stolica vrlo vrlo mekana
Vjerojatno jos uvijek dobija dosta tvog mlijeka. Od majcinog mlijeka stolica (uglavnom) bude mekana. Bravo!
izdajam se tako kako si rekla NatasaM.i to traje dugo.ispod 1h nikad nije a cesto i puno duze.cini mi se da se proizvodnja malo povecala ili se bolje izdajam.oko 300-350ml dnevno
To je dobra kolicina i normalno je da se sve bolje izdajas, upraksirala si se. Ali, cini mi se da bi ti puno brze islo sa dobrom izdajalicom, po mogucnosti dvostrukom ili barem s 2 jednostruke. Imas li mogucnost tu u Bjelorusiji u bolnici iznajmiti dvostruku elektricnu izdajalicu?

Jos jedno pitanje: zasto ti je bolje islo rucno? Je li zato sto ti je jednostavno ugodnije ili imas velike bradavice (jer kazes da ti ih je izdajalica ostecivala)? Neki proizvodjaci proizvode vece skoljkice za bradavice, mozda bi se trebala raspitati malo.

Mislila sam da bi istovremenim izdajanjem obje strane brze i efikasnije praznila dojke, ovako ti se dan svodi na izdajanje i hranjenje bebe. Vec si jako puno postigla i ovakvim nacinom i steta da sve propadne zbog nedostatka vremena.
uneko doba sisanja pocne grickati.poze su nam problem.dok je prikopcan cuje se gutanje.ali ne mogu ga natjerati da jako zine.kao da copi amo bradavicu pa ostatak usisava dok cijelu areolu ne uzme.
Navikao je na 2 stvari, koje su vjerojatno posljedica koristenja bocice: (1)hvatati bradavicu, sto nije pravilno i (2)cekati da mlijeko samo curi i ne truditi se vuci.

Ovo hranjenje uz pomoc sprice bi mu trebalo pomoci da skuzi da mora
- pruzati jezik (tako ce nauciti da ti ne ostecuje bradavicu)
- sam diktirati ritam hranjenja
- sisati (jer samo dok sisa ti mu spricas hranu)

Takodjer moze pomoci i hranjenje salicom ili zlicom.

Moze pomoci i da ti lize mlijeko s dojke, da sama stiskas, a on hvata. Svaka akcija koja ga tjera na pruzanje jezika prilikom hranjenja je dobra.

To grickanje koje spominjes je zato sto nije dobro zahvatio dojku i ceka da mu mlijeko samo curi i to je mozda problem. Vidjela si kad se izdajas kako ti mlijeko neko vrijeme lijepo curi, a onda se, kako kazes, moras boriti za svaku kap? E, pa u tome je problem, jer mlijeko koje samo curi je dosta vodenasto, a ono koje poslije jedva izlazi je masno i od njega se bebac najede i napreduje. Ali, moguce je da kad nauci pravilno hvatati dojku nauci pomalo i vuci, samo treba vjezbe i strpljenja.

Medjutim, kako opisujes njegovo sisanje moguce je i nesto drugo, a ne zbog koristenja bocice, pa me zanima je li prilikom sisanja ipak stavi svoj jezik izmedju tvoje bradavice i svojih desni?
dal postoji mozda nekakva hrana ili pice da pospjesi laktaciju ili su to sve sto sam cula bapske price?gdje mogu nabaviti set za relaktaciju?
Ne postoji nista takvo, samo redovito praznjenje moze pomoci da se mlijeko stvara. Ali, mozda, ako ti je nesto ugodno i opusta te, mozda ti pomogne da mlijeko koje je vec unutra brze istjece. Takodjer, postoji sintetski hormon oksitocin, ima ga u spreju i mlijeko brze istjece kad ga se koristi. Mozes se raspitati u ljekarnama kako se kod vas zove.

Ali, ipak bih prije svega savjetovala dobru izdajalicu. Cinjenica je da ti je beba zaboravila pravilno sisati i da cete mozda jos dosta dugo ovako raditi i mozes posustati od nedostatka volje i vremena, a za bebu je tvoje frisko izdojeno mlijeko nutritivno jednako vrijedno kao da si mu ga dala iz dojke.

Set za relaktaciju mislim da u tvom slucaju ne bi pomogao. On pomaze samo kad beba pravilno hvata dojku, a tvojh malecki s tim ima problema.

Medjutim, mozda bi pomoglo da ga pravilno hranis na bocicu. Kopirat cu ti tekst s naseg portala, ima i dio koji govori o vracanju na dojku.
HRANJENJE BOČICOM
Odaberite bočicu s dudom koja je što sličnija prirodnom sisanju na dojci, tj. trebala bi biti mekana da ulazi duboko u bebina usta (duga "bradavica"), da iz nje sporo teče (uska rupa na dudici) i da ima široku bazu.

Bočicu je potrebno pravilno koristiti:
- dotaknite bebi usta dudom tako da ih širom otvori prije nego što joj je stavite u usta
- beba mora imati puna usta dude, tako da joj usne prekrivaju bazu dude, a čeljusti su širom otvorene
- prilikom hranjenja držite bebu u naručju kao da je dojite (majka neka drži bebu u naručju uz golu dojku i neka primjenjuje što više kontakta koža-uz-kožu)
- mijenjajte strane za svako hranjenje (kao što biste činili i za podoje)
- bocu držite što više vodoravno, tj. vrlo malo nakošenu, tako da gravitacija ne pomaže mlijeku da brže teče
- pravite povremene stanke tijekom hranjenja jer i tijekom podoja mlijeko ne teče stalno i ne teče uvijek istom brzinom
- pustite bebu da sama završi hranjenje (kad zaspi ili pokušava pustiti bočicu, ne tjerajte je da pojede još)

Kako vratiti bebu na dojku:
- odaberite vrijeme kad beba nije pregladna i preumorna
- hranite bebu bočicom tako da je bebin obraz uz vašu dojku
- nakon kratkog vremena lagano izvadite bebi bočicu iz usta i prebacite je na dojku, pazeći na to da beba širom otvori usta prilikom prihvata dojke
- ako beba plače, vratite joj bočicu i pokušajte ponovo kod sljedećeg hranjenja

Imajte puno strpljenja u ovim pokušajima, vrlo je važno da beba dojku ne povezuje s plakanjem i stresom
Kako vidis, ima jako puno toga na cemu bi trebalo poraditi i na tebi je da polako rjesavas jednu po jednu stvar, na nacin i tempom koji tebi odgovara. Povremeno se javi kako ti ide, pa cemo vidjeti kako cemo dalje, jer sigurno ne mozes rijesiti sve i odjednom.

Sve skupa se moze rijesiti na vise nacina:
1. dijete ce nauciti sisati o potpuno prihvatiti dojku
2. kombinirat cete dojenje i izdojeno mlijeko
3. kombinirat cete tvoje i adaptirano mlijeko, sa ili bez dojenja

Budi spremna na to da ponekad mozes i sve dobro napraviti, ali beba ne suradjuje - zato sam ti napisala ove gore scenarije. Ali, ako primjecujes, nisam napisala da odustanes i dajes samo adaptirano, jer mislim da je svaka kap (pa makar i bila samo kap) tvog mlijeka za tvoje dijete previse dragocjena da bi odustala, pogotovo sada kada si toliko postigla.

Dobro izdajalica, po mogucnosti istovremeno izdajanje obje strane, korigiranje davanja bocicom ili primjena neke od alternativnih metoda hranjenja moze dati dosta dobre rezultate te vrijedi pokusati.