Citiraj micamaca30 prvotno napisa Vidi poruku
Bas danas pricam s jednim kolegom i njegova zena je trudna za taj GD i moju dijetu da je to za trudnicu malo kalorija i da njegova zena za dorucak pojede 1000 kalorija i udebljala se samo 8 kg.
Ona je 34 tjedna a ja 32tt
daj kakve su ovo procjene, da 1000 cal, ona je drvosječa?
pokušaj se ne nervirati i definitivno ne razgovarati s drugima o kilama.

a ovo da je 1800cal premalo za trudnicu, za neku od 165cm i 60kg je i previše.
ja s 180cm nekad ne pojedem toliko u danu, sad ili prije trudnoće.
zato ne kužim tu magičnu brojku koja vrijedi za sve trudnice svih oblika i veličina.

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
Ja, iskreno mislim, i to potkrijepljuje što sam čitala o prehrani u trudnoći, da nije stvar broj kalorija već vrsta namirnica. Trudnicama trebaju proteini i masnoće, oni imaju niski glicemijski indeks (GI, glycemic index) i ne dižu šećer ali imaju puno kalorija. Trudnicama posebice trebaju omega-3 masne kiseline i druge masnoće.

Ograničavanje unos ugljikohidrata, posebno "bijelih" (šećer, brašno...) je svakako poželjno SVAKOJ trudnici, kao i ograničavanje jako slatko voće (smokve, grožđe, lubenice) i povećanje unosa povrća, posebice zelenog i lisnatog.

Ali, to bi iziskalo razgovor sa trudnicom i edukaciju. Naš sustav to odbija.
u biti prehrana po principima lchf-a, montignaca, palea, kako se već inačica zove.
rekli bi, zdravorazumski. ali znam da nije. i onda dođemo do edukacije koju si spomenula.