Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: molim neki dobar recept za dijete od 9 mjeseci

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno molim neki dobar recept za dijete od 9 mjeseci

curke, kao što naslov kaže, molim neki dobar recept za dijete od 9 mjeseci. Jede samo voće, neće ništa što joj skuham, pa se pitam da li nešto krivo radim. Stoga, nekaj sa mesom (pilećim, purećim ili telećim) uz dodatke povrća. Samo molim da bude nešto iz našeg područja, ništa egzotično i preferabilno namjernice koje se sada mogu nabaviti na placu. Usput, da li netko zna što je to pastrnjak?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo ti pastrnjaka:
    http://www.vegicept.com/photo/Original/pastrnjak.jpg
    pripremaš ga kao mrkvu, ništa posebno.

recept za bebe?
    nema recepta: staviš zalogaj mesa i tri komadića povrća i eto ti ručka.
    kad je kuhano, usitniš nožem ili zgniječiš vilicom.
    ako ti se čini prerijetkim, dodaš u tekućinu u kojoj se kuhalo, malo riže ili palente.

samo poslažeš listu namirnica koje su djetetu dopuštene, uzmeš jednu, dvije, tri ili koliko hoćeš, skuhaš i dijete jede.
    ne kužim, kakav recept?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

to radim, neće jesti. Sva vesela primi žlicu jer misli da je voće a onda kad skuži okus samo se strese kao da ju je pogodila struja i onda ako je progutala se nakašljava da povrati, a ako nije progutala i ostalo joj je nešto na jeziku to pokušava izbaciti van. Baš se vidi da joj je odvratno, pa sam mislila ako neko ima nekakav recept koji je upalio kod njezina djeteta da mi pošalje. Još kad meso smiksam s voćem, pojede koliko toliko (ako je puna žličica voća i mrvica, ali doslovno mrvica ne više, mesa jer valjda ne skuži), ali krumpir kuži i s voćem i niti pod razno neće.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa daj joj ono što hoće.
    doći će vrijeme i za prihvaćanje ostalih namirnica.

i, nemoj joj miksati meso s voćem, ni ti to ne jedeš :/

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

samo šljivu, to ljudi inače jedu sa puretinom i jako je fino. Imam i dobar recept za puretinu sa šljivom. A kaj da radim, ona je već velika, treba joj malo proteina, mislim si nekako da mlijeko i voće nije dovoljno za prehranu, a osim toga htjela bi je naučiti da jede što raznovrsnije i da jede dosta povrća, u kasnijoj dobi je to jako teško s djecom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

doji li malena ili je na AD?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

aha, sad sam na drugom topicu vidjela da je na formuli.
    formule su prilagođene njezinom uzrastu koliko god to mogu biti.
    i mislim kako zadovoljavaju njezine potrebe za proteinima, čega se ti bojiš.
    nemoj se opterećivati mesom i tko zna čime: ta količina koju beba može pojesti je neznatna da bi se moglo govoriti o nekom zadovoljenju potreba.

ako pročešljaš ovaj pdf, vidjet ćeš da nas je bilo dosta koje smo danima uopće zaboravljale davati djeci hranu: navikneš da je dijete sito na mlijeku i poslije, kad/ako se sjetiš...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    pa daj joj ono što hoće.

Joj, moram

lelica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa daj joj ono što hoće.

A kaj da ja radim. Jona će sad 10.mj. i jedini naćin da pojede nešto povrća je da mu pomiješam i voće. Na žalost hrani se AD, a na kutiji piše da to nije dostatna hrana i da uz to mora imati još 2 sviježa obroka

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa gdje piše da dijete baš sad MORA jesti povrće?
    neka jede što mu se sviđa, što mu odgovara...
    ajde, priznajte da nikada niste sreli odraslog čovjeka koji jede samo jabuke i kruške.

jabuka ima svega što ima tikvica, koraba...
    banana ima minerala i vitamina kao krumpir, rajčica...
    nisam ja stručnjak, ali uopće ne bih dramila.
    vidjet ćete da će doći faza kada će jesti samo kruh.
    pa samo žgance...

sve to prođe, a mi se badava nasekirali...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

pa gdje piše da dijete baš sad MORA jesti povrće?
    neka jede što mu se sviđa, što mu odgovara...
    ajde, priznajte da nikada niste sreli odraslog čovjeka koji jede samo jabuke i kruške.

jabuka ima svega što ima tikvica, koraba...
    banana ima minerala i vitamina kao krumpir, rajčica...
    nisam ja stručnjak, ali uopće ne bih dramila.
    vidjet ćete da će doći faza kada će jesti samo kruh.
    pa samo žgance...

sve to prođe, a mi se badava nasekirali...
    Ja sam isto htjela reci....sve sto dobija u povrcu dobija i u vocu. Mozda jedino zbog navike na okuse, ali ne treba forsirati....Mozda da joj pocnes davati svjeze povrce, ono ipak ima sladji i vockastiji okus.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj pak hoće povrće a neće voće. I to uglavnom tikvicu i korabicu, pa su nam i kombinacije takve: tikvica, korabica i riža; tikvica, korabica i heljda; tikvica, korabica, mrkva i ev. mrvica oslića. Osim toga voli kukuruzno brašno. Na voće reagira katastrofa; trese se, pokušava iskašljati, pravi gadljive face. Ispočetka sam se sekirala, sad sam se skulirala. Čekam da mu "dođe". 8)

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Stvarno, nemoj!

Znam jednog malog čiji je ručak ovako izgledao sa cca 7-8 mj.; zalogaj neke voćne kašice, zalogaj lešo ribe, zalogaj montea i tako u krug. :/

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako pročešljaš ovaj pdf, vidjet ćeš da nas je bilo dosta koje smo danima uopće zaboravljale davati djeci hranu: navikneš da je dijete sito na mlijeku i poslije, kad/ako se sjetiš...
    Ta sam. I zanima me kako takvo stihijsko dojenje/ne dojenje utječe na stvaranje mlijeka?
    Npr. 5 dana ima 3 obroka dohrane i 2 dojenja, nakon toga je 2 dana gotovo isključivo na cici. Potražnja mlijeka se najprije smanji, pa poveća, pa smanji,... Ima li u ona druga 2 dana stvarno dovoljno mlijeka? Koliko brzo tijelo reagira na povećanu potražnju?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Elinor, ja još nisam davala heljdu jer sam pročitala da je ona aktivator, kao npr. šečer ili čokolada. I, stvarno, kad je ja puno pojedem, imam više energije, radim bez problema do kasno u noć. Kako se tebi Oskar ponaša nakon heljde? Jel aktivniji/nervozniji nego inače?

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    Elinor, ja još nisam davala heljdu jer sam pročitala da je ona aktivator, kao npr. šečer ili čokolada. I, stvarno, kad je ja puno pojedem, imam više energije, radim bez problema do kasno u noć. Kako se tebi Oskar ponaša nakon heljde? Jel aktivniji/nervozniji nego inače?
    S obzirom na količinu koju pojede (mjeri se na zrna ) nema nikakve reakcije. A inače je uvijek aktivan a (gotovo) nikad nervozan, mamino zlato!

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Koliko brzo tijelo reagira na povećanu potražnju?
    Možda lupetam gluposti, ali meni se čini da tijelo to odmah skuži. Ako mi maleni siše svaka dva sata, cice dajem naizmjenično i tako se pune; ako pak (rijetko) posiše obje u sat vremena, imam osjećaj da su do slijedećeg dojenja obje jednako pune.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

[ I zanima me kako takvo stihijsko dojenje/ne dojenje utječe na stvaranje mlijeka?
    ako dijete dobro napreduje i ako ti nemaš problema s dojkama... samo naprijed.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ta sam. I zanima me kako takvo stihijsko dojenje/ne dojenje utječe na stvaranje mlijeka?
    Npr. 5 dana ima 3 obroka dohrane i 2 dojenja, nakon toga je 2 dana gotovo isključivo na cici. Potražnja mlijeka se najprije smanji, pa poveća, pa smanji,... Ima li u ona druga 2 dana stvarno dovoljno mlijeka? Koliko brzo tijelo reagira na povećanu potražnju?
    i kod mene tako zna biti
    sad je baš bila bolesna i samo je dojila skoro tjedan dana i bilo joj je, čini mi se, dosta
    a ima 16 mjeseci

danchi79 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sva vesela primi žlicu jer misli da je voće a onda kad skuži okus samo se strese kao da ju je pogodila struja i onda ako je progutala se nakašljava da povrati, a ako nije progutala i ostalo joj je nešto na jeziku to pokušava izbaciti van.
    identičan slučaj :/ papamo samo voće plus žitarice i puno puno cicamo na opće zgražanje okoline
    uglavnom ne brinem previše, muči me jedino to što nam je prehrana jednolična: banane, jabuke, kruške i šljive u kombinaciji s palentom, prosom ili zobenim pahuljicama i tako u krug :/

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

možeš kupiti slatki krumpir,on će ti dati onako slatkast okus juhicama i povrtno mesnim kombinacijama.meni je čak i tekstura kašice bolja sa tim nego običnim krumpirom.
    recimo mi ti volimo ove kombinacije:
    -palenta na mlijeku sa suhim marelicama i grožđicama
    -smeđa riža sa bananom
    -tikvica,mrkva,korabica,slatki krumpir+ riba ili meso ili samo povrće
    -brokula i krumpir ili brokula i palenta na mlijeku
    -proso sa suhim voćem (prokuhanim ili friškim-malo namočenim)
    -zobene pahuljice sa jabukom,kruškom i sl (kuhanom ili sirovom)
    -griz sa bananom i grožđicama
    -špinat,krumpir i žumanjak
    -teletina,slatki krumpir,pastrnak i mrkva
    -puretina,riža,mrkva,korabica
    itd. itd.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

možeš kupiti slatki krumpir,on će ti dati onako slatkast okus juhicama i povrtno mesnim kombinacijama.meni je čak i tekstura kašice bolja sa tim nego običnim krumpirom.
    recimo mi ti volimo ove kombinacije:
    -palenta na mlijeku sa suhim marelicama i grožđicama
    -smeđa riža sa bananom
    -tikvica,mrkva,korabica,slatki krumpir+ riba ili meso ili samo povrće
    -brokula i krumpir ili brokula i palenta na mlijeku
    -proso sa suhim voćem (prokuhanim ili friškim-malo namočenim)
    -zobene pahuljice sa jabukom,kruškom i sl (kuhanom ili sirovom)
    -griz sa bananom i grožđicama
    -špinat,krumpir i žumanjak
    -teletina,slatki krumpir,pastrnak i mrkva
    -puretina,riža,mrkva,korabica
    itd. itd.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

[ I zanima me kako takvo stihijsko dojenje/ne dojenje utječe na stvaranje mlijeka?
    ako dijete dobro napreduje i ako ti nemaš problema s dojkama... samo naprijed.
    Nemam problema, dijete super, ja bih dojila do škole samo da ne moram kuhati. Samo me zanima teorija.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure puno vam hvala. To sa slatkim krumpirom sam i ja razmišljala - kupit ću pa javim kako je prošlo. Inače krvna slika joj je dobra pa se ne brinem toliko koliko izgleda, ali bi je voljela naučiti da jede raznovrsnu hranu jer smatram da je to dobro, a ne da mi poslije bira (povrće neće i sl.) kao što to mala djeca inače znaju činiti. Kakva je krvna slika vaše djece? To pitam iz razloga što mi je nećaku koji je inače isključivo na dojci i nešto malo voća (ostalo neće kao ni moja) krvna slika jako loša. Ja sam dosta davno radila krvnu sliku djeteta, tada je bila dobra, ali sada se već počinjem pitati da li da je opet napravim, pa ako je sve O.K. onda ću se malo opustiti.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nama je dobra,ali mi smo dosta rano uveli grožđice u prehranu i suhe marelice jer smo bili dosta slabi sa mesom i sl.uvijek možeš dodati npr. u voće od hollea ili sličnih bio proizvođača neke pahuljice obogaćene željezom.recimo mi ponekada u zmiksano voće dodamo i par žlica instant holleovog griza i bude fino jako.onako nije prazno ko voće a nije preslatko.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

lasica, vezano za to suho voće postoji jedan problem: u tome ima šećera, a ne želim joj davati šećer prije navršene godine dana. I još jedan problem sa rafiniranim šećerom za koji sam čula je: dovodi do toga da se ne iskorištava pravilno željezo koje postoji u tijelu (ali ovo sam samo čula, ne mora biti istina, ako netko zna točno neka me slobodno ispravi). Ovo sa grizom me posebno zanima, kako napraviš griz, to te pitam budući se griz obično radi sa mlijekom - kravljim.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

čula sam nešto da šećer smanjuje apsorpciju B vitamina koje je kao bitno za sintezu željeza. :? griz od *****-a je instant,ko čokolino,tak da ga samo umiješam u voće bez mlijeka,da mi zagusti,a inače se može raditi pravi griz sa izdojenim,adaptiranim ili rižinim mlijekom.
    http://www.medicina.hr/nutricionizam...s_dva_lica.htm

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja griz kuham na rižinom ili kamutovom mlijeku.
    Na majčinom mlijeku se ne može kuhati jer ono zagrijavanjem iznad 40 C gubi svoja svojstva, a mlijeko za kuhati griz mora kipiti. Mislim da se niti adaptirano ne smije prokuhavati, tako su mi rekle cure koje ga koriste.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Rocky1 ima pravo, to mi je rekla i pedica, ali budući je taj ***** griz instant pretpostavljam da se može raditi sa adaptiranim mlijekom kao i rižine pahuljice. Valjda sam u pravu.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma da, svi ti instant mogu sa adaptiranim ili majčinim. Ali, onaj pravi, koji se mora kuhati ne može.

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moram komentirati da sam bas razocarana sa onim odgovorima di se mame iscudavaju / ismijavaju sto je zena pitala dal da smiksa voce i meso i kakvu kombinaciju da napravi.

sta vi nikad niste cule da se voce ukusno sa mesom , sta nikad niste cule da se u dr kulturama drugacije namirnice kombiniraju, i ...nemojte me tjerat da kazem da su lose kuharice koje ne znaju nista dr napraviti osim puricu i mlince!

sta fali knedlama sa sljivama, sta fali divljaci sa sljivama, sta fali sendvicu sa sunkom i ananasom, sta fali pasteti sa borovnicama, okruglicama fasiranim sa pekmezom od borovnica, japanska patka u naranci i karamelu...

elin, naravno da MOZES kombinirat voce sa mesom, i to u svrhu da se meso uvodi (recimo 1 -2 put tj...pa neces tako hranit bebu od jutra do veceri)...a to sto nama mozda nije fino sta bebe jedu, meni nije NISTA fino sta ona jede, sve je bljutavo i fuj...ali takav im je meni (bebama). kad ce imat 25 jest ce sta i ja.
    za sad jede jabuku sa tikvicom, sljivu sa puretinom, pastrvu sa jabukom, kad mi padne pod ruku riba, perad itd...jer isto tako povrce ne voli, nikako. samo voce.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

we&baby, vidjela sam da si digla novi topic gdje si pitala za ostalo voće, ali ti ga je frida zaključala i dala neke linkove koje sam ja već prije pročitala i nisu baš korisni. Dakle, tvoji upiti: ananas - to je i mene zanimalo, nitko živ ne zna, ako slučajno neka cura na ovom topicu zna neka javi jer je ovo voće vrlo zanimljivo sa mesom klopati (mislim, super je okus, jednom nam radio jedan prijatelj koji super kuha i bilo je izvrsno), pa sam mislila i ja probati dati maloj; jagodičasto voće - 10 mjeseci (tablica dohrane -nova); kivi - nitko živ ne zna, ali cure vele da nije dobro zbog bubrega, što mi je žao jer je to voće puno vitamina C; lubenica, dinja, kaki - isto nitko ne zna točno, ali se zna da su to česti alergeni, pa je uputno što kasnije to bolje. Možda najbolje da pitaš pedicu.

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da neces pogrijesiti, ako neko voce probas, komadicak, i tako 2 dana.
    ako nema nepozeljne reakcije od te hrane, papajte dalje.

ja se drzim BEZ secera, soli, ljutine, meda..ostale namirnice, tj voce i povrce polako isprobavamo. glupo je imati za SVU djecu istu tablicu, vazni su neki okviri, ali ne i detalji (dani, tjedni)

slusam kako djecu hrane s rizom, moje nece ni zinut, i tako. ja isti izmisljam kojesta sa vocem, jer drugacije nece. kuzis? napravi onako kako tvom djetetu odgovara. ima vremena da pocnu jesti sve , ....do skole

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •