Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Sindrom kubitalnog kanala

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Sindrom kubitalnog kanala

Trnu mi mali i domali prst, a dr. Gugl moje tegobe naziva sindromom kubitalnog kanala.
    Počelo je u trudnoći, pa prestalo, pa se povremeno javljalo u toku noći... a zadnjih dana osjećam trnjenje i dok radim.

Na webu nalazim ovo "iječenje ovisi o stadiju bolesti. U početnom stadiju preporuča se samo izbjegavanje određenih pokreta ručnim zglobom, laktom i ramenom, sa svrhom izbjegavanja istezanja ulnarnog živca. Pacijentu treba dati detaljne informacije kako bi razumio mehanizam istezanja živca i pokušao naći alternativni položaj ruke pri poslu, svakodnevnim aktivnostima, spavanju itd."

Zna li netko koji su to položaji... ne mogu sad, ne stignem od gužve na poslu ići na pretrage... znam da je trebam ići na EMG (ići ću... samo ne sad, molim bez komentara na ovo )
    Ima li tko iskustava za podijeliti? Što mogu učiniti?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

To ti je živac koji je malo zgnječen u karpalnom tunelu, prvo pri određenim pokretima ruke, a kasnije stalno pa su ti prsti konstantno utrnuti.
    Onda ideš na operaciju. Nije strašna, mislim da i mene čeka.
    Meni trne kad držim ruku svijenu u laktu s teretom (recimo, kao kad nosim kišobran), ili kad vozim bic pa mi je zglob šake savijen pod 90 jer mi je ruka na volanu, ili kad štrikam.
    U spavanju mi ne trne, u trudnoći je bilo grozno i nemoguće, bolila me cijela ruka. Magnezij mi je malo pomogao.
    Od kad sam rodila, imam samo sporadične smetnje pri tim nekim položajima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mojca, za početak ispod zgloba ruke na mišu stavi neki priručni jastučić. Meni je klasika stavljati paket papirnatih maramica (može se regulirati visina - ako je previsoko, izvučeš koju...). Moji kolege imaju svašta - od šivanih jastučića do zarolane frotir čarape. Neki sjede na loptama, neki imaju anatomske podloge za leđa, ima i trokutastih jastuka za guzicu... Bitno je imati i podesivi stolac, stol ne smije isto biti previsok... Ja doma imam tipkovnicu koja nije na stolu nego u ladičici ispod i ta mi je isto zgodna.

Isto - nije dosta rasteretiti ruku, moraš i vrat... Tu pomažu dvije stvari: jedna je jastučić za vrat (moj je neki na napuhavanje, ali ne da se to meni koristiti) a drugo je vježbanje. Standardne daktilografske vježbe za rasterećenje zglobova i vratne kralježnice - slično je ovom s tvog linka. Ja znam raditi sklekove u vertikali (upirem se u zid, sa lagano zabačenom glavom), pa širim i skupljam laktove i ramena, pa izdužujem vrat (to treba u svakom trenutku imati na umu), pa ... ček da se sjetim (moram napraviti da bih znala zapisati)

Evo malo teorije: http://www.fitness.com.hr/zdravlje/o...-sjedenja.aspx

Evo još malo: https://marul.ffst.hr/tajnistvo/prak....racunalom.pdf

I na kraju - bitan ti je i krevet i jastuk doma. Meni je baš ove godine dokuferilo, naručila novi, do kolovoza ću imati pravi bračni krevet, ovakav, s letvicama: http://www.mobilar.hr/detalji.asp?ID=47

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, da - Mojca, dosadna sam, ali nemoj ni yogu zaboraviti.... Ja baš osjećam neugodne posljedice nevježbanja (sezona u yoga centru je završila, godišnji odmor nije počeo, a u stanu su mi majstori, ali izdržat ćemo - sve je to s dobrom svrhom....)
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.07.2014. at 09:43

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Gita, koliko sam skužila karpalni i kubitalni kanal nisu isto... karpalni ima utjecaja na palac, kažiprst i prstanjak, dok kubitalni na mali i domali prst.
    Kod karpalnog kanala je stvar u pritisku na živac u zglobu, odnosno šaci, dok je kod kubitalnog pritisak u laktu...

Hvala Petrlin, pogledati ću.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Gita, koliko sam skužila karpalni i kubitalni kanal nisu isto... karpalni ima utjecaja na palac, kažiprst i prstanjak, dok kubitalni na mali i domali prst.
    Kod karpalnog kanala je stvar u pritisku na živac u zglobu, odnosno šaci, dok je kod kubitalnog pritisak u laktu...

Hvala Petrlin, pogledati ću.
    Nije isto ali ima zajednički nazivnik - kompresivne neuropatije.

Sve ti je to cijeli kinematički lanac - vrat, rame, lakat, ručni zglob, prsti....

Nema druge nego osluškivati svoje tijelo i tražiti si položaj za rad u kojem je opterećenje najmanje, prekidati statične položaje čim stigneš i razgibavati se. Mene je karpalni kanal mučio u trudnoći (i jedino tada) a ostalo vrijeme me kolju vanjski prsti ovako kao i tebe. Pogotovo mi je bilo gadno dok su klinci bili mali i dok sam ih nosila (starijega naročito), uffff - lakat, vrat, križa.... bolje da se ne prisjećam. A na poslu od miša - desna lopatica i rame. Vjerojatno svatko od nas ima neke položaje u kojima su živci izloženi pritisku. A i nije samo od računala... Moja baka je provela život za šivaćom mašinom, pa se isto ujutro dizala s trncima u rukama i tresla ruke da joj to prođe....

Terapija koja bi trajno pomogla je promjena načina na koji obavljamo posao. Nisam za sebe još našla ništa prikladno, a kad nađem, dojavit ću... Znam se zafrkavati (ali nije to bez vraga) s našom spremačicom da bi mi dobro došlo dnevno 1 sat njenog posla ili bilo kakvog fizičkog posla.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A nisam dobro zguglala, nije me ni zanimalo previše.
    Meni su trnuli prstenjak (zakaj se tak zove uopće kad se prsten nosi na domalom prstu?) i domali prst.
    Onda ja imam obadva sindroma ?!?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Sori, krivo sam rekla prstenjak umjesto srednjak..

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sori, krivo sam rekla prstenjak umjesto srednjak..
    Dobro, riješili smo imena. Ja ih zovem palac, kažiprst, treći, četvrti, mali .
    Dakle meni su trnuli srednjak i prstenjak, pomalo i mali prst.
    Sad mi trne samo prstenjak.
    Posljednje uređivanje od gita75 : 17.07.2014. at 16:10

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •