Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 246

Tema: Pričajmo o dohrani, 6.

vrcki avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pozdrav svima!
    prije mjesec i sitno smo počeli s dohranom pa vas pratim "iz prikrajka". ali sad imam i pitanje. dobila sam jutros svježu domaću blitvu. i sad ne znam kako da je sačuvam za slijedeća tri dana (prvi put mišiću dajem blitvu). što sa onim što se izlučuje ili što već kad blitva i špinat stoje?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Ja preporučujem da u samom početku ipak miksaš. Ja sam probala samo gnječiti pa smo imali problema s kakanjem, mislim da je pasirano i miksano ipak lakše probavljivo.
    ja bih rekla kako je upravo obrnuto: miksana hrana umanjuje peristaltiku crijeva i ona se ulijene.
    zato se onima koji imaju problema s opstipacijom i preporuča hrana s više vlakana/balastnih tvari.
    A ne znam, ja to velim iz iskustva. U početku sam joj davala kašastu hranu, jer je pljuvala ostalo i nije bilo problema sa stolicom. Nisam miksala, nego sam protisnula sa žlicom kroz cjedilo. Ono kaj nije prošlo, npr. vlakna od tikvice to sam ubacila na kraju unutra i promiješala

Kad sam počela samo gnječiti i ostaviti pokoji komadić imamo problema s kakanjem. Nije kakala tjedan dana a zadnjih dana jela je tikvicu, korabu, palentu i sve kaj bi trebalo otvarati. Jedino je pomogao sok od šljive. I dalje samo gnječim, i dalje rjeđe kaka i ima komadiće hrane

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hmmm ja ne bih nikako cuvala blitvu za tako malu bebu... :/ po tablici je blitva od 12 mj, a moze ranije samo ako ne prodje vise od pol sata od branja do kuhanja, barem tako ja shvatih. moja L je probala blitvu vec jer imamo u vrtu svoju blitvu tako da je uberem operm i u lonac.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

moj mali pero-ždero super je prihvatila dohranu. zanima me koliko je voće zasitno kao obrok? naime, kad pojede cijelu veliku naribanu jabuku sa simboličnom žličicom-dvije mlijeka i malo rižinih pahuljica, nakon 20 minuta sisa ko da je iz gladi pobjegla :/ .

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

čokolada
    Moja mlađa je uvijek nakon svakog obroka tražila sisati. Koliko god da se najede. Malo se zasladi
    I još uvijek je tako

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa
    po tablici je blitva od 12 mj, a moze ranije samo ako ne prodje vise od pol sata od branja do kuhanja, barem tako ja shvatih.
    Jedina tablica u kojoj sam vidjela da blitva ide od 12 mj. je ova na rodi. U svim ostalim koje sam našla ide u samim počecima dohrane.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi imamo problema s voćem. Paula je do sad jela samo h**** kašicu od jabuke, kruške, jabuke&kruške, jabuke&breskve i ja više nemam ideje kaj da joj dam, a htjela bih da jede voće.

Problem je sljedeći:
    1. jabuka - MM ima jaku alergiju, ali reagira samo na sirovu jabuku, kuhana ili pečena mu uopće ne smeta. Sad nema svježih jabuka, pa joj radije dam kašicu nego jabuku nepoznatog porijekla. Čekamo domaće i onda će jesti samo kuhane u početku

2. kruška - imamo domaće iz voćnjaka ali me mama i baka uvjeravaju da te rane kruške nikako nisu dobre za bebu jer napuhavaju; moji doma oduvijek imaju voćnjak pa imaju nekog iskustva

3. banana - pojela jednom i povratila; čim osjeti okus banane sva se strese i pljune, to je jedina hrana koju ne voli

4. trešnja - imali smo doma trešnje kad je paula imala 7 mjeseci ali joj nisam dala. MM ima alergiju, ja sam u trudnoći dobila alergiju na hranu i imala istu reakciju na trešnju kao i na jagode i paradajz. Veli mama da ona nama nije davala trešnje prije 2 god. i da sam ja ko mala od njih imala proljev.

5. ostalo voće iz tablice nemamo doma, a jako sam sumnjičava prema onima s tržnice, ne znam da li je uvozno pa prodaju pod domaće, da li je špricano itd.

Kašice su mi ipak sigurnije, dobro ih podnosi i voli ih jesti. Ove navedene sam našla u dućanu sa zdravom hranom i sad ne znam kaj dalje.

frida editirala ime proizvođača koji krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Jedina tablica u kojoj sam vidjela da blitva ide od 12 mj. je ova na rodi. U svim ostalim koje sam našla ide u samim počecima dohrane.
    x

ali objasnjenje zasto je u toj tablici blitva i spinat tek od 12 mjeseci mi se cini jako logicno ( jer se duzim stajanjem u tom povrcu povecava koncentracija nitrita , ispravite me ako grijesim) ..ja se vodim tom tablicom pa sam zato tako napisala nisam zeljela biti iskljuciva

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kašice su mi ipak sigurnije, dobro ih podnosi i voli ih jesti. Ove navedene sam našla u dućanu sa zdravom hranom i sad ne znam kaj dalje.
    misliš li da oni kada prave kašice razmišljaju ovako podrobno o svakoj namirnici kao što si ti svaku analizirala? njima je, ipak, najvažniji profit, a tebi tvoje dijete.
    djeca kašice najčešće vole jer je u njima dodan šećer, a ponekad i pojačivači okusa.
    onda je možda ipak bolje žličica domaćeg nego teglica kupovnog :/

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moja L je dobila proljev od kupovne kasice kupljene u ducanu zdrave hrane. i to od banane :shock:
    mislim da bi ti bilo dobro da pokusas s vocem iz ducana zdrave hrane

a sad pitanje: jucer je L zgrabila tresnju prozvakala je dva-tri puta i progutala skupa s kosticom. jel joj moze naskodit ta kostica?
    inace joj tresnje nisu bas nesto bile, samo ih je po ustima meljala, tako da ja uopce nisam ocekivala da ce je tom brzinom pojest

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pokakat će je i to je to

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pitanje je možda glupo, al zanima me ima li stupanj usitnjenosti hrane kakav utjecaj na iskoristivost minerala, vitamina i ostalih hranjivih tvari iz nje? :? Naime, dijete ne sažvače i usitni komadiće, i oni putem kakice izađu u izvornom obliku - što se moglo apsorbirati? Da li je možda apsorpcija hranjivih tvari iz miksane hrane bolja?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

misliš li da oni kada prave kašice razmišljaju ovako podrobno o svakoj namirnici kao što si ti svaku analizirala? njima je, ipak, najvažniji profit, a tebi tvoje dijete.
    djeca kašice najčešće vole jer je u njima dodan šećer, a ponekad i pojačivači okusa.
    onda je možda ipak bolje žličica domaćeg nego teglica kupovnog :/
    U toj kašici nema dodatak šećera ni nikakvih pojačivača. Ima baš prirodan okus, blago kiselkast. Sadrži voće iz organskog uzgoja, rižino brašno, sok od jabuke itd. Ima oznaku Demeter pa ne vjerujem baš da unutra ima svega. Zato i kupujem to a ne one druge kojih ima u svakom dućanu a ne smijem napisati proizvođača.

Kakvo voće iz dućana zdrave hrane? Mislim da to kod nas nema nigdje za kupiti.
    Mogla bih eventualno dati domaće kruške, ali prokuhane. Kad vidim MM-a imam fobiju od sirovog voća. Na vađenju krvi Paula je imala blago povišene eozinofile i veli pedijatrica da je to znak da ima sklonost alergiji.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

x

ali objasnjenje zasto je u toj tablici blitva i spinat tek od 12 mjeseci mi se cini jako logicno ( jer se duzim stajanjem u tom povrcu povecava koncentracija nitrita , ispravite me ako grijesim) ..ja se vodim tom tablicom pa sam zato tako napisala nisam zeljela biti iskljuciva
    Pa to za nitrate je poznata stvar odavno. Koliko ja znam bitno je da se ne jede kad stoji nakon što je termički obrađeno ili da se podgrijava. A to isto vrijedi i za mrkvu.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

imas u lickoj ulici na vrbiku, kod nsb-a ducan zdrave hrane "eko zrno" koji prodaje voce i povrce iz vlastitog eko uzgoja

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

oprosti, tek sad sam vidila da si iz VŽ

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

L. ima 7,5 mjeseci, i pedica stalno kuka kako je premršava, pa nam je bila preporučila dohranu sa 4,5 mj,nismo je poslušali,nego smo počeli sa 6mj.
    L. lijepo papa, imamo tri obroka i svaka 2-3 sata je na cici,ali kile baš ne idu.
    Sad je na zadnjoj kontroli imala 7100 g i 73 cm,u skoro dva mjeseca je dobila 200 g, pa je pedica preporučila da joj navečer dajem kašice-žitarice sa Pregominom,jer moje mlijeko više nije dovoljno kalorično (nebuloza,znam,mlijeko je onakvo kakvo baš mora biti).
    Malo me zabrinula jer je rekla da ako nastvimo ovak sa kilama da ne bude imala dobru mišićnu masu, a i ovak idemo na vježbe.
    Ali zanima me da li netko od vas daje kašice sa AM?
    ja sam joj do sad radila sa vodom, pa ne znam dal da krenem i sa AM

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sirius Black,

a ja sam mislila da ne smije proci vise od pol sata od branja do termicke obrade :? to za podgrijavanje sam znala ali sam mislila da je bebama bitno i to vrijeme koje prodje od branja...znaci mogu kupiti npr spinat iz eko uzgoja i skuhati ga 2 dan?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sirius Black,

a ja sam mislila da ne smije proci vise od pol sata od branja do termicke obrade :? to za podgrijavanje sam znala ali sam mislila da je bebama bitno i to vrijeme koje prodje od branja...znaci mogu kupiti npr spinat iz eko uzgoja i skuhati ga 2 dan?
    Ja stvarno to nisam nigdje pronašla, uvijek se naglašava da se mora jesti friško skuhano, isto kao i blitva i mrkva. Osim toga kaže Ignac Kulier da čovjek ne može pojesti toliko špinata da bi mu naštetila količina nitrata u njemu.

http://www.coolinarika.com/faq/519625

http://www.coolinarika.com/faq/259724

Ja špinat i blitvu nakon branja blanširam, nasjeckam i smrznem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MoMo, zapravo si u pravu, ali je teško za očekivati da većina ljudi ima t mogućnost.
    samo oni rijetki kojima je vrt ispred kuće.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

MoMo, zapravo si u pravu, ali je teško za očekivati da većina ljudi ima t mogućnost.
    samo oni rijetki kojima je vrt ispred kuće.
    Daj molim te, stavi neki link, ili bar otprilike napiši gdje se ta informacija može provjeriti. Surfam po internetu i stvarno nisam nigdje to našla, osim po forumima gdje svi to ponavljaju a nitko ne piše izvor tog podatka.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

evo, ulogirana sam ovdje već sto godina pa da konačno napišem i neki post

dakle, moja mrva ne želi jesti porće. uopće. osim svježe mrke, vjerojatno zato kaj je slatkasta. voće obožava ali isto samo ako je slatko, ako je onak kiselkasto ne dolazi u obzir. OK, biram mekane voćke koje su zrele i s tim nemamo problema.

Ali pretpostavljam da bi i nekaj od povrća morala pojesti... mislim jasno mi je zakaj neće, ovak neposoljeno i nezačinjeno je stvaaaaaaarno fuj fuj i bljak. Kupovne bi joj vjerojatno bile bolje ali neću joj to davati, hoću da joj se dopadne neka home made povrtna kašica. Kak da ju nagovorim?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zvjerolina probaj sa paskanatom (pastrnjakom), on je onako malo slatkast, pa ce joj se mozda svideti... a onda mozes da ga kombinujes i sa drugim povrcem, mesom i sl., jer paskanat ima prepoznatljiv ukus i lako "prikrije" druge ukuse, bar za pocetak... meni je najjednostavnije skuvati supu od povrca (naravno bez soli), koje posle propasiram, a tecni deo dam da pije na casicu... a i bareni paskanat ovako sam po sebi je super za jelo

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hm pastrnjak veliš... probat ćemo. Moram priznati da ni ja to nisam nikad jela al ako se mrvi svidi jest ćemo ga nemilice.

Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i batat je sladak i bebe ga vole

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

batat :?

kak to izgleda i di ima za kupiti?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

izvana izgleda kao krumpir, iznutra kao mrkva
    to ti je ono sta amerikanci zovu "sweet potato"
    ima kupit u intersparu, na branimircu, merkatoru itd
    http://www.visnjica.hr/batat.html

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

vidiš i batat izgleda zanimljivo.

hvala cure bacam se na eksperimentiranje sa kašicama.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

htjela bih svojoj mrvici uvesti u dohranu rizino mlijeko, pa imam par pitanja:

1. da li je premala -ima 8 mjeseci ( a to planiram uvesti za nekih 15tak dana)
    2. ne radi pretraznik :? a znam da je na forumu bio recept-jer ne zelim kupovati to mlijeko -jer u svakom ima nesto za sto ja smatram da je moja L premala
    3. da li se to racuna kao mljecni obrok- ja ne vodim racuna o br mlijecnih, povrtnih isl obroka...ona ima 1,5 do 2 obroka dohrane dnevno i minimalno 5 puta cica- ali eto cisto da znam da li je to tzv mlijecni obrok

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

to nije mlijeko, to je rižino mlijeko -> žitarica (neka me neko ispravi ako sam u krivu, ali ja žitna mlijeka ne smatram mlijekom, nego pripravkom od žitarica)

mliječni obrok je podoj/AD ili nešto skuhano na kravljem, AD ili sa dodatkom majčinog mlijeka, vrhnja, jogurta, sira...

mislim da nije rano uvesti rižino mlijeko sa 8 mjeseci

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zna li netko kada beba može probati amuli (amule, mamule), upravo su nam rodili... Zora je premala sa šest mjeseci, znam, ali možda potraje.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj cuckalica prvotno napisa
    imas u lickoj ulici na vrbiku, kod nsb-a ducan zdrave hrane "eko zrno" koji prodaje voce i povrce iz vlastitog eko uzgoja
    možeš pliz napisati njihov broj telefona i radno vrijeme (da lakše pošaljem MM-a , nisam našla da imaju web stranicu).
    kakav im je izbor voća i povrća?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nisi nasla zato jer sam ja napisala krivo ime ducana
    http://www.bio-zrno.hr/

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Koje rižine pahuljice se spremaju samo s vodom? Na onima od H... piše pol voda pol mlijeko, a kak ja dojim ne znam da li bi mogla tolko izdojiti, a adaptirano neću.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj cuckalica prvotno napisa
    nisi nasla zato jer sam ja napisala krivo ime ducana
    http://www.bio-zrno.hr/
    hvala, na taj sam i sumnjala

i jedno pitanjce za sve:kada ste vi počele soliti hranu mališanima? šimun će za mjesec dana godinu, sol i šećer nije još okusio, ali ne znam ni kada bi trebao (mislim na sol, dodavanje šećera ćemo izbjegavati do daljnjeg)

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja jos ne solim
    ja inace rijetko solim i ono sta spremam za odrasle, tako da nisam bas neki primjer

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

koliko dana mogu koristiti otvorenu kašicu? čitam na kašici i nigdje ne piše.. pretpostavljam da dva ili tri..? :?

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim dva...dakle taj dan i dan poslije. Ali je drzati zatvorenome u frizideru.
    Mislim da pise negdje na kasici.

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zatvorenome* - zatvorenu

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

hvala sweetmint
    tako sam i mislila da se radi o dva dana. Nigdje nisam uspjela pročitat..jesam li čorava ili zbilja ne piše nemam pojma. :/
    Danas joj onda spremam kompot od jabuka :D

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja mislim dva dana, makar na nekim kašicama piše čak tri dana, a na nekim 24 sata

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

J se jučer zbljuvao kad je probao mrkvu. Bila sam totalno u šoku kad se počeo daviti, pljuvati, sav se zacrvenio. S M nikad nisam imala problema, ta je jela sve što sam pripremila.
    Voće je odlično prihvatio (jabuka, kruška, banana, marelica). Postalo mu je stalan obrok od kojeg je sit. Zijeva ko ptić.

Možda da spojim mrkvu s jabukom. :/
    Ko da sam početnik.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Paula jede mrkvu s tikvicom, s korabom i s palentom. Samo mrkvu isto ne voli

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mame, može pomoć?
    V. ima godinu dana, ne prihvaća dohranu, ima VUR (paziti na redovnu stolicu, davati puno tekućine,..), sitna je (70cm, 7600g), u zadnja 4 i po mjeseca dobila ovih 600g, inače veselo i zdravo dijete. Do sada je cicala ko da je jučer rođena Ali, jučer kod pedijatrice evo nama loših vijesti : morate početi s dohranom ili ćemo ako ovako nastavi s težinom morati u bolnicu?!! Naravno da sam danas pod takvom prijetnjom odlučila da joj, dok ne prihvati žlicu, ukidam cicanje. Kako smo od 6 i pol mjeseci pokušavali diplomatskim metodama, ovo mi se činilo jedino pametno. Dakle, od 5 i pol ujutro nije dojila, pojela je možda 5 žličica riblje juhe s mrkvicom, basmati rižom, malo tikvice i blitve, sve smiksano, zatim vrlo malo kašice od šljive, trećinu breskve i popila 120ml vode i čaja. Navečer je počelo neko čudno povraćanje, samo slina ali uz grčenje. Brzo sam ju podojila, ali i to je povratila u dva velika mlaza. Mislim da je razlog u nekakanju (danas je 3. dan) a tome je sigurno pridonijelo uvođenje krute hrane i naš spori metabolizam. Ne znam kako dalje, da li da budem uporna i ne dojim je danju, koju hranu da nudim, očito ne mrkvu, rižu i sve što zatvara? Btw, jučer je cijepljenja MPR , ali uzimamo homeopatiju za bolje podnošenje cijepiva pa se nadam da nije povezano. Sad kad sam sve ovo napisala gotovo sam sigurna da sam pogriješila i prenaglo krenula s DOhranom, ili? :?

Dionea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mayda,

Ako beba povraća, vraćaj ju na cicu jer je važno da pije. Ako nije kakala, da li ima vjetrove? Ima li temperaturu? Kako mokri, tj. koliko je imala popišanih pelena danas? Kakva je napetost kože, kad stisneš kožu na trbuhu, da li se odmah vrati u prvobitni položaj ili joj treba vremena? Važno je da li je dijete dehidrirano ili nije.
    Ovo što vam se događa može biti nuspojava cjepiva, ali i reakcija na nagli prestanak dojenja po danu.

Dionea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

E da. Na tvojem bih mjestu nastavila s dojenjem, ali bih nudila vodu bar 5-6 puta na dan, a dohranu isto nekoliko puta na dan, pogotovo kad vi jedete.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala, Dionea.
    Ma, evo upravo mm i ja raspravljamo i čitamo tekstove o produženom dojenju. Zaključak je da je naša V. ipak jedna mala-velika cicalica i nije još spremna za prestanak, naročito ne za tako okrutno nagli. A priznajem da nisam niti ja Nadam se da će nas kakica uskoro prestati mučiti, a od sutra se vraćamo dobitnoj kombinaciji : dojenje, žlica, dojenje,.. :D

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kada ste bebama uveli treći obrok?
    M. ima 7mj.i 3tj., tijekom jutra ima voćni obrok (pojede sve, oko 150-200gr), a rano popodne povrće s rižom ili palentom, uskoro ćemo i meso ubaciti, ali taj popodnevni nekako manje rado jede, pojede 80-100gr (izmjerila digitalna vaga 8) ).
    Ako joj to isto ponudim kasnije predvečer, pojede još.
    Trebam li je nutkati i predvečer ili da ostavim kako je dosad išlo?

Dionea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mayda prvotno napisa
    Hvala, Dionea.
    Ma, evo upravo mm i ja raspravljamo i čitamo tekstove o produženom dojenju. Zaključak je da je naša V. ipak jedna mala-velika cicalica i nije još spremna za prestanak, naročito ne za tako okrutno nagli. A priznajem da nisam niti ja Nadam se da će nas kakica uskoro prestati mučiti, a od sutra se vraćamo dobitnoj kombinaciji : dojenje, žlica, dojenje,.. :D
    Nema na čemu. Moja beba je mlađa od tvoje i nemam iskustva sa starijim bebama, ali imale smo jedan period kad baš i nije bila cicoljubac, a onda kad je krenula dohrana postala je (i još uvijek je) i strastvena odbijačica. Znam da se u te bebe ne može ugurati nešto ako one to neće. Mislim da je važno da dijete dovoljno pije vode i/ili mlijeka, a mislim da se neće izgladnjeti. Niti jedna nagla promjena nije niti odraslima ugodna, a kamo li tako malim bebama. Samo hrabro dalje. I javi kako napredujete.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Može li mi netko reći koja je najbolja namirnica za početi dohranu? Voće, povrće, rižine pahuljice...? Gdje kupujete te rižine pahuljice i kako se spremaju? Kako točno početi dohranu: samo s jednom namirnicom ili kombinacijama?

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •