Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: godisnja korekcija poreza - umanjen prez u porsincu

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno godisnja korekcija poreza - umanjen prez u porsincu

Postovanje.
    Radim u tvrtki vec skoro 8 godina, i vec nam je poslodavac (meni i kolegicama koje su bile na porodiljnom ) radio godisnju korekciju poreza. Sto to znaci - u mjesecu prosincu jednostavno mi skine uplaceni porez, na poreznoj kartici (IP obrazac) vidi se minus , negativan iznos . Ono sto bi ja inace dobila kroz povrat poreza poslodavac uzme sebi s mog racuna u Poreznoj .
    Radi se o par tisuca kuna ....
    Kad je kolegica pitala sto je to da joj pojasni negativan porez on se samo nasmijao, "gdje su novci?" "Vratilo se firmi ".
    Vec me je to dovoljno frustriralo ali eto pustila sam, na Poreznoj za tako nesto nisu culi a ono koliko smo se mi uspjele raspitati jedina opcija je tužba poslodavca .
    Sad trenutno imam ugovor na pola radnog vremena, radim u dvije firme.
    Neki dan sam prelistavala izvode plaće i vidim na izvodu iz prosinca negativan iznos u stavci porez, GODISNJA KOREKCIJA POREZA . Opet mi je to napravio. Osjecam se grozno. Raspala sam se od posla, radila cijelo ljeto prekovremeno i to mi je hvala ? Da stvar bude gora morat ću platiti porez radi toga ...
    Interesira me koja su moja prava u ovom slučaju, kome se mogu obratiti za pomoć?
    Zakonski on to ne bi smio raditi, ali kako da se ja izborim za svoja prava?
    Ako tužim firmu moram dati otkaz i potražiti drugi posao, u ovom trenutku to ne dolazi u obzir.

mama Tonka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Za prava ne znam, možda inspekcija rada ali tada će pretpostaviti od koga je poteklo.

To što je napravio nije smio. Godišnji obračun može napraviti (ali nije obavezan u ovom slučaju), ali više plaćeni porez mora vratiti radniku, odnosno manje plaćeni staviti na teret

Da li je moguće da nije dobro upućen u propise? Možda je krivo protumačio.

Zakon o porezu na dohodak NN 144/2004 čl. 38.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jesi sigurna da si ispravno shvatila što se u biti desilo?

godišnja korekcija poreza je zakonska preporuka za poslodavce i obično se radi kao usluga zaposleniku - da ne bi morao čekati na povrat poreza od države, ako mu sljeduje, već da ga dobije odmah u prosincu, sa zadnjom plaćom.
    Ako je tvoj poslodavac cijelu godinu ispravno uplaćivao porez i prirez prema tvojim primanjima, na kraju godine je obračunao koliko je kroz godinu previše poreza uplaćeno i vratio ga tebi kroz neto. Više uplaćenog poreza se može desiti zbog:
    - skakanja u veći porezni razred tijekom jednog mjeseca - kažeš da si radila prekovremeno, pa ako ti je to platio ispravno, bruto plaća je bila veća i ti si automatski taj mjesec platila više poreza nego prošli. No na razini godine, je to previše poreza (da sad ne objašnjavam detalje).
    - činjenice da si bila na porodiljnom u dijelu godine i vratila se na posao, pa tokom godine nisi koristila sve olakšice. Oni su onda sa zadnjom plaćom izračunali koliko je to previše uplaćeno i vratili taj porez kroz tvoj neto.
    osim toga, kažeš:
    "Sto to znaci - u mjesecu prosincu jednostavno mi skine uplaceni porez, na poreznoj kartici (IP obrazac) vidi se minus , negativan iznos . Ono sto bi ja inace dobila kroz povrat poreza poslodavac uzme sebi s mog racuna u Poreznoj . "

ti nemaš svoj račun u poreznoj - ti imaš saldo godišnje uplaćenog poreza. Kad na svom IP obrascu vidiš minus uplaćen, odn. negativan iznos, to znači da porez nije uplaćen - ti si trebala dobiti shodno tome veći neto. Taj porez nije uplaćen, jer je poslodavac napravio godišnje izravnavanje, gdje je utvrđeno da je kroz tvoju plaću tokom godine uplaćeno previše poreza, koji bi dobila povratom negdje sljedeće godine. Ovako si TREBALA kroz veći neto taj povrat dobiti odmah s plaćom za prosinac.

Eh sad - tako je to trebalo izgledati. Je li se to tako i desilo?
    Ako je on taj porez ostavio sebi na računu, a ti dobila isti neto kao i svaki mjesec, onda je on napravio prekršaj. Isto tako, ako imaš s njim dogovorenu neto plaću (što je inače, protuzakonito, plaća mora biti dogovorena u bruto iznosu), on je sebi ostavio više uplaćen porez. U ta dva slučaja imaš pravo na tužbu ili prigovor ili bilo što drugo.

Oprosti, malo sam odužila i zakomplicirala, ali moja firma radi istu stvar i znam da ljudi uopće ne kuže kaj se dešava, ali se na veći neto u tom mjesecu ništa ne bune. Velim, možda je tvoj tebe stvarno zeznuo, u tom slučaju možeš to prijaviti inspektoru rada barem (i to anonimno).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mama Tonka prvotno napisa
    Za prava ne znam, možda inspekcija rada ali tada će pretpostaviti od koga je poteklo.

To što je napravio nije smio. Godišnji obračun može napraviti (ali nije obavezan u ovom slučaju), ali više plaćeni porez mora vratiti radniku, odnosno manje plaćeni staviti na teret

Da li je moguće da nije dobro upućen u propise? Možda je krivo protumačio.

Zakon o porezu na dohodak NN 144/2004 čl. 38.
    Vidim da je mama Tonka to puno jednostavnije s manje riječi uspjela nego ja

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj matsa prvotno napisa
    jesi sigurna da si ispravno shvatila što se u biti desilo?

DA, 100 % sigurna. Nije to uradio samo meni.
    Neto mi je isti. Na izvodu plaće imam stavku poreza -xxxxKn , kako to prolazi na poreznoj ?

godišnja korekcija poreza je zakonska preporuka za poslodavce i obično se radi kao usluga zaposleniku - da ne bi morao čekati na povrat poreza od države, ako mu sljeduje, već da ga dobije odmah u prosincu, sa zadnjom plaćom.
    Ako je tvoj poslodavac cijelu godinu ispravno uplaćivao porez i prirez prema tvojim primanjima, na kraju godine je obračunao koliko je kroz godinu previše poreza uplaćeno i vratio ga tebi kroz neto.
    NIJE NIŠTA VRATIO KROZ NETO !!!
    Više uplaćenog poreza se može desiti zbog:
    - skakanja u veći porezni razred tijekom jednog mjeseca - kažeš da si radila prekovremeno, pa ako ti je to platio ispravno, bruto plaća je bila veća i ti si automatski taj mjesec platila više poreza nego prošli. No na razini godine, je to previše poreza (da sad ne objašnjavam detalje).
    - činjenice da si bila na porodiljnom u dijelu godine i vratila se na posao, pa tokom godine nisi koristila sve olakšice. Oni su onda sa zadnjom plaćom izračunali koliko je to previše uplaćeno i vratili taj porez kroz tvoj neto.
    osim toga, kažeš:
    "Sto to znaci - u mjesecu prosincu jednostavno mi skine uplaceni porez, na poreznoj kartici (IP obrazac) vidi se minus , negativan iznos . Ono sto bi ja inace dobila kroz povrat poreza poslodavac uzme sebi s mog racuna u Poreznoj . "

ti nemaš svoj račun u poreznoj - ti imaš saldo godišnje uplaćenog poreza. Kad na svom IP obrascu vidiš minus uplaćen, odn. negativan iznos, to znači da porez nije uplaćen - ti si trebala dobiti shodno tome veći neto.
    KOnkretno ovo je IP obrazac kojeg sam dobila dok sam bila na porodiljnom. U stupcu primanja imam 0, a u porezu negativan iznos ? U svakom slučaj nisam ostvarila pravo na povrat poreza, a kad je kolegica pitala pojašnjenje odgovor je bio , kao što sam već napisala "Vratilo se firmi".
    Taj porez nije uplaćen, jer je poslodavac napravio godišnje izravnavanje, gdje je utvrđeno da je kroz tvoju plaću tokom godine uplaćeno previše poreza, koji bi dobila povratom negdje sljedeće godine. Ovako si TREBALA kroz veći neto taj povrat dobiti odmah s plaćom za prosinac.

Eh sad - tako je to trebalo izgledati. Je li se to tako i desilo?
    Ako je on taj porez ostavio sebi na računu, a ti dobila isti neto kao i svaki mjesec, onda je on napravio prekršaj. Isto tako, ako imaš s njim dogovorenu neto plaću (što je inače, protuzakonito, plaća mora biti dogovorena u bruto iznosu), on je sebi ostavio više uplaćen porez. U ta dva slučaja imaš pravo na tužbu ili prigovor ili bilo što drugo.

Oprosti, malo sam odužila i zakomplicirala, ali moja firma radi istu stvar i znam da ljudi uopće ne kuže kaj se dešava, ali se na veći neto u tom mjesecu ništa ne bune. Velim, možda je tvoj tebe stvarno zeznuo, u tom slučaju možeš to prijaviti inspektoru rada barem (i to anonimno).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

1.2. Utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak od nesamostalnog rada

Članak 38.

(1) Poslodavac i isplatitelj primitaka i mirovina iz članka 14. ovoga Zakona obvezan je za radnike i druge fizičke osobe iz članka 14. ovoga Zakona izvršiti godišnji obračun poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak sa zadnjom isplatom dohotka od nesamostalnog rada u toj godini, ako tijekom godine dohodak od nesamostalnog rada nije redovito mjesečno isplaćivan pa nije iskorišten osobni odbitak iz članka 36. stavka 1. i 2. ovoga Zakona, a ni izdaci za uplaćene premije osiguranja iz članka 12. stavka 9. ovoga Zakona i to na način iz članka 16. stavka 2. ovoga Zakona ili je po toj osnovi porezno opterećenje u pojedinim mjesecima bilo različito pa je porez uplaćen u većem iznosu.

(2) Poslodavac i isplatitelj primitaka i mirovina iz članka 14. ovoga Zakona obvezan je izvršiti godišnji obračun iz stavka 1. ovoga članka za radnike i fizičke osobe koje ostvaruju primitke iz članka 14. ovoga Zakona koji su kod njega ostvarivali plaću, mirovinu ili primitke iz članka 14. ovoga Zakona u cijelom poreznom razdoblju, a nisu mijenjali prebivalište ili uobičajeno boravište između gradova i općina koje su propisale plaćanje prireza porezu na dohodak.

NN 177/2004 .
    Jesi li na ovo mislila ?

mama Tonka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da na to.
    Godišnji obračun poreza je predviđen za one poslodavce koji ne isplaćuju redovito plaću, ili je došlo do neke greške kod obračuna. U tom slučaju se obračun mora napraviti.

U drugim slučajevima može ako želi. No porez pripada radniku, ne poslodavcu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Firma MM radi takvu korekciju u prosincu i obicno dobije oko 800kn vecu placu. I opet podnosi prijavu (radi stamb. kredita) i dobija povrat.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Firma MM radi takvu korekciju u prosincu i obicno dobije oko 800kn vecu placu. I opet podnosi prijavu (radi stamb. kredita) i dobija povrat.
    DA, ta korekcija ne oslobađa poreznog obveznika od predaje porezne prijave. Jer firma ne može znati što se još dešavalo kod por. obveznika, ako on to njoj nije prijavio. Pogotovo da li ima pravo na još neke olakšice.

U slučaju zkarmen, bojim se da su nju stvarno smuljali, jer nije dobila veći neto. Ili ne znaju kako se to radi, ili su si ostavili porez. Ja bih na njenom mjestu još jednom pričala s poslodavcem, ako ne ide, zaprijetila im inspekcijom rada.
    Mada, to zbilja ovisi o poslodavcu, a to ona mora procijeniti - koliko su profesionalni , još će ju sprašiti, a u ovoj državi sudovi traju godinama, čak i kad si u pravu...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Hvala curke

Curke hvala puno na odgovorima. Dakle što sad mogu uraditi? Probati to s inspekcijom rada, što ću postići? Možda bi mi nakon toga bilo samo gore u firmi .
    Poslodavac korekciju poreza radi već par godina, i to ne samo meni ...
    Može li se napraviti anonimna prijava inspektoru rada? Toliko sam ljuta i spremna na sve. javascript:emoticon('')
    Evil or Very Mad
    Tek sam prebrodila to što nam je "maznuo" povrat poreza nakon porodiljskog i sad opet ovo ???

Citiraj matsa prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa
    DA, ta korekcija ne oslobađa poreznog obveznika od predaje porezne prijave. Jer firma ne može znati što se još dešavalo kod por. obveznika, ako on to njoj nije prijavio. Pogotovo da li ima pravo na još neke olakšice.

U slučaju zkarmen, bojim se da su nju stvarno smuljali, jer nije dobila veći neto. Ili ne znaju kako se to radi, ili su si ostavili porez. Ja bih na njenom mjestu još jednom pričala s poslodavcem, ako ne ide, zaprijetila im inspekcijom rada.
    Mada, to zbilja ovisi o poslodavcu, a to ona mora procijeniti - koliko su profesionalni , još će ju sprašiti, a u ovoj državi sudovi traju godinama, čak i kad si u pravu...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Hvala curke

Citiraj zkarmen prvotno napisa
    Curke hvala puno na odgovorima. Dakle što sad mogu uraditi? Probati to s inspekcijom rada, što ću postići? Možda bi mi nakon toga bilo samo gore u firmi .
    Poslodavac korekciju poreza radi već par godina, i to ne samo meni ...
    Može li se napraviti anonimna prijava inspektoru rada? Toliko sam ljuta i spremna na sve. javascript:emoticon('')
    Državni inspektorat se bavi i prekršajima vezanim uz područje radnih odnosa, a prijavu možeš napraviti i anonimno.

Nevjerojatno, pogotovo ovo s povratom uz porodiljni

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •