Mi cemo danas njoke s umakom od patlidzana i zasladit se s tiramisuom (ali ne iz kutije nego domacim).
Mi cemo danas njoke s umakom od patlidzana i zasladit se s tiramisuom (ali ne iz kutije nego domacim).
kak radiš umak od patlidzana?
To je moj omiljeni brzinski rucak... Trebaju ti njoki, patlidžan, paradajz, cesnjak, parmezan.Na malinovom ulju poprzim cesnjak, dodam na kockice izrezani patlidzan, nakon par minuta dodam paradajz na kockice i zacinim (papar, sol, mi volimo chilli pa malo zaljutim i dodam jos feferonkicu). Kad se skuha ( a to je max 20 minuta na laganoj vatrici) u tecu ubacim skuhane njoke, promijesam. Dobro posipamo parmezanom i eto rucka za pola sata gotovog a finog! Zato cu se malo igrati s tiramisuom jer je rucak stvarno na brzaka!
šnicle pohane u parmezanu,pomfrit,brokula i karfiol na maslacu i pohane tikvice.
poslije ću napraviti mufine koje nosim krampusu kojem idemo večeras u posjetu.
klopu ću pofotkat ako mi djed mraz donese digitalni fotić pod bor![]()
dolega prvotno napisa
ako bude imao slučajno dva, recimu da taj drugi donese meni![]()
ja jučer navečer skuhala komad teletine, celer, mrkvu, peršin i brokulu - danas ćemo imati super juhicu. a danas meso i povrće izvadim, polijem maslinovim i dodam još kuhanog krumpira i hrena i eto ti super lešo ručak![]()
kod mene danas piletina u kukuruznoj tempuri, pire od mrkvice i sarmice od kelj(ostale od prekjučer).Desert će nam biti lažni čupavci.![]()
Paradajz juha sa njokama i francuski krumpir.
Ja sam danas skuhala jako fini ručak.
Jednom je apricot ili netko dao sličan recept.
Zapečena riža s povrćem.
Samo ja rižu dopola skuham, stavim u vatrostalnu zdjelu, gore narežem povrće koje je isto malo prokipilo (crvena i zelena paprika, tikvica, mrkva, karfiol, brokula), gore komadiće piletine također prije malo prodinstane i zalila sam sa jednim malim vrhnjem za kuhanje pomiješanim s jednim kiselim vrhnjem i malo parmezana.
Baš na poslu dovršavam ostatke ručka. Mljac
jel je to tzv. pilav?
tjestenina s tikvicama i šugom i pohanci kojih je ostalo od jučer za ispeci.
za večeru wewina kljukuša.
sutra:mahune varivo i češka savijača sa šunkom.
probat ću napraviti i tatinovu pitu,našla recept u francuskoj kuharici i izgleda jako privlačno.to je desert.
Dolega, nadam se da ti se svidjela kljukusa
mi smo juce imali pile (kupljeno peceno) i krompirice iz rerne, uz to mladi sir i mileram.
danas je na programu grasak s junetinom. za vikend je bio grah, oba dana, krecimo pa mi nije zgodno da puno kuham.
a sutra, e za sutra nemam pojma...
Jutros skuhala: varivo od smrznutog povrca iz vrecice s dodatkom kus-kusa. Mozda popodne dodamo nesto uz to.
Sto se tice smrznutog povrca
uglavnom sam ga izbjegavala, tj. prala, cistila, rezuckala svjeze, ali sam shvatila da gotovo uvijek pretjeram - tj. skuham dvostruko vise nego sto nam treba (pa se na kraju i baci).
Gledam ovo mijesano povrce ih vrecice, a u njemu 10 cvjetica brokule i cvjetace, maximalno pola mrkve narezane na stapice, sacica graska i sacica mahuna. I to je sve, a ipak dosta.
mi ćemo danas juhu /teleće-povrtni ostatak od jučer/, bolonjez s rezancima + salata od matovilca.
mi ćemo brokoli s krumpirom, zapečene batke i salatu
za deset breskvice
kad je vec tako ajd nabaci recept te famozne francuske juhe od luka da vidimo i to cudo.dolega prvotno napisa
Što je pilav?
Mi smo jucer imali zelene rezance s umakom od vrganja, a danas mm pece rostilj na balkonu i jako fino mirisi (pljeskavice punjene sirom)...
Cekamo recept za francusku juhu od luka![]()
mislim da je pilav kad se riža zapeče sa raznim dodacima
domaći rezanci koji se spremaju ili s maslacem ili vrhnjem kao umakom. mislim kod mene.branka1 prvotno napisa
jednostavno jelo.
kaj nije riža ? white musk će sigurno znati
Ja sam danas pravila dolegin francuski kelj i jaaaako je fino. Dečki su oduševljeni.
A ja mislim da mi danas ništa ne bi bilo slađe od kruha i čvaraka. Nisam ih jela godinama - a ove godine mi je baš došlo. I sada ih grickam![]()
kupovne ili domaće?
Domaće, naravno![]()
ja danas napravila pohanu piletinu, pire i dinstani grasak. mirisalo je na domace, nedjeljno, ali mrzim takvu hranu poslije koje mozes samo zaspati.
ok, ostali, ja se jos drzim.
e da je meni koje prasence u Zagrebu....
Pilav je neka vrsta rizota. Barem u indijskoj i bliskim kuhinjama.
mi danas pohane palačinke, tatar umak i šarenu salatu
za desert će biti šta iz čizmice
Pilav je termin koji moze (u sarajevskoj kuhinji) oznacavati i jeriscev pilav - a to su oni domaci rezanci pripremljeni na nacin koji je spomenula Mamita, ili pirinc pilav, dakle jelo od rize, sa ili bez dodataka.
Termin koji se u Hercegovini koristi za rizu s dodacima je pirjan.
ja ću danas bob s povrćem i koprom (za moju dille)
Mi danas kuhamo peperonatu ("cuspajz" od tikvice, paradajza, paprike i krumpira), a mm ce si to dopuniti mesinom s rostilja od jucer..
ajde, ajde, i mene to zanima!!!!korason prvotno napisa
Ovo j “moja” francuska supa od luka, pa dok Dolega ne napiše svoj recpt, možete probati I ovaj, super je fin.
Samo što a nekad stavim umjesto 1l bistre juhe 750ml juhe I 250ml svježe iscjeđenog soka od limuna I narandže(pola-pola).Ili sok od jabuke isto lijepo šmeka.Ah, ti ukusi….![]()
750 g luka
50 g putera
2 EL brašna
1 l Bistre mesne ili povrtne supe
Sol I biber
6 kriški Tosta(bijeli ili integralni)
200 g Ribane Gaude
šećer
Luk oguliti, isjeći na tanke kolutove I prepržiti na maslacu.Posuti brašnom I zaliti supom.Poklopiti I nastaviti kuhati.Začiniti.
Tost isjeći na manje kockice.Supu rasporediti u 6 zdjelica(vatrostalne),posuti kockicama kruha , a zatim I ribanim sirom.
Zdjelicu staviti u pećnicu na 250° 10-12 min. da se sve zapeče.
Prijatno!
Recept za franc. juhu od luka bio danas u emisiji Dobro jutro..., ima na teletekstu, valjda...u svakom slučaju slično kao što je WM napisala.
Juha od mrkve i špageti sa šuć muć umakom. Umak je od pilećih prsa narezanih na kockice, luka, paprike, mocarele, gaude, vrhnja za kuhanje i malo kiselog vrhnja.
danas pizza sa čevapima![]()
koliko se dugo kuha ?white_musk prvotno napisa
Sutra fish-paprikaš!
to mi je san probat. kako se radi?Janoccka prvotno napisa
Ja probala jednom u Slavoniji, ali mi se nije svidjelo. Doduse, nisam ljubitelj ribe. Nekako mi precorbasto, nabacano...a i ljutoLu prvotno napisa
![]()
Ali su im zato palacinci prva liga.
ja nisam nikad jela rijecnu ribu i dok sam bila trudna zicala susjeda da mi skuha on je ribic...ali nekako nikada nije. jos uvijek bi probala. zamisljam da je crveno i ljuto...otprilike kako si opisala i mislim da bi mi bilo fino.
danas ostatke variva od jučer, kupus lešo i muzgavce na salatu..za grickat girice..od slatkog mami žlica kinderlade![]()
aaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjj Majo,
pa zar u hrvatskoj ima prave kinderlade. One od prije( što bi u Bosni rekli, birvaktilske)?????
ja to nigdje nisam mogla naći!!!!Kod nas nema![]()
ne znam prijo jel ti to baš ona naša?white_musk prvotno napisa
al je zakon!
Male osliće, rižu s blitvom. Oboje klinaca mi obožavaju ribu, što ne mogu reći i za rižu s blitvom.
Danas oslić , krumpir salata i tartar
Ja obožavam kuhanu riječku ribu, a šarana naročito. Osim fish-paprikaša često pravimo i šarana na ciganski (jedan od najboljih recepata koji sam pokupila )- to ću sutra, od ovih ljepših djelova šarana koji su ostali.
Ja fish-paprikaš pravim tako da pozovem mamu i tatu na ručak, pa oni to skuhaju![]()
Ugl. važno je izdinstati dosta crvenog luka, koji se ili propasira ili usitni u multipraktiku. On daje gustinu. Doda se paradaiz iz flaše (domaći, naravno), vode, posoli i zaljuti po želji. Ja sada ne podnosim ljuto pa moji dodaju tabasco direkt sebi u tanjur. Kada to prokuha, stavi se riba i kuha, čini mi se 20ak minuta. Jedemo uz kuhanu tjesteninu.