Citiraj pinguica prvotno napisa
Citiraj Pepita prvotno napisa
Citiraj pinguica prvotno napisa
Citiraj alkemicar prvotno napisa
Mene moj nalaz ogtt-a totalno zbunio
natašte sam imala 4,60, a za 2 sata nakon što sam popila glukozu i sjedala u uredu čekajući da prođe 2 sata, a onda mi je šećer bio 3,50 :?
Što te zbunilo? To je super, to znači da beba koristi tvoje zalihe. Tako su bar meni rekli tamo gdje sam vadila.
Čekaj malo sad mi ništa nije jasno :?
Zašto bi beba koristila zalihe :?
Ne znam, jedino objašnjenje koje sam našla je:

Hipoksija i acidoza. Zbog nedovoljnog korištenja glukoze i zbog popratnih promjena u posteljici, nedovoljan je prijelaz kisika, dijete u maternici živi s manjkom kisika, u hipoksemiji. Posljedica hipoksemije je pojava kiselina u krvi te zakiseljenje krvi, acidoza. Pri blažoj acidozi dijete se rađa deprimirano, snižena Apgar indeksa. Pri uznapredovaloj acidozi vitalne funkcije novorođenčeta, tj. disanje i krvotok mogu biti toliko poremećeni da dijete umire.
Hipoksija i acidoza kod djeteta tipične su posljedice HIPERGLIKEMIJE (visokog šećera) kod majke, dakle nereguliranog dijabetesa.

Kod blagih majčinih hipoglikemija (a šećer od 3.5 čak niti nije hipoglikemija, donja granica je 3.3) ne bi trebalo biti nikakvih problema (osobno iskustvo). Nije dobro ako majka doživljava JAKE hipoglikemije, tj. ako je šećer tako nizak da trudnica padne u komu, ali to se NE događa kod normalnih i trudnica s gestacijskim dijabetesom, tako da nema brige.

Čitanje rezultata OGTT-a treba napraviti liječnik, onaj koji te poslao na test.

(Ja nisam liječnik i ovo što sam napisala laičko je mišljenje. Pri tome nisam komentirala konkretne nalaze, samo dio koji se tiče spominjanja hipoksije i acidoze, te utjecaj blage hipoglikemije.)