Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Novorođenče i osobnost

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Novorođenče i osobnost

Psiholozi kažu da je temperament najvećim dijelom urođen i da su to potvrdila ispitivanja novorođenčadi. Ako je tako, onda sigurno i roditelji mogu nešto primijetiti, vjerujem i točnije, jer su s djetetom svaki dan. Pogledate li unatrag, jeste li u prvim danima života svoje djece primijetili bilo što, a da je moglo ukazivati na određene, kasnije jasno vidljive crte ličnosti? Možda tada niste znali da ova ili ona posebnost u ritmu spavanja i buđenja, hranjenja, u reakcijama na razne podražaje nešto znači, a sad znate? Nekoliko višestrukih mama mi je reklo da su pokrete svakog od svoje djece još prije rođenja doživljavale na različit način i to po intenzitetu, ritmu, brzini. Kakva su vaša iskustva? Može li se već iz toga znati nešto o budućoj osobnosti?

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a ti si trudna, ili?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja nisam dugo, dugo nikakvu osobnost primjećivala. Svi oko mene su za svoju djecu govorili da već vide karakter djeteta u 2, 3 ili kojem već mjesecu, a ja to nikako za svoje dijete nisam mogla skužiti.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Od prvog dana sam znala da s njim neće biti lako
    Zaista je bio vrlo temperamentna beba i dok su druge mame šetale svoje male bebice koje su mirno spavale,moj je ili plakao ili ga se moralo nositi stalno. I dok je bio jako mali,mjesec,dva,tri...nikada nije bio na miru. Odskakivao je stalno u viperu ,stalno nešto "komentirao"...
    Uglavnom mogla bi reći da se dalo naslutiti da će biti temperamentno dijete što za sad i je...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Apsolutno vjerujem u urođen temperament jer imam dva dječaka koji su slični kao blizanci,a različiti kao dan i noć.Od prvog dana kad su se rodili bili su potpuno različiti,a takvi su bili i u trbuhu.

Čak sam po udarcima u trbuhu vidjela kakav će im biti bioritam,Josip je ranoranioc i njegova bi me lupkanja budila rano ujutro.Navečer bi bio savršeno miran.I sad je takav,zaspi u 20 30

Roko se u trbuhu nikad nije javljao prije 9 ujutro,sada je najveća spavalica u obitelji,a raspojasao bi se kasno navečer,u šali sam znala reći da nosim bećara. Trebam li reći da puno kasnije zaspi od starijeg brata?

Kad su se rodili,bili su sasvim različite bebe.Josip je bio vrlo plačljiv i osjetljiv,puno je plakao i bilo mi je vrlo teško s njim.
    Roko pak,s druge strane,nikad nije plakao,on je bio jedna od mirnih i zadovoljnih beba koje se nikad ne glasaju nezadovoljstvom,jedino kad je htio ciku bi zakmečao i to je bilo to.

Ja nisam radila ništa drugačije ,s obojicom sam postupala jednako.
    A ispali nebo i zemlja.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa jedino što se znalo jeste da će Matija biti živahniji i da će manje spavati :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja nisam sigurna da vjerujem u urodjenost temperamenta - tj. mislim da je tesko odrediti koliko nasa percepcija kao roditelja/staratelja/istrazivaca/donositelja zakljucaka utjece na perpetuiranje, naglasavanje i konacno definitivno oblikovanje/imenovanje odredjenog tipa temperamenta...

ipak , jedna od prvih svjesnih misli i osjecaja koje sam intezivno osjetila od prvih dana i mjeseci s lukom je bilo "kako je on cool, svoj, zna sto hoce, stalozen, uravnotezen..." mislim, otkud mi to... tek je bio novorodjence...
    ali stvarno, tako intezivan dojam sam dobila vec tada...
    i on mi se itekako potvrdjuje...

i drago mi je zbog toga jer ako se ikada moja sumnja u odredjenost temperamenta rodjenjem pokaze opravdana a utjecaj percepcije okoline (pogotovo blize) vrlo znacajan - luka je sreckovic...

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

imam dvoje djece i od prvih pokreta su bili drugačiji, a ono što najčešće uzimam za primjer kad nekome idem objašnjavat da su djeca od rođenja različita je način na koji su cicali. stribi bi bio na cici dan i noć, nebi se skidao, a sunča bi pocicala svoje u pet minuta i okrenula se na drugu stranu. dan danas su takvi - on je totalni "davež", stalno nešto komunicira, a ona obavi što ima i ide svojim putem.

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam kod lukasa jako rano vidjela osobnost, čak mi je još u bolnici sestra rekla da je jako zahtjevan i tvrdoglav ( ja sam tada mislila ma što ona zna)ali je i ostao takav.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    a ti si trudna, ili?
    Radim na tome. I usput skupljam sva moguća znanja povezana s roditeljstvom, tom nepreglednom i nepresušnom temom. A i inače me zanima ljudska priroda...volim raznolikost. Utoliko su mi iskustva drugih (koja mene, nadam se, tek čekaju) itekako dragocjena i korisna.

ronin - s nestrpljenjem očekujem nastavak tvoje priče za koji mjesec!

lucky day - slažem se s time da je percepcija u velikoj mjeri subjektivna, no zanima me može li se o tome nešto znati ili makar naslutiti u ranoj fazi života, prije razvoja govora.
    Ako neverbalna komunikacija kod odraslih često točnije pokazuje tko su i što misle, vidi li se to već na početku?

U svakom slučaju, hvala vam na zanimljivim odgovorima, nadam se da će ih biti još!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa

lucky day - slažem se s time da je percepcija u velikoj mjeri subjektivna, no zanima me može li se o tome nešto znati ili makar naslutiti u ranoj fazi života, prije razvoja govora.
    Ako neverbalna komunikacija kod odraslih često točnije pokazuje tko su i što misle, vidi li se to već na početku?
    cuj, ja ti (potajno) vjerujem da je precepcija APSOLUTNO subjektivna...
    ali to je jos svojevrsna hereza u znanosti i novija otkrica kvantne fizike (ter mozebitne implikacije tih otkrica na druge znanosti) upucuju da bi itekako moglo biti tako...
    tako da ti se ja tu ne slazem da neverbalna komunikacija ni kod odraslih tocnije (a kamoli ne tocno) pokazuje tko su i sto misle...
    a kamoli kod djece...

no, to me eto ne sprecava da donosim sudove i zalkljucke... ne mogu si pomoci... a u nekima od njih i uzivam...

no imam kriticku distancu od njih...

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Novorođenče i osobnost

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa
    Psiholozi kažu da je temperament najvećim dijelom urođen i da su to potvrdila ispitivanja novorođenčadi. Ako je tako, onda sigurno i roditelji mogu nešto primijetiti, vjerujem i točnije, jer su s djetetom svaki dan. Pogledate li unatrag, jeste li u prvim danima života svoje djece primijetili bilo što, a da je moglo ukazivati na određene, kasnije jasno vidljive crte ličnosti? Možda tada niste znali da ova ili ona posebnost u ritmu spavanja i buđenja, hranjenja, u reakcijama na razne podražaje nešto znači, a sad znate? Nekoliko višestrukih mama mi je reklo da su pokrete svakog od svoje djece još prije rođenja doživljavale na različit način i to po intenzitetu, ritmu, brzini. Kakva su vaša iskustva? Može li se već iz toga znati nešto o budućoj osobnosti?
    Mislim da je to teško ispitat :/
    Iako kad su znali reči da u koje vrijeme je aktivan prije rođenja da če tako i kasnije i stvarno dosta je živahan
    Vjerojatno i je temperamenat urođen,ali ovisi i o podašanju roditelja.
    A kako to dokazati kad na sreču večina roditelja odgaja svoju dijecu koja su slična njima temperamentom-e sad dali zbog gena ili zbog toga što konkretno moje "divlje" djete gleda mene kako pokušavam otplesati Proud Mray kao Tina na svom koncertu,plešemo na folklornu glazbu,zabavnu,rock,pop itd I uvjek je uspavljivan uz ples(nije mi ni palo na pamet u AS ga njihat-kao kolegica koja ima puno mirnije djete)
    E sad opet to puno mirnije djete od kolegice koje nije zahtjevno-čak samo sjedeči u kolicima zaspi.Ali kad mi dođemo- dođe do mene da ga dignem,žica da jaše meni na nozi itd.
    Osim gena,ponašanja roditelja,baka...ima i drugih stvari kao npr mm ili adaptirano(moj su budio na 20-40 min i bio isto tolko na cici),duda-ja sam je dala S sa nekih 5mj. i uzela za tjedan dana (kaže mi jučer kolegica kako se točno sječa mojih riječi "to nije moj S")jer je prestao istraživat kao do tada

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kod mene je identično kao i kod traktorke.
    dok se rađala izlazila je s uzdignutim kažiprstom i to mi je bio jasan znak kako će nam kasnije svima bit šefica. što i je.
    ja i sad pomalo zavidim mamama koje mogu negdje doći sa svojoim mirnom i poslušnom dječicom koja će mamu/tatu poslušat i sist makar 2 minute na jednom mjestu ili se povinovat njihovom mišljenju i zahtjevu.
    kod nas toga nema.
    ili je po Šefičinom ili nikako.
    tvrdoglava je do boli.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vjerujem da je nesto urodjeno ali to je samo predispozicija koja se modelira odgojem. Moja M je zustra, to je i njen fizijatar zakljucio i iz toga proizlaze mnoge njene kvalitete ali je i izvor nekih problema, ne velikih, ali ipak. Volim tu njenu narav no tesko je reci kako ce biti kad ce imati 4 godine (do tad bi, prema nekim psiholozima, karakter trebao uvelike biti formiran).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Otkako je rođena curica (11) je bila zahtjevno dijete - i danas je takva.
    Bila je lijena na jelu - i ostala
    Nije je smetalo da je nosi ko stigne, poznat ili nepoznat - i danas strašno voli ljude
    Uvijek se smijala i bila veseljak - takva i ostala (možda i previše )

Malac opet suprotnost - narav mu je otprilike ista kao i kad je rođen - a bio je mirna, tiha, stidna beba koja je najviše voljela da spava i jede.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •