Pitanje je jasno! Naime, vidim da sva djeca oko mene već sa 6 mj sjede i sve je u redu, a mene je nekidan šokirala naša fizijatrica s time da dijete ne bi smjelo sjediti prije 9-10 mj. i ako želi da ga treba sprečavati. Šta mislite o tome?
Pitanje je jasno! Naime, vidim da sva djeca oko mene već sa 6 mj sjede i sve je u redu, a mene je nekidan šokirala naša fizijatrica s time da dijete ne bi smjelo sjediti prije 9-10 mj. i ako želi da ga treba sprečavati. Šta mislite o tome?
Pa osobono ne mislim da bi trebalo spečavati bebu od 7 ili 8 mjeseci da sjedi ako se samo posjedne, neke s 9 već i hodaju, ali smatram da ih ne treba posjedati dok to sami ne naprave.
Moja ima 7 i još se ne posjeda. Ponekad joj malo podignem naslon u kolicima i to je to. Sad se zadnjih dana hoće iz poluležečeg podići u sjedeći ali znam da to nije to.
Stigne
Smiju sjediti tek kada se mogu same posjesti ,nikakvo podupiranje jastucima ili postavljanje u sjedeći položaj.D se počeo posjedati sa 6 -7mj, L sa 7-8mj.
ja isto mislim da ne treba sprečavati, ako se stvarno samostalno posjeda. znači leži na leđima, okrene se na trbuh, digne se četveronoške pa se bočno posjedne, ne znam jesam dobro objasnila.
miha je počeo negdje sa 7,5 samostalno sjediti.
sprečavati ne, ako to radi samo, bez pomoći.
nisam uvijek sigurna da li roditelji, kad kažu da im dijete sjedi, misle da ono ostane sjediti kad ih oni postave u taj položaj, ili se posjelo samostalno.
to nije isto.
moja cura se sama posjela nešto nakon navršenih 9 mj.
ne mora beba nužno u četveronožni pa u sjed-moj to radi iz potrbušnog na bok pa se onda s boka polako ručicom podiže u sjedeći.
Prvi put cujem da dijete nebi smjelo posjedati samo do 9-10mj. :/
Moj Ante se po prvi put sam,samcat iz lezeceg polozaja doveo u sjedeci sa 5,5mj.
Mislim da vam je fizijatrica dala savjet o tvom djetetu, koje ona prati. Ne općenito za svu djecu.Garfy prvotno napisa
Zdravo dijete će napraviti sve samo, bez pomoći sa strane, i u tome ga nema smisla sprečavati.
moja se sama posjela sa 8,5 miseci.
balerina se posjela dva dana prije napunjenih 8 mjeseci, i BC takodjer i od tada sjede. do tad su bili u lezecem polozaju ili kako su sami se postavili.
pogledaj ovaj topic
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=21141
ne. baš je jasno objasnila da se to odnosi na svu djecu. navodno je to pravilan motorički razvoj. kad sam joj ja rekla da sam hodala sa 8 mj ona se šokirala i rekla da će me zbog toga bolit leđa sa 40-50 god. :shock:Honey prvotno napisa
nisam baš sigurna da je u pravu odnosno da bi ponašajući se kako ona kaže dali garanciju svojoj djeci da ih nikad neće boljeti leđa.
upravo zbog ovih teorija počinjem gubiti povjerenje u fizijatre. mislim da smo svi počeli malo previše "filozofirat" oko djece. da je tako mi svi koji smo sjedili sa 6 mj bi danas bili gobavi i ne znam kakvi sve.
cure imam pitanje!
moj maleni je napunio 9 mjeseci, puze profesionalno i zadnjih tjedan dana se dize na noge za sto god se uhvati i stoji sam ALI ne posjeda se...
neznam da li ga smijem sjesti u hranilicu ili podignuti kolica? sto mislite?
Moje dijete se počelo posjedati samostalno malo prije 9 mjeseci. Indentično kao što kaže rvukovi2:
.ne mora beba nužno u četveronožni pa u sjed-moj to radi iz potrbušnog na bok pa se onda s boka polako ručicom podiže u sjedeći
2 tjedna nakon toga digao se na noge, a tjedan nakon toga počeo raditi korake uz namještaj.
Andrija se posjeo sa 9 mjeseci i tjedan dana (ja sam već brinula), i odmah idući dan se ustao i krenuo koračati uz namještaj.
prvi puta cujem ovo za 9 ili 10 mjeseci, koji je to fizijatar?
ima na www.poliklinika.org pravilan razvoj i tamo je slika kako i kada se dijete pravilno posjeda.
dorian se posjeo s 8 mjeseci, prije toga je puzao i lezao, ili bio u polulezecem kod hranjenja u kolicima ili viperu
kod nas je isto bilo ovako i nismo ga sjedili dok se nije sam poceo sjedit, al onako cvrsto i sigurno da smo bili mirni da je to sjedenje. ali je bilo tesko obranit se jer se posjedao i svi su komentirali da kad se vec dize i koraca da je dovoljo cvrst i da sam sjedimarac komarac prvotno napisa
![]()
sa nekih 8mj bas onako stabilno
a od 6,5 mj je pokusavala i pridrzavala se jednom rukom
još uvijek nismo niti blizu sjedenja a fali nam dva dana do 7 mjeseci
Kod nas je to islo skolski-Propuzala na 7.mjesecdan,odmah pravilno. Zatim se pocela tako iz cestveronoznog polozaja okretat i posjedat na guzu,pridrzavajuci se jednom rukom.
A bas posjela se,bez drzanja sa 8 mj.
Mislim da sve sto djeca mogu,sama i bez forsiranja i potpomaganja da i smiju raditi. Jer im je ocito muskulatura dovoljno za to razvijena.
ja se držim one stare narodne-dijete smije sve što može
xmilamaja prvotno napisa
moja je pocela sjedit stabilno sa 8 mj a posjedat se malo ranije, sa 7 i pol
Greta se sama posjela sa 8 mj i 3 tjedna
a fizijatar je već bio zabrinut- pa kak ne sjedi!!!![]()
eto vidiš....
Xkinder prvotno napisa
nika je pocela samostalno sjediti sa 10,5 mjeseci
Moja curicka se sama posjela jako, jako rano - sa otprilike 4,5 mjeseca. Nastavila je sjediti, stabilno.Garfy prvotno napisa
Sve to bez ikakvog poticanja, podupiranja, nagovaranja, itd. Curicka htjela sjediti.![]()
Sjecam se da je mene pak zabrinulo sto tako rano sjedi (da li je to u redu za kicmu), no pedijatrica mi je potvrdila pravilo - sve sto je dijete motoricki SAMO u stanju uciniti - dopusteno je.![]()
Sa 7 mj sjedi stabilno, sama se dovodi u sjedeci, dakako. sa 6 se posjedala isto sama ali nije bila tako cvsta i sigurna.
Moja cura se sama posjela tek s 9 mjeseci i odmah potom propuzala. Od rođenja smo s njom vježbali, doduše doma, ali kad smo pošli kod fizijatrice ispalo je da smo sve radili pravilno i kako treba. I onda nam je fizijatrica rekla da djeca nisu mali roboti pa da trebaju svi u isto vrijeme sjesti, propuzati, prohodati... Tkđ., ni svi autori se ne slažu oko tih vremenski okvira za pojedine radnje pa prema nekim autorima ona uopće nije kasnila.meda prvotno napisa
Svakako, mislim da je bolje uzalud otići kod liječnika, nego sjediti doma, a nešto možda nije u redu. Ali, ne treba se ni slijepo držati tih razvojnih tablica po internetu.