Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Njega pupka

osking

Početno Njega pupka

Pozdrav svim mamama i tatama.

Zovem se Saša (28) i od nedavno,tocnije 11.03.2008 smo postali roditelji malog Nike (3800,50).
    Jucer su mi zena i mali dosli kuci i tu nastaju drame,posto nam je prvo.
    Najvise od svega nas brine njega pupka.
    Bila je patronazna drugi dan nako sto su dosli kuci i kaze da je pupak kao malo poceo sa upalom i da pazimo na to.
    Ono mora se drzati suhim i sva ostala pravila sto svi znamo.
    Ali kad god mjenjamo pelene gazica oko pupka bude vlazna jer se popiski,iako neznamo kako gad rub pelene ne stavljamo preko pupka.

U slucaju da nedaj Boze dodje do neke upale,kako izgleda lijecenje i dali postoje neke vece komplikacije oko toga.
    Ja tjesim suprugu da se ne uzrujava da ce sve biti ok,ali i sam sam malo uplasen i jadam se sada ovdje vama.

Unaprijed hvala na odgovorima i utjehama.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvom klincu je bio upaljen i išli nsmo na lapizaciju doktoru. niš posebno, kapnuo mu je s nečim i otpao je ubrzo

mala sutra puni 3 tjedna i pupak je još tu, iako nije upaljen, al se držiiiiii mislim kod mene čak i pupak mora biti tvrdoglav

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Sad sa Lotom je trajao 3 tjedna ali nije bilo problema.
    Sa Lunom smo isto bili totalno u strahu, pao je 16.ti dan ali smo isto išli lapizirati.

Nemojte se toga bojati. Kad odmotate gazu, bez obzira jel mokra il suha, lijepo očistite okolo sa alkoholom i napraškajte bivacin. Ako se bojite, nazovite patronažnu!

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ako slučajno stavljate pišulinca u peleni prema gore nemojte, jer se onda popiški prema pupku pa je mokro.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

da, pišulinac najprije prema dolje dok pupak ne zaraste, kasnije prema gore!

nama je patronažna dolazila mjesec dana svaki drugi dan zbog pupka, iako smo uspjeli zaobići spaljivanje, nismo uopće kupali ni močili.

Svatko za njegu pupka kaže drugačije - jedni čistiti alkoholom, drugi ne jer je prejak, nego 2% hidroksidom (?!?! više se ni ne sjećam).
    Nama pak patronažna rekla neka ne čistimo ničime da ga ne vlažimo nego samo za svako prematanje praškamo bivacynom i stavimo novu sterilnu gazu. Moguće da smo i zato izbjegli spaljivanje!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bok saša!
    čestitam na malenome i dobrodošla među mame!

:D :D

Što se pupka tiće i mojoj maloj se upalio. čak sam i u Klaićevu s njom morala ići zbog njega. sredio se tek mj dana nakon poroda. ali još ju nemrem kupati jer je sad prehlađena. :svinjica mala:
    nije ti to neki bed, ne boli ga uopće, samo stavljaj onu gazu i sprejaj octeniseptom ili bivacinom (meni je b. bolji) i otpast će, bez brige.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

iskreno preporucam octanisept, nama je s njim bilo puno jednostavnije ocistiti pupak.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

osking- iz iskustva. Nama je otpao za 5 dan (s tim da je bio dosta suh kad smo došli domeka).
    Ako je upaljeno (odnosno ako rana nije čista) trebali bi čistiti sa hidrogenom (3% peroksid). Jer on rastvara zmazanoću (kad se pjeni, ako se ne pjeni znači da je rana, u ovom slučaju pupak, čista).
    Ako se ne pjeni i ranica djeluje čisto, bolje je koristit alkohol jer alkohol suši, a hidrogen vlaži ranu.
    Znači fino skinete onu gazicu (kako god da je zapetljana, zaljepljena ili što god. Ako je jako zaljepljena za bataljak možete ju i izrezati okolo bataljka). Dobro nakapate pupčić hidrogenom/alkoholom (onako sa svih strana) i onda počistite STERILNOM GAZOM. Mnogi griješe pa to čiste štapičima za uho (jesu praktični, ali nisu sterilni). Sve grudice starog praška treba maknuti (bez straha jer to bebu ne boli, samo ju hladi pa je zato možda nemirna). Kad je ranica čista dobro natrpate Bivacynom, opet sa svih strana i potruditi se da što više zađe unutra, ne samo po vrhu (ako vam je kod sljedečeg prematanja sav prašak mogar znaći da trebate ''natrpati'' više) i onda fino opet zamotate čistom sterilnom gazom i postupak ponovite kod svakog prematanja. Pelenu skroz preklopite da niti ne dodiruje gazu i neče se namočiti.
    Eto nadam se da sam barem malo pomogla. Samo polako, strpljivo i bez straha.
    Sretno i čestitam na bebici

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Osking ništa se ne javljate. Kakva je situacija? Jel sve ok?

Nina2007 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bejb prvotno napisa
    iskreno preporucam octanisept, nama je s njim bilo puno jednostavnije ocistiti pupak.
    potpisujem

Inače nama je pupak otpao relativno brzo, tu smo imali sreće, ali mu je dugo trebalo da se skroz uvuče i smiri pošto je mali plakao iz petnih žila i onda su mu pucale kapilarice pa bi pupkić prokrvario (malo, ne puno) pa smo još tjedan dana nakon što je otpao koristili octenisept

Nina2007 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Ako je jako zaljepljena za bataljak možete ju i izrezati okolo bataljka
    ajme ovo se nama dogodilo i to prvi dan kad smo došli doma...bilo me taaako strah
    Problem smo riješili tako što smo dobro navlažili s fiziološkom i kad se gaza smekšala lagano smo je odmotali (i onda počistili pupak i stavili novu sterilnu gazu)

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

dobro navlažili s fiziološkom i kad se gaza smekšala lagano smo je odmotali
    to se ne preporuča raditi. Zato sam i napisala da se odreže ako se baš jako zalijepi. Bolje da ostane komadić gaze na bataljku nego močiti ga.
    Cilj je pupkić što prije osušiti, a ne ga još dodatno namakati.
    Zato se dijete niti ne kupa dok pupak ne odpadne.

Nina2007 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Cilj je pupkić što prije osušiti, a ne ga još dodatno namakati.
    Zato se dijete niti ne kupa dok pupak ne odpadne.
    znam, zato i meni nije to odmah palo na pamet ali kad se zalijepi kompresa mislim da ju je bolje ukloniti nego odrezati i ostaviti komad stare da visi na batrljku :/
    Mi smo nekoliko puta intervenirali kapanjem fiziološke (a poslije bi naravno posušili s još jednom također sterilnom kompresom) kad bi se kompresa zalijepila, a pupak nam je otpao već s 10 dana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ne znam šta bi vam rekla osim da je moja Mara kroz pupak dobila zlatni stafilokok koji joj je uzrokovao sepsu u prvim danima života. Da nismo skužili da nešto nije u redu, danas ne bi bila s nama... Naravno, po pupku se nije ništa vidjelo, nikakva upala, ama baš ništa.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja mrva se normalno ponaša, pupak nije upakjen, špricamo ga octaniseptom i još je tu čvrsto se drži,a danas ima 24 dana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ninochka, Mari je otpao 9. dan, a Rina ga je imala dobrih 3 tjedna, možda i više i imala je granulom pupka. Tako da mislim da nemaš razloga za brigu ako patronažna nije rekla da se nešto s njim događa. Otpast će, neće ostat

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ninochka - moj savjet ti je da odeš do ped. da pogleda (pogotovo ako još vlaži), nisu niti sve patronažne pouzdane. U svakom slučaju nije na odmet, a i što je sigurno, sigurno je.
    I Bivacyn je zakon. Probajte promjeniti malo. Za octanisept mi je moj ped. rekao da nije preporučljiv al nemrem se sjetiti zašto.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bili smo na lapizaciji. nije ni mokar ni upaljen, al eto. ne želi dolje. 26 dana :shock:

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Djecu kupali sasvim normalno (nekad i 2x dnevno) i pupak otpao u prvih 10-tak dana. Nicim nismo cistili niti mazali samo bi stavili sterilnu gazu i zamotali u pelenu (pisonja na dole)! Nije bilo nikakvih upala - istina O je radjeno spaljivanje (3x).

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    Djecu kupali sasvim normalno (nekad i 2x dnevno) i pupak otpao u prvih 10-tak dana. Nicim nismo cistili niti mazali samo bi stavili sterilnu gazu i zamotali u pelenu (pisonja na dole)! Nije bilo nikakvih upala - istina O je radjeno spaljivanje (3x).
    Onda ste imali velike sreće što se ništa nije upalilo. I što je tako brzo otpao
    Ali da je ovo dobar savjet ostalima, e pa baš i nije.
    Stvarno je najbolja preporuka pupak NE MOČITI s ničim (osim hidrogena ili alkohola za vrijeme čiščenja) jer nisu mali problemi i mala stvar ako se upali. Pupak treba tretirati kao otvorenu ranu (a on to i je i to direktno u krvotok) bilo gdje drugdje na tijelu.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj samba prvotno napisa
    A ne znam šta bi vam rekla osim da je moja Mara kroz pupak dobila zlatni stafilokok koji joj je uzrokovao sepsu u prvim danima života. Da nismo skužili da nešto nije u redu, danas ne bi bila s nama... Naravno, po pupku se nije ništa vidjelo, nikakva upala, ama baš ništa.
    Jedan čisti primjer kako se može zakomplicirati.
    samba nhf ali morala sam

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da prijavim da pupak nije otpao ni nakon 3 lapizacije. danas bili na četvrtoj i doktor ga je morao odrezati :shock:

5 tjedana i 1 dan. 36 dana. ko zn akoliko bi se još držao da ga nije odtfikario.a misli da nije bilo niš upaljeno

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A joj. Baš ste se napatili
    Nadam se da je sada sve u redu .

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, i ja idemo još u ponedjeljak na kontrolu.

no dobro...ne to bude najveći problem i razlog za ići doktoru

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •