Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: upomoc! zbunjena!!!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno upomoc! zbunjena!!!

Rodilla sam 14.3. malu sitnu bebicu od 2720 g i 51 cm. O to, cu vise kad nadodjem i uhvatim ritam..
    Dakle beba je bila malo zuta, otpustene smo jucer kuci.. Brze se unora dok sisa tako su mi rekli..I navodno je vise pospana. Dojila sam ju u rodilistu.. I sad mene zanima kako da znam dali je beba zadovoljna kolicinom hrane?
    I grudi su mi od nocas onako ispod pazuha pa pram sredini bas tvrde kao kvrga nekkva.
    Trebala bi izdojit ili? Jel do kraja? Sta da radim izludicu?
    Jos sam sva jadna od poroda i epiziotomije..
    Pisite brzo!!!
    E da, i beba spava nakon dojenja jace od 3 sata pa mi dr rekla da ju budim na hranjenje...

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

prvo....čestitam na bebici.

kako bi bila sigurna da beba dobiva dovoljno hrane preko mlijeka prati slijedeće: dnevno bi trebala imati 3-4 pokakane pelene i 5-6 popiškanih (to bi trebalo unutar 24h) i to probaj pratiti slijedećih nekoliko dana.
    zatim, nemoj prečesto mijenjati dojku koju joj daješ, unutar 2-3 sata joj stalno nudi istu. razlog za ovo je što je mlijeko u toku podoja različitog sastava: u početku je vodenije (da utaži žeđ), a kasnije je masnije (od tg mlijeka beba raste). da li je beba došla do masnijeg mlijeka, vidjet ćeš po broju pokakanih pelena (ako nema 3-4 stolice, vjerojatno prečesto mijenjaš dojku).
    normalno je da se dojke u početku tako pune mlijekom (http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1795)
    (dok se ne uspostavi ponuda i potražnja, više o tome ovdje: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1474, najbolje bi bilo malo izdojiti (dok ne osjetiš olakšanje).
    za buđenje pospane bebice, će ti savjetnice reći, ali mislim da je ok probuditi bebu za klopu (pogotovo što je sitnija bebica).
    da ti savjetnice mogu brže pomoći, probaj odgovoriti na slijedeća pitanja:
    1) koliko popiškanih i pokakaknih pelena ima u 24 sata
    2) koliko često jede u 24 sata
    3) u kojem položaju dojite (više o položajima: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475)
    4) da li isključivo dojite (daješ li joj vode, čaja, adaptiranog)?

evo...dok se savjetnice ne jave....
    samo hrabro..

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2051
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1890

na poslu sam , pa nemam vremena objasniti, ti tekstovi bi ti mogli pomoći

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Javit će se savjetnice...ova kvrga ti je zastoj mlijeka, moraš to što prije ili izdojiti ili "natjerati" bebu da ti posisa. Uroni cicu u zdjelu s vrućom vodom na par minuta, usput ako možeš masiraj. Namaži okolo bebi uljem (ne areolu) i jako snažno pritisni palcem ili 2. i 3. prstom po bolnom mjestu prema unutra, pa polako klizi prema areoli. Bilo bi idealno da ti u tom trenutku beba doji (meni nije išlo s izdajalicom), a ako ima preslabi "cug" onda ručno probaj izdojiti.

Tu ti je objašnjeno
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1122

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ne znam koliko imas vremena pisati
    da nazoves SOS iza 3 popodne?

1. moras izdojiti kvrgu: ugrij dojku (ili u vrucoj kupki ili ispod tusa), namasti prste i masiraj prema bradavici (cokolada ti je dobro opisala). kako ti ide? jos imas kvrgu?

2. moras buditi bebu za dojenje

3. je li beba brzo zaspe na dojci?

4. koliko ima mokrih (30 ml mokrace) i pokakanih (stolica promjera barem 2.5 cm) pelena dnevno? odnosno, odgovori na pitanja od zhang

5. s kolikom je tezinom beba izasla iz bolnice

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Obavezno izlaži bebicu danjem svjetlu, tj. neka kolijevka bude tik do prozora, razmakni zavjese-nama su to savjetovali. nakon 10-tak dana žutilo nestalo.
    Drž se!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zrinquita prvotno napisa
    Obavezno izlaži bebicu danjem svjetlu, tj. neka kolijevka bude tik do prozora, razmakni zavjese-nama su to savjetovali. nakon 10-tak dana žutilo nestalo.
    Drž se!
    nema koristi ako sunčeve zrake ne padaju direkt na tijelo, staklo blokira te zrake koje liječe (UV)

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

potpisujem mgrubi za svjetlo

meni su u rodilistu savjetovali da dojim sto cesce zbog zutice, da ce mu to pomoc i da ga budim ako spava vise od 3 sata al on je stalno sisao pa nije bilo problema sa dugim spavanjem.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Lelita, i meni cike bile tvrde i kvrgave 3. dan nakon poroda. mislila sam da će se raspuknut. nisam se izdajala neg sam stavila dva lista kupusa na njih. kao neki grudnjak od kupusa. odmah slijedeći dan mi je bilo bolje. i nikad poslije nisam imala taj problem.

sretno s dojenjem!!!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo me nabrzaka..
    Izasla je sa 2,550g. Zasad je ok sto se tice kakanja. Jucer smo imali 4 pokakane pelene, zuta stolica. Danas zasad 1. Danas mi jako dugo bila na prsima sigurno 2.5 sata u komadu..Bas onako uziva iako je i sisala. Jako voli bit na prsima. Dojim uglavnom lezecki..Neispavana al ne odustajemo!! Sisanje je zakon!! Jedino mi je lijeva dojka bolna imam ranicu.
    Eto. Pozdrav cure i hvala!!
    E da vise uopce nije zuta, cak pravo zdravo izgleda :D
    I jos me zanima ako ona uredno sisa dali ja svejedno moram izdajat?
    Strah me da mi se prsa ne upale!
    Puse vam salju Lora i Lelita.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako imaš puno mlijeka izdoji samo da popusti napetost
    ako izdajaš do kraja možeš si nabiti hiperprodukciju i opasnost mastitisa

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj lelita prvotno napisa
    Evo me nabrzaka..
    Izasla je sa 2,550g. Zasad je ok sto se tice kakanja. Jucer smo imali 4 pokakane pelene, zuta stolica. Danas zasad 1. Danas mi jako dugo bila na prsima sigurno 2.5 sata u komadu..Bas onako uziva iako je i sisala. Jako voli bit na prsima. Dojim uglavnom lezecki..Neispavana al ne odustajemo!! Sisanje je zakon!! Jedino mi je lijeva dojka bolna imam ranicu.
    Eto. Pozdrav cure i hvala!!
    E da vise uopce nije zuta, cak pravo zdravo izgleda :D
    I jos me zanima ako ona uredno sisa dali ja svejedno moram izdajat?
    Strah me da mi se prsa ne upale!
    Puse vam salju Lora i Lelita.
    ups, ispričaj se Lori kaj sam je proglasila dečkom u pp-u!! Krivo sam zabrijala:
    nemojte se ljutit curke na mene pliz!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •