Citiraj Ayan prvotno napisa Vidi poruku
Ako sam dobro shvatila dijagnoza gd.se postavlja tek nakon sto su dvije vrijednosti ogtt-a povisene, a ne na temelju guk-a ili samo jedne vrijednosti kao kod nas? Meni nisu odmah nakon poroda kontrolirali secer, niti jednom dok sam bila hospitalizirana radi indukcije. Tek 3 mj.nakon poroda radila sam ogtt.
Prema kojim se smjernicama vodi RH?
Može se raditi metoda 1 koraka ili 2. Kod 2 koraka se prvo pije 50 grama glukoze pa ako je vrijednost nakon sat vremena veća od 7,8 mmol/L radi se dodatno trosatni ogtt (sa 100 grama glukoze). Tada dvije ili više povišene vrijednosti znače dijagnozu GD.

Kod nas se najčešće radi metoda od jednog koraka.
Šećer se vadi natašte.
Popije se otopina 75 grama glukoze.
Mjeri se vrijednost nakon jednog sata i nakon dva sata. Dijagnoza se postavlja ako je i jedna vrijednost povišena (nataste veca ili jednaka 5,1; nakon 1 sata veca ili jednaka 10 i nakon 2 sata veća ili jednaka 8.5). Znači kod ovog testa dovoljno je da je jedna vrijednost povišena.

Oba testa su jednakovrijedna.
To su smjernice američkog i europskog stručnog dijabetološkog društva, a u HR se vode tim smjernicama (barem bi trebali).
Nakon što se dijagnoza postavi, target vrijednosti su niže od ovih dijagnostičkih.

5.1 natašte je samo cut off točka, malo koji ginekolog smatra tu vrijednost zbilja zabrinjavajućom