Citiraj Ninci prvotno napisa Vidi poruku

Meni je secer nataste pod normalno uvijek oko 5,4-5,6.

Mjesec dana prije trudnoće sam sam vadila secer za netrudnicki OGTT, na taste 5,6; nakon 120 min i opterecenja s 75g glukoze 4,9. (sve unutar ref. vrijednosti; za nataste ispod 6,2; nakon 120min ispod 7,8)

U 7tt standardna analiza krvi, opet secer natsate 5,5 u labosu doma zdravlja; ginicka digla paniku i poslala me na OGTT u 8tt u vinogradsku! iako nisam nista modificirala po pitnaju prehrane, nekim cudom je bio nataste 4,8; 1h 3,7, 2h 4,0 (ref je manje od 5,1 kaj sam sat naucila za trudnice; nakon 1h manje od 10, nakon 2h manje od 8,5)
Vrijednosti glukoze natašte izvan trudnoće normalne su ako ne prelaze 5.6 mmol/L, a u trudnoći su one prirodno niže (kod zdravih trudnica), otud ovakvi kriteriji.

Ima tu nešto o kriterijima za GD, kako i zašto su baš takvi: http://apps.who.int/iris/bitstream/1...D_13.2_eng.pdf

Kod priče s kolesterolom postoji hipoteza o tome da je snižavanje gornje granice za normalne vrijednosti postupno uvedeno zbog profita tj. zbog povećanja prodaje lijekova (nemam stav o tome, prenosim kako se interpretira).

Kod gestacijskog dijabetesa većina trudnica ne treba inzulin, dovoljne su modifikacije prehrane, pa mi ne izgleda kao da je to postrožavanje kriterija napravljeno s namjerom da se dodatno zaradi ili što već.

E da, kod GD se može puno postići ne samo pažljivijom prehranom, nego i uvođenjem redovite dodatne lagane tjelesne aktivnosti (ako ne postoji preporuka o mirovanju zbog nečega nevezanog za GD). Poznajem znanstvenicu koja je to istraživala i opisala kvantitativno, ali nije još uvijek publicirano pa ne mogu pisati o tome. Otprije se zna da redovita tjelesna aktivnost ima blagotvoran učinak na dijabetes tip 2. Budući da gestacijski dijabetes i dijabetes tip 2 imaju sličnu etiologiju, logično je da uvođenje tjelesne aktivnosti dobro djeluje i na GD.