Joj, krivi link
Evo ide ovaj:
http://www.ferringfertility.com/medi...bq_qcap_EN.pdf
i http://www.ferringfertility.com/medi..._needle_EN.pdf
Joj, krivi link
Evo ide ovaj:
http://www.ferringfertility.com/medi...bq_qcap_EN.pdf
i http://www.ferringfertility.com/medi..._needle_EN.pdf
evo ja dobila i menopure pored gonala.... jel se oni trebaju drzati u fridzu? zaboravila pitatdakle, moram se veceras upikat sa pola decapeptyla, 3 gonala i menopurom. uvik piknem gonal na jednu a decapeptyl na drugu stranu.... mogu li danas menopur na stranu decapeptyla...
ajme meni bice zvucim ko neka glupaca![]()
sad cete mi rec - sta ima veze di se bodes, ubodi se zeno, al ja ko pravi streber moram upitat
![]()
![]()
oprostite![]()
Pinky,ja ti, na žalost, ne mogu pomoći, jer znam još manje od tebe![]()
Nego, mene zanima jel se može ona druga polovica decapeptyla dalje čuvati u frižideru do drugog dana?! :?
moze. ja sam sada na pola decapeptyla. jucer sam "pretocila" polovicu u praznu spricu i bocnila se, a drugu polovicu ostavila u fridz i danas je bocnila.tinaka prvotno napisa
Što, nitko?
Curke aj nek mi neka odgovori. Stvarno me zanima za taj prah. Jel to smije biti tako?
HvalaPinky prvotno napisa
![]()
A, jel ima neki razlog zašto si pretakala u praznu špricu, može li se, recimo, danas dati pola, a sutra pola istom injekcijom, mislim, bez ikakvog prelijevanja, pretakanja... :?
Znam da je vama možda glupo pitanje, al ja sam sa medicinom na jedno veliko 'vi'!
[quote="Rene2"]
I pitanje br.2
U ampulama mi Menopur nije u prahu, nego više izgleda kao tableta. Kao da se prah kompresirao ili ne znam što.
Rok trajanja je o.k. 03/2010.
I bilo je sve original zapakirano.
[quote]
Meni je tako bio slučaj s Gonalom, samo smo ulili otopinu unutra i mućkanjem se 'to' otopilo. E, sad, živimo u nadi da je s time bilo sve u redu...
Nije neka pomoć, ali...
ma mislim da mozes, meni je medicinska dala spricu viska, i ja sam mislila ubost pola danas a pola sutratinaka prvotno napisa
ja sam danas isto dobila menopur, pored gonala koje koristim vec tjedan dana. je, to je tabletica koja se cijela otopi cim kapnes kap otapala. ja sam imala ostataka igala od gonala pa sam njih iskoristila (otopina je vec bila u sprici) jer mi je ona otopina od menopura izgledala prekomplicirano (isto sam se mislila kako da je otvorim)Rene2 prvotno napisa
a u ljekarni mozes kupiti igle za subkutano davanje, meni je dala zena u ljekarni da vjezbam na jabukama![]()
nadam se da sam bar malo pomogla....
e da, mozes otopiti max 3 u jednom otapalu pa se bocnes jednom, a ne 2 puta
rene2 i menopur i gonal su u obliku tablete, to je ok, i da Pinky ti je napisala da možeš 3 tablete rastopiti sa istom otopinom, istina. Ja sam pitala sestru u čemu je caka pa je rekla da možda neke takva otopina više pecne jer je veća koncentracija, a mene ništa nije peklo.
Pinky, i ja sam se bavila mišlju da sa otapalom od gonala rastopim menopur ali se nisam osudila jer ne znam jesu li ista, pitala sam sestru na hitnoj, ni ona nije znala pa sam odustala. I onda sam imala show sa menopurom, uglavnom tek je treća otvorena ampula poslužila svrsi a i po njoj je plivala plastika. Meni je ta ampula ozgledala kao staklena pa sam ju previše stisnula i rasprsnula se, pa druga pa skoro i treća. A ona je u stvari plastična i dosta krhka, kak im to uspije otvoriti bez pucanja , :? ne kužim.
moja ampula s otapalom za menopur (i dipherelin) je bila staklena i imala je jednu točkicu u blizini vrata. dr mi je objasnio da moram gurati vrh ampule od sebe točno u smjeru suprotnom od te točkice, tj. točkica gleda mene, a ja guram palcem vrh od sebe. nisam nikad imala problema s pucanjem ampule. samo lagano gurati dok se ne pogodi prava sila.
ZAUZETA, jesi sigurna da su tvoje ampule plastične? meni je to čudno jer je većina plastike na sobnoj temperaturi dosta žilavije od stakla. vidi je l imaš točkicu nacrtanu. ako imaš, nema veze od čega je ampula pretpostavljam da ide na isti način.
sretno![]()
i ja sam zazirala od otvaranja otopine, ali stvarno nije problem, kao što je Jelena rekla, postoji mala točkica gdje staviš palac i onda to guraš od sebe, baš fino pukne....nemojte stiskat, nego gurajte....
ja sam na pola decapeptyla, ja otprilike odredim polovicu i pikam se...pa me isto zanima jel mogu drugi dan se piknut istom iglom i dati si drugu polovicu...jel netko tako radio...
Rene, za prvo pitanje odgovor je da.Ja sa 2 otopine rastvorim 4 menogona.Menogon ili menopur uvek izgleda kao mala kompresovana tabletica,znaci sa lekovima je sve u redu.Sto se tice spriceva ja uvek kupujem spriceve "odoka",znaci odem u apoteku pogledam i vidim velicinu.Trebaju ti dve igle,jedna veca deblja za mesanje i i jedna mala tanka za subkutano davanje.
Zo,nikako nemoj da koristis istu iglu dva puta,ali nikako!!!
Cure![]()
a kako da si onda dam drugu polovicu, jel se ta igla da mijenjat da nešto ne potrgam? stvarno mi žao druge polovice da je ne iskoristim, ali neću imati ni dosta decapeptyla ako ne radim tako....
[quote="ZO"]a kako da si onda dam drugu polovicu, jel se ta igla da mijenjat da nešto ne potrgam? stvarno mi žao druge polovice da je ne iskoristim, ali neću imati ni dosta decapeptyla ako ne radim tako....[/quote
kupi u ljekarni sprice i igle i pretoci pola u kupljenu spricu a drugu polovicu spremi u frizider za sutra u original pakiranju. tako ja radim
kako pretačeš?
Izvučeš iglom u špricu i staviš kapicu u špricu i tako spremiš za drugi dan. Naravno upotrijebiš čistu iglu.ZO prvotno napisa
aha, nisam znala jel smijem otvarat decapeptyl odozgora i vući ga van, ali kako bi drugačije, a da ne diram njegovu iglu....
hvala, danas pretačem i pikam se
Evo samo da se pohvalim da sam se danas prvi put sama piknula s gonalom. I nije uopče bilo strašno. Sad sam ponosna sama na sebe
bravo amyx :D
a ja prijavljujem da sam pretakanjem decapeptyla izgubila njegovu trećinu, ali što ću sad :/ , dat ću si ovoliko koliko imam, prtljava sam do bola
Meni su rekli da se ne smije pretakati, jer tekućina mora biti hermetički zatvorena, znači pola se potroši, a druga polovica se dalje zatvori i pospremi. :/
a ja prijavljujem da sam izgleda krivo mutila menopur u inekciju sa otopinom za gonal 2 dana, jer sam danas umutila u menopurovu otopinu i nije me nista peklo, a zadnja 2 dana ko sam vrag. nadam se da osim boli pri davanju nisam nikakvu drugu stetu prouzrocila jucer i prekjucer...
a glupe sestre i doktori su rekli ma daaaa mozes ti to u spricu od gonala.... mos mislit, ne bi me onako peklo a danas nista...
ma ne znam, eto ja sam morala pretakat jer ga ne bih imala dovoljno, smjelo se ili ne....ako se ne smije pikat istom iglom niti otvarat onda automatski znači da ga pola treba bacit jer se igla ne može skidat....
ja pretočila, pa šta bude...činilo mi se manje zlo nego da se pikam istom iglom...nitko mi nije znao odgovorit na pitanje što da radim od stručnih osoba, pa....
vi samopikalice pojma nemate koliki ste junaci u mojim ocimaamyx prvotno napisa
![]()
![]()
ma Pinky, pa stvarno nije teško, ali zaista... jel te zabrinjava da ne bi znala smućkat ili se ne bi mogla ubost?
ma ne bi imala petlje ubost se. ja sad buljim u plafon dok mm bodeZO prvotno napisa
![]()
Mene je decapeptyl užasno pekao prvih dana kod pikanja, dok nisam skužila da ga moram barem sat ranije izvaditi iz frižidera, jer što je hladniji to bolje peče.
uopće ne skužiš kad se ubodeš, ništa ne boli...ali shvaćam....mene pak MM nikad ne bi mogao bost...on se ruši čim ja krenem po pikicuPinky prvotno napisa
![]()
to je istina, mene Pinky upozorilatinaka prvotno napisa
Cure, puno hvala svima na svim odgovorima.
Danas u 13 h je prvo pikanje s 2 Menopura.
Imam sve, šprice, igle za izvlačenje, subkutane igle, alkohol...
Ja kupila igala i dugačkih i subkutanih tako da za svaku ampulu imam komplet![]()
Odlučila sam da ipak neću nikoga zvati, mada imam prijateljicu koja je med. sr.
Puno hvala za ove upute o otvaranju ampula s otapalom. Skužila sam ja tu točkicu, ali nigdje nije objašnjeno čemu služi, ili nisam dobro čitala.
pošto sam se jučer pohvalila da sam se sama poknula u bolnici pred sestrom, danas ponosno javljam da sam sve sama obavila. I mučkanje i pikanje ,sve sama
MM danas ujutro kad sam se krenula piknuti viće nemrem ja to gledat, nemrem ja to gledat i pobježe u kupaonuZO prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
A kod nas je upravo obrnuta situacija, dok me mm piče, ja brojim ovce po plafonu, pojačam muziku do kraja i prebacim se u neku drugu dimenziju, jer bi inače završila na podu od straha!![]()
ti si ko jatinaka prvotno napisa
nikad tako plafon detaljno nisam istrazivala
![]()
Uskoro cu zapoceti s pikanjem... zapravo dogovorila sam se da ce mm sve pripremati i pikati dok se ja dovoljno ne ohrabrim da samu sebe piknem. Prema uputama dr. kupili smo sve lijekove i sada cekamo zeleno svjetlo.
Pazljivo smo pregledali hrpu kutijica koju sada imamo kod kuce, promatrali pakiranje, citali upute... Vidim da Gonal u svom pakiranju vec ima dvije iglice, spricu s otopinom i onu malu kutijicu s praskom/tableticom.
Da li je potrebno kupiti jos neke extra sprice, iglice? Da li vi kad se pikate koristite onu spricu u kojoj se nalazi otopina ili za to koristite skroz novu spricu? Naime, mm misli da je to sve "ready for use" i da nije potrebno kupovati nikakvu extra sprice i igle, ali streber kakav jesam, odlucila sam ipak jos provjeriti s vama iskusnim curkama!
ma ne treba nista extra kupovat, imat ces viska sprica i igala jer ces vjerojatno mutiti 2-3 u jednu otopinu. ali cuvaj ostatke, mogu ti dobro doci ko meni sad sa menopurom![]()
Sa velikom iglom mješaš tekučinu i prah a sa malom se pikaš. Ništa ne trebate kupovati. Na prvu pikicu odi kod sestre u bolnici gdje si u postupku i traži da ti pokažu ili TM ako će te on pikati. Tako sam ja, a dalje sama. Nije strašno
da. u nju umutite 2-3 praha (koliko ti je propisano, max. idu 3 praha u 1 otapalo) sa onom velikom iglom. kad smuckate, stavis malu iglu i bocnes se. to ti je super opisano u uputama a evo ti i filmic (ima ga vec negdje, cisto da ne trazis)Matovila prvotno napisa
http://www.fertilitylifelines.com/se...ctflash=false&
Jos jedno pitanje.... koje mozda ne spada ovdje, ali da ne otvaram poseban topic...
Razgovarala sam s poznanicom iz inozemstva. Kod njih se medicinski otpad posebno zbrinjava, na nacin da iskoristene igle, sprice ne bacas u obicni kos za smece nego odlazes u posebnu kutiju i kad ju napunis odneses do najblize bolnice, doma zdravlja gdje se preuzima takav otpad. Kakvu vi praksu imate? Jel postoji uopce takva ili slicna mogucnost u Hrvatskoj?
Istina je da se tako vani radi. Ja sam nosila u apoteku. Ovdje u Hr nisam ni pitala, ali tvoje pitanje je na mjestu.
imaju uzeti kutije za med.odpad sigurno u ljekarnama
Jedno pitanje danas mi je 6 dc i primila sam 14 gonala i danas popodne ću dobit još dva i sutra dva, da li je normalno da osjećam povremeno neku nelagodu na jajnicima to nije bol nego osjetim ko neki pritisak da li je to prerano da bi se išta osjećalo?
Meni se čini da ti je to normalno. Eventualno prouči, za nakon transfera, a pogotovo što si mlađa i prvi ti je put, vezano za simptome hiperstimulacije (NE govorim ti da ti je hiperstimulacija, ali to mora nekako svatko tko se upušta u IVF znati - tu tablicu s time kako izgledaju simptomi pogotovo zato jer ćeš ti nakon transfera doma na otok, a i inače se nemaju UZV-ovi nakon transfera i pacijenti sami prate svoje simptome i, po meni, na njima je odgovornost da se javljaju doktorima, ako je nešto čudno) - pogledaj ovu tablicu "Različiti simptomi hiperstimulacije i praktični savjeti....":sbonetic prvotno napisa
http://peternel.ipapercms.dk/demos/RODA/Neplodnost/
Vodi računa da će ti tijelo izovulirat i možda do 10 puta više nego normalno, pa ako žene i inače osjete ovulaciju (neke), normalno je pikanje u jajnicima. Ono što poslije ne bi bilo normalno je da ti je stomak ko 3. mjesec trudnoće, da zadržavaš urin, da zbog povećanih jajnika hodaš kao gejsha sitnim koračićima, da boli dok sjediš itd. - meni se to dogodilo na blagu hiperstimulaciju zato je bitno poznavat simptome, pogotovo jer ih trudnoća pogoršava. Zasad je sve što osjećaš, čini mi se, ovako kako mogu procijenit preko neta, OK.
Više nego što je normalno = više nego što u prirodnom ciklusu (to htjedoh reći, pod lijekovima je normalno i poželjno više, to je cilj stimulacije). E, i 14 ti nije neka količina, da se ne prepadneš, ima cura i s preko 40 (ja) pa i više, do 60. Nemoj se plašit (lako je meni sad govorit), samo se prati. Sretno!
hvala ina33, kao šta i znaš da mi je prvi put zato sve pitam jer sam tako smirenija!
Jedinu promjenu koju imam od kada se pikam da uopće nisam gladna i nemam apetita a to mi i paše....a nakon transfera ostajem u zagrebu nekoliko dana tako i da se šta počne dešavat poliklinika mi je blizu!
Ponosno javljam da se sama pikam već 2 dana. :D
Uopće nije bed.
Jučer sam smućkala 2 praška u jednu otopinu, a danas samo jedna ampula i tako do kraja postupka.
Vjerojatno će mi i ostati.
Ne znam jel pravo mjesto da pitam, al je u kontekstu.
Danas sam umjesto pola decapeptyla primila cijelu injekciju. Jel to neki problem?! :? :?
cure,danas bila na transferu a 11.5.trebam primiti još jedan choragon,jel si netko to davao sam,ja bi ali me zanima dal ima još koja toliko nadobudna
a decapeptyl ide u ruku ili mogu i u trbuh?