Rotkvice

Rotkvica je u velikoj Britaniji prisutna već stoljećima gdje se ispočetka koristila kao napoj za stoku dok su je Francuzi uzgajali vrlo sićušnu i proslavili je kao namirnicu. Iako nije bogata vitaminima i mineralima poput ostalog povrća, rotkvica itekako ima svoje adute i zbog toga ju ne biste smjeli izostaviti sa svog popisa povrtnica.

Energetska vrijednost 100 grama jestivoga dijela sadrži 70 kcal ili 294 KJ. Sadrži oko 1% bjelančevina, 0,1-0,2% biljnih ulja, 15% ugljikohidrata i celuloze oko 0,7%. Sadrži relativno dovoljnu količinu mineralnih sastojaka, dok najviše ima kalija, u manjoj količini kalcija, fosfora, natrija i željeza. Od vitamina je po sadržaju najznačajniji vitamin C, zatim je tu karoten (provitamin A), te vitamini B1 i B2.

Zahvaljujući svom mirisu i okusu, u prehrani se koristi uglavnom kao aperitiv, potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i okus. Važno je napomenuti da je ne treba jesti posoljenu.

Korijen rotkve sadrži razne minerale i vitamine fermente te povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa stoga se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva pa se preporuča kod osoba koje pate od zatvora. Sirup od rotkvice kao sredstvo za iskašljavanje stari je narodni recept, a priprema se tako da se rotkvica očisti, opere i sitno nariba. Prelije se medom i sokom od limuna te pusti da odstoji 3-24 sata. Zatim se iscijedi sok i pije nekoliko puta dnevno po žlicu.