Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Zebra Torta

  1. #1
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno Zebra Torta

    Nije moj recept, nego sam ukrala od jedne forumašice, no kako je torta zaista dobra i jednostavna za napraviti (iako se možda tako na prvi pogled ne čini)odlučila sam ga podijeliti s vama

    Zebra torta
    Podloga za tortu: -kalup za tortu okrugli

    3 jaja
    60 g šećera
    100 g brašna
    1 čajna žlica praška za pecivo
    1 velika žlica kakaa


    Krema:

    4 žutanjka
    200 g šećera (12 žlica)
    1 l mlijeka
    12 listića želatine
    400 g "milerama (1 pakiranje)
    250g svježeg sira (3-4 velike žlice)
    500 ml vrhnja za šlag (al paziti da bude BILJNO)

    voće i kakao – 3-4 žlice

    Priprema:
    miješati žutanjke i šećer, pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa dodati smjesi. Ručno umiješati bjelanjke. Peći na 180 stupnjeva cca. 10 -15 minuta.


    Krema:


    Žutanjke, šećer, mlijeko skuhati. Želatinu namočiti i umiješati u mlaku kremu. Zatim umiješati mileram pomiješan s 250g svježeg sira .Posebno istući vrhnje za šlag i također umiješati u kremu.
    Sada cijelu smjesu prepoloviti i u jednu polovicu umiješati kakao.


    Na tijesto poslagati voće po želji. Ja pravim sa višnjama

    Krećemo od sredine kolača: stavlja se jedna jušna grabilica bijele smjese, pa na to jušna grabilica crne smjese i tako do kraja. Krema je dosta tekuća, pa će sama od sebe doći do ruba kalupa.


    Kreme ispadne dosta, puno, pa se može napraviti i Mala zebra od preostalih bjelanjaka (koje nismo iskoristili u kremi)
    Praviti biskvit od bjelanjaka
    4 bjelanjka
    133 g šećera

  2. #2
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Ja pekla s breskvama, izvrsna je!
    Probala sam i s jagodama, isto dobra kombinacija.
    Sljedeći put ću smanjiti sastojke za kremu na pola jer ovako stvarno puno ostane.
    pužić bravo za recept!

  3. #3
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    pa da, zato ja pravim dva kolača, jedan bude s voćem , a jedan s lješnjacima i bijelim biskvitom da se bjelanjci ne bace.

  4. #4
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Zvuči mljac. Kako dolaze rođendani, bit će sigurno na repertoaru.

  5. #5
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Citiraj pužić prvotno napisa
    pa da, zato ja pravim dva kolača, jedan bude s voćem , a jedan s lješnjacima i bijelim biskvitom da se bjelanjci ne bace.
    Ja sam ti ljeningitis po tom pitanju...meni je limit jedan kolač u danu!
    Prošli put je may od ostatka moje kreme ad hoc ispekla kolač s jagodama! Bio je prefin! Eto ti prednosti kad živiš nekome iza ćoška!

  6. #6
    Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    355

    Početno

    oprosti, ali nisam skužila kak slažeš tijesto i kremu... može pojašnjenje? :shock:

  7. #7
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    biskvit normalno u kalup za tortu,kad se hladi staviš voće po želji i a to kremu.Jedna jušna grabilica bijele kreme u sredinu biskvita, pa na to jušna grabilica crne kreme i tako redom dok ne napuniš kalup...

  8. #8
    znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb, Malešnica
    Postovi
    347

    Početno Re: Zebra Torta

    Citiraj pužić prvotno napisa
    500 ml vrhnja za šlag (al paziti da bude BILJNO)
    zašto?
    Ja sam radila u subotu i stavila obično vrhnje...obično kupujem biljno, ali sam ovaj put krivo pazarila...i uglavnom, ispalo je ok.
    Krema je stvarno jako rijetka, ali se poslije stisnula. Zebra je krasno izgledala; naime, doma sam imala samo crvenu želatinu pa je kolač onako u drap nijansama.

  9. #9
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    baš mi je drago da si zadovoljna. zvuči komplicirano kad ćitaš, no zapravo je dosta jednostavan, a ispadnu super šare koje vakog zadive
    zašto biljno? :/ meni je tako u receptu pisalo, pa prepisala...ja u zadnje vrijeme kupujem K+ biljno vrhnje za sve kolače, pa sam i ovdje po inerciji kupovine to stavljala....eto sad znamo da može i obično

  10. #10
    znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb, Malešnica
    Postovi
    347

    Početno

    Torta krasno izgleda i jako je fina...sad razmišljam da kad drugi put radim kremu, jednu polovicu ostavim oriđiđi boje, a u drugu da umiješam sok od šumskog voća...ili čak komadiće...To su mi inače mrak kreme; voćne sa sirom...
    E sad mi se baš to jede...a MM baš i ne voli sir u kremi/kolaču/jelu...

  11. #11
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    vidiš, vidiš..ideja na pretek.moj ne voli baš kolače s kremom od sira , no ja zato stavim milerama više nego sira, pa se skoro ne osjeti, gorčinu kakaa ublažim čokoladom u prahu...oni koji vole kreme od sira mogu staviti manje milerama ,a više sira....

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •