Bok curke,
imam dilemu.

Meni je secer nataste pod normalno uvijek oko 5,4-5,6.

Mjesec dana prije trudnoće sam sam vadila secer za netrudnicki OGTT, na taste 5,6; nakon 120 min i opterecenja s 75g glukoze 4,9. (sve unutar ref. vrijednosti; za nataste ispod 6,2; nakon 120min ispod 7,8)

U 7tt standardna analiza krvi, opet secer natsate 5,5 u labosu doma zdravlja; ginicka digla paniku i poslala me na OGTT u 8tt u vinogradsku! iako nisam nista modificirala po pitnaju prehrane, nekim cudom je bio nataste 4,8; 1h 3,7, 2h 4,0 (ref je manje od 5,1 kaj sam sat naucila za trudnice; nakon 1h manje od 10, nakon 2h manje od 8,5)

i iako je kao OGTT ispao "dobar", bojim se da je ovo bio netipican pad na 4,8; jer imam svoje nalaze GUK unutar zadnjih 10 godina i mozda je 1-2 puta od preko 15 mjerenja bio ispod 5. I ja mislim da je moj secer sasvim normalan i da su to moderne size, ali mi dr. prijeti dijagnozom GD.

S obzirom da ste iskusne, koliko je uobicajeno da je secer u oba dosadasnja OGTTa (2.mj i 4.mj 2016) na taste osjetno visi nekog nakon opterecenja glukozom? logicno bi mi bilo da mi je nakon opterecenje visi nego na taste, pogotovo 1h nakon opterecenja. Dal tu nes ne stima? Kome da se konkretno obratim? U petak ponavnjam nataste, ali u trecoj ustanovi (u sklopu sistematskog za posao) i sve me strah da ce biti "normalan" iliti iznad 5,1 kao i inace.

Sto sam do sada procitala, da ga se moze zavarati konzumacijom povrca, mlijecnog i proteina - nekako mi je glupo jer samo onda sebi stetim, mada naglasavam da se relativno uredno hranim; pogotovo nakon kaj su me prosle mucnine. pojedem i komad mesa (piletina na naglo) i nesto tjestenine/rize (oko 70ak grama suhe nekuhane), povrca na salatu; jabuku, kefir, neki sendvic navecer od 1-2 tanke kriske kruha (mislim da sve skupa nemaju opet preko 75g... za dorucak 50g muslia i 150ml mlijeka.. par puta tjedno nesto slatko, neku glupost, ali ne bih rekla da se "tovim" i i dalje mislim da mi je to samo moj normalni secer, a da su oni iz godine u godinu spustali referentne vrijednosti. isto kao i s kolesterolom.. ma bla. Misljenja?

ps- sry na kilometarskom postu