Stranica 7 od 13 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 606

Tema: ogtt?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mozda malo blesavo pitanje, ali sto cu kad padam s Marsa (odnosno drugog kraja zemaljske kugle) - zasto jelovnik uopce odredjuje ginekolog? Ne bi li to trebao raditi nutricionist.

Ovdje GD dijagnosticira ginekolog, nakon OGTT-a, a zatim salje nutricionistu, koji pomaze trudnici kreirati jelovnik koji vrijedi (samo) za nju.

Ona dijeta sto obicno kruzi forumom kad se prica o GD-u, to bih dala autoru da jede. I smijala se.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Nema nutricionista i pitanje ti uopce nije glupo. Ova dijeta se automatski daje svim trudnicama bez obzira na rezultate ogtta i tezinu-visinu. Ja bi autoru i doktorima dala da drze ovu dijetu trudni i gladuju od prakticki pocetka trudnoce. Da ne pricam koliko je to sve stresno,barem meni uz sve druge probleme. Nadam se da ce od svih ovih sr..a beba biti normalna. Ja vise nisam.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Mozda malo blesavo pitanje, ali sto cu kad padam s Marsa (odnosno drugog kraja zemaljske kugle) - zasto jelovnik uopce odredjuje ginekolog? Ne bi li to trebao raditi nutricionist.

Ovdje GD dijagnosticira ginekolog, nakon OGTT-a, a zatim salje nutricionistu, koji pomaze trudnici kreirati jelovnik koji vrijedi (samo) za nju.

Ona dijeta sto obicno kruzi forumom kad se prica o GD-u, to bih dala autoru da jede. I smijala se.

Na Marsu je drugacije nego u Hrvatskoj. Tu postoji samo jedan jelovnik koji su si ginekolozi podjelim mail-om.
    Ne vjerujem da je itko tu nutricionistu vidio ( ikad). A mozda i bolje. Vidjela sam kako izgledaju jelovnici osoba koje imaju dijabetes , i jos neke terapije ( npr. antikoagulansima).

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa kad kod nas (nažalost) u bolnicama najčešće niti nema nutricionista.
    KBCovi ga znaju imati, ali onak tipa 2 na cijelu kliniku koji vjerojatno imaju prečeg posla

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Na Marsu je drugacije nego u Hrvatskoj. Tu postoji samo jedan jelovnik koji su si ginekolozi podjelim mail-om.
    Ne vjerujem da je itko tu nutricionistu vidio ( ikad). A mozda i bolje. Vidjela sam kako izgledaju jelovnici osoba koje imaju dijabetes , i jos neke terapije ( npr. antikoagulansima).
    Grozno, ali ajde, super da postoji internet. Valjda onda nekako ljudi uspiju skrojiti normalan jelovnik, ako zele.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Pricam sa sekom i ona isto ima povisen secer prema novim smjernicama ali nije na nikakvoj dijeti, kao i njena prijateljica koja ima gd! Samo treba izbjegavat slatko i pripazit kaj jede. Dr.veli da ova dijeta nije dobra i da pretjeruju. Ne stavlja ih na dijetu i normalno naprave ogtt pa tek onda vide. Tko je tu lud?!

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moja iskustva sa GD iz prošle trudnoće.
    OGTT u 23 tt ok, ali s obzirom na malo veću bebu poslao me ponovno na OGTT u 36 tt i pokazalo malo povišeni šečer, odmah dijagnoza gest. dijabetes, bolnica (36 sati) i dijeta. Morala sam se držat ove famozne dijete o kojoj pišete, jedino nisam imala ograničenje u voću. Bila sam gladna ko pas i u tih zadnjih mjesec dana sam izgubila 3 kg. Dobila sam spravicu i morala sam vodit dnevnik tj mjerit šečer 2 sata nakon svakog jela i s tim na kontrolu u bolnicu. To sam jako dobro radila pa sam izbjegla novo ležanje od 36 sati tamo. A dok sam bila u bolnici na tim njihovim mjerenjima na njihovoj ishrani šečer mi je pao ispod minimuma tak da su me odmah pustili doma. Koma koja ishrana za trudnice.... Beba je bila 3650/48 cm, toliko o veličini

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Baš gledam meni na stranici poliklinike harni, i kaže ili 50 g kruha, ili 200 g tjestenine. Pa si ja sad mislim što je taj kruh posebno drugačiji od tjestenine? Onako, kruh je tjestenina, samo rahla. Ako ga sprešaš dobiješ istu stvar - tjesteninu. K tome se tjestenina obično radi s jajima, a kruh bez. Koja logika stoji iza tog?

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Meni ta dijeta nema logike. Pise 200 g tjestenine i to ide pod 2 jedinice kruh i zamjene. Onda mi u drugoj pise da 1 jedinica rize iznosi 20g sirovo,tj.60g kuhano. Kao ne jedite ugljikohidrate a onda ti napise 200 g krumpira koji navodno jako podize secer. Ja nista ne kuzim...

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Radi se o skrobu. Tu je razlika izmedu kruha i tjestenine. Kuhanjem se oslobada skrob, zato se voda od kuhanja koristi za zgusnjavanje jela. I manje ga ostaje u samom tijestu. Ne vidim razloga za preispitivanje necega sto su slozili ljudi koji su skolovani za to.

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

I razlika je kakvog krumpira. 200g kuhanog ti nece podici secer ali 200g pecenog hoce.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Zašto ne bi preispitivali ako nam nešto nije jasno?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Radi se o skrobu. Tu je razlika izmedu kruha i tjestenine. Kuhanjem se oslobada skrob, zato se voda od kuhanja koristi za zgusnjavanje jela. I manje ga ostaje u samom tijestu. Ne vidim razloga za preispitivanje necega sto su slozili ljudi koji su skolovani za to.

Skolovani valjda prije 10,000 godina. Mislim, ta dijeta koja se stalno vrti po forumu, to stvarno nitko ne bi trebao jesti. Apsolutno nitko, a kamoli trudnica.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kia, god GD-a je jos jedna od najmanjih opasnosti velicina novorodjenceta. Ima puno drugih razloga zbog kojih GD treba drzati pod kontrolom.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ako su tako skolovani zasto svima propisuju istu dijetu bez obzira na visinu i tezinu?i kak da dobijem sve vitamine i minerale od snite kruva,case mljeka i 5 dkg salame?da vazna je beba koja ce si sve uzet od mene.a to kaj ce zena imat posljedice nikom nista.a to da nam nije jasno nije.uvalit papir s jednim primjerom jelovnika nikakvo objasnjenje.ovo kak se tretiraju trudnice u hrvatskoj treba dat u novine i na tv.sramota.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Zalosno da uz tolike pametne doktore mi tu moramo traziti odgovore na forumu.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

A gle, hoces dijetu skrojenu za tebe plati nutricionista. Svaka trudnica se tu nosila sa time ukljucujuci i mene. Poanta je da tvoj visoki secer moze ostaviti puno posljedica za tvoju bebu, porodajna tezina je najmanja briga. Zbog secera se citav metabolizam preokrene i razmjena tvari i hormona nije pravilna. To ti je veci problem. Dijeta koju ti daju u bolnici je osnovna i djeluje kod svih povoljno na secer bez obzira na tjelesnu gradu, godine itd.I skoro svaka ju ponekada prekrsi ali je jos uvijek unutar neke normale. Ukoliko si aktivnija trudnica, pitaj i trosis vise kalorija, pitaj ginica kako bi mogla dodati jos. Danas ima puno zamjena ciji je gl nizak.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Tipa: umjesto secera i zamjena za secer postoji xilit, okusom je gotovo identican a dobiva se iz breze. U napadajima ludila spremila bih si zele sa njime.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

He Ayan, zato su tu Solgar, Centravit, i ostali. Ako ne može prirodno, može sintetičko. Ne znam ni koga bih pitala od njih. Ovi koji mi vade krv su kemičari, laboranti, što li. S nalazom idem k opstetričarki, ili ginički. Ginica nije ni gledala nalaze, opstetričarka rekla da moram na dijetu i najavila inducirani. To je to. Srećom, meni je bilo 5 do 12 tada kada je opstetričarka digla frku. Ili nije na sreću. Možda sam mogla izbjeći žuticu kod male.

Ja sam u napadajima ludila kupovala one čokolade za dijabetičare koje koriste te alternativne zaslađivače. A onda si pojedeš i opet te pere grižnja savjesti jer ne znaš je li i taj šećer štetan.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 28.04.2016. at 18:05

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    A gle, hoces dijetu skrojenu za tebe plati nutricionista. Svaka trudnica se tu nosila sa time ukljucujuci i mene. Poanta je da tvoj visoki secer moze ostaviti puno posljedica za tvoju bebu, porodajna tezina je najmanja briga. Zbog secera se citav metabolizam preokrene i razmjena tvari i hormona nije pravilna. To ti je veci problem. Dijeta koju ti daju u bolnici je osnovna i djeluje kod svih povoljno na secer bez obzira na tjelesnu gradu, godine itd.I skoro svaka ju ponekada prekrsi ali je jos uvijek unutar neke normale. Ukoliko si aktivnija trudnica, pitaj i trosis vise kalorija, pitaj ginica kako bi mogla dodati jos. Danas ima puno zamjena ciji je gl nizak.

Eh, Kris. Cudi me da onda ne umiru zene s ove strane bare, koje imaju GD, a ne jedu snitu kruha i salamu koje im je propisao lijecnik. Dijeta nije dobra. Ne ubija jer hrana to rijetko kad napravi u tako kratkom vremenskom periodu, no da je dobra, nije. I nitko ju takvu ne bi trebao jesti. Najmanje trudnice.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Čekirala sam na cronometeru, sve na 100 g:
    krumpir kuhan - 15.8 g škroba, 0.9 g šećera
    krumpir pečen - 17.3 g škroba, 1.7 g šećera
    špageti - 26.0 g škroba, 0.6 g šećera
    kruh, bijeli - 37.2 g škroba, 5.7 g šećera

Kod krumpira kuhanje ne igra neku ulogu. Kod kruha ovisi koji je, ali da, dok je kupovni ima prilično šećera. Oko 6 x više od krumpira ili tjestenine. Ali škroba samo duplo više od tjestenine.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ne smijem nikakve multivitamine jer mi je od njih zlo. I nije problem u slatkom,barem meni. Ako i zgrjesim u ovoj dijeti to je onda pola paradajza vise, ne 240 nego 250 ml jogurta...ako mi to dize secer onda u smokve. Ali ne mogu a da ne mislim koliko je ovo lose za trudnu zenu. Da, secer treba biti pod kontrolom, beba je najvaznija. Ali ne mozes meni trudnoj i nekom dijabeticaru koji to nije dati da jedemo isto. Nitko me ne moze uvjeriti da je to ispravno.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ayan, jesu li ti dostupni ovi prenatal vitamini? http://www.amazon.com/Rainbow-Light-.../dp/B002CPRLH6

Nisu mi nikad tesko pali na zeludac, a razne druge ne mogu podnijeti (trudna ili ne). Ove uzimam godinama, u trudnoci i za vrijeme dojenja (i u kombinaciji dojenja i trudnoce).

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Bas cu pitati u ljekarni. Hvala ti. ☺

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

• Healthy diet. Eating the right kinds of food in healthy portions is one of the best ways to control your blood sugar and prevent too much weight gain, which can put you at higher risk of complications. Doctors don't advise losing weight during pregnancy — your body is working hard to support your growing baby. But your doctor can help you set weight gain goals based on your weight before pregnancy.

A healthy diet focuses on fruits, vegetables and whole grains — foods that are high in nutrition and fiber and low in fat and calories — and limits highly refined carbohydrates, including sweets. No single diet is right for every woman. You may want to consult a registered dietitian or a diabetes educator to create a meal plan based on your current weight, pregnancy weight gain goals, blood sugar level, exercise habits, food preferences and budget.

( http://www.mayoclinic.org/diseases-c...n/con-20014854 )

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ako sam dobro shvatila dijagnoza gd.se postavlja tek nakon sto su dvije vrijednosti ogtt-a povisene, a ne na temelju guk-a ili samo jedne vrijednosti kao kod nas? Meni nisu odmah nakon poroda kontrolirali secer, niti jednom dok sam bila hospitalizirana radi indukcije. Tek 3 mj.nakon poroda radila sam ogtt.
    Prema kojim se smjernicama vodi RH?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U RH rade OGTT odmah, trosatni, ako se ne varam.

Kod mene prvo rade glucose challenge, sto je jedno vadjenje krvi, sat vremena nakon popijene glukoze. Ako je taj rezultat izvan normalnih okvira, tek tad se ide na OGTT. Dva povisena rezultata na tom testu garantiraju dijagnozu.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Ayan prvotno napisa Vidi poruku
    Ako sam dobro shvatila dijagnoza gd.se postavlja tek nakon sto su dvije vrijednosti ogtt-a povisene, a ne na temelju guk-a ili samo jedne vrijednosti kao kod nas? Meni nisu odmah nakon poroda kontrolirali secer, niti jednom dok sam bila hospitalizirana radi indukcije. Tek 3 mj.nakon poroda radila sam ogtt.
    Prema kojim se smjernicama vodi RH?
    Može se raditi metoda 1 koraka ili 2. Kod 2 koraka se prvo pije 50 grama glukoze pa ako je vrijednost nakon sat vremena veća od 7,8 mmol/L radi se dodatno trosatni ogtt (sa 100 grama glukoze). Tada dvije ili više povišene vrijednosti znače dijagnozu GD.

Kod nas se najčešće radi metoda od jednog koraka.
    Šećer se vadi natašte.
    Popije se otopina 75 grama glukoze.
    Mjeri se vrijednost nakon jednog sata i nakon dva sata. Dijagnoza se postavlja ako je i jedna vrijednost povišena (nataste veca ili jednaka 5,1; nakon 1 sata veca ili jednaka 10 i nakon 2 sata veća ili jednaka 8.5). Znači kod ovog testa dovoljno je da je jedna vrijednost povišena.

Oba testa su jednakovrijedna.
    To su smjernice američkog i europskog stručnog dijabetološkog društva, a u HR se vode tim smjernicama (barem bi trebali).
    Nakon što se dijagnoza postavi, target vrijednosti su niže od ovih dijagnostičkih.

5.1 natašte je samo cut off točka, malo koji ginekolog smatra tu vrijednost zbilja zabrinjavajućom

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Targeti (nakon postavljene dijagnoze) su natašte do 5.3, 1h nakon jela do 7.8 i 2h nakon jela do 6.7 mmol/l

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja kad sam bila očajna radila sam si sladoled od jagoda. Miksala vrhnje za šlag u kojem sam močila mahunu vanilije i unutra miksane jagode.

... a šećer mi je najviše skakao od bijelog kruha. Od pol puter štangice mi je šećer bio viši nego poslije 1 mađarice

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U RH rade OGTT odmah, trosatni, ako se ne varam.
    nakon 2 sata, pa nakon još 2 sata

Datum pristupanja
    Mar 2016

Početno

Eto mene, već 23 puna tjedna na trudničkoj dijeti...sad sam 30+4 tt...

Ja sam ogtt radila u Petrovoj na odjelu za dijabetes i fetalni rast i izgleda ovako....sva tri vađenja krvi bila su iz venske krvi (ne iz prsta)...
    Prvo vađenje natašte pa Vam daju da popijete glukozu, ne znam točno koliko ali čini mi se da je bilo čak 100 g, nakon čega mi je bilo muka za pop....
    Drugo vađenje nakon 60 minuta, pa treće nakon 120 minuta...
    U Petrovoj ako Vam je jedna vrijednost viša od referentnih već je panika i strpaju Vas na dijetu....

E sad, kaj se tiče dijete...ja se držim koliko mogu, al fakat nisam jednom vagnula niti jednu namirnicu, kombiniram sve kako mi paše, ali maksimalno izbjegavam šećere i bilo što od bijelog brašna...i šećer mi je skroz u redu...probat ću Vam nabrojati namirnice koje jedem pa možda netko dobije neku ideju ja papicu...

Najvažnije od svega je da jedete stoput dnevno po sitno (ja stalno nešto žvačem i imam u ustima sigurno svaka dva sata)...po sitno znači...(NE da maznete sendvič pa za dva sata neku čokoladu ili kolačić), već ujutro doručak (npr. dvije šnite integralnog kruha sa dva kuhana jaja), pa za dva sata bananu, pa za dva sata npr.pogrickate malo oraha, ljesnjaka, badema, pa za dva sata ooooo gle, već ručak, pa maznete juhicu s povrćem, komad mesa, kao prilog rižu i gomilu salate po izboru, pa opet za dva sata npr jabuku, itd..........
    Napunite fržider sa jogurtićima (običnim ne voćnim), kefirom, acidofilom, svježim sirom, mliječnim namazima, mlijekom, uvijek imajte voća na stolu (najbolje jabuka, kivija, naranči, u bananama i npr.kruškama ne pretjerujte, limuna za limunadu)...
    Ja jedem i recimo tunu ili neku ribicu iz konzerve za doručak jednom tjedno (ona nema ni šećera ni ugljikohidrata), pojedem i hrenovku ili pileći parizer tu i tamo...meso jedem SVE, samo pazim da nije masno, prženo na gomilu ulja ili pohano, a često spremam na grill tavi, dinstano, kuhano, pečeno u rolu isto na mrvicu ulja...
    Što se tiče začina...dakle, koliko soli, vegete, papra, stavite prilikom pripreme u jelo to je to, NEMA naknadnog dodavanja...
    Kruh jedem isključivo integralni ili raženi (kupim neki narezani pa ne dolazim u napast da odrežem debelu šnitu), i obično ga jedem za doručak, poslije me ne traži...
    Krumpir obično kuhani, dinstani, pečen u rolu na masnom papiru s kap ulja...
    Ako radim npr.neko varivo, gulaš, grah, nikad ne radim zapršku, zafrig ili ne znam kak to već zove tko, nego skuham posebno krumpir, mrkvicu pa ga izmiksam u pire i s tim zagustim....

Bitno...zaista pazite da ne miješate skupa npr. kruh, krumpir, tijesto, rižu, žgance....
    ...UVIJEK kraj sebe imajte čašu punu vode (znači čim popijete odmah u kuhinju natočit drugu čašu)...
    ...Ako Vas ulovi želja za slatkim...čokolada koja ima više od 70% kakaa ne podiže jako šećer, naravno isto pojedite par kockica a ne cijelu...
    ...Umjesto šećera imate STEVIU, isto ima i Dorinina čokolada sa Steviom (nije baš nešto fina al jbg. bolje išta nego ništa)...

Eto svašta sam Vam nadrobila, nadam se da sam pomogla bar nekome...

Ak sam kaj zaboravila pitajte...

Još jednom, ja ništa ne važem, kombiniram svašta i moj šećer je ok, profile radim svakih 4-5 tjedana i uvijek su mi u redu...

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Smaugica e to je prehrana
    Vazno je piti puno vode a ovo sto si nabrojala su sve ok namirnice pogotovo orasasti plodovi. Ne razlaze se sva hrana jednako i iako djeluje da ima vise kalorija ne dize secer puno. Vlakna su isto vazna.

Datum pristupanja
    Mar 2016

Početno

KrisZg

Ma kužim ja cure koje tek kreću s ovom glupom dijetom, i ja sam u početku bila luda i gladna, jer ovo su sve namirnice koje te neće zasititi poput sendviča, pizze, bureka iz pekare, pa izdržiš poslije pet sati da ništa ne jedeš....pa sam se laganini navikla, a kako prolazi vrijeme sve više mašte imam pa se sjetim svakakvih recepata...meni je dr.u bolnici rekla da uključim maštu kad si radim klopu...npr.umjesto kupovnog voćnog jogurta narezuckati voća u obični, povrće na sto načina, salatice s piletinom....kaj ja znam...
    Npr.neki dan sam radila štrudlu s jabukama s integralnim korama, umjesto običnog šećera stavila fruktozni...i zadovoljila želju sa slatkim...

Zato nemojte biti očajne curke, malo kombinirajte namirnice, kad kupujete bilo što okrenite pa vidite koliko ima šećera, UH...ja sam zaključila da je najbitnije da se jede svako malo jer tako šećer stalno bude u nekoj normali...

Prije sam jela dvaput dnevno, jednom na poslu neku glupost iz pekare, ili neki sendvič, pa oko pol 5, 5 kad bi došla doma, kada bi potamanila sve kaj mi dođe pod ruku...i eto par kila viška, a celulita na izvoz...

U trudnoći uz ovu zdravu klopu zasad sam dobila 1, možda 2 kg, a smanjio mi se celulit....a pičim prema 31 tt....

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Pricaj mi o ocaju. Stavili me u bolnicu na profil i 36h mi nisu dali jesti ako ti je prehrana pizza i burek, naravno da je teško inace se sve da prilagoditi.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Moj danasnji primjer jelovnika: dorucak-casa mlijeka,kriska crnog kruha,kuhana sunka. Rucak-200g kuhanog krumpira,malo piletine s dinstanim kiselim zeljem. Vecera-jogurt s kriskom kruha i sirnim namazom i dodam si jedan paradajz. Međuobrok jabuka ili bademi ili naranca ili mlijeko ili jogurt ili jagode npr. Jedem otprilike svaka 2.5h. Nocni obrok je toplo mlijeko s cimetom. Posto volim tijesto i to je ono kaj sam i u normalnoj prehrani najvise jela,napravim ko fol bolonjez,propirjam paradajz s mijesanim purecim mesom i 120g tijesta. Salatu ne vazem jedem neograniceno jer ju obozavam.
    jucer rucak-zelena salata i riza s pirjanim gljivama. Ili mozete piletinu s kuganim povrcem i salatu.
    slatko bas ne volim tak da mi ne fali. Fali mi tijesto kojeg mogu pojest brdo.
    Od ulja samo maslinovo,puno vode piti,ak me ulovi glad jogurt,mlijeko,bademi...
    nadam se da sam pomogla.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cure, ova dijeta od 1800 kcal jest blago rečeno dosadna, ali to je zapravo samo jedan primjer jelovnika
    Pristup se bazira na podjeli na 6 osnovnih grupa namirnica ( 1. kruh i zamjene, 2. meso i zamjene, 3. voće, 4. povrće bez škroba, 5. masnoće, 6. mlijeko i zamjene)
    Podjela je napravljena na osnovu sadržaja makronutrijenata u namirnicama koje su nam svakodnevno na raspolaganju. Makronutrijenti su ugljikohidrati, proteini i masti

U skupini uz kruh su razna tijesta, žitarice, krumpir i slično

Meso podrazumijeva i ribu, sireve, jaja

Mlijeko je sve mliječno što nije sir (ni namazi nisu tu, kao ni maslac)

Masnoće podrazumijevaju naravno ulja, maslac, majonezu, ali i stvari poput špeka, čvaraka, čak i orašastog voća

itd itd

Ne opravdavam pristup, prilično je pojednostavljeno to sve, ali zapravo je puno fleksibilnije nego što izgleda kad otvorite tu famoznu 1800 kcal dijetu koja se vuče okolo

Po tome, ako za doručak imate zadanu jednu jedinicu kruha (hipotetski), onda će to biti 30 g kruha ILI neka zamjena za kruh u količini koja odgovara istoj količini ugljikohidrata koliko ih ima u tih 3 deke kruha
    Dakle, možete si napraviti zobene pahuljice
    Ali onda količina mlijeka na kojem ste ih kuhali treba biti predviđena jelovnikom (to je skupina mlijeko i zamjene)

Ili npr. ako piše 3 jedinice mesa ili zamjena, to može biti neka količina salame podriguše (opet hipotetski) ili neka druga količina najfinijeg sušenog goveđeg jezika, ali koja u sebi ima onoliko grama proteina koliko podrazumijevaju te njihove tri jedinice

Što se tiče kalorija, to treba procijeniti individualno za svakoga

Ali 1800 kcal nije baš malo, samo stvarno otužno izgleda ovako raspisano kao u toj dijeti

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To mi je isto onako upitno. Recimo, meni je u obje trudnoće koža užasno suha. Mislim da mi fali masti u prehrani. Znam da nije neka referenca, ali evo, ispunjavam bar tri točke: http://www.index.hr/fit/clanak/6-zna...ni/889326.aspx
    Sada da izbacim i to malo masti, a recimo važne su za dosta toga. Mozak je skoro cijeli izgrađen od masti. Ne znam.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 30.04.2016. at 12:18

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ako dijabeticari ovak jedu polovica ih umre od gladi a ne od secera.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja imam dijabetes i jedem manje
    I još sam živa :D

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam dijabetes i jedem manje
    I još sam živa :D
    Jel ti secer ostao nakon poroda? Jel se drzis ovakve dijete i koliko si gladna? Sorry na pitanjima...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma ne, ja imam dijabetes od djetinjstva, na inzulinu sam. To nema veze s gestacijskim dijabetesom.

U trudnoći nisam unosila više od 2000 kcal, ali u teoriji mogla sam više da sam htjela, jednostavno bi to pokrivala dodatnim inzulinom izvana, važno je postići da šećer u krvi ne bude nimalo povišen jer to škodi bebi. Kad nisi na inzulinu nego ovisiš o vlastitoj gušterači (a ona malo šteka, zbog rezistencije na inzulin koju tvoje tijelo ima - otud dijagnoza gestacijskog dijabetesa), onda je mudro ograničiti unos kalorija na onoliko koliko je nužno da se dijete dobro razvija. To koliko ti kalorija treba ovisi o BMI prije trudnoće, o tvojoj razini tjelesne aktivnosti, o tvojoj visini itd.

Višak kalorija i debljanje preko okvira očekivanog za trudnoću jako ubrzavaju i pogoršavaju situaciju s gestacijskim dijabetesom. Ali kao što sam već napisala, onaj primjer dijete od 1800 kcal je tek primjer, bilo bi dobro kad bi doktori koji tu dijetu preporučuju objasne malo detaljnije cijeli sistem sa skupinama namirnica i zamjenama itd.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Danka bas mi je zao da imas dijabetes od djetinjstva. Da trebali bi dr.bolje objasniti sve, trebale bi postojati detaljnije upute od samo jednog papira i trebalo bi dijetu prilagoditi individualno. P.S. jos uvijek umirem od gladi. Danas sam vidjela psa kroz prozor i sjetila se hot doga. Haluciniram od dijete.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mene mala spašava. Ne stignem jesti. Danas sam na jednoj kriški kruha sa tri šnite salame, dva paradajza i jednim redom crne čokse. Cijeli dan čekam priliku da napravim calzone od patlidžana. Kruli mi u želucu.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne vidim u tome spas
    Trebas jesti redovito, manje obroke.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Ayan prvotno napisa Vidi poruku
    Danka bas mi je zao da imas dijabetes od djetinjstva. Da trebali bi dr.bolje objasniti sve, trebale bi postojati detaljnije upute od samo jednog papira i trebalo bi dijetu prilagoditi individualno. P.S. jos uvijek umirem od gladi. Danas sam vidjela psa kroz prozor i sjetila se hot doga. Haluciniram od dijete.
    Ma ne, ne trebaš se osjećati tako oko mene, ja sam ok.
    Napisala sam za svoj dijabetes zato što često pišem o tome, pa da ne ispadne da pametujem s visine i teoretiziram

Sretno svima

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Uopce ne ispada tako. Drago mi je da se ovako netko javi pa da cujem iskustva.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Da li je ovaj nocni obrok obavezan ili ga mogu preskociti? Nisam navikla jesti tako kasno.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Naravno da nije obavezan!
    On je ostatak nekih prošlih vremena..Danka će najbolje znati kojih
    Stvarno bi trebalo te planove prehrane i jelovnike malo updejtat

Stranica 7 od 13 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke