Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: gumi gumi

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno gumi gumi

ovaj me vikend namutili klinci da igramo

e sad, oni pojma nemaju a ja, stara, ne sjecam se svega

igramo onu verziju kad dvoje stoje unutar lastika, lastik oko gleznjeva i igra se od brojeva 1 do 10. uspjela sam se sjetiti svih brojeva osim devetke i desetke (iako, lako je moguce da sam nesto i fulala )

jel netko zna, jel ima negdje na netu upute?

jel itko igra gumi gumi?

btw, mi to nismo zvali gumi gumi, vec jednostavno - lastik

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imas vec cijeli topic o tome
    al se meni ne da sad trazit

ja imam snimku kak se skace, pa cu ti je, ak je nadjem, poslat

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

litala

I ja sam igrala s mojom (stolica ili tata drže drugu stranu)...i improvizirala više nego što sam stvarno znala. Ja se nadam da su te igre neuništive i da će kad se bude u trećem osnovne igrala s klincima iz ulice netko to znati...ono jednostavno...usmena predaja. Ja ostarjela majka...ne samo da se ne mogu sjetiti, nego ne mogu ni skočiti na više od gležnjeva (i koljena su mi previsoka).

A ona je zadovoljna ovim (ionako ne voli pravila koja ona ne može poštovati... bolje da ni ja ni ona ne znamo što je tropa )

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme bhany, nema ti vise usmene predaje eno ida jucer nosila lastik u skolu, kaze - nitko pojma nema, nikad vidjeli

al eto, mozda se sad malo pokrenu, pa se i koja druga mama sjeti te devetke i desetke

muki - ako nadjes, salji

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pa ne mogu vjerovati, ja sam fakat mislila da takve stvari ne nestaju ...

kao ni one pjesmice i igre s rukama (ali njih sanm zapamtila...bolje mi ide taj verbalni nego sportski dio)

uzimam si u zadatak da ovih dana nazovem sve svoje frendice s kojim sam još u kontaktu, a s kojima sam igrala gume (mi smo to tako zvali) da me sjete nekih igara...

nego ajd litala za poticaj, napiši ti do osmice

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme, treba to opisat

al pokusat cu

1 - preskocis s obje noge s jedne na drugu stranu preko oba lastika

2 - okrenes se bocno na lastik, skocis s jednom nogom unutra, drugom vani i za broj dva isto tako, samo se preselis na drugu traku

3 - isto kao dva i jos dodas za kraj skok u kojem stanes nogama na obje trake lastika (stopala malo ukosis)

jel dobro ovako? se kuzi?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

mislim da da, ako znaš od prije pa se samo prisjećaš...

za dvojku ne staneš jednom nogom na gumu, a drugu staviš ispod...to je kasnije jel...nego samo kao skokom opkoračiš gumu, jel?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, za one koji to nisu nikad vidjeli, trebao bi nam video

ovo sto ti spominjes, to ti je cetvorka

opisat cu ja to, kakotako, nek postoji negdje, za one koji bi se prisjetili...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

jooooj gumi gumi moja najdraža igra ikad.
    Ja bi tako igrala, a nikako da si nađem partnerice

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

litala

Sun, evo nas...ovako virtualno, a kad se budemo nalazili na nekim događanjima, gumu lijepo u džep...

Samo cure, šta vi stvarno još možete skočiti podguz ili struk :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajme, gumi,gumi

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moja najdraža gra.
    Ali ima više vrsti, a sve vrste imaju podvrste.
    U našem se kvartu igrala jedna igra na ovaj način, a na drugom kraju grada na onaj način.
    Šteta šta te "fizičke" igrice izumiru. Žalosno za reći, ali ova današnja dica se jednostavno ne znaju igrat

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Litala i BHany, mislim da ste spojile domaći i bebi školu Ovo kad staviš jednu nogu ispod, a drugu iznad je (kod nas bila) bebi škola. Onda je dva kad se noga ispod izvuče, a tri kad se izvuče i pomakne u stranu.

A domaći je bio ovo što litala piše, samo što je jedan bilo staviti nogu u lastik. Mi smo imali i nulu, to je bilo u domaćem preskočiti, a u bebi školi s obje noge pogurati lastik. Joj, svašta mi se vratilo :D

Bio je i talijanski, njemački...

Bili su i prstići, kad bi se lastik držao samo na 5 pa 4 pa tri... i tako do jednog prsta.
    I trokut.
    I Ra-de-Kon-čar gdje se radila zvijezda, još me uvijek tata zeza kako je to uvijek on pobjeđivao...
    Ja bi sad to.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajd sad, nemojte me mutit

ja cu opisat jednu verziju, tko zna drugu - nek pise svoju

eto, uz malo telefoniranja, nasla sam si i gresku pocinjemo s nulom:

0 - preskocis s obje noge s jedne na drugu stranu preko oba lastika

1 - uskocis u lastik s obje noge i iskocis na drugu stranu van

2 - okrenes se bocno na lastik, skocis s jednom nogom unutra, druga ostaje na istoj strani vani i za broj dva isto tako, samo se preselis na drugu traku

3 - isto kao dva i jos dodas za kraj skok u kojem stanes nogama na obje trake lastika (stopala malo ukosis)

4 - okrenes se prema lastiku, skocis na blizu traku tako da jednom nogom stanes na nju, drugu stavis pod nju (npr. lijeva na lastiku, desna ispod). za dva preskocis na daljnju traku al tako da zamijenis noge (lijeva ispod, desna iznad), za tri se okrenes i na istu traku opet zamijenis noge (lijeva iznad, desna ispod) i za cetiri natrag na prvu traku - odakle si krenula (lijeva ispod, desna iznad) i skok van

5 - (ovaj mi malo sumnjiv...) jednom nogom prebacis blizi trak preko daljnjeg, stanes u tu "petlju", skocis u zrak i doskocis unutar traka. iskocis van

6 - kao u polozaju za dvojku samo tri put zaredom skoknes na mjestu (1,2,3), okrenes se za 180 stupnjeva i na drugoj traci tri put zaredom skoknes u mjestu (4,5,6). iskocis van

7 - "zapetljas" lastik kao za peticu i sedam se puta okrenes za 180 stupnjeva tako da ti je uvijek jedna noga u toj petlji. iskocis van

8 - sistem je isti kao za cetvorku, samo sto se prije preskakanja na iducu traku dodaje izvlacenje noge koja je ispod trake i stavljanje stopala na traku - pa onda skok na iducu traku (jedna ispod, jedna iznad), pa izvlacenje i tako cetiri puta

9 - jos se ne sjecam...

10 - jos se ne sjecam

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Tako smo i mi igrali :D (alaj, sve mi se vratilo osim 9 i 10 - iako mislim da je 10 kao i 2,4,6) pa kad dođeš do 10 laštik se diže za stupanj više.
    Počinje se od gležnja, na koljeno, ispod guze, na struk, pa ispod pazuha + pomoć (mala matura i velika matura )

Rade Končar
    I Olimpijada... ah...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam prilično sigurna da smo mi igrali samo jednu i da nismo imali odvojenu bebi i ovu drugu...otud zabuna

Ali smo zato igrali Rade Končara i Olimpijadu...

Olimpijada je bila nešto s provlačenjem, jel...

Ajd napišite i te igre kako se igraju...

Bila je još neka koja se nije skakala...nego igrala, kako bi o rekla, dizanjem nogu prema naprijed, zar ne?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

olimpijada se igra tako da dvoje drzi lastik s obje ruke, a lastik treba biti smotan u obliku broja 8, onda masu rukama ispred sebe i vicu - o-lim-pi-ja-da i dok vicu onda s rukama i nogama "zakace" lastik i naprave "konstrukciju" kroz koju se svi ostali trebaju provuci a da ne taknu lastik. tko uspije taj je pobijedio.

tako nekako

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a jel se i uz ovu igru koju si opisala litala nešto pjeva ili to bez ritma ide?
    Ja se samo sjećam onog: prva počinje i prva zavržava...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

odnosno vikali smo "o-lim-pi-ja-da na-še-ga gra-da OSIJEK!!!" tako mi...joj sve mi nekako toplo oko srca...kažem da mi bolje ide pamćenje pjesmica

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uz Olimpijadu se pjevalo kod nas:

O-limp-i-ja-da
    Čoko-čoko-la-da
    Tito-va pa-ra-da!

Prvi počinje... je trokut.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A jeste imele lutu?

To je lutalica! Ono, ima 5 igrača, u svakoj ekipi po dvoje, i lutalica koja igra za obje ekipe ako netko pogriješi :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Krivo mi boldalo

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da nisam dobro skontala kako se lastik drzao kod olimpijade :/ nesto mi ne stima...

mi smo imali - spasavalicu to je bila povlastena funkcija i mogao ju je obavljati samo onaj (ustvari, najcesce - ona) koja je bila majstor u skakanju i igranju

ono kad rukama drzis lastik (prstima), pa skaces kao skarice, to se zvalo kod nas nekako - čarli? ili ne znam vise... igralo se palac, pa kaziprst+srednji, pa jos plus domali, pa jos + mali i na kraju zapesce... pa sest, sedam, osam, devet i deset prstiju (tj. dva zapesca)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    mislim da nisam dobro skontala kako se lastik drzao kod olimpijade :/ nesto mi ne stima...

mi smo imali - spasavalicu to je bila povlastena funkcija i mogao ju je obavljati samo onaj (ustvari, najcesce - ona) koja je bila majstor u skakanju i igranju

ono kad rukama drzis lastik (prstima), pa skaces kao skarice, to se zvalo kod nas nekako - čarli? ili ne znam vise... igralo se palac, pa kaziprst+srednji, pa jos plus domali, pa jos + mali i na kraju zapesce... pa sest, sedam, osam, devet i deset prstiju (tj. dva zapesca)

Kod olimpijade se laštik namisti ko pismo i drže dvije osobe sa 2 ruke

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, obožavala sam gumi gumi
    Ali sam sve zaboravila

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

i to se igralo. Teško je bilo provući nogu kroz lašik kad ga drži samo palac

MI smo olimpijadu igrali tako da zapetljamo laštik koliko možemo da se netko provuće kroz njega bez da ga dotakne. POnekad smo se previše glupirali, pa je bilo ozljeda

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da bilo je više igri...
    sjećam se onog: "prsti,peta, čik,cigareta".
    to je čini mi se iz igre "aj-ska-fe-đo"

Tikva avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ajmeeee!

Mi smo igrali Nenu

Za malo manje spretne je bila Mala Matematika Samo jedna noga je u gumi a druga pored pa se dobije samo jedna guma a ne dvije! I onda se dotakne nogom i kaze ''mala'' pa preskocis na drugu stranu i kazes ''matematika''. I onda u ritmu brojenje skaces 10 puta pa preskocis gumi pa brojis 9, pa 8....do nule i onda se prelazi na koljena i opet sve ispocetka! Tu se dobro uspuhalo!

Ako je bilo vise ekipe igrali smo Trokuta - Troje ih ''ude'' u gumi i stanu tako da gumi tvori trokut (oni su ''vrhovi''). Ostala 3 igraca stoje na ''stranicama'' trokuta. Na pocetku se dogovori koliko se ide krugova (1,2 ili 3) te se preskace onim stilom kao sto se preskace vijaca - znaci moze se preskociti da se jednom skoci o pod, pa moze duplo preskakanje (2 puta se skoci o pod) ili ''kruzno'' - preskace se tako da se jednom nogom ude unutra a drugu samo povuce za sobom a kako ima 3 stranice onda ispadne da se vrti u krug (a i malo se zavrti u glavi hehehe)

Sjecam se da ako nas je bio neparan broj da je onda taj ''visak'' bio kvisko koji je mogao 3 puta pomoci svakoj ekipi ako je netko fulao ili ako se igralo da se ne smije dotaknuti gumi (u maloj matematici i trokutu)!

Joj da, i Olimpijada je bila super! ahhh

Stvarno se danas djeca ne znaju igrati...osim gumi gumija jako sam voljela i skolicu

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kod nas je na repertoaru ,uz sve navedeno,a posebno me nasmijala olimpijada ,bila igra koja se sastojala isto od deset igara ali se ja mogu sjetiti samo prve tri(al sam bila majstorica,mali žgoljo koji skače do vrata,sad ni podguzu ne bi mogla preskočiti)

nivoi su bili gležnjevi-koljena-podguza-struk-pod pazuha-vrat-male laste-velike laste

1.igra(takozvana unutra_van -unutra-nastranu)-skoči se unutra,pa s obje noge van rašireno-nazad unutra-nastranu van

2.skoči se preko prve lastike(dakle jedna noga je vani jedna unutra) pa se tako preskoči na drugu-pa unutra-pa van)

3.s obje noge se priljubiš uz jednu lastiku i bočno preskočiš drugu tako da ova prva ide za tobom-i nazad

dalje se ne sjećam

mi smo to inače zvali lastiž

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ema esesa essesa pipija...
    balerina rokoko dize noge visoko...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo to zvali lastiš i imali smo razne verzije igre, bio je "njemacki", "beogradski" i jos se sjecam necega sto se zvalo "bebi brojevi". Uvijek se brojalo do 10 pa prelazilo na sljedecu visinu, onako kako je ronin napisala.

Ali ne znam nijednu odigrat. Mozda bih se sjetila kad bih probala s nekim tko je isto skakao.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam nikad igrala lastike, to su radile popularne cure

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E ivka, ovo sto ti spominjes mi nismo ubrajali u lastiš. To se isto igralo s gumom za gace ali nije islo po brojevima pa je spadalu u drugu kategoriju. I igrali smo svi, nije bilo popularnih i nepopularnih...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa nisam ni ja znala kako ovi brojevi idu, dok nisam vezala tri metra nove gume u krug i isla skakat

samo mi nadoslo ž

al vidim, nitko mi se nece sjetit devetke i desetke... moram dalje zivkat i gnjavit... mora bit netko da se sjeca!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas se devetka igrala tako da jednom nogom podignes blizu gumu i onda prekoracis onu drugu. Tako dobijes jedan trokut, ako me mozes pratiti. Onda skocis, okrenes se za 180°, pri tome pustis tu gumu i ostanu ti noge rasirene a guma izmedju. Onda opet okrenes za 180° i pri tome opet pokupis onu prvu gumu i prebacis je preko one druge i tkao do devet.

A desetka isto krene, ali uvijek ti je prva guma preko druge, nema pustanja, nego u okretanju samo mijenjas noge.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ehhh, da sam barem ranije vidjela ovu temu! U školi u kojoj radim ponedjeljkom i petkom curice neumooorno igraju gume pod svakim odmorom i nakon nastave, dok čekaju bus za doma. Baš sam ih jučer promatrala i prisjećala se sati i sati provedenih u skakanju preko tog komada elastične vrpce... Ne bih se sama mogla sjetiti svih brojeva, no nakon uskršnjih blagdana ću pitati curke da mi objasne 9-ku i 10-ku .

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

desetka mi nadosla sinoc u krevetu

10 - motas oba lastika rukama i brojis do deset (deset puta ga okrenes), stanes stopalima na lastik, skocis u zrak i uskocis izmedju traka. iskocis van.

ostao mi jos jedan...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

<<Devetka je nama bila ko petica, samo brojiš 9

Znaš ono, lijeva noga na laštiku, desna ispod-brojiš 1 i onda skočiš na drugu traku laštika brojiš 2 i tako do 9

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

devetka kao i petica samo 9 puta, ovako kako je opisala makita

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A jeste igrale osam ema?
    Meni je to bilo super :D
    Igrale smo ih u slijedu, do vrata bez spuštanja, spuštale smo tek na "maloj maturi" (guma malo iznad glave).

Ema-esa-sa-esa-sa-pipi-ja u osam varijanti:
    1. normalno - bočno se ulazi u gumu i izlazi na drugu stranu i isto tako vraća
    2. ulaz je s podizanjem gume - stvara se trokut iz kojeg se izlazi na drugu stranu, povratak normalno
    3. ulaz normalan, povratak s trokutom
    4. ulaz trokut, izlaz trokut
    5-8. isto, ali s okretom prije povratka

Jel iko išta kuži iz ovog opisa?

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    Rade Končar
    I Olimpijada... ah...

A kod nas se govorilo: Ooo-lim-pi-ja-da-maj-mun-ska-pa-ra-da!

Ovih brojki se mutno sjećam, ali pale su mi na pamet još neke igre. Znače li ikome išta imena: Afringudes, Okretanac, Beogradska..?

Koji genijalni topic! Raspametila sam se potpuno, čitajući! Sutra odma' u šoping po 7 m gume (znam da je i ona za gaće bila ok)!

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I još jedne sam se sjetila, zove se Tko voli. Igra se tako da svi igrači (a može sudjelovati i cijeli razred ako je guma dovoljno velika) stanu u krug omeđen tom gumom pa jedan pita: Tko voli, tko voli...(smisli nešto odvratno)?, a svi se trude iskočiti što brže kao znak za "ne". Tko ostane zadnji tj. zapetlja se, ispada. I tako redom, dok se ne dobije pobjednik.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Čarli,čarli,čarli pere su-đe!
    I taman svaki slog jedan skok!Joj kako mi taj lastik nije išao...Nikad me nitko nije birao u ekipu...A spasilice su bile zvjezde društvenog života za čiju naklonost se otimalo,ha,ha...

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

kad rukama drzis lastik (prstima), pa skaces kao skarice, to se zvalo kod nas nekako - čarli? ili ne znam vise... igralo se palac, pa kaziprst+srednji, pa jos plus domali, pa jos + mali i na kraju zapesce... pa sest, sedam, osam, devet i deset prstiju (tj. dva zapesca)
    Ajme, to je tipa-too!!!
    :D

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja se sjećam njemačke, švicarske i bilo je još školica...

mislim da se jedne sjećam skroz, ali nismo imali brojeve već opisno nešto (mala kocka, velika kocka, deset malih crnčića i dalje ne znam)

i imali smo još strogo, polustrogo i blago (strogo se nisu smjele dodirnuti gume dok skačeš između njih, polustrogo su se smjele dodirnuti kod samo nekih određenih figura, a blago se moglo uvijek)... vi to niste imali?

kod nas su i dečki igrali.

ali kad sam se preselila u 5. razredu u drugu školu (sve u zg), nitko ni čuo za gumi-gumi :/

sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ema esesa essesa pipija...
    balerina rokoko dize noge visoko...
    ovoga se i ja sjecam

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Prijavljujem se!!!

Nisam mogla preskočiti "nebo" (velike laste) jer su svi bili viši od mene.

O-limpi-ja-da Majmun-ska pa-ra-da
    Usa Usa Usa sa Pipi duga čara-pa
    A frin gu des
    Rade Končar
    Brojevi....

Danas bi me mučilo preskakanje struka.... a ono bez dodirke (bez dodirivanja gume..) :shock:

Ali rado bi zaigrala ako ima kandidata.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jao super tema :D mi smo prije igranja stali na gumu i brzo govorili:"gazim duplo" nema zastajkivanja,nema spuštanja rukom i bla,bla...poanta je bila tko će brže izverglati pravila za pojedinu igru, igrali smi i ovo "Sandokan i Marijana su ljudi iz Japana" a jedna curica je imala gumu u boji i bila je "glavna faca" pa sam i ja htjela imati takvu pa sam ju bojala flomasterima

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •