Hoćeš mi linkat? Ja se još nisam susrela s tim podatkom.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 03.05.2016. at 16:37
http://klokanica.24sata.hr/trudnoca/...-trudnica-1101
http://mijenjamo-dijabetes.hr/?p=1588
http://www.plavikrug.org/index.php/o...vljana-pitanja
ima još ali ih sad ne mogu sve naći. uglavnom se postoci krecu oko 50 %.
makar mi se ovaj postotak od 2-4% trudnica koje dobiju gd čini netočnim. čini mi se da je prije 40% kod nas. baš sam jučer pričala s doktorom i kaže da u zadnja dva tjedna ima epidemiju trudnica s gd, rijetko koja ga nema.
ne bi rekla da je prehrana glavni uzrok dijabetesa ili gd. može biti jedan od okidača, ali vjerujem da tu postoji puno drugih faktora.
Ja sam to citala u gotovo svakom ozbiljnom clanku o dijabetesu u trudnoci.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Ovi s Harnija su govorili za dijabetes tip 1.
"Žene koje su imale gestacijski dijabetes, imaju povećani rizik razvoja dijabetesa melitusa za više od 30% nakon 10 godina od trudnoće. Čak 5-10% žena s gestacijskim dijabetesom, dobit će dijabetes melitus tipa 1."
http://www.poliklinika-harni.hr/Gest...dijabetes.aspx
Dijabetes tip 2 je češći i čini se ne tako strašan kao ovaj prvi, koliko neka bolest može biti ne strašna.
Taj se dobije čim se ne pazi na prehranu, ako sam shvatila, bila trudna ili ne bila.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 03.05.2016. at 21:35
Ali to se onda ne slaže s ovim što Ayan i Kris kažu da su pronašle.
Ja bih rekla da se radi o 30% većoj šansi za dobiti tip 2, sto na kraju bude oko 5-10 % žena..inače podaci koje sam ja nasla kazu da ima velike veze s etnickom pripadnosti..
Uglavnom, za te postotke nisam sigurna (clanaka je zbilja more, tko bi to čitao) samo sam htjela reći da nije tako uska veza gestacijskog i tipa 1..
Sve što sam čitala je bilo veza gd i kasniji razvoj dijabetes tipa 2.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Research has shown that women with gestational diabetes have a 50 percent chance of developing type 2 diabetes — which is why it’s so important to make those healthy habits routine during pregnancy and keep a check on your health even after your pregnancy is over.
Tu je postotak veci. Nije tesko od toga zaključiti da je tocan podatak 5-10% za tip 1. To je krajnji rezultat.
Nije, tip 1 nema veze s gestacijskim dijabetesom, tj. njegovim uobičajenim oblikom koji podrazumijeva postojanje inzulinske rezistencije. Tip 2 i gestacijski dijabetes imaju sličnu etiologiju, a tip 1 je nešto sasvim drugo.
Usput, nikakvim čuvanjem i urednim životom ne može se spriječiti pojava tipa 1, a kod tipa 2, dovoljno tjelesne aktivnosti i izbjegavanje debljanja (dakle, pravilna prehrana) može odgoditi pojavu bolesti do u beskonačnost. Inače, sklonost tipu 2 prenosi se u genima, i to u većoj mjeri nego kod tipa 1.
U principu ono što kaže je da se ne treba nakon trudnoće zapustiti i jesti kao da nema sutra, postati pretio i ne baviti se sportom. Kod svakog nezdrav način života podiže taj rizik. Ništa što bi te trebalo prestravit ako paziš. S tim da se s dijabetesom 2 da živjeti. Nije nemoguć kao dijabetes 1.
A gle iz koze se ne moze tako da hoces neces nemas kuda nego pod zemlju. Inace se ne prejedam, normalno jedem, ne pijem, ne pusim, nemam viska kg, bavim se vjezbanjem min.5h tjedno, nemam nikog u obitelji da ima dijabetes. A opet eto vec 2x...pa se brinem.makar mislim da su kod mene okidac stres i tbl.
Kod tipa 2 gusteraca ipak proizvodi nesto inzulina za razliku od tipa 1, jesam u pravu?
Da li je itko imao probleme kao sto su vrtoglavice, nizak tlak i slabost uz mracenje pred ocima? Od kad sam na ovoj dijeti to mi se događa svakodnevno. Inace imam nizak tlak a sad je jos nizi, osjecam slabost.
Kod tipa 2 je problem u nesposobnosti organizma da efikasno iskoristi inzulin koji luči gušterača, zbog toga što su receptori za inzulin koji se nalaze na površini stanica nesavršeni. To se naziva inzulinska rezistencija i njenom razvoju i pogoršanju jako pogoduje debljanje, a kod žena i trudnoća sama po sebi.
To može ići dotle da je razina inzulina u krvi povišena (jer gušterača bjesomučno radi potaknuta višim vrijednostima glukoze u krvi, blaženo nesvjesna da inzulin ne stiže kamo treba)
S vremenom se gušterača iscrpi, plus, na stanice koje luče inzulin dodatno loše djeluju visoki šećeri i uništavaju ih. Tako postoje ljudi s tipom 2 koji su potpuno ovisni o inzulinu izvana. Kod tipa 2, ako se na vrijeme uoči i počne tretirati, dobri se rezultati postižu uvođenjem redovite tjelesne aktivnosti, redukcijskom dijetom ako je osoba debela (nisu svi!), održavanjem normalne tjelesne težine.
Kod tipa 1, stanice koje luče inzulin bivaju uništene autoimunim napadom organizma samog. Taj proces u pravilu ide sporije što je organizam stariji, ali svejedno ljudi s tipom 1 uvijek završe na inzulinu izvana (nekad se proces umiranja stanica razvuče na nekoliko godina, ali obično ide brže).
Izgubila sam 3 kg u manje od 3 tjedna. Imam uzasne vrtoglavice, nizak tlak a mucnine su jos gore, doslovno kao da mi netko rukom stiska zeludac.
Ako ti je tako lose od nedostatka hrane, pojacaj orasastim plodovima i unosi vise tekucine.
Draga improviziram.☺
dorucak i vecera su mi isti-kukuruzni kruh snita da ne prelazi 60g,kuhana sunka 2 snite, 1 jogurt.
eventualno dodam paradajz.
Rucak- danas sam radila sojine ljuskice pola male salice,malo propirjala mrkve i k tome tijesto max.120 g kuhano. Uz to zelena salata neograniceno. Sve na maslinovom ulju.
ili npr.pastrva ili lokarda to onak jednu srednje velicine ne vazem to. Uz to jedan srednji krumpir kuhani i blitva na leso koju isto ne vazem.
međuorok 1 jabuka srednja, ili ju naribam s malo cimeta, ili jagode 190 g.
Hm, mislim da bi ili trebala potražiti mišljenje dijetetičara, ne znam, nekog stručnjaka za dijabetes, ili manje revno držala se ovih uputa. Ovo nije prehrana za trudnu ženu.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 06.05.2016. at 19:01
Rekla sam to doktoru.da gubim kile i da ovu dijetu ne mogu drzati trudnice. On veli da je to dijeta s vuk vrhovca za dijabeticare. I kaj sad da radim? Strah me da ne zavrsim na inzulinu ili da bebi nesto ne bude zato pazim. Ali da je iscrpljujuca je. Koma...
Ayan ovo kaj ti jedeš nije 1800kcal nego dijeta s VV za 1300 kcal.
Definitivno nije normalno da gubiš tolike kile, ali ako jedeš samo 1300 nije niti čudno
http://www.poliklinika-harni.hr/Dijeta-1800-kcal.aspx
Ayan pogledaj ovaj meni
I evo s VV..1800kcal
ZAJUTRAK
- 1 jedinica iz skupine "mlijeko i zamjene" (1 čaša mlijeka 2,8mm; 2,4dl)
- 2 jedinice iz skupine "kruh i zamjene" (1 kriška crnog kruha, 60g)
- 2 jedinice iz skupine "meso i zamjene" (šunka kuhana, 60g)
DORUČAK
- 2 jedinice iz skupine "voće i zamjene" (2 kom sezonskog voća, 200g)
- 1 jedinica iz skupine "kruh i zamjene" (1/2 kriške crnog kruha, 30g)
RUČAK
- 2 jedinice iz skupine "kruh i zamjene" (krumpir kuhani, 200g)
- 2 jedinice iz skupine "povrće i zamjene" (povrće ili salata, 200g)
- 2 jedinice iz skupine "meso i zamjene" (piletina, junetina, svinjetina, 60g)
- 2 jedinice iz skupine "masnoće i zamjene" (ulje, 2 čajne žlice, 10g)
UŽINA
- 1 jedinica iz skupine "kruh i zamjene" (1/2 kriške kruha, 30g)
- 1 jedinica iz skupine "mlijeko i zamjene" (BioAktiv LGG jogurt, 240g)
VEČERA
- 2 jedinice iz skupine "kruh i zamjene" (1 kriška kruha, 60g)
- 2 jedinice iz skupine "meso i zamjene" (sviježi sir, 120g)
- 2 jedinice iz skupine "masnoće i zamjene" (vrhnje 12%, 4 žlice)
- 1 jedinica iz skupine "voće i zamjene" (1kom sezonskog voća, 100g)
NOĆNI OBROK
- 1 jedinica iz skupine "voće i zamjene" (1kom sezonskog voća, 100g)
Ako nekome treba pomoć oko kruga i zamjena, tu sam![]()
Kao što vidiš, 1800 kcal obuhvaća puno više hrane, nego kaj si ti jela..baš mi je žao što si se tako mučila
Dok ne dođeš do nekog normalnog doktora, možda ti mi iskusne dijabetičarke možemo pomoći![]()
Pošto su sad aktualne jagode:
1 jedinica UH za jagode iznosi 190 grama (znači nije kod svog voća 1 jedinica 100 grama..to je jako pojednostavljeno napisano)
Pa ako trebaš 2 jedinice iz voća, onda je to 380 grama jagoda
Imam tu dijetu od 1800 cal. Samo se ocito ne snalazim. Da li postoji nutricionista koji bi napravio dijetu individualno?
Postoji sigurno nutricionist (na VV i jako dobro educirane med. sestre) koji bi ti mogle pomoći. Zamoli gina da ti da uputnicu za VV za trudničku ambulantu
Meni kod tih jedinica nije bilo jasno evo ovo. Kad napiše dvije jedinice iz kruha, a u zagradi jedna kriška od 60 g. Znači li to onda 2x ono u zagradi? Ne jedna, već dvije kriške, ukupno 120 g? Ili ono u zagradi odmah jesu te dvije jedinice? Što ta jedinica zapravo označava?
1 jedinica crnog kruha je 30 grama (pola kriške)
U obroku je navedeno da se jedu dvije jedinice, dakle uzme se 60 g.
A i mislim, crni kruh, ... postoji onaj švedski, pun suncokreta. Postoji raženi. Postoji crni koji izgleda kao ofarbani bijeli.
Sad budi pametan.
U vrijeme kad su to sastavljali, nije bio tako veliki izbor hahahahaha
Ovo je bitno: jedna jedinica kruha i zamjena za kruh sadrži u sebi 15 grama ugljikohidrata.
Većina kruhova i peciva koja se kod nas mogu kupiti ima od 40 do 55 g ugljikohidrata u 100 g kruha/peciva. (Tu ne ubrajam one neke low-carb verzije)
I onda kalkulator u ruke i računaj, nije komplicirano.
Šalim se, nije jako bitno hoćeš li pojesti 26 ili 34 grama UH ako imaš gestacijski dijabetes, ništa se dramatično neće desiti. Bitno je ne naginjati uvijek samo na jednu stranu.
Preciznije mjerenje UH bitno je za osobe koje uzimaju vanjski inzulin, jer o tome ovisi doza koju si trebaju dati i bitno je da ne fulamo jer nas to može odvesti u hipo i hiperglikemije.
Ayan i ja sam još jedna trudnica sa gestacijskim dijabetesom od početka trudnoće i nažalost podebljim iskustvom u svemu tome. Žao mi je što se toliko mučiš, znam da nije lako.
Ovo tvoja prehrana koju si navela je premalo za trudnicu. I sama sam se uvjerila da nekad ginekolozi nisu upućeni u neke stvari. Najlakše je nekome uvaliti papir sa dijetom i nek se snalazi.Cure su ti navele dobre primjere, ali najbolje ti je otići nutricionistu da ti sastavi dijetu.
Ne znam jel jedeš meso, ali probaj si za ručak napraviti uz povrće, piletinu ili puretinu, biti češ sitija. Žuta minuta ti je dobro rekla za švedski kruh, ja ga koristim i meni ne diže šećer. Također za međuobrok smiješ svježeg sira . Jedi malo više bjelančevina poput sira, jaja, mesa. Biti češ sitija.
Drž se![]()
Lotta zao mi je da si i ti u klubu. Jedem meso, ali problem je sto imam uzasne mucnine uz sve ovo i gadi mi se hrana, osobito od kad sam na ovoj dijeti. Gladna sam, ali mi je jos gore kad se najedem. I sve mi smrdi. Gledam sad po netu kako jedu trudnice s gd vani i to nema veze s ovom mizerijom koju mi jedemo. Dosta mi je novih smjernica, njihovih glupih dijeta i povrsnosti. Toliko su pametni a nitko uz tolike trudnice se nije potrudio napisati prirucnik sa smjernicama. Oko 17.5.radim ogtt i ako bude ok nema sanse da vise ovako jedem.
Citala sam da meso ne dize secer, zasto ga je onda propisano npr. 60g? Da li ga mogu pojesti vise?
Vidim da kažeš sve ti stvara mučninu, a baš sam htjela predložiti pileća jetra. Oko dva komada, 88 g, trećina su kcal u danu, a imaju lijep nutritivni sastav i dosta željeza. Može ih se kuhati za paštetu, a može ih se pržiti na ulju pa dodat brdo češnjaka. Ili jednostavno u juhi. http://www.allaboutdiabetes.net/chic...for-diabetics/
At Mayo Clinic, if your blood glucose level is higher than 140 mg/dL (7.8 mmol/L) after the one-hour test, your doctor will recommend the three-hour test. If your blood glucose level is higher than 190 mg/dL (10.6 mmol/L) after the one-hour test, you'll be diagnosed with gestational diabetes.
For the three-hour test:
- A normal fasting blood glucose level is lower than 95 mg/dL (5.3 mmol/L).
- One hour after drinking the glucose solution, a normal blood glucose level is lower than 180 mg/dL (10 mmol/L).
- Two hours after drinking the glucose solution, a normal blood glucose level is lower than 155 mg/dL (8.6 mmol/L).
- Three hours after drinking the glucose solution, a normal blood glucose level is lower than 140 mg/dL (7.8 mmol/L).
Ovo sam prepisala sa stranica Mayo klinike, nije mi jasno čije smjernice naši slijede????????????
Meni je bilo 5.1 natašte (Mayo 5.3)
Nakon 1 sat 7.2 (Mayo 10)
Nakon 2 sata 7.6 (Mayo 8.6)
Mi nemamo nakon 3 sata...
Čije smjernice naši slijede da li znate?
Mislim da meso ograničavaju zbog masnoća jer one isto dižu šećer. Iz mojeg iskustva ja pojedem više od 60 g mesa. I ne diže mi šećer. Bitno je da je nemasna piletina, puretina, čisto bijelo meso bez masnoća. Ovo za mučnine te razumijem, ni ja nisam mogla ništa jesti tijekom njih. Samo se malo strpi, znam lako reći, ali bude prošlo.I mene ljuti to što kod nas ti samo uvale papir sa dijetom, a nikakvog ozbiljnijeg savjetovanja nema. Držim fige za dobar ogtt.
Nasi imaju druge izvore ( ocito). http://www.hkmb.hr/povjerenstva/arhi...2012-06-30.pdf
A kako znaš koje su ti vrijednosti ako ih prvo ne izmjeriš tim testom? Simptomi mogu upućivati na sve ili ništa. Zato se testovi provode.
Pa vadis glukozu nataste na prvom vadenju krvi.
Gledaj, to govorim za sebe. Znam prilicno zasto se neki testovi provode, zasto su vrijednosti takve kakve jesu i sto to nosi. Kao sto nisam radila ogtt prije 14 i 7 godina, tako ga ne bih radila rutinski niti danas da sam trudna ( samo zato sto sam trudna).
Posljednje uređivanje od sirius : 07.05.2016. at 22:49
Prvo vađenje glukoze mi je bilo u sklopu OGTT-a i samo ta prva od tri vrijednosti nije bila dobra. Dobro, ja sam bila nabila od početka do kraja trudnoće nekih 19 kila ako se ne varam. To me kvalificiralo za provjeru u svakom slučaju.
A koje su prave indikacije za OGTT?
prvo vadenje krvi , je prvo vadenje krvi.
ono koje imas u obicnom laboratoriju u prvom tromjesecju ( kks, biokemija, urin).
I na tom prvom vadenju krvi ne bih gledala nove preporuke , nego stare, za " normalne" odnosno netrudne ljude.
Sto se kila tice u nekom trenutku trudnoce , pred kraj , prestanem gledati i mjeriti kile.