Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: da li griješim?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno da li griješim?

neki dan sam došla u proturječje sa svojom čuvalicom,naime roko je počeo crtati po zidu i veselo došao do mene pokazati mi svoju nacrtanu jabuku,
    na to je moja teta rekla kako mu ona to neće dozvoljavati,crtanje,budući ju je strah da neće znati granice kad dođe u vrtić ili školu

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Misliš, neće mu dozvoljavat crtanje ili crtanje po zidu? s ovim prvim se definitivnoi ne slažem , al da mi crta po zidu to ne dozvoljavam. Nemam ni na umu nekakve granice zbog škole ili slično. Jednostavno mi to nije prihvatljivo i tako mu to dam do znanja. ponudim mape, bilježnice, listove. Al, ne zid.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam kao dijete obožavala crtati po zidu. Imala sam zid po kojem sam mogla crtati do mile volje, premaljao se jednom godišnje i opet sam imala prostora.

Ne mislim isto uživanje uskratiti svom djetetu - crta po zidovima s ogromnim uživanjem i meni to ne smeta, čak mi je zgodno da su zidovi išarani, "živi", vidi se da u stanu žive djeca. Kad mu to više ne bude zanimljivo, zidovi će se premaljati i to je to.

Meni to stvarno nije ružno, ali dozvoljavam da to nekima i nije lijepo.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam kao mala crtala pa sam dobila batina lajsnom,nisam htjela uništit zid,htjela sam uredit svoju sobu,meni je to bilo ljepo,ne znam
    svi koje znam su imali tu fazu,zid se oboji,opere,ne znam,izgleda da griješim

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mene nikad nisu tukli zbog toga, žao mi je zbog tvog iskustva.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

amalthea ,sad mi je lakše,ma da,njemu je to lijepo,ponosan je na te svoje slikice

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa nek uživa onda mali umjetnik.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sjetila sam se još nečega - zamislite da ljudi u pećinama nisu smjeli crtati po zidovima!

(OK, ok, nisu imali papira, ali kužiš ono... potreba je iskonska, u genima zapisana!) :D

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moje dijete je voljelo crtati po zidu. Naravno da nisam bila odusevljena ali sam mu odredila zid po kojem smije crtati.
    Zalijepila velike ciste papire, koje sam po potrebi mijenjala, po kojima je crtao.
    Ruku na srce bilo je i crtanja mimo papira, Ali se ogranicio na taj odredjeni zid.
    To je trajalo neko vrijeme. Poslije smo okrecili i sve ok.
    Danas to nije nikakav problem. Niti je narusilo njegovo poimanje sta se smije a sta ne.
    Dijete je zadovoljilo svoju potrebu a i gosti su uvijek bili odusevljeni sa njegovim kutkom i kreativnoscu

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

koja škola nema grafite?nekad okolina jako pokoleba i počneš sumnjat u odluku,najgore mi je ono da se pretvorim u mamu,dok si pod mojim krovom,ja sam te rodila ja mogu bla bla
    mislim da sam negdje pročitala kako Lutonjica priča da treba razlučit što je bitno

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

svaka cast za sjecanje na pretke.
    I umjetnici, mahom, oplemenjuju zidove svojim izricajima, pa zasto ne i nasi malisani.
    Ja u tome vidim samo pozitivnu notu.
    Eh, sad zivot i okruzenje su ucinili od nas to sto jesu.
    I urezali duboko u nas sve sto je prihvatljivo ,odnosno sto nije.
    Tako da su neki to prihvatili, a neki se ipak vise sjecaju predaka i njihovog stila zivota
    ( gdje se i ja ubrajam )

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas se u toj dobi nije crtalo po zidovima... imala je bijelu ploču, i flomiće koji se brišu...

zato sad imam grafite po zidovima :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jel iznajmljuješ kćer meni je bila želja izgrafitirat boravak,tatalno off topic,al pravi grafiti su mi predivni

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni to stvarno nije ružno, ali dozvoljavam da to nekima i nije lijepo.
    meni je to potpuno nepotrebno :? niti je mojoj ikad palo na pamet. papir i olovke (tempere, vodene, flomići, što god) joj stoje ispod stola u dnevnoj sobi i kad god poželi ja joj pripremim "teren" i ona slika sve u 16. i voli slikati, baš voli, ima dana kad već ujutro, čim otvori oči prihvati se flomastera. i za svoje godine odlično crta. a kad crtamo nekome crtež za rođendan znala sam čak kupiti platno (i KIKA-i) pa kasnije i uokviriti crtez. divna ideja kao poklon posebice za bake, dide, tj. starije generacije.

jel se ovdje radi o potrebi il o djecjoj želji ?!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nera crta po zidu, i ja sam , i brat i sestra 8)
    nitko od nas nije crtao po tuđim zidovima, samo svojim
    niti smo nacrtali grafit, niti nam to pada na pamet
    e da, mi smo likovno nadareni

prije da su crtači grafita bili spriječavani da crtaju po svojim zidovima ka mali, pa se sad iživljavaju na tuđim

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i F crta po zidovima

cijeli boravak nam je išaran, a od neki dan i otisci ručica u blagavaoni

nek dijete uživa, zid se lako prefarba

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I ja sam pustila L da crta po zidovima. Cijeli stan nam je bio iscrtan.Onda je odjednom prestala. Sama od sebe.
    Sada čekam da počne mladji crtać, zidovi so već pomalo dosadni

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da to stvarno ovisi o tome smeta li to tebe ili ne. Ja npr. ne bih htjela da Lea crta po zidu u dnevnoj sobi, ali u igraćoj sobi mi je to OK (premda ona ne crta). Zabranjivati crtanje po zidu jer tako treba biti, to mi je bezveze.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

crtaju po zidovima, i ja skupa s njima 8) .

pa to su tvoji zidovi, a ne tetini. naravno po tuđim zidovima ne crtaju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e da, mi smo likovno nadareni
    pa kad se već hvalimo , svojevremeno sam osvojila (između ostalog i) prvu nagradu u likovnom stvaralaštvu, i to u onom famoznom natječaju "titovim stazama revolucije" 8) (slika s naslovom zbjeg ) i nikad prije toga svoj ogromni talenat nisam trošila na zidovima.

ponavljam pitanje...

jel se ovdje radi o potrebi il o djecjoj želji ?!
    po juulu, narafski.

smiju li šarati i po namještaju ili podu ?! :?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bit će da sam ja ovdje jedina koja ne podržava takvo umjetničko izražavanje
    uz tone papira da mi mrči zidove, nije mi baš nešto
    to što su nam zidovi, vrata, ormari, sporadično zašarani, to nije bilo uz naš blagoslov

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

S ima 17mj., nedavno je kemijskom išarala zid i kauč (sva sreća kožni pa se dalo oprati), rekli smo joj da se nesmije pisati tamo. Sad pazim da kad ima kemijsku u ruci piše po papiru.
    Osobno mislim, neću joj dati da mi u dnevnoj šara po zidovim ali u svojoj sobi ako bude htjela može.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MC, kod nadarenih, crtanje je način izražavanja i postoji jasna potreba
    ja koristim crtanje (i brat , sestra pogotovo) za smirivanje, opuštanje, iskazivanje onoga što ne mogu riječima (zadaćnice su mi bile 9. krug pakla)

zid je drukčiji medij od papira, praktički neograničen, drukčija je perspektiva ...

ne dopuštam šaranje namještaja (po podu ništa ne ostaje, pa me nije briga ako pokušava) , dam joj papir velikog formata (A2), nema razlike u perspektivi
    ako pošara odma počinjem s lekcijom kako to obrisati

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne kuzim da li te smeta to sto mu teta cuvalica ne da crtati po zidu, a ti mu dopustas, ili da li mi uopce dopustiti?

Ako si odlucila da mu ti dopustis, onda teta cuvalica mora postovati tvoju odluku.

Kod nas se crta po zidovima i H zna da se crta samo doma, nigdje drugdje ne pokusava. Tako da argument za vrtic po meni ne stoji.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ako nekome fali inspiracije, evo nasih zidova u dnevnoj sobi :

http://public.fotki.com/Deaedi/zidovi/

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

deaedi, vidim da se i necija odrasla ruka pridruzila :LOL:

mi smo sve donedavno imali, ko i vi, prelijepe isarane zidove i nije mu zbog tog sto je doma smio padalo na pamet sarati po vrticu ili kasnije po skoli.

kako grafite obozava(mo), mislim da imamo svega par mirnih godina

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

stariji je sa 3g poceo ukrasavati zidove raznim crtarijama samo u svojoj sobi jer smo se tako dogovorili. mladji jos nije pokazao interes. tvoje dijete, tvoja odluka hoces li udovoljiti njenoj zelji.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ups, njegovoj zelji

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi sad svi crtamo,ne crta po namještaju ni po podu,mis
    lim da je baš stvar u toj širini plohe,ali da problem je nastao kad mi je teta rekla ja mu bez obzira na vašu odluku ne dam kad je samnom u vašoj kući :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    bit će da sam ja ovdje jedina koja ne podržava takvo umjetničko izražavanje
    uz tone papira da mi mrči zidove, nije mi baš nešto
    to što su nam zidovi, vrata, ormari, sporadično zašarani, to nije bilo uz naš blagoslov
    nisi jedina

ima papira, brate ,nije kriza ,još uvijek

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj rokobj prvotno napisa
    ali da problem je nastao kad mi je teta rekla ja mu bez obzira na vašu odluku ne dam kad je samnom u vašoj kući :/
    Mislim da se teta mora ponasati u skladu sa uputama koje je dobila od roditelja. I tocka.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj rokobj prvotno napisa
    ali da problem je nastao kad mi je teta rekla ja mu bez obzira na vašu odluku ne dam kad je samnom u vašoj kući :/
    Mislim da se teta mora ponasati u skladu sa uputama koje je dobila od roditelja. I tocka.
    slažem se, teta mora poštovati tvoju odluku
    ili otkaz

sad te neće poslušati zbog zida, a kasnije može biti nešto veće
    ozbiljan razgovor i riješi to

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne dozvoljavam crtanje po zidovima
    imaju papira

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ines prvotno napisa
    ja ne dozvoljavam crtanje po zidovima
    imaju papira
    zla nemajko

ajde bar a70v i ja nismo u duetu, same protiv svih

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mene ovdje više nitko ne doživljava

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ma je

ok, ok, evo čestitam ti na likovnoj nagradi
    ne zezam se, časna pionirska

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jbg nisam vidjela

i ti isto ne daš dati stan postane Altamira.....

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dozivljava - evo smo fin kvintet....

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I sada mi je toplo oko srca kada se sjetim naseg sarenog zida.Mama i tata su ga ponosno pokazivali gostima,a brat i ja smo uzivali,kako u crtanju tako i u prezentovanju nasih djela.
    Tridesetak godina kasnije,dozvolila sam to i svojoj djeci.
    Upravo izlaze iz te faze,ako su na mene,onda ce ubrzo poceti sa lijepljenjem postera.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kod nas nema šaranja po namještaju i podovima.

ali zidovi..... ovi što kažu da ima papira ne kuže poantu zidova. to mi se čini kao pjevanje u kupaonici ili na pozornici.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo se dogovorile da moze jedan zid, komadic zida, ali da ako to bas mora...i bilo je malo smeđe i zelene kompozicije na zutom zidu, ali nista pretjerano - upalilo je ono da kad joj se nesto dopusti, onda odustane
    ali su nam zato podovi i zidovi dijela kuca koji jos nije zavrsen svi obojani (kredom) - to je njeno podrucje za razvoj likovnosti na velikim povrsinama

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja se sad stvarno čudim koliko vas dopušta šaranje po zidovima. ( ja se još na početku izrazila, i pridružujem se kvintetu.. ).
    Al, razmišljam, i od nekih dvadesetak obitelji s malom djecom koje blisko znam, nijedni nemaju iscrtane zidove po kućama...
    Pa, se eto čudim...
    Nekako, već jaako dugo to nisam vidjela, možda od svog djetinjstva..

Ne, ne, ne krećem se u čudnim krugovima, sploh navadno obična sam..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mama courage... po Juulu bi bilo da rokobj popriča sama sa sobom i odluči da li to nju smeta, pa izvaže je li bolje rješenje za obitelj da mali umjetnik otrpi ograničenje na papirnati medij ili da mama otrpi pošarane zidove... vjerujem da Juul ne bi imao ništa ni protiv kompromisa tipa može u dječjoj ne može u dnevnoj sobi

mislim da se svi slažemo da čuvalica nema pravo glasa u tome

možda sam malo pristrana ali argument "to je nepotrebno" me previše podsjeća na moje svekije, po njima je "sasvim nepotrebno" i dodirivati zidove, namještaj, vrata, štokove...

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Lovre valjda nije likovno nadaren pa ni nema potrebu šaranja po zidovima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moji su oboje crtali po zidovima i namjestaju, jos i gore, obljepljivali plastelinom sve zivo po stanu.

m. sam od pocetka ucila da crta samo po jednom zidu kojeg smo odabrali. s obzirom da je imala izrazenu potrebu za tim cesto bi joj zalijepila onaj najveci format papira na zid da po njemu crta.

d. se rodio u novom stanu gdje dopustamo crtanje po zidovima u njihovoj sobi (tj. igraonici), premda on to tek uci, zalomilo se nekoliko umjetnickih djela i na drugim mjestima u stanu

e da, nisu nikad nista posarali izvan kuce, ni u vrticu, ni u gostima, barem koliko ja znam.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

zvjerko ima šperploču na vratima od kuhinje (ono najdoljnje staklo smo uspjeli razbit) MM je nebrojeno puta ponovio kako će to pofarbati u boju vrata, ali nije
    mali je nekoliko puta pokušao po zidu, uspio malo po tapisonu u boravku, sve mu lijepo objasnili da se to ne radi, da postoje mjesta za crtat, da treba pitati. nakon što je lijepo pitao za šperploču, narafski da sam rekla da tu može. 'nacrtao' je crvenog bau-bau, povremeno doradi nekom šarom. ponekad mu kao slučajno flomić odluta s papira na stol, ali nema ataka na zidove. u njegovoj bi sobi možda i dozvolila

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

zaboravih extra naglasit ono MOŽDA
    8)

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja se slažem s onima koji misle da to nije potrebno.

Mislav je par puta pošarao zidove u našoj sobi, ali sam mu objasnila da to nije lijepo. vrata su nam presvučena samoljepljivom folijom u boji drveta, što se lako briše, pa sam ga uputila da ovdje smije crtati koliko ga volja.
    kupila sam mu i veliku pluto ploču, pa šara i po njoj. uglavnom kredama u boji.

ne dozvoljavam mu da crta gdje se sjeti.
    ograničenja postoje i djeca to uče kroz ovakve stvari. šta je dozvoljeno kod kuće, kasnije se logički prenosi i na situacije van kuće. ne bi voljela da dođemo kod prijatelja i da on (zato jer sam ga naučila da je to u redu i prihvatljivo) pošara nekome zidove.

ako mu se to dopušta kod kuće, zašto ne i u tuđim kućama? zašto ga tamo ograničavati? pa on se samo izražava :/

odgoj je učenje djeteta društveno prihvatljivom ponašanju. kako kod kuće, tako i van kuće.
    i ne primjećujem da je moje dijete time uskraćeno ili da se nije u mogućnosti izraziti.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj kasiopeja prvotno napisa
    Ja se sad stvarno čudim koliko vas dopušta šaranje po zidovima. ( ja se još na početku izrazila, i pridružujem se kvintetu.. ).
    Al, razmišljam, i od nekih dvadesetak obitelji s malom djecom koje blisko znam, nijedni nemaju iscrtane zidove po kućama...
    Pa, se eto čudim...
    Nekako, već jaako dugo to nisam vidjela, možda od svog djetinjstva..

Ne, ne, ne krećem se u čudnim krugovima, sploh navadno obična sam..
    Potpis. Takodjer, u mom stanu se vidi da zivi dijete i bez isaranih zidova.

Ali slazem se da bi teta cuvalica morala postovati odluku roditelja.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anna-y prvotno napisa
    ako mu se to dopušta kod kuće, zašto ne i u tuđim kućama? zašto ga tamo ograničavati? pa on se samo izražava :/
    jer to nisu njegovi zidovi
    a to ide pod lekcijom : moje-tvoje, poštivaj

ja nisam crtala po tuđim zidovima, niti moji "crtači", pa ni Nera nije nikad u gostima (dok se igrala crtajući) nije niti pošla prema zidu , a kamoli crtala

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •