U prvom redu pozdrav svima...
Imam problem, ovim putem vas molim da netko napise nesto o ovoj temi ako zna ili da mi stavite link, ako je nedavno bilo postova na ovu temu.
Naime, u četvrtak (12+3 dana) sam radila kombinirani probir test u Poliklinici Vili kod doktorice Ujević, i nalaz mi je dosta loš. Niže dolje ću napisati šta na nalazu točno piše. Dakle, na ultrazvuku mi je bilo sve apsolutno savršeno, beba je divna, sve se vidi...Nuhalni nabor je je 1,7 mm, Crl 57 mm, slušala je Ductus Venous i također je sve super. Sinoć mi je javila da je nalaz prilično loš i da bi sad bilo potrebano napraviti RAC u 16 tjednu. Ja sam ga odbila. Nije da previše znam o tome, ali koliko dosada znam, to je isto relativno opasno, makar doktori danas kažu da je to rutinski zahvat. Nadalje, nalazi se čekaju 3-4 tjedna. Znači tada je to već trudnoća od 20 tjedana i šta onda?? Čula sam da RAC isto nije pouzdan kao ni ovi testovi, double, triple, kombinirani..., tj; da može biti lažno-pozitivan isto kao i lažno-negativan. I gdje sam onda tada? Ionako sam mišljenja da nikada ne bih ubila dijete da znam da ima Down, pa si ionako mislim da mi taj sav stres nije potreban, isto kao ni živciranje dok čekam nalaze. Nekako sam sama sebe uvjerila da je sve u redu, vidjela sam svoju bebicu, koja mi se čini tako divnom, da mi to ionako nije bitno.
S druge strane si mislim, pa valjda će se na ultrazvuku pokazati ako nešto nije u redu. Ne znam puno o tome, evo molim vas, ako ima tko bilo kakvih iskustava sa sličnim, neka mi napiše. Sve informacije će mi dobro doći. Moja je doktorica super podnijela moju odluku da odbijam RAC i naručena sam na sljedeći UZV sa 16 tjedana. Šta vi mislite o tome,sa obzirom na loš kombinirani test, a super sve na ultrazvuku?
Još ću samo napisati kako na nalazu piše:
T21 (biokem.rizik:NT) Dobni rizik (imam 27)
1:87 1:833
rizik veći od graničnog
Biokemijski tesi T18 (biokem.rizik:NT)
1:42 1:10000
rizik veći od graničnog rizik manji od graničnog
Isto tako, malo gore iznad toga su napisane i ove vrijednosti:
SL.B.Hcg- 95,1 ng/ml 2,34 Korig. MoM
PAPP-A 0,637 mlU/ml 0,29 Korig. MoM
Hvala...