisan iz perspektive posvojene osobe, koja je usto i postala stručnjak koji radi na posvojenjima, stvarno mi je pomoglo da stvari osjetim i razumijem bolje i perspektive djeteta, tj. posvojenika.
Razmišljala sam o tome kako bi bilo da se udruzimo i prevedemo koju od knjiga na hrvatski, i probamo naci izdavaca, ili ako ne uspijemo barem postati dijelove na forum, ne znam kako stvari stoje s autorskim pravima, mislim da bi to mogli ukoliko dio teksta prevedenog iz knjige stavimo pod navodnike i navedemo izvor, kao u diplomskom ili nekom drugom radu???