Eto mene, već 23 puna tjedna na trudničkoj dijeti...sad sam 30+4 tt...
Ja sam ogtt radila u Petrovoj na odjelu za dijabetes i fetalni rast i izgleda ovako....sva tri vađenja krvi bila su iz venske krvi (ne iz prsta)...
Prvo vađenje natašte pa Vam daju da popijete glukozu, ne znam točno koliko ali čini mi se da je bilo čak 100 g, nakon čega mi je bilo muka za pop....
Drugo vađenje nakon 60 minuta, pa treće nakon 120 minuta...
U Petrovoj ako Vam je jedna vrijednost viša od referentnih već je panika i strpaju Vas na dijetu....
E sad, kaj se tiče dijete...ja se držim koliko mogu, al fakat nisam jednom vagnula niti jednu namirnicu, kombiniram sve kako mi paše, ali maksimalno izbjegavam šećere i bilo što od bijelog brašna...i šećer mi je skroz u redu...probat ću Vam nabrojati namirnice koje jedem pa možda netko dobije neku ideju ja papicu...
Najvažnije od svega je da jedete stoput dnevno po sitno (ja stalno nešto žvačem i imam u ustima sigurno svaka dva sata)...po sitno znači...(NE da maznete sendvič pa za dva sata neku čokoladu ili kolačić), već ujutro doručak (npr. dvije šnite integralnog kruha sa dva kuhana jaja), pa za dva sata bananu, pa za dva sata npr.pogrickate malo oraha, ljesnjaka, badema, pa za dva sata ooooo gle, već ručak, pa maznete juhicu s povrćem, komad mesa, kao prilog rižu i gomilu salate po izboru, pa opet za dva sata npr jabuku, itd..........
Napunite fržider sa jogurtićima (običnim ne voćnim), kefirom, acidofilom, svježim sirom, mliječnim namazima, mlijekom, uvijek imajte voća na stolu (najbolje jabuka, kivija, naranči, u bananama i npr.kruškama ne pretjerujte, limuna za limunadu)...
Ja jedem i recimo tunu ili neku ribicu iz konzerve za doručak jednom tjedno (ona nema ni šećera ni ugljikohidrata), pojedem i hrenovku ili pileći parizer tu i tamo...meso jedem SVE, samo pazim da nije masno, prženo na gomilu ulja ili pohano, a često spremam na grill tavi, dinstano, kuhano, pečeno u rolu isto na mrvicu ulja...
Što se tiče začina...dakle, koliko soli, vegete, papra, stavite prilikom pripreme u jelo to je to, NEMA naknadnog dodavanja...
Kruh jedem isključivo integralni ili raženi (kupim neki narezani pa ne dolazim u napast da odrežem debelu šnitu), i obično ga jedem za doručak, poslije me ne traži...
Krumpir obično kuhani, dinstani, pečen u rolu na masnom papiru s kap ulja...
Ako radim npr.neko varivo, gulaš, grah, nikad ne radim zapršku, zafrig ili ne znam kak to već zove tko, nego skuham posebno krumpir, mrkvicu pa ga izmiksam u pire i s tim zagustim....
Bitno...zaista pazite da ne miješate skupa npr. kruh, krumpir, tijesto, rižu, žgance....
...UVIJEK kraj sebe imajte čašu punu vode (znači čim popijete odmah u kuhinju natočit drugu čašu)...
...Ako Vas ulovi želja za slatkim...čokolada koja ima više od 70% kakaa ne podiže jako šećer, naravno isto pojedite par kockica a ne cijelu...
...Umjesto šećera imate STEVIU, isto ima i Dorinina čokolada sa Steviom (nije baš nešto fina al jbg. bolje išta nego ništa)...
Eto svašta sam Vam nadrobila, nadam se da sam pomogla bar nekome...
Ak sam kaj zaboravila pitajte...
Još jednom, ja ništa ne važem, kombiniram svašta i moj šećer je ok, profile radim svakih 4-5 tjedana i uvijek su mi u redu...