ne znam više gdje sam što pisala............

uglavnom, patrik je super odradio posjet zubaru i bio predobar i zubar je uglavnom uspio sve vidjeti.

moje iskustvo kaže - svi koji nešto primjećujete - ODMAH ZUBARU jer možete vi znati da nije dobra bočica, slatkiši, da ima ovakve zube ili onakve, ali dok od zubara ne čujete da ima karijes na zubu koji mu trreba još najmanje 10 godina, nema koristi. To je šok, samo takav.

Mi smo zadnjih tjedan dana ukinuli SVE slatko (nažalost na bombone ga niti nismo mi navikli nego tete u vrtiću, a onda je počeo tražiti i doma i u svakom šopingu ) - za sad uspijeva. Ako i traži, zabavimo ga nečim drugim - npr. mama ide jesti krušku hoćeš i ti malo?

Zubi se peru (doslovce) dva puta na dan - ujutro i navečer BEZ IZNIMKE i to ih patrik četka sam pune 3 minute (razgovor s djetetom obaviti friško nakon posjeta zubaru jer je još bio pod dojmom onoga što je striček zubar rekao, a i naših reakcija koje su bile :shock: :shock: :shock: - lakše mu je sjelo i ozbiljno je shvatio).

Sokovi se više uopće ne piju, iako su bili bez dodatka šećera, ali imaju fruktozu - voćni šećer koji isto tako uništava zube. Ako baš traži, pije se isključivo na čašu.

Zubar nam je dao i aminfluorid da mažemo jednom tjedno, ali sad tek učimo ispirati pastu (iako smo još uvijek na onoj bez fluora - dentinox - kupili u njemačkoj) jer se aminfluoerid ne smije gutati.

Jedino još nikako nisamo uspjeli ukinuti mlijeko na flašu, ali smo ga uspjeli drastično smanjiti - pije samo navečer i 1x po noći ( ) što je prije mjesec dana bilo nezamislivo. Uglavnom, zabrane ne pale! Što se više brani, to je flaša "potrebnija". Uplalio (kolko-tolko) je razgovor da male životnjice po noći jedu zubiće, onda će zubići boljeti (sjećaš se kako te je bolilo uho?), ispasti će i nećeš moći jesti špek i čvarke Sad kad peremo zube (po mogućnosti svi troje zajedno jer tako najbolje uči četkati jer nas oponaša) bacamo van male životinjice, a znamo upecati i kakvu ribu

Ako već moraš piti mlijeko - popij iz flaše i ostavi. Dijete je počelo u polusnu mantrati: popijem i ostavim, popijem i ostavim............i stvarno popije i ostavi - kako navečer, tako i po noći! Najvažnije za zube je da se iz te dude ne slijeva po zubima i tamo ostaje. Dok ga vuče i pije - dobro je (donekle)!

I ja sam uglavnom pazila na prednje zube zbog karijesa bočice, ali karijes je dobio na kutnjacima koje uopće ne da nisam gledala, nego nisam ni razmišljala o njima, a trebaju mu skoro 4-5 godina dulje nego prednji.

Sad pokušavamo sačuvati ostale zube, a što će biti s ovim pokvarenim, ne znam jer ovaj zubar kaže da ne popravlja :/ , ali za 2 mjeseca idemo na kontrolu, pa ćemo vidjeti dalje, hoćemo li nakon što smo mi poduzeli sve što je trebalo i što smo mogli, možda potražiti drugo mišljenje i dječjeg zubara koji popravlja mliječne zube jer se to sigurno može (ovisno o djetetu naravno), vidjet ćemo!