matsa prvotno napisa
jesi sigurna da si ispravno shvatila što se u biti desilo?
DA, 100 % sigurna. Nije to uradio samo meni.
Neto mi je isti. Na izvodu plaće imam stavku poreza -xxxxKn , kako to prolazi na poreznoj ?
godišnja korekcija poreza je zakonska preporuka za poslodavce i obično se radi kao usluga zaposleniku - da ne bi morao čekati na povrat poreza od države, ako mu sljeduje, već da ga dobije odmah u prosincu, sa zadnjom plaćom.
Ako je tvoj poslodavac cijelu godinu ispravno uplaćivao porez i prirez prema tvojim primanjima, na kraju godine je obračunao koliko je kroz godinu previše poreza uplaćeno i vratio ga tebi kroz neto.
NIJE NIŠTA VRATIO KROZ NETO !!!
Više uplaćenog poreza se može desiti zbog:
- skakanja u veći porezni razred tijekom jednog mjeseca - kažeš da si radila prekovremeno, pa ako ti je to platio ispravno, bruto plaća je bila veća i ti si automatski taj mjesec platila više poreza nego prošli. No na razini godine, je to previše poreza (da sad ne objašnjavam detalje).
- činjenice da si bila na porodiljnom u dijelu godine i vratila se na posao, pa tokom godine nisi koristila sve olakšice. Oni su onda sa zadnjom plaćom izračunali koliko je to previše uplaćeno i vratili taj porez kroz tvoj neto.
osim toga, kažeš:
"Sto to znaci - u mjesecu prosincu jednostavno mi skine uplaceni porez, na poreznoj kartici (IP obrazac) vidi se minus , negativan iznos . Ono sto bi ja inace dobila kroz povrat poreza poslodavac uzme sebi s mog racuna u Poreznoj . "
Radi se o par tisuca kuna ....
ti nemaš svoj račun u poreznoj - ti imaš saldo godišnje uplaćenog poreza. Kad na svom IP obrascu vidiš minus uplaćen, odn. negativan iznos, to znači da porez nije uplaćen - ti si trebala dobiti shodno tome veći neto.
KOnkretno ovo je IP obrazac kojeg sam dobila dok sam bila na porodiljnom. U stupcu primanja imam 0, a u porezu negativan iznos ? U svakom slučaj nisam ostvarila pravo na povrat poreza, a kad je kolegica pitala pojašnjenje odgovor je bio , kao što sam već napisala "Vratilo se firmi".
Taj porez nije uplaćen, jer je poslodavac napravio godišnje izravnavanje, gdje je utvrđeno da je kroz tvoju plaću tokom godine uplaćeno previše poreza, koji bi dobila povratom negdje sljedeće godine. Ovako si TREBALA kroz veći neto taj povrat dobiti odmah s plaćom za prosinac.
Eh sad - tako je to trebalo izgledati. Je li se to tako i desilo?
Ako je on taj porez ostavio sebi na računu, a ti dobila isti neto kao i svaki mjesec, onda je on napravio prekršaj. Isto tako, ako imaš s njim dogovorenu neto plaću (što je inače, protuzakonito, plaća mora biti dogovorena u bruto iznosu), on je sebi ostavio više uplaćen porez. U ta dva slučaja imaš pravo na tužbu ili prigovor ili bilo što drugo.
Oprosti, malo sam odužila i zakomplicirala, ali moja firma radi istu stvar i znam da ljudi uopće ne kuže kaj se dešava, ali se na veći neto u tom mjesecu ništa ne bune. Velim, možda je tvoj tebe stvarno zeznuo, u tom slučaju možeš to prijaviti inspektoru rada barem (i to anonimno).