Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 99

Thread: KRAŠOTICE, a zapravo krašuljci

  1. #1

    Default KRAŠOTICE, a zapravo krašuljci

    PREPREFINE KRAŠOTICE


    0,5 kg BRAŠNA (POLA OŠTROG, POLA GLATKOG)
    1 PRAŠAK ZA PECIVO
    1 VANILI Š.
    25 dkg ŠEĆERA
    25 dkg MARGARINA
    20 dkg SJECKANIH ORAHA
    40 dkg SJECKANE ČOKOLADE
    2 JAJA

    UMJESITI TIJESTO I RADITI MALE KUGLICE, SLAGADI IH NA PAPIR ZA PEČENJE, PAZITE NA RAZMAK DOSTA SE NAPUHNU!

    I PEČETE NA 180 15 MIN!

  2. #2
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    ja sam ovo pravila pred koja 2-3 tjedna, pekla nešto kraće, moja pećnica uvijek peče kraće od "propisanog", treba i inače kod ovog jako pazit da ne zagori.

    mogu samo reći da su prefine, neuporedivo bolje od krašotica u trgovini.

  3. #3
    Ana :-)'s Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,386

    Default

    Prvi put mi ispale super , sada su mi zagorile jer sam ih radila u drugoj pećnici :/

  4. #4

    Default

    Da stvarno istina, sekunde su u pitanju!

  5. #5
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Upravo ih radim s prženim lješnjacima. Prefino. Bašbaš.., hvala na receptu!

  6. #6

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zadar
    Posts
    121

    Default

    uh odmah radim duplu dozu. zapravo kad dođem s posla

  7. #7
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Ne moraš duplo - ispadne jako puno (ne čini se tako kad zamijesi tijesto!). Ja sam nadijelila sve oko sebe i još nam je trajalo skoro cijeli tjedan. Radila sam dosta velike i ispalo mi ih je oko 40 komada. Razmišljam da sljedeći puta radim pola smjese. Kao što su cure već napomenule, jako se rašire (baš u širinu, ne toliko u vis) pa pazi kad stavljaš u pleh. I da, ja sam stavila malo manje čokolade jer nisam imala doma 40 dag i ništa im nije falilo. A prženi lješnjaci u njima su bili mljac. Drugi put ću staviti pržene bademe.

  8. #8
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    krašotice su chocolate chip cookies??

  9. #9

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica
    krašotice su chocolate chip cookies??
    otprilike
    nisu baš kao Majine, ali to je taj princip

  10. #10
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    ma zato i pitam, nema do majinih, uopće me ne zanimaju drugi recepti

  11. #11

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica
    ma zato i pitam, nema do majinih, uopće me ne zanimaju drugi recepti
    ma zato tako i odgovaram 8)

  12. #12

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Zagreb - Wien
    Posts
    1,171

    Default

    cure ima li netko recept za one mekse chocolate chip cookies, kao sto su oni americano iz konzuma?

  13. #13

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zadar
    Posts
    121

    Default

    Znaci jedna doza dovoljna...

    Dobro da nisam stigla jucer napraviti, jer bi je sigurno poduplala :D

  14. #14
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    curke, koje majine? kaj ima još neki recept? gdi? probala potražit ali nisam našla? može pomoć, link, nešto...
    tnx

  15. #15
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    Chocolate chip cookies s marelicama
    1 1/2 šalica brašna
    oko 1/3 vrećice praška za pečenje
    1/4 žličice soli
    150g margarina
    1 šalica smeđeg šećera, čvrsto sabijenog
    1 razmućeno jaje
    1 vanilin šećer (ili 1 žlica vanilija extrakta)
    180 g sušenih marelica, sitno nasjeckanih
    1/2 šalice nasjeckanih oraha (može i ne mora)
    1 šalica (2 paketića) čokoladnih kapljica

    (radi se o običnim šalicama za kavu(nesicu) - oko 2,5 dl)

    Prosijati skupa brašno, prašak za pečenje i sol pa ostaviti sa strane.
    Margarin kremasto umutiti (pomaže da je na sobnoj temperaturi), dodati šećer i vanilin šećer i pjenasto umutiti. Dodati jaje i opet pj.um. Dodati prosijane sastojke, umiješati, ali samo toliko da se izmješa, nikako ne previše miješati! Dodati marelice, čokoladu i orahe, zamiješati.
    Tijesto staviti na sat dva u hladnjak.
    Izvaditi, pustiti malo na sobnoj temp. pripremiti protvane - staviti na njih back papir Zagrijati pećnicu na 180. Kolačiće stavljati malom žličicom (veličine nešto manje od rodinog bedža - teško je zapravo reći jer dosta ovisi o tome koliko se koje tijesto 'razlije' pri pečenju - ovaj recept sam radila jednom i nije mi se skoro nista razlilo za razliku od nekih cookija koji mi budu ko frizbiji). razmak između cookija jedno 3 cm. Peći 10 minuta (ali zaista ni minutu duže, radije 9) i nakon što se izvade ostaviti ih jedno 2-3 minute na protvanu jer bi se raspali ako ih odmah skidate. maknuti ih i ne pojesti odmah jer nema gore trbobolje od one od vrućih cookija
    ja pečem 9 minuta jer mi je pećnica ventilacijska i nešto brža nego što to većina recepata zahtjeva

  16. #16
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Lutonjica

  17. #17
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Quote Originally Posted by Freja
    Radila sam dosta velike i ispalo mi ih je oko 40 komada.
    meni je ispala točno 151 (5 limova po 30 kom i jedna viška, lako za iizračunat), tvoje su onda bile stvarno ogromne, moje otprilike veličine oraha.

  18. #18
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Moje su bile onako "američke" - 6-7 cm u promjeru. Sljedeći put ću raditi malo manje, tako da budu negdje između tvojih i mojih prošli puta, ali ću raditi pola smjese. Sasvim dovoljno ta zalihu od 4-5 dana.

  19. #19
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Napravila sam ih i odlične su.

    Brašno mi je bilo pri kraju, imala sam samo 40 dag i stvarno su ispale super. Pitam se nisu li bile jače zbog manje brašna - da idući put ne budu pre-kajaznam-brašnaste, a premalo okusa?

  20. #20
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    E, da, 15 minuta je definitivno previše, barem u mojoj pećnici.

    Desetak minuta, ne više, iako su mekani i kao da će se raspasti - treba ih jako oprezno prebaciti na tacnu na kojoj se ohlade i stvrdnu i tek onda prebaciti u zdjelu, kutiju ili što već.

  21. #21

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Ovo zvuči dobro bliz:

  22. #22
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    E, da, ovo nikako NISU krašotice - to su krašuljci

  23. #23
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    [code]40 dkg SJECKANE ČOKOLADE

    :? meni se ovo cini puno pa to je skoro pola kg moze li manje?
    [/code]

  24. #24
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Može. Ja sam stavila nešto manje od 30 dag jer nisam više imala doma i bile su super, vjerojatno samo malo manje čokoladne.

  25. #25
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    hvala, Freja!
    bas mi se jedu keksi, obicno radim zobene, ali sad sam htjela obradovati i ostatak kucanstva ali imam samo 1 red cokolade

  26. #26
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ovo zvuči super!
    A koja čoksa mora biti?
    Meni ovo malo liči na krašuljke. Ili se varam.

  27. #27

    Default

    Čokolada za kuhanje! Ma i jesu krašuljci al šišaj ga kad nema tipke uredi!

  28. #28
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Hvala bašbaš, danas radim, ja obožavam krašuljkeeeeeeeeeeeee.

  29. #29

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    220

    Default

    napravila sam krašotice i fenomenalne su
    ima dosta krašotica po ovom receptu ali polako i nestaju

  30. #30
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Još jedno pitanju.
    Gdje ih je najbolje "čuvati" da ostanu fine?

  31. #31
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Opet pitanje, jaja idu cijela odmah ili...?
    Ono ne odvajaju se žumanjci i bjelanjci. Je li bitan redoslijed.
    Ono, klasika, jaja, šećeš, brašno...
    Sorry na tolkim pitanjima, ne bih htjela nekaj zeznuti.


  32. #32
    clio180's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pula
    Posts
    908

    Default

    idem probati, pa se javim!

  33. #33

    Default

    Samo sve utrpaš i mješaš! Nema redosljeda

  34. #34

    Default

    E da čuvanje, niš posebno u zdjelicu s poklopcem, al nebuš ih dugo čuvala brzo nestanu

  35. #35
    clio180's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pula
    Posts
    908

    Default

    napravila i baš su super!
    a Jan je uživao miješajući tijesto rukama!

  36. #36
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Gotove su i SUUUUPER SU!!! FINOOOOOOOOOOOO!
    BAŠBAŠ, još jednom zahvaljujem na ovom receptu .

    A sada se idem hitit na Krašuljke!!!!


  37. #37
    Goge's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    na morskome plavom žalu...
    Posts
    347

    Default

    Ajme, ovi kolačići su bili moja trudnička želja
    Sad ću ih ispeći (iako mi baš i ne trebaju s obzirom da sam nakon poroda dobila 4 kg)

  38. #38
    flower's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    land of hope and dreams
    Posts
    4,145

    Default

    moji vole samo ove, ovi ispadnu mekani i fini (najslicniji su mi onima iz Konzuma), pogotovo ako dio brasna zamjenite s mljevenim bademima, orasima ili ljesnjacima, upravo su ovaj vikend planuli.
    Sastojci
    15 dkg maslaca
    10 dkg šećera
    2 jaja
    15 dkg brašna
    10 dkg gustina
    20 dkg čokolade
    1 vanilin šećer
    1 mala žlićica praška za pecivo

    znamo staviti duplo manje cokolade, a onda dodati grozdjice ili suhe marelice ili sjeckane ljesnjake...

  39. #39
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    BASBAS hvala super su keksi

    ja sam stavila manje cokolade i przene ljesnjake i polubijelo brasno i stvarno su

  40. #40
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Ja sam ih opet radila jučer. Ovoga puta s količinom čokolade kao u receptu. I moram priznati da su mi puno bolji s manje čokolade, kako sam radila prošli puta jer nisam imala dovoljno kod kuće. Međutim, MM kaže da su mu bolji ovi s više čokolade. Morat ćemo jednom po njegovom, jednom po mojem.
    Eto, samo da još jednom potvrdim da može i s pola manje čokolade i da, ovisno o ukusima, mogu biti i bolji tako.
    Inače, ja sam jučer stavila pržene bademe umjesto oraha. Mljac.

  41. #41

    Default

    Baš mi je drago kaj vam se sviđaju keksi! A varijacije na temu su uvijek dobrodošle!

  42. #42
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Quote Originally Posted by BAŠBAŠ..
    Baš mi je drago kaj vam se sviđaju keksi! A varijacije na temu su uvijek dobrodošle!
    i ja ih jučer radila sa F za školu. skupa smo mjesili, tako da je čar još i veća jer ih je on sam radio da počasti svoje prijatelje u školi, jel mu je danas rođendan.
    napravili sve po receptu (malo manje čokolade oko 5dkg manje, nisam više imala) i bez oraha.
    ispali su mrak. ja htjela sa orasima, ali ih nikak nisam mogla prošvercat pokraj F.

  43. #43

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    220

    Default

    isto sam pravila sa manje čekolada jer nisam imala više u kući i ispali su super ...bilo ih je jakooo puno, jeli smo tjedan dana :D

  44. #44
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Mi ih još imamo. .
    Nikako da se pojedu a svako malo maznem kojega. Ne znam kak vama, meni je ispalo 100 komada, točnije 98!
    Netko je ovdje ako se ne varama napisao 40!
    Ti mora da su bili veličine manje jabuke...

  45. #45
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Ja ih opet danas radim. To je već treći put. Dolaze mi prijatelji s djecom i ti keksi su zgodni za uzeti u ruku i trčati po vrtu, a i jaaako su fini

  46. #46

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Peče se još zadnja tura.
    Super su!
    Stavila sam polubijelo brašno umjesto glatkog i dva paketića čokoladnih kapljica + 20 dkg čokolade za kuhanje.
    MM samo hrska i govori FIIINOOO.

  47. #47

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    zaboravih...
    i maslac umjesto margarina

  48. #48

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    14

    Default

    kolačići su odlicni. hvala za recept. Danas sam ih prvi put radila; moji su sve pojeli, jos je ostalo par komada. :D

  49. #49

    Default

    E pa i ja sam ih danas pekla, mmmmm.. uvijek su mi dobri! Imga dobro mi zvuće ove tvoje zamjene!

  50. #50

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by BAŠBAŠ..
    Imga dobro mi zvuće ove tvoje zamjene!
    to mi je valjda prvi kolač da nisam po ništa išla u dućan
    mrzilo me poslije ručka ikud ić
    tata je sjeckao čoksu i orahe, dijete je gnječilo, a ja vagala i ubacivala
    a good time was had by all

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •