Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: gdje cuvati lijek?

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno gdje cuvati lijek?

..tocnije, gdje cuvati panadol baby sirup? Znam da se antibiotici cuvaju iskljucivo u frizideru, ali za panadol sirup nigdje ne pise na kojoj temperaturi, u uputama za cuvanje pise samo- ne zamrzavati i to je sve.
    teta u ljekarni ga je izvadila iz ladice pa pretpostavljam da moze bit na sobnoj temp, ali nekako nisam sigurna, rok trajanja mu je do 2011, da li ce vrijedit do onda ako se cuva na sobnoj temp?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Neznam kak drugi, ali ja Panadol baby, Voltaren čepiće, Lupocete i sl.čuvam u vratima frižidera.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Isto kao rinama
    ali sutra lijekove selim iz frižidera, jer se malac izvještio u "hitromdanikonevidiinespriječi" otvaranju fridža

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja čuvam u mračnoj i hladnoj špajzi

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nema potrebe čuvati u frižderu. Takve lijekove treba čuvati na suhom, na sobnoj temperaturi, točnije do 25 stupnjeva.

U frižderu se moraju čuvati samo neki antibiotici, inzulini, Plivit D kapi, Plivit c tablete i neke kreme (oni lijekovi na kojima "čuvati na hladnom").

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I ja si to nekak mislim, da treba cuvat u frizideru da bi pisalo na kutiji ili u uputama obavezno cuvati na hladnom!
    Ovak ga cuvam na sobnoj temp al me ipak brine dal bude tolko dugo izdzal, pogotovo u ljetnim danima..

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Panadol sirup ako je otvoren treba čuvati u frižideru.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ne bi koristila lijek otvoren 2008 i u 2011. :/ ako ne pise da se cuva na hladnom nije potrebno na hladno iako se na nizim temp. teze naseljavaju kojekakvi zivi organizmi i teze raspadaju aktivne tvari pa je logicno ako se netko sigurnije osijeca drzati neke ljekove u frizideru.

u svakom slucaju ljekove koje nisi upotrijebila do kraja ili im je istekao rok valjanosti prema zakonu treba odnijeti u ljekarnu i oni su ih duzni skladistiti tj. odloziti na prikladno mjesto. nikako ih bacati u kos za smece. to su opasne tvari!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa

u svakom slucaju ljekove koje nisi upotrijebila do kraja ili im je istekao rok valjanosti prema zakonu treba odnijeti u ljekarnu i oni su ih duzni skladistiti tj. odloziti na prikladno mjesto. nikako ih bacati u kos za smece. to su opasne tvari!
    Ovo nisam znala, a za svaku je pohvalu. Uopšte, uvijek mi je bilo onako :shock: bacati lijekove u smeće jer ko zna ko/šta ih odandje može uzeti.
    Raspitaću se da vidim rade li to i ovdje.
    Hvala na informaciji.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj thousands of voices prvotno napisa
    Hvala na informaciji.
    da se raspitas i u RH mozda bi ti u nekim ljekarnama rekli da to nije istina jer se zakon ne provodi pa ti je sigurnije pogledat u zakone ili u vise ljekarni. mi na webu imamo narodne novine u kojima su objavljeni svi zakoni RH pa ako tako nesto postoji i za BiH mozda ti vise pomogne. aj kad saznas javi, bas me zanima.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj "zhabica prvotno napisa
    jer se zakon ne provodi
    tila san rec jer neke ljekarne ne provode zakon a trebale bi

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ako ništa ne piše na kutiji čuva se na sobnoj temperaturi tj. do 25 stupnjeva.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja Panadol baby sirup čuvam u ormariću sa lijekovima, na sobnoj (kupatilnoj, ali to je pomoćno kupatilo tj, WC) temperaturi. Nisam ni Plivit D čuvala u frižideru, niko mi nije rekao da treba. U frižideru su mi bili samo antibiotici. I Dalsy mi je na sobnoj u ormariću.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovo nisam znala, a za svaku je pohvalu. Uopšte, uvijek mi je bilo onako :shock: bacati lijekove u smeće jer ko zna ko/šta ih odandje može uzeti.
    Hvala na informaciji.
    To možeš pokušat u nekoj nazovi "mahalskoj" apoteci, kod magistre koju znaš, a možda te i tad blijedo pogledaju. Meni doktorica sa klinike, na pitanje šta sa starim ljekovima, rekla da ne mogu učiniti ništa drugo do sve staviti u dvije najlon kese, dobro zatvoriti i u smeće :/

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa

Hvala na informaciji.
    To možeš pokušat u nekoj nazovi "mahalskoj" apoteci, kod magistre koju znaš, a možda te i tad blijedo pogledaju. Meni doktorica sa klinike, na pitanje šta sa starim ljekovima, rekla da ne mogu učiniti ništa drugo do sve staviti u dvije najlon kese, dobro zatvoriti i u smeće :/
    I ja sam pitala isto, teta mi je rekla da prospem u wc skoljku, kao bolje tako nego u smece :? Da ljekarne preuzimaju - toga kod nas nema :/

To je bilo oko Bozica jer sam htjela pobacati otvorene, nepotrosene sirupe.
    Ne znam kako je gore, u smece ili kanalizaciju - zavrse u nasem tlu ili vodi

Inace ih drzim na mracnom mjestu u hodniku, ljeti prebacim u frizider.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo zanimljiv clanak:
    http://www.plivazdravlje.hr/?section...d=10886&show=1

izmedju ostalog citiram:

Lijekovi bi se trebali držati na što sigurnijem mjestu, čak pod ključem.

Jedino ispravno rješenje za stare i/ili otpisane lijekove je termička obrada, tj. spaljivanje u specijalnim spalionicama. Stoga lijek kojem je prošao rok valjanosti ne treba odlagati zajedno s komunalnim otpadom (s obzirom da isti tako može postati predmet zloporabe) već ga treba odložiti u zasebnu vrećicu i predati u obližnje reciklažno (sakupljačko) dvorište u vašem gradu i/ili obližnju ljekarnu, odakle će isti ići na termičku obradu, tj. spaljivanje.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja spadam u zimogrozne, meni je stvarno rijetko vruce..i cesto mi je ( i po zimi) sobna temperatura veca od 25 8) . Mene uvijek to muci kad je cuvanje lijekova u pitanju, tako da u frizideru drzimo cepice i sirup

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pitala u dvije apoteke - tete me blijedo pogledale i rekle NE.
    Ne mogu naći na netu da li i kod nas postoji takav zakon.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zakona nema 100%

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •