Results 1 to 14 of 14

Thread: Rotkvice

  1. #1

    Join Date
    May 2007
    Location
    Vz
    Posts
    104

    Default Rotkvice

    Da li netko zna otkada se mogu počet davati rotkvice? Pošto rotkvice pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, koraba i kolerabica, dal to znači da se mogu davati bebi već od 6. mjeseca?

  2. #2
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Ne znam tačan odgovor, ja ih ne jedem, pa ne dajem ni šmizli.
    Meni su ljute (a ja ne volim ljuto).
    Ne bi ih davala tako maloj bebi, jer se jedu sirove, a bebaćima se ispočetka sve treba skuhati.
    I još nešto, keleraba je kupusnjača, nije repa (iako jako liči )

  3. #3

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Ja sam joj dala pre neki dan (11 meseci) i ubrzo pošto je pojela dobila je neko crvenilo oko usta. Mislim da je još rano za rotkvice, ove kojih sad ima su verovatno tretirane svim i svačim.

  4. #4

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    silent hill
    Posts
    1,605

    Default

    Ja nebih davala jer su ljute.

  5. #5

    Join Date
    May 2007
    Location
    Vz
    Posts
    104

    Default

    Ok, ja nisam ni isprobavala, al izgleda da bolje da ne dam... No navodno se mogu rotkvice pripremiti i na druge načine - pirjanjem itd, pa sam na taj način i mislila.. A ništa, ma ima još vremena za sve

  6. #6
    gitulja's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,154

    Default

    ja probala dati, Gita neće (20 mjeseci). Općenito baš joj se ne sviđa sirovo povrće. Neki dan je pojela malo zelja na salatu.

  7. #7
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    pa svaku probam prije nego ju dam.
    ima onih koje i nisu ljute.
    mislim da je prvu pojela sa 10mj.
    onda dugo nije (jer nije bila sezona) i sad ih sa nepune 2 jede.

  8. #8
    Hobita's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    212

    Default

    Baš je jučer zadovoljno pohrskao jednu...

    Sam papa i mrkvicu, korabicu...

  9. #9
    Hobita's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    212

    Default

    Sirovo...

  10. #10
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    Rotkvice

    Rotkvica je u velikoj Britaniji prisutna već stoljećima gdje se ispočetka koristila kao napoj za stoku dok su je Francuzi uzgajali vrlo sićušnu i proslavili je kao namirnicu. Iako nije bogata vitaminima i mineralima poput ostalog povrća, rotkvica itekako ima svoje adute i zbog toga ju ne biste smjeli izostaviti sa svog popisa povrtnica.

    Energetska vrijednost 100 grama jestivoga dijela sadrži 70 kcal ili 294 KJ. Sadrži oko 1% bjelančevina, 0,1-0,2% biljnih ulja, 15% ugljikohidrata i celuloze oko 0,7%. Sadrži relativno dovoljnu količinu mineralnih sastojaka, dok najviše ima kalija, u manjoj količini kalcija, fosfora, natrija i željeza. Od vitamina je po sadržaju najznačajniji vitamin C, zatim je tu karoten (provitamin A), te vitamini B1 i B2.

    Zahvaljujući svom mirisu i okusu, u prehrani se koristi uglavnom kao aperitiv, potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i okus. Važno je napomenuti da je ne treba jesti posoljenu.

    Korijen rotkve sadrži razne minerale i vitamine fermente te povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa stoga se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva pa se preporuča kod osoba koje pate od zatvora. Sirup od rotkvice kao sredstvo za iskašljavanje stari je narodni recept, a priprema se tako da se rotkvica očisti, opere i sitno nariba. Prelije se medom i sokom od limuna te pusti da odstoji 3-24 sata. Zatim se iscijedi sok i pije nekoliko puta dnevno po žlicu.

  11. #11
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    baš me ova tema zanima.

    iako ja osobno baš i ne obožavam rotkvice, neću se buniti ako njemu budu dobre, dapače.

    osim rotkvica, zanima me da li je netko davao bijelu rotkvu, kada i kako.

    s tim imam još manje iskustva nego s rotkvicama

  12. #12
    anna-y's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Dugo Selo/ Sesvete
    Posts
    550

    Default

    S obzirom da je moj mali "slavonac", tj nimalo mu ne smeta ljuto (obožava kulen npr :shock: ), još sam mu prije 1. godine rotkvicu miksala u variva.
    Nedavno sam mu dala onako cijelu i u slast ju je popapao. Ako je djetetu ljuta, probaj je oguliti. Kora je najljuća.

  13. #13
    blis's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    702

    Default

    Moja "skače" na mladi luk, ali ga ne pojede puno. Rotkvice (cijele) je probala i bacila.

  14. #14
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    moje nijedna nisu htjele rotkvicu, a MM i ja zato obožavamo.
    Ali, vidjela sam neki dan na meniju u vrtiću kod starije kćeri da su imali svježi sir s ribanom rotkvicom unutra.
    Sir vole obje pa ću tako probati.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •