Sto se tice prevelikog djeteta i sa tim bi bila jako oprezna.
isla bih na uzv iskljucivo kod vrhunskog dijagnosticara da ne bi bilo pogresne procjene.
Zbog cega? Jer na nalazu pise da su ref.vrijednosti guk-a nataste od 4.4 do 6.4. I onda su za trudnice snizene na 5.1 ili 5.0 ne znam sad tocno koje od ovo dvoje.
ne znam, nije normalno da odjednom vlada epidemija gd.to bi trebalo govoriti da nesto ne stima.samo sto se opet ide na igranje s osjecajima i zasrasivanjem, beba ce biti prevelika, imat cete previse plodne vode, beba moze umrijeti...pa naravno da ces jesti kamenje od straha.
Ne razumijem sužavanje ref. vrijednosti kada je lijepo objašnjenje same pojave inzulinske rezistencije u trudnica taj da dijete signalizira da mu treba malkoc više šećera u krvi da bi ono moglo rast. Logično bi mi bilo proširenje raspona tih standardnih ref. vrijednosti. Ne, ispada da bi organizam u idealnim prilikama, po njihovom, regulirao šećer osjetljivije nego što to radi u tijelu ne-trudne osobe. Svašta.
Povecali su ref. vr. nakon sat i nakon dva sata (zbog ovog razloga kojeg spominjes, da se djetetu omoguci vise hrane), a smanjili vrijednost nataste (jer bi dijete tijekom noci trebalo "pojesti" GUK).
Ayan, na pocetku trudnoce u trbuhu nema djeteta "potrosaca GUK-a" kao sto je to u poodmakloj trudnoci. Kako dijete raste, tako se zbog njegovih potreba mijenja majcin metabolizam GUK-a, i zato su ref. vr. za trudnice drukcije.
Mislim da sam pronašla u kom grmu leži zec. U uputama piše večer prije, od 23 sata, zabranjen unos hrane. Ja jela baš oko tog vremena. Isto kaže ne raditi jaču fizičku aktivnost 24 sata prije testiranja. Penjala sam se do VV pješke i oznojila se dobrano. To mi se čini kao jača aktivnost. Dr je rekla da to nije moglo utjecati u toj mjeri (natašte 5.7), ali ipak mislim da je.
Ovaj put ne jedem od sedam navečer, i idem taksijem do gore.
Držite mi palčeve, vjerojatno se u srijedu testiram.
Ma neces imati secer. Sve ce biti ok.
Da je to mjerilo meni bi uvijek bio sky high. Samo ozbiljni treninzi utjecu na nalaze i to gotovo uvijek na jetrene probe. Nemoj jesti navecer i pij jedino vodu ili nezasladeni caj.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Penjanje na vv nije jaca fizicka aktivnost
Nespavanje utjece. Visoka razina dugorajanog stresa moze utjecati. Zvakaca guma bez secera moze utjecati.
Da, radi kortizola.
svakak javi rezultate, i do srede ne mažnjavaj slatkače
Posljednje uređivanje od jelena.O : 08.05.2016. at 15:30
Od brda testova, ovakvih ili onakvih, glucose challenge mi stvarno nije nesto sto sam ikad razmisljala odbiti. Ne boli, ne steti nikome, a moze pomoci.
Ali ok, da sam imala GD, ne bi me pustili doma s nesuvislim komadom papira i bez ikakvih konkretnih uputa.
Da se mene pita , uvela bih savjetovanje o prehrani odmah na pocetku trudnoce ( ili jos bolje prije trudnoce) za SVE trudnice. Sa pametnim i jasnim pisanim uputama o preporucenim vrstama hrane i ( razumnim ) kolicinama.
Ali me se ne pita, pa nikom nista.![]()
Već sam maznula krafne s duplom čokoladom. Ionak piše da treba jest ko što se inače jede. Nema smisla da varam.
Pa da. Doista nema.
Ne vjerujem da se moze zavarati ogtt. Ako moze super.
Posljednje uređivanje od Ayan : 08.05.2016. at 19:03
Koliko je to super dalo bi se raspravljati
Uglavnom, da izvucem svoje stare postove imala bih sto nauciti o sebi.
Jedno laicko pitanje- ako ugljikohidrati dizu secer zasto je dijeta napravljena tako da se oni najvise unose?
Posljednje uređivanje od Ayan : 08.05.2016. at 21:33
Škrob je složeni ugljikohidrat. Sporije podiže šećer i drži sitost.
Piramida ima svoje razloge zašto je složena kako je složena.
Ali je idealna za najveću većinu. Naravno da alergični na mlijeko neće konzumirati mlijeko. To se podrazumijeva.
Ako bolje pogledas Amerikanci vise ne koriste u preporukama nasu skuzbenu piramidu npr.
i tako...
Ne razmijem se u druge piramide ali bilo bi logicnije da je najvise zastupljen
Ne razumijem se u druge piramide ali bilo bi logicnije da su ugljikohidrati najmanje zastupljeni kakvi god bili, najvise npr.povrce. Krumpir i tijesto uz rizu najvise dizu secer a opet se preporucuju za jesti pa mi to nije logicno. Naravno da ces onda imati visok secer.
sorry ljudi mobitel mi steka.
Posljednje uređivanje od Ayan : 09.05.2016. at 10:51
Ayaan, ovaj tekst pojašnjava dio stvari.
http://advent.hr/blog/istina-o-ugljikohidratima-2-151/
Niste u pravu. Ugljikohidrati su najzastupljeniji jer sporo podižu šećer, a imaju malo kalorija.
Piramidu nisu sastavljali potpuni idioti.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 09.05.2016. at 11:28
Svi ugljikohidrati ( na kraju krajeva) postanu -secer.
i ulaze u iste metabolicke procese.
masnoce i proteini ulaze u neke druge metabolicke procese .
Je, al' oni debljaju i onda se još teže borit s dijabetesom.
Onda inzulin nije jedino na što treba obraćati pažnju u prehrani za dijabetičare.
Vrlo lako moguce.
Moj brat je radio nocnu smjenu prije vadenja krvi ( imao je vazno testiranje). GUK mu je bio 6,1 , i odmah je ispao iz testiranja. Decko od 30 godina, bez ikakvih problema prije i nakon toga. Nespavanje je napravilo svoje, metabolizam je drugaciji, a testovi su prilagodeni mirno prospavanoj noci.
Ayan, zašto si toliko ljuta? Tako ja doživljavam tvoje postove na ovoj temi. Ljuta na sistem koji je "pomaknuo" referentne vrijednosti i sad si nepravedno kažnjena da imaš gestacijski dijabetes.
Znam kako ti je. Imala sam ga i ja. Nije nimalo lijep osjećaj.
Ali ne boli, ne smeta previše, samo traži ogromnu disciplinu.
Meni je šećer bio povišen samo na prvom OGTT, profil i sve ostalo je bilo uredno, ali cijelu trudnoću su vodili kao gestacijski dijabetes.
Mene iskreno nije smetalo. Laknulo mi je, jer sam bila svjesna da je to nešto na što moram paziti. S obje strane u familiji su dijabetičari, imam ogromnu genetsku predispoziciju.
Trudnoća je prošla odlično, porod isto.
Dijete je bilo manje porođajne težina, objašnjeno je gestacijskim dijabetesom.
Dobila sam 9 kg u trudnoći.
Pazila na prehranu jako jako.
Doručak: šnita crnog kruha s malo šunke i jogurt
Međuobrok: jabuka
Ručak: povrće, salata, piletina
Poslije podne: jabuka ili naranča
Večera: sličnije doručnu (zobena kaša ili tako nešto)
Ovo je u grubo opis jelovnika. Mogu dopisati, ako treba.
Nije li to puno manje od 1800 kcal? Pretpostavljam, pile je išlo jedan batak. Jesi li gubila kile, imala vrtoglavice i slabost?
Jutro...
kako ste curke...ja se nisam javila par dana, prala me nervoza od pregleda jučer, jer sam zadnjih dana sažvakala svašta i što smijem i što ne smijempa sam imala svakakve scenarije u glavi kako u buši imam malog king-konga zbog moje žderačine....
Ugl.evo da Vam ubacim malo pozitive...moja curka je velika točno u dan sa tt, jučer je bila 1884 g, što odgovara točno u dan sa 31+6 tt koliko sam jučer bila, tako veli onaj svemirski uzv kod tete dr....kaže dr. da gestacijski ni malo nije utjecao na moju curku, sve mjere su joj kao po knjizi, tako da sam ja baš sretna i smirena od jučer...
Vidim da se vodi žustra rasprava oko ovih 1800 kalorija, ugl.na stranici od polikl.Harni je navedeno da dijeta sačinjava od 1800-2200 kalorija, bitno je samo da se poštuju namirnice, i to da se klopa 100put dnevno...za ugljikohidrate ste već našle objašnjenje pa da ne ponavljam i ja isto...
BTW...kaj se tiče moje kilaže ja sam danas punih 32 tt/+3 kg (moguće i 1 kg manje jer se uvijek kod.dr važem kasno popodne nakon već nekoliko obroka i gomile vode, a nažalost doma nemam vagu da sad provjerim)...
Ja kontrolu GUK profila imam za 2 tjedna i to ću prvi put sama doma vaditi krv i drugi dan nositi epruvetice, majko mila pojma ne znam kak ću to izvest sama, i to jbnih 9 puta.....joooooj...
Kak su Vaši OGTT nalazi prosli??? Ja mislim da je meni na početku trudnoće ogtt bio užasan također od stresa koji sam tada proživljavala, jer su mi svi profili do sada bili ok, a radila sam ih već pitaj boga koliko...i uvijek mi je Guk natašte bio oko 4-4,5....tak da probajte se max.smiriti kad radite te neke pretrage to jako puno znači...
Al sam ga razvezala...pardonček, pozz....
Kako mislis vaditi krv? Pa dobijes one iglice i nakapas krv u malu epruveticu. Nije to nista strasnog. 6mj sam to radila.
Meni je to bilo grozno. Prsti su mi pomodrili jer kad bih se upikla nije išlo dovoljno van nego sam morala jako stisnuti prst, pa bi krenula kapljica dvije, ali ne bi došlo do oznake, a kako je mala pikalica već iskorištena i ne da se opet onda sam morala nečim drugim opet potaknut krvarenje. Bili su osjetljivi na dodir cijeli dan poslije.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 12.05.2016. at 22:00
Nabavite si lancetar, npr. ovakav:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...AREZ4V70mGCR3x
Najbolje pitati u ljekarni na V. Vrhovcu
Lancete koje idu unutra nisu skupe.
Ma joooj...
Inače kad sam u bolnici onda po danu imaju neke super pikalice da jedva osjetim, a one s kojima po noći bodu su grozne, razrezu mi pol prsta i bole ko vrag kad te opali....ja sam naravno za doma dobila te odvratne pa me već sad muka lovi....al ajde to je jedan jedini GUK profil koji ću vaditi sama, pa ću nekako to zdurati....
Meni su dali one bijelo/plave pikalice. Prije vadjenja bih oprala ruke pod toplom vodom. Nisam imala nekih problema osim iznerviranosti radi organizacije.
Bok curke,
imam dilemu.
Meni je secer nataste pod normalno uvijek oko 5,4-5,6.
Mjesec dana prije trudnoće sam sam vadila secer za netrudnicki OGTT, na taste 5,6; nakon 120 min i opterecenja s 75g glukoze 4,9. (sve unutar ref. vrijednosti; za nataste ispod 6,2; nakon 120min ispod 7,8)
U 7tt standardna analiza krvi, opet secer natsate 5,5 u labosu doma zdravlja; ginicka digla paniku i poslala me na OGTT u 8tt u vinogradsku! iako nisam nista modificirala po pitnaju prehrane, nekim cudom je bio nataste 4,8; 1h 3,7, 2h 4,0 (ref je manje od 5,1 kaj sam sat naucila za trudnice; nakon 1h manje od 10, nakon 2h manje od 8,5)
i iako je kao OGTT ispao "dobar", bojim se da je ovo bio netipican pad na 4,8; jer imam svoje nalaze GUK unutar zadnjih 10 godina i mozda je 1-2 puta od preko 15 mjerenja bio ispod 5. I ja mislim da je moj secer sasvim normalan i da su to moderne size, ali mi dr. prijeti dijagnozom GD.
S obzirom da ste iskusne, koliko je uobicajeno da je secer u oba dosadasnja OGTTa (2.mj i 4.mj 2016) na taste osjetno visi nekog nakon opterecenja glukozom? logicno bi mi bilo da mi je nakon opterecenje visi nego na taste, pogotovo 1h nakon opterecenja. Dal tu nes ne stima? Kome da se konkretno obratim? U petak ponavnjam nataste, ali u trecoj ustanovi (u sklopu sistematskog za posao) i sve me strah da ce biti "normalan" iliti iznad 5,1 kao i inace.
Sto sam do sada procitala, da ga se moze zavarati konzumacijom povrca, mlijecnog i proteina - nekako mi je glupo jer samo onda sebi stetim, mada naglasavam da se relativno uredno hranim; pogotovo nakon kaj su me prosle mucnine. pojedem i komad mesa (piletina na naglo) i nesto tjestenine/rize (oko 70ak grama suhe nekuhane), povrca na salatu; jabuku, kefir, neki sendvic navecer od 1-2 tanke kriske kruha (mislim da sve skupa nemaju opet preko 75g... za dorucak 50g muslia i 150ml mlijeka.. par puta tjedno nesto slatko, neku glupost, ali ne bih rekla da se "tovim" i i dalje mislim da mi je to samo moj normalni secer, a da su oni iz godine u godinu spustali referentne vrijednosti. isto kao i s kolesterolom.. ma bla. Misljenja?
ps- sry na kilometarskom postu
Kome da se obratiš nemam pojma. U VV stvarno nemaš kog pitat jer svi rade svoj posao, a ljudi im prolaze ko na traci.
Mišljenje - vjerojatno imaju razlog zašto spuštaju referentne vrijednosti.
Jebiga, meni je 5.4. Opet će me maltretirati s GUK-om i induciranim.