Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: LOŠ NALAZ KOMBINIRANOG PROBIRA

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno LOŠ NALAZ KOMBINIRANOG PROBIRA

U prvom redu pozdrav svima...

Imam problem, ovim putem vas molim da netko napise nesto o ovoj temi ako zna ili da mi stavite link, ako je nedavno bilo postova na ovu temu.
    Naime, u četvrtak (12+3 dana) sam radila kombinirani probir test u Poliklinici Vili kod doktorice Ujević, i nalaz mi je dosta loš. Niže dolje ću napisati šta na nalazu točno piše. Dakle, na ultrazvuku mi je bilo sve apsolutno savršeno, beba je divna, sve se vidi...Nuhalni nabor je je 1,7 mm, Crl 57 mm, slušala je Ductus Venous i također je sve super. Sinoć mi je javila da je nalaz prilično loš i da bi sad bilo potrebano napraviti RAC u 16 tjednu. Ja sam ga odbila. Nije da previše znam o tome, ali koliko dosada znam, to je isto relativno opasno, makar doktori danas kažu da je to rutinski zahvat. Nadalje, nalazi se čekaju 3-4 tjedna. Znači tada je to već trudnoća od 20 tjedana i šta onda?? Čula sam da RAC isto nije pouzdan kao ni ovi testovi, double, triple, kombinirani..., tj; da može biti lažno-pozitivan isto kao i lažno-negativan. I gdje sam onda tada? Ionako sam mišljenja da nikada ne bih ubila dijete da znam da ima Down, pa si ionako mislim da mi taj sav stres nije potreban, isto kao ni živciranje dok čekam nalaze. Nekako sam sama sebe uvjerila da je sve u redu, vidjela sam svoju bebicu, koja mi se čini tako divnom, da mi to ionako nije bitno.
    S druge strane si mislim, pa valjda će se na ultrazvuku pokazati ako nešto nije u redu. Ne znam puno o tome, evo molim vas, ako ima tko bilo kakvih iskustava sa sličnim, neka mi napiše. Sve informacije će mi dobro doći. Moja je doktorica super podnijela moju odluku da odbijam RAC i naručena sam na sljedeći UZV sa 16 tjedana. Šta vi mislite o tome,sa obzirom na loš kombinirani test, a super sve na ultrazvuku?

Još ću samo napisati kako na nalazu piše:

T21 (biokem.rizik:NT) Dobni rizik (imam 27)
    1:87 1:833
    rizik veći od graničnog

Biokemijski tesi T18 (biokem.rizik:NT)
    1:42 1:10000
    rizik veći od graničnog rizik manji od graničnog

Isto tako, malo gore iznad toga su napisane i ove vrijednosti:

SL.B.Hcg- 95,1 ng/ml 2,34 Korig. MoM
    PAPP-A 0,637 mlU/ml 0,29 Korig. MoM

Hvala...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ISPRAVAK- NIJE MI USPJELO NAPISATI TO TOČNO KAKO STOJI NA NALEZU, ZATO ISPRAVAK...

T21 (biokem.rizik:NT)
    1:87
    rizik veći od graničnog

Dobni rizik (imam 27)
    1:833

Biokemijski test
    1:42
    rizik veći od graničnog

T18 (biokem.rizik:NT)
    1:10000
    rizik manji od graničnog

Isto tako, malo gore iznad toga su napisane i ove vrijednosti:

SL.B.Hcg- 95,1 ng/ml
    PAPP-A 0,637 mlU/ml

2,34 Korig. MoM
    0,29 Korig. MoM

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Snješka, vodi se za svojim instinktom, ne znam šta drugo da ti kažem .

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: LOŠ NALAZ KOMBINIRANOG PROBIRA

Citiraj SnješkaM prvotno napisa
    Ionako sam mišljenja da nikada ne bih ubila dijete da znam da ima Down, pa si ionako mislim da mi taj sav stres nije potreban, isto kao ni živciranje dok čekam nalaze.
    DRaga Snješka, dobrodošla na forum.

Dio tvoga teksta sam istaknula jer si u njemu samoj sebi dala odgovor. Vjerujem da će ti se javiti mame koje su imale slično iskustvo, čak uz loše nalaze rodile i djecu bez Downa, a možda i one koje te svojim primjerom mogu podržati u nakani da nastaviš mirnu i sretnu trudoću bez obzira na nalaze.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja nekako mislim da ti testovi vecinom "sluze" za zastrasivanje trudnica. u ovim knjigama koje sam citala stoji da cak i kad test pokazuje vecu mogucnost za malformacije, ipak se cesce rodi potpuno zdravo dijete. jedini je problem taj sto mama brine.

moja podrska za izbjegavanje testa. zelim ti srecu u svakom slucaju

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na pobačaj sigurno nećeš ići, a kamoli sa 20 tjedana kad ćeš već osjetiti micanje bebice...
    Nalaz nije stopostotan, stoga je vjerovatno sve u redu. Jer kako piše u nalazu mogućnost je 1:87.
    Frendici su na UZV vidjeli da nešto nije u redu sa bebicom(znaći 100%), nije otišla na pobočaj naravno i danas ima čudo od djeteta...
    Uživaj u trudnoći i veseli se svojoj bebici

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga snjeska,

koliko se sjecam, nalaz probira treba gledati i s nalazom uzv-a.
    tebi je uzv u redu pa je i dr ujevic zbog toga, vjerojatno, "opustenija".

pokusaj dogovorit da te ultrazvucno pregleda dr kos. on je najbolji na tom podrucju.

i, naravno, sretno!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

SnješkaM, meni je double bio 1:87 (rizik veći od graničnog) i beba je rođena OK, još je tu uvijek puno veća vjerojatnost da ćeš roditi zdravu bebicu ("1 bolesna na 87 zdravih bebica"). RACZ, koliko me informirao dr. Kos, je rijetko kad nejednoznačna, tj. ona je u ogromnoj većini slučajeva yes or no za Downov sindrom, ako radiš u Pol. Vili privatno i šalješ u Postojnu (plaća se) nalaz je gotov za 8-10 dana, ali sve je to bespredmetno ako si se odlučila ne raditi RACZ, u čemu te 100% podržavam. Rizik RACZ kod uredne trudnoće (nije bilo krvarenja, nema povijesti prethodnih spontanih pobačaja, uredni brisevi) ti je 1 u 200, znači jedna u dvjesto trudnoća završit će spontanim. JU 18. tjednu se radi isto tzv. "anomaly scan" tj. UZV koji se radi u 18. tjednu - taj je poprilično pouzdan jer se traže markeri za Down i to ti je po meni isto najbolje u Pol. Vili odraditi. Odluka o RACZ je intimna i teška, barem je meni bila. Ako ti je nezamisliv prekid trudnoće, najbolje ti je da se više oko toga uopće ne uzrujavaš jer je višekratno veća vjerojatnost da je tvoja bebica OK. Sretno i smireno !

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hvala svima...

Ina33, jesi radila onda RACZ i kolika je cijena kad se radi u Pol.Vili? Čisto me informativno zanima, jer sam čitala na dosta mjesta ovdje o tome, znam da se plaća u Viliju, i još dodatno njima u Postojni?
    Znam za taj anomaly scan i to ću naravno napraviti u Viliju.
    Uvijek si nekako mislim da bi se vidjelo ili da će se vidjeti valjda na ulz da li sve štima?

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Snješka ja te u potpunosti podržavam u tvojoj odluci i mislim da je najbolje slušati sebe i ono što ti intuicija govori. Ono unutarnje ja...

Zapravo sam i pomalo zbunjena jer sam i sama prije tjedan dana išla kod dr. Ujević na kombinirani odn. uzv sa mjerenjem (bilo mi je 12+6) i sve su mjere bile odlične i super uredne. Ona mi je rekla službeno da idem vaditi krv u Vinogradsku slj. jutro, no neslužbeno da misli da nema potrebe jer nema nikakvih indicija. Mi smo mislili isto tako i pitala sam ju da li ima ikakve potrebe ili preporuke, na što je rekla da nema no da mi mora to reći, te da je odluka na nama. Nalazi uzv su 80%točni a čitavi kombinirani 90% i mi se za tih dodatnih 10% nismo htjeli opteretiti, priuštiti stres, čekanje rezultata i tih glupih statističkih omjera koji ionako opterete čovijeka koliko od da budu. Mi smo na kraju propustili vađenje i potpuni kombinirani, te se vodimo s time da smo imali odličan uzv i nikakvih sumnjivih indicija.

Koliko sam shvatila, dr. je onda na temelju nalaza iz Vinogradske zaključila da je dosta loš, jer je uzv bio super... Je li i vama rekla da možda nema potrebe ići vaditi krv obzirom na dobar uzv ili ne?

Ja još uvijek daleko najviše vjerujem uzv, jer sve ovo ostalo su statistički podaci i nepouzdani omjeri oboljele djece. Mislim da je to nepotreban stres kroz koji roditelji prolaze, a u većini se slučajeva pokažu neistiniti.

Želim ti unutarnji mir i što manje oterečenja, te da uživaš u trudnoći i svojoj zdravoj bebici

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bila sam u jako slicnoj situaciji, pa se nadam da ce ti moje iskustvo pomoci i ohrabriti te. UZV sam isto radila u poliklinici Vili (ali kod dr. Kosa) i bio je super - nuhalni nabor je bio cak jos i manji (0,7), sve drugo savrseno (dr. je vidio nosnu kost, koju 60 % downowaca nema, protok sjajan...). I isto tako me docekao sok kad su stigli nalazi biokemijskog - meni je ukupni rizik bio cak 1:60 (mozda i zato sto mi je i dobni rizik dosta veci, jer imam 38 g). I kod mene je glavni problem bio jako niska vrijednost PAPP-a (korig. 0,24, dakle slicno kao i kod tebe, nesto manje povisen Bhcg - oko 1,5). Uglavnom, obje ove korig. vrijednosti u urednom nalazu trebale bi biti oko 1,0. Smanjen PAPP uz povisen Bhcg znaci da postoji povecana mogucnost za down, ali ne upucuje na neki drugi kromosomski poremecaj.

Nakon sto sam saznala rezultate testa, bila sam na konzultacijama kod dr-a. Buduci da je moja beba zaceta IVF-om, postojala je sansa (sto mi je dr. vec i prije testa spomenuo) da PAPP bude povisen, pa mi je nizak PAPP bio dodatni sok, ali mi je dr. objasnio da postoji sansa da je los PAPP posljedica pobacaja blizanca (trudnoca je pocela kao blizanacka, ali se jedna beba nazalost prestala razvijati u 8. tjednu). Osim toga, kao sto su i cure ovdje vec naglasile, biokemijski dio testa manje je pouzdan u otkrivanju downa (oko 60%) od ultrazvucnog (oko 80%) - u kombinaciji mogu otkriti do 90% downa, za razliku od doublea i triplea, koji su puno manje pouzdani (mislim nekih 60-ak %). Nazalost, kao sto mi je rekao dr. Kos, ali i dr. koji mi vodi trudnocu, bilo je slucajeva downa s potpuno urednim UZV-om. Cinjenica je da je to sve samo statistika i da ti nazalost nista osim RACZ ne moze pouzdano potvrditi je li sve OK. Sto se tice RACZ, izricito sam pitala dr. Kosa dobiju li se na taj nacin potpuno pouzdani i tocni rezultati i potvrdio mi je da nema apsolutno nikakve sanse da nalazi pokazu krive rezultate - jedini nacin za gresku je da ti u labu pomijesaju nalaze!

MM i ja smo se nakon pocetnog soka dugo lomili i na kraju smo shvatili da jednostavno nismo u stanju zanemariti ovako lose rezultate i ipak smo se u dogovoru s dr. Kosom odlucili za RACZ. Ja jednostavno nisam bila spremna zivjeti u stresu jos pola godine i znam da bih time naskodila bebici. Molim te nemoj misliti da te nagovaram da postupis kao ja i da automatski zastupam pro-amnio stav, jednostavno ti zelim pruziti informacije do kojih sam dosla kad sam bila suocena s istim problemom. Ti si odbila amnio i potpuno te podrzavam u tome ako si na taj nacin uspjela osigurati toliko potreban mir sebi i bebici i nadam se da ce sve proci u najboljem redu. Kao sto ti je vec odgovorila Klia, ti vec znas kako bi postupila u slucaju nedajboze loseg nalaza, pa nema smisla da se dalje opterecujes s amnio, probaj se sad opustiti i vjerovati da ce sve biti OK. Na kraju krajeva, za nista u zivotu ne postoje garancije: iako amnio otkriva cijeli spektar kromosomskih poremecaja (za razliku od biokemijskog testa koji ih otkriva samo nekoliko, od kojih je down najcesci), nazalost jos uvijek postoji mogucnost pojave teskih bolesti koje nijedan prenatalni test ni pregled ne moze vidjeti i protiv kojih se jednostavno ne mozemo osigurati, mozemo samo vjerovati da ce sve biti OK.

U slucaju da ti ipak zatreba informacija o amnio, ja sam RACZ radila kod dr. Kosa, isto kao i Ina, i njezini stariji postovi i brojne informacije prilicno su mi pomogli u toj odluci, iako sam i s brojnih drugih strana cula da dr. Kosa smatraju jednim od najkompetentnijih (bitno je da ne dodjes u ruke nekome tko nije dovoljno strucan ili ima neku staru kramu od UZV-a, jer se tad opasnost od pobacaja kao posljedica amnio penje cak do 2-3%!). Potpisujem sve sto ti je Ina vec rekla, dodat cu jos da je praksa dr. Kosa da se par dana prije postupka pocnu piti antibiotici da se mogucnost infekcije svede na minimum. Ako ti je placentacija sprijeda, to moze malo povecati opasnost. I da ti odgovorim na tvoje pitanje, cijena RACZ-a u Viliju je 800 kn, ako nalaz ide u Postojnu to placas jos 280 eura. Ja jos cekam da mi stigne nalaz, ali su mi rezultate javili telefonski sad u petak, 10. dan nakon postupka i sve je hvala Bogu OK. :D

Sretno!

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Zaboravila sam dodati jos nesto sto se tice mogucih uzroka i posljedica ovako niskog PAPP-a kod zena cije bebe nemaju down. Dosta sam se raspitivala i kopala po netu i shvatila da nitko kod nas bas nije dovoljno upucen u tematiku (o tome mi je nesto natuknuo samo jedan dr.), mozda i zato sto se sam test kod nas dosta kratko provodi. Ali ima dosta stranica na engleskom koje se time bave, jer kombinirani probir u Americi spada u rutinske pretrage.

5% zena ima korig. vrijednost PAPP-a 0,40 ili manju. Buduci da je PAPP izuzetno bitan za razvoj posteljice, a rana placentacija direktno utjece na buduci razvoj trudnoce, zene s ovako niskim vrijednostima imaju povecane opasnosti da dodje do pobacaja, preranog poroda, hipertenzije (sto se cesto povezuje i s majcinim visokim tlakom, koji ima dosta zena s niskom vrijednoscu PAPP-a), preeklampsije i niske porodjajne tezine. Sto je nizi PAPP majke, to je opcenito najcesce manja tezina bebe u bilo kojoj gestacijskoj dobi. Nemoj se sad jako zabrinjavati tim podacima, i dalje su sanse da sve protekne u najboljem redu neusporedivo vece, ali mislim da je dobro da budes informirana. U svakom slucaju, preporucam ti da cesce kontroliras tlak i pojacano pripazis na prehranu (posebno ako si sklona visokom tlaku), pazis da unosis dovoljno hranjivih tvari za bebu (za slucaj da joj treba dodatni poticaj za rast). Ako si slucajno koristila utrogestane, nastavi ih jos neko vrijeme koristiti zbog nesto vece opasnosti za pobacaj. Zalijepit cu ti tu link na jednu od stranica koja dosta dobro opisuje ovaj problem, a u nastavku imas iznesene i neke konkretne slucajeve - mozda jos nekome zatreba:

http://www.healthline.com/blogs/preg...a-protein.html

Jos jednom sretno i probaj se ne nervirati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj SnješkaM prvotno napisa
    Hvala svima...

Ina33, jesi radila onda RACZ i kolika je cijena kad se radi u Pol.Vili? Čisto me informativno zanima, jer sam čitala na dosta mjesta ovdje o tome, znam da se plaća u Viliju, i još dodatno njima u Postojni?
    Znam za taj anomaly scan i to ću naravno napraviti u Viliju.
    Uvijek si nekako mislim da bi se vidjelo ili da će se vidjeti valjda na ulz da li sve štima?
    Ja jesam, iskreno, zaboravila koja je cijena, mi smo se u svemu tome oko trudnoće i postizanja trudnoće toliko istrošili (IVF beba - tu ti je jedan pokušaj oko 2000 EUR), da je to u odnosu na sve naše druge troškove bio neki minoran trošak (zaboravila - MISLIM da je punkcija plodne vode došla oko 800 kn, a amniocenteza možda 100-200 EUR, ali vjerojatno lupam, nazovi ih pa ih pitaj). Rezultat je došao dobar. UZV, double, triple i kombinirani ti nisu jednoznačni - tj. može se vidjet neka anomalija i u većini slučajeva će se i vidjeti, ali ne mora nužno. Međutim, ako ti je nezamisliv prekid trudnoće, nemoj se mučiti sa svim tim dilemama, meni je čekanje tih rezultata tj. od rezultata doublea do rezultata amniocenteze oduzelo par godina života, stvarno, toliko smo strahovali i živcirali se.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Alyssa prvotno napisa
    Cinjenica je da je to sve samo statistika i da ti nazalost nista osim RACZ ne moze pouzdano potvrditi je li sve OK. Sto se tice RACZ, izricito sam pitala dr. Kosa dobiju li se na taj nacin potpuno pouzdani i tocni rezultati i potvrdio mi je da nema apsolutno nikakve sanse da nalazi pokazu krive rezultate - jedini nacin za gresku je da ti u labu pomijesaju nalaze!
    Ovako je i nama rečeno, a dr. je spominjao i jednu minimalnu mogućnost nekakvog harlekin sindroma (ako sam to uopće dobro zapamtila) kad niti RACZ nije jednoznačan i mora se još neka dodatna pretraga raditi, ali rekao je da je to užasno rijetko i da je to više teoretska mogućnost. Sretno u odluci, nju ne može donijeti niti jedan liječnik, niti bilo tko drugi osim tebe i TM-a - što god odlučiš neka oboje stojite iza te odluke. Vjeruje mi, kad se donese zajednička odluka, ipak je nešto lakše. Želim vam svu sreću i miran ostatak trudnoće i napominjem da velika većina tih alarma za Down ipak završi tako da se ukloni sumnja na Down . Savjetovala bih ti i razgovor s dr. Kosom, neće se ništa oni tamo u Viliju ljutiti, on je jedan super doktor, sve vam razloži, točno vam obrazloži koliki su rizici i osnaži par u njihovoj odluci za ili protiv RACZ (ni u kom slučaju se ne može reći da par "gura" u RACZ, prije suprotno). Mi smo 2x s njim razgovarali, svaki razgovor je valjda trajao oko sat vremena - koji su točno rizici i sl. On vam ne može reći što je vama za činiti, ali će stvarno dati sve od sebe da vam na laički način približi koliki je u vašem slučaju medicinski rizik.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Drage curke, hvala na odgovorima i pomoći

Ukratko ću... bila sam kod doktora Kosa u Viliju na razgovoru i nakon svega smo odlučili napraviti RACZ sa 16 tjedana 15.04. kod njih.
    Budući da želimo nalaze čim prije, napraviti ćemo to preko Postojne u Sloveniji. Doktor Kos je opet gledao na UZV, napravio mini anomaly scan, kako je on to nazvao, i sve je SUPER!!!
    No, mi smo se ipak odlučili za RACZ, mada sam duboko u sebi sigurna je sve u redu i nadam se da sam u pravu. Nekako ću biti mirnija ako to provjerim. Javim kako sve završi.
    Hvala još jednom svima, da vas ne abrajam, divne ste.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Draga Snješka, možda je i bolje da napraviš RACZ jer ćeš nakon toga biti mirnija i moći ćeš do kraja trudnoće u popunosti uživati u iščekivanju bebača.
    Bar nećeš non-stop razbijati glavu...
    Sigurno je sve u redu...
    Drži se!

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Snjeska, mnogo srece, i ja idem na RACZ,.. nevezano za rezultate doubla i ostalog...
    ma bice sve ok.. mora

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Curke SRETNO

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bok!
    Ja sam tamo radila amnioc. u polikl. "VILI" prije par dana, oni sustvarno super, košta 800 kn...i dobiješ čak i više nego platiš...toliko su fini i ljubazni...a da ne kažem da su dr. Latin i dr. Kosa, nahvalili svi liječnici kojima sam spomenula gdje odlazim...

Mađutim, ja sam se tamo susrela sa novim pojmom, zbog kojeg smo na kraju i radili amnio......

.... a to je nedostatak jedne arterije u pupkovini... (inače uzv bebe je u najboljem redu)...

...zna li netko od vas nešto o tome.....

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ana-Marija34 ...žao mi je ali stvarno ne znam o tome ništa...

Samo sam htjela napisati da sam bila u utorak 15.04. na amnioc. i sve je prošlo u najboljem redu. Nije boljelo stvarno, doktor Kos i svi ostali u Viliju su predivni. Kontrola je bila idući dan i sve ok.
    Ja sam platila 600,00 kn i 250 eura za polikliniku u Postojni. Vozaču 30 eura (!!!). Tako imaju dogovoreno. Drugi dan na kontroli se ne plaća ništa. Ležala nisam uopče puno, uvrh glave ako je prošlo pola sata. Naravno doma mirovanje cijeli dan. To je to. Sad nam preostaje čekanje rezultata. Iako mislim pozitivno, strah me...nadam se da je sve dobro sa bebicom.

Držite fige...

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

SnjeskaM ~~~~ da bude sve ok.
    Ana-Marija i tebi također da bude sve ok.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

snjeska da sve bude uredu

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

snješka~~~~~~~~~~~~~~~~za uredne nalaze

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

~~~~~~~~~~~bit će sve dobro

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Šaljem vibrice ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve bude OK

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evo i mene da vam javim.
    :D :D :D

Nakon 13 dana (10 radnih) javili mi iz Poliklinike Vili moj nalaz. Sve je u redu, bebica je zdrava i bit će ponovno jedan mali DEČKIĆ...nemoram vam niti pisati koliko sam sretna!

Hvala svima vama cure

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

eto..
    baš mi je drago radi tebe :D

Zato ja ni nisam radila kombinirani
    ja, iskreno, mislim da svi ti testovi koji nisu 100%sigurni nemaju apsolutno nikakve svrhe. osim da ubiju mamu u pojam.
    Mislim da jedino amniocenteza, ako imaš indikacije, ima smisla.

Meni je dr sa 8 tj vidio nekakvo moguće zasjenjenje intrakranijalno, znači na glavici, zvao drugog, mlađeg, koji se više kuži u to i ovaj rekao da je sve to još prerano u toj dobi, da vjerojatno nije ništa i da treba provjeriti sa 12 tj

Tada sam otišla kod dr Kosa i on mi je napravio mini anomaly screen, što nije ništa drugo, nego kompletan redovni UZV u dobi od 11-14 tj
    Drugi, anomaly screen (veliki), se radi u dobi od 18-21 tj

On nije našao apsolutno ništa nenormalno. Dapače, sve super. Nuhalni 1,2, nosna kost, intrakranijalno sve ok, protoci savršeni i rekao da on ne vidi ama baš ništa sporno.

Pitao me hoću li raditi kombinirani. Ja sam pitala što mi on preporuča. On kaže da je to izborna pretraga, da mi ne može sugerirati.
    Da ako to napravim da ću dobiti rezultat npr 1:758 (bezveze je bubnuo), ja kažem - i onda ću se samo opterećivati bezveze. On kaže - upravo tako. Po ovom što ja vidim nema nikakve potrebe za time
    gotova priča

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Eto , na kraju je sve super ispalo.
    Ma svi smo znali da je sve u najboljem redu!
    :D :D :D
    dečkiću malenom

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

:D

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

bok
    može li mi koja pomoći sa friškim iskustvom
    dr. Radončić iz Vilija naručio me na vađenje krvi kod njih kad ću bit 12+3 iza kobminirani test.
    i rekao je da to onda nosim u Vinogradsku?
    s ovim se susrećem prvi put i nije mi jasno dal se taj test plaća u vin.a ako da mogu ga napraviti i u privat.labu koji je u zgradi id vilija da ne hodam bezveze u vinogradsku..
    i koliko se čeka nalaz...

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

s ovim se susrećem prvi put i nije mi jasno dal se taj test plaća u vin.a ako da mogu ga napraviti i u privat.labu koji je u zgradi id vilija da ne hodam bezveze u vinogradsku..
    U Vinogradskoj se plaća oko 300 kn i koliko znam upravo ga tamo ginekolozi preporučuju da se radi, čak mi se čini da je i dr R to spomenuo, da imaju baš precizna mjerenja. Nalaz u Vinogradskoj dobiješ mailom, čeka se par dana nalaz (mislim da sam ja čekala oko pet dana).

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Mrva prvotno napisa
    bok
    može li mi koja pomoći sa friškim iskustvom
    dr. Radončić iz Vilija naručio me na vađenje krvi kod njih kad ću bit 12+3 iza kobminirani test.
    i rekao je da to onda nosim u Vinogradsku?
    to nije isti test..
    u Breyer-u ne rade kombinirani probir već duble u drugom tromjesečju i duble u prvom tromjesečju...
    Kombinirani se radi u Vinogradskoj

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala puno.znači, krv vadim u viliju pa nosim u vin.,gdje?

pošto se plaća pretpostavljam da uputnica netreba?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mrva, ja sam bila na ranom kombiniranom probiru u Viliju kod dr. Ujević sa mislim 12 tjedana sad se više i ne sjećam. Za rani kombinirani probir napraviš ultrazvuk u Viliju i u istoj zgradi u Breyer-u izvadiš krv,
    ja sam nalaz dobila isti dan mail-om.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i nikakve uputnice ti ne trebaju, mislim da je uzv bio 400 kn i 350 kn vađenje krvi, sve ti je u istoj zgradi

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Mordana prvotno napisa
    Mrva, ja sam bila na ranom kombiniranom probiru u Viliju kod dr. Ujević sa mislim 12 tjedana sad se više i ne sjećam. Za rani kombinirani probir napraviš ultrazvuk u Viliju i u istoj zgradi u Breyer-u izvadiš krv,
    ja sam nalaz dobila isti dan mail-om.
    ja te molim da obratiš pažnju na što pišeš. Kombinirani probir iz Vinogradske i iz Breyer-a nije isto. U breyer-u se uzimaju dva parametra iz krvi a u Vinogradskoj tri.
    Probir (screening) u trudnoćiIspiši članak Priroda Downovog sindroma

Downov sindrom je najčešći uzrok mentalne zaostalosti kod čovjeka, s približno prosječnom učestalošću od 1 na 770 živorođene djece. Ovaj ukupni prosjek vrijedi za žene svih starosti, a za trudnice različitih dobi vjerojatnost je različita jer se mijenja s dobi. Djeca rođena s Downovim sindromom često imaju teške abnormalnosti srca, bubrega i crijeva. Često boluju i od akutne leukemije, a ukoliko dožive dob od 40-50 godina, većina ih pati od presenilne demencije tipa Alzheimer. Takva se djeca rađaju i u obiteljima u kojima nitko dotad nije bolovao od Downovog sindroma.

Tablica pokazuje promjenu vjerojatnosti (pri porodu) da dijete ima sindrom Down prema godinama starosti majke.

starost
    godina vjerojatnost
    pri porodu
    16 1:1572
    18 1:1556
    20 1:1528
    22 1:1481
    24 1:1404
    26 1:1286
    28 1:1119
    30 1:909
    32 1:683
    34 1:474
    36 1:307
    38 1:189
    40 1:112
    42 1:65
    44 1:37

Prema: AGE SPECIFIC DETECTION AND FALSE POSITIVE RATES: AN AID TO COUNSELLING IN DOWN SYNDROME RISK SCREENING T.M. REYNOLDS , A.B. NIX, F.D. DUNSTAN , A.J. DAWSON Obstet. Gyn. 1993, Vol 81, str. 447-50
    Ta vjerojatnost je u prvom tromjesečju veća približno za jednu trećinu jer otprilike toliko djece s Downovim sindromom umre još u maternici ili se desi spontani pobačaj.

Prethodno rođena zdrava djeca nisu garancija da se u nekoj slijedećoj trudnoći neće desiti Downov sindrom. Downov sindrom nastaje zbog viška kromosoma u oplođenoj jajnoj stanici. Naime, normalan broj kromosoma u stanicama čovjeka iznosi 46 (tj. 23 para). Osobe s Downovim sindromom imaju ukupno 47 kromosoma u stanicama, jer kromosom broj 21 nije u paru nego ih ima tri, pa se ovaj poremećaj naziva još i trisomija 21. Postoje i druge, rjeđe, trisomije, npr. trisomija 18 koja rezultira Edwardsovim sindromom itd. Dijagnostički testovi za Downov sindrom i ostale trisomije Downov se sindrom dijagnosticira analizirajući tkivo ploda dobiveno amniocentezom ili biopsijom korionskih resica. Na taj se način dobiju stanice koje se zatim proučavaju citogenetskim metodama, te se ustanovljuje broj i neka od svojstava kromosoma (kariotipizacija). Ove su metode dobivanja materijala u izvjesnoj mjeri rizične za plod jer mogu, doduše rijetko, dovesti do pobačaja. Zbog toga se prvo primjenjuju neinvazivne metode, odnosno testovi probira (engl. screening).

Testovi probira (engl. screening)
    Ovim testovima se procjenjuje vjerojatnost da dijete ima Downov sindrom ili neku drugu trisomiju. Ako je tako izmjerena i izračunata vjerojatnost veća od neke granice odluke (npr. mnogi liječnici kao granicu odluke uzimaju vjerojatnost 1:250), onda se primjenjuje prije spomenuti dijagnostički test. S obzirom da se ovi proračuni rade na temelju podataka iz anamneze, podataka dobivenih ultrazvukom i podataka mjerenja iz krvi majke ti se testovi nazivaju kombiniranim testovima. Kako se mjere po dva različita markera iz krvi majke se ti testovi nekiput žargonski nazivaju double – dvostrukim testovima.

Probir sindroma Down u prvom tromjesečju trudnoće

Vjerojatnost da postoji neka od trisomija proračunava se na temelju podataka o majci, biometrijskih podataka o plodu mjerenih ultrazvukom i biokemijskih podataka dobivenih mjerenjem određenih spojeva u majčinoj krvi, dakle kombiniranim testom.
    U prvom tromjesečju (11tjedana do 13tjedana + 6 dana) je bitno da se pripreme slijedeći podaci:
    Dob i težina trudnice
    Broj plodova (jedno dijete ili blizanci)
    Debljina nuhalnog prosvjetljenja - nabora (NT) i udaljenost tjeme-trtica (CRL) – to mjeri liječnik ultrazvukom
    Odsustvo ili prisustvo karakterističnih malformacija – to mjeri liječnik ultrazvukom
    Iz majčine venske krvi izmjerena koncentracija hormona - slobodnog beta-hCG i karakterističnog proteina PAPP-A – to se mjeri u biokemijskom laboratoriju

Svi ti parametri doprinose procjeni vjerojatnosti trisomije. Kod Downovog sindroma koncentracija slobodnog beta-hCG su češće povišene a PAPP-A češće snižene nego kod normalnih trudnoća. Također je bitno znati točnu gestacijsku dob što se određuje ultrazvučnim mjerenjem, dok je debljina nuhalnog prosvjetljenja kod djece sa Downovim sindromom češće povećana. Važno je shvatiti da se ovdje radi o razdiobama vjerojatnosti. U slučaju dvostruke trudnoće rezultat je manje specifičan i manje osjetljiv. Svi ti parametri mogu se obuhvatiti složenim matematičkim postupkom i tako se određuje VJEROJATNOST da dijete ima ili nema neku od trisomija. Poznavajući te podatke trudnica se o daljnjem postupku mora savjetovati sa svojim liječnikom.

Probir sindroma Down u drugom tromjesečju trudnoće

U drugom tromjesečju (14 tjedana do 18 tjedana) je bitno da se pripreme slijedeći podaci:
    Dob i težina trudnice
    Broj plodova (jedno dijete ili blizanci)
    Biparijetalni promjer (BPD) ili udaljenost tjeme-trtica (CRL) – to mjeri liječnik ultrazvukom
    Odsustvo ili prisustvo karakterističnih malformacija – to mjeri liječnik ultrazvukom
    Iz majčine venske krvi izmjerena koncentracija hormona - hCG i AFP – to se mjeri u biokemijskom laboratoriju

U trudnoćama s Downovim sindromom razina alfa-fetoproteina (AFP) je niska, a razina humanog korionskog gonadotropina (hCG) je visoka u usporedbi sa normalnom trudnoćom. Naravno postoje i odstupanja od ovih odnosa, a to je najčešći uzrok lažno negativnih rezultata testa. Svi ti parametri doprinose procjeni vjerojatnosti trisomije. Također je bitno znati točnu gestacijsku dob što se određuje ultrazvučnim mjerenjem. Važno je shvatiti da se ovdje radi o razdiobama vjerojatnosti. Dvostruka trudnoća bi bitno smanjila specifičnost i osjetljivost testa pa se to uglavnom ne radi. Dodatno, povišena razina alfa-feto-proteina (AFP) omogućuje još i procjenu vjerojatnosti za defekt neuralne tube poput anencefalije i spine bifide. Anencefalija je razvojni poremećaj gdje je došlo do nepotpunog razvoja mozga i lubanje. Novorođenčad s takvim poremećajem se najčešće rađa mrtva ili umire vrlo brzo po porodu. Spina bifida je otvor na kralježnici, pa se ovisno o mjestu defekta mogu razviti različite zdravstvene poteškoće. Svi ti parametri mogu se obuhvatiti složenim matematičkim postupkom i tako se određuje VJEROJATNOST (a ne sigurnost) da dijete ima ili nema neku od trisomija. Otkrije se oko 70% slučajeva trisomije 21 uz mali postotak lažno pozitivnih rezultata. Poznavajući te podatke trudnica se o daljnjem postupku mora savjetovati sa svojim liječnikom. Liječnik, na temelju tih podataka, onda može savjetovati da li da se postupak nastavi invazivnim metodama, da li da se ponovi probir nakon nekog kraćeg vremena ili da se ne učini ništa.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Roda i trudnoća / Drugo mišljenje

Kombinirani probir Down sindroma i u Hrvatskoj

Uvođenjem mogućnosti određivanja biokemijskih biljega PAPP-A i free ßhCG između 10. i 14. tjedna trudnoće u Endokrinološkoj poliklinici KB "Sestre milosrdnice" (Vinogradska) u Zagrebu, obavljanje kombiniranog probira sindroma Down moguće je od sada i u Hrvatskoj.
    Najveći broj urođenih poremećaja nastaje neovisno o starosti roditelja. Tek kada su u pitanju kromosomske abnormalnosti (trisomija 21 - Downov sindrom), s majčinom starošću raste rizik pojave oboljenja. Ukupni rizik za spontano javljanje trisomije 21 procjenjuje se na 1:650 do 1:700 poroda. Pri tome ova učestalost varira i ovisno o godinama majke oscilira između 1:40 i 1:2000. Tako trudnica u dobi od 31 godinu nosi rizik nastanka Downovog sindroma koji se procjenjuje na 1:800, dok ovaj rizik u dobi od 35 godina iznosi 1:400. Upravo se iz ovog razloga amniocenteza i kromosomska analiza u mnogim zemljama savjetuju trudnicama već nakon 35 godine života. Vrlo rijetko, s porastom starosti oca (nakon 42. godine života), uočavaju se točkaste mutacije (promjene jediničnih gena).

Najznačajniji neinvazivni test koji se koristi u okviru prenatalne dijagnostike, inauguriran od strane "The Fetal Medicine Foundation" iz Londona (prof. Kypros Nicolaides), je kombinirani probir ("combined test"). Ovaj test temelji se na kombinaciji ultrazvučnog screeninga - određivanja "ultrazvučnih biljega", a prije svega debljine nuhalnog nabora i određivanja krvnih parametara - PAPP-A i free ßhCG, temeljem čega se određuje stupanj rizika za nastanak sindroma Down u trudnoći.

Nuhalni nabor označuje ultrazvučni nalaz nakupine tekućine (limfe) između kože i potkožne fascije u predjelu vrata ili vrata i leđa embrija, koji se otkriva ultrazvučnim pregledom između 11. i 14. tjedna trudnoće, odnosno, kada je udaljenost tjeme-trtica (CRL) 45 - 84 mm. Uobičajeno se tolerira debljina nabora manja od 99. centile za CRL. Mnogobrojne studije pokazuju povezanost nalaza ovog ultrazvučnog biljega (nuhalni nabor > 3 mm) s točno određenim kromosomskim aberacijama, a prije svega s aneuploidijom (pisutnost prevelikog ili premalog broja kromosoma) i Downovim sindromom. Povezanost ovog nalaza s Downovim sindromom je u toj mjeri značajna da većina autora koji proučavaju ovaj fenomen svrstavaju ultrazvučni nalaz vratnog nabora u uobičajeni postupak u pregledu za Downov sindrom.

Pored toga, u krvi trudnice u tom razdoblju mogu se izmjeriti karakteristične promjene koncentracija biokemijskih biljega: trudničkog plazmatskog proteina-A (engl. "Pregnancy Associated Plasma Protein-A", PAPP-A) i slobodne ß-podjedinice humanog korionskog gonadotropina (engl. "free ß-hCG"). Oba biokemijska biljega normalni su proizvodi posteljice, a također je poznato kolike su njihove prosječne koncentracije u normalnoj trudnoći tijekom prvog tromjesečja. Međutim, u većini trudnoća sa sindromom Down koncentracija slobodnog ß-hCG u majčinom serumu je povećana, a koncentracija PAPP-A snižena u odnosu na neugrožene trudnoće. Nadalje, u većem broju trudnoća ugroženih sindromom Edwards koncentracije mjerenih biokemijskih biljega u majčinoj krvi značajno su niže nego u normalnim trudnoćama.

Prema rezultatu kombiniranog probira trudnice se svrstavaju u skupinu s niskim (rizik < 1:1000), srednjim ( rizik između 1:100 - 1:1000) i visokim rizikom (rizik >1:100). Podjela rizika znači sljedeće: iz skupine s visokim rizikom rodit će se 82% djece s trisomijom 21 (T21), iz skupine sa srednjim rizikom rodit će se 16% djece s T21 i iz skupine s niskim rizikom rodit će se 2% od sve djece s T21. Otuda se svim trudnicama koje spadaju u skupinu s visokim rizikom savjetuje kariotipizacija - biopsija korionskih resica (CVS) ili punkcija plodne vode i određivanje fetalnog kariotipa, odnosno broja i izgleda kromosoma bebe. Kariotipizacija se savjetuje i svim trudnicama iz druge dvije skupine kod kojih kombinirani test pokaže rizik > 1:300 ili je neki od drugih ultrazvučnih biljega (nosna kost, ductus venosus, trikuspidalna regurgitacija) pozitivan.

Naravno, ovakve karakteristične promjene biokemijskih biljega, kao i povećanje nuhalnog nabora, ne mogu se uzeti kao dokaz prisutnosti bolesnog ploda. Riječ je o probiru, u kojem je pomoću ultrazvučnih i biokemijskih biljega, u kombinaciji s dobnim (starosnim) rizikom, moguće izračunati statističku vjerojatnost pripada li određena trudnica tzv. populaciji povećanog rizika za pojavljivanje sindroma Down ili Edwards. Ovakvim testom probira moguće je otkriti do 95% trudnoća sa sindromom Down, uz 3-5% tzv. lažno-pozitivnih nalaza te oko 85% trudnoća sa sindromom Edwards, uz 1-2% lažno-pozitivnih nalaza. Valja napomenuti da je optimalno vrijeme za kombinirani probir od 11. do 13. tjedna gestacije, zbog najbolje osjetljivosti i specifičnosti biljega koji se prate u testu.

Kombinirani probir će se od 2007. godine obvezatno provoditi u svim zemljama Europske unije. Za provođenje testa nužan je informirani pristanak trudnice.

Obrazac za kombinirani probir u KB "Sestre milosrdnice"

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mrva uputnica za kombinirani ti ne treba.
    Odi ujutro u Vili (obavezno ujutro jer
    Vinogradska samo ujutro prima krv)
    , sestra ti izvadi krv(jedna ampulica) i sama nosiš to u Vinogradsku
    u zgradu preko puta rodilišta (mislim da na njoj piše endokrinološki laboratorij, gorni ulaz, ne onaj pored kioska za pecivo).
    Krv predaješ na prvom katu u samom laboratoriju (kad se popneš na kat
    labos je odmah vrata ispred tebe).
    Cijena je nekih 300 kn, nalazi gotovi drugi dan (šalju u Vili, ali možeš tražiti
    da pošalju i na tvoj mail).

aishwarya avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A čemu vaditi krv negdje drugdje pa je nositi u Vinogradsku? Ja sam to obavila na jednom mjestu, na vađenju krvi nije uopće bila gužva

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

mačkulina,boxica od vam hvala!Nadam se samo s obzirom na moju dob(37) da neću bit u rizičnoj skupini...

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moja dob je 38, a nalazi su bili super u sve tri kategorije rizik je bio manji od graničnog :D :D :D

sama dob ne znači puno

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam imala jako loš biokemijski rizik kod kombiniranog, a katastrofalan nalaz kod double testa za down sindrom (1:70).
    Odlučili smo se za amniocentezu koja je pokazala da je bebica zdrava.
    Tako da sve te krvne nalaze treba uzeti s rezervom jer nisu dijagnostički postupci, što će ti pisati i na nalazu koji budeš dobila.

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj andream prvotno napisa
    Ja sam imala jako loš biokemijski rizik kod kombiniranog, a katastrofalan nalaz kod double testa za down sindrom (1:70).
    Odlučili smo se za amniocentezu koja je pokazala da je bebica zdrava.
    Tako da sve te krvne nalaze treba uzeti s rezervom jer nisu dijagnostički postupci, što će ti pisati i na nalazu koji budeš dobila.
    joj hvala, baš ste me utješile

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mačkulina, ispričavam se ako sam dala krivu info Mrvi,
    ja sam radila Probir ( screening) za Down i Edwadrs sindrom u prvom tromjesječju u Viliju. Ja sam razumjela da ona to treba.

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa

Mrva uputnica za kombinirani ti ne treba.
    Odi ujutro u Vili (obavezno ujutro jer
    Vinogradska samo ujutro prima krv)
    , sestra ti izvadi krv(jedna ampulica) i sama nosiš to u Vinogradsku
    u zgradu preko puta rodilišta (mislim da na njoj piše endokrinološki laboratorij, gorni ulaz, ne onaj pored kioska za pecivo).
    Krv predaješ na prvom katu u samom laboratoriju (kad se popneš na kat
    labos je odmah vrata ispred tebe).
    Cijena je nekih 300 kn, nalazi gotovi drugi dan (šalju u Vili, ali možeš tražiti
    da pošalju i na tvoj mail).
    boxica, u vili sam naručena u 11H, dok me pregleda na uvz, izvade krv ne znam dal bum došla u vinogr. prije 12.
    do kad radi lab?hvala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Najznačajniji neinvazivni test koji se koristi u okviru prenatalne dijagnostike, inauguriran od strane "The Fetal Medicine Foundation" iz Londona (prof. Kypros Nicolaides), je kombinirani probir ("combined test"). Ovaj test temelji se na kombinaciji ultrazvučnog screeninga - određivanja "ultrazvučnih biljega", a prije svega debljine nuhalnog nabora i određivanja krvnih parametara - PAPP-A i free ßhCG, temeljem čega se određuje stupanj rizika za nastanak sindroma Down u trudnoći.

Evo ovo sve mi je napravljeno u Viliju + Breyer lab prije nekoliko dana.

Mačkulina otkuda ti ta info da se u Breyeru ne radi isti test kao u Vinogradskoj?
    Ja sam kao što rekoh radila kombinirani probir u Viliju + Breyer lab. Rečeno mi je da se radi o kombiniranom probiru (u I. tromjesečju trudnoće), ne double i ne triple testovima.
    Biokemijski nalaz u Breyeru mjeri PAPP-A i F-beta HCG (isto kao i u Vinogradskoj?). Kažeš da se u Vinogradskoj uzimaju tri markera iz krvi, pa koji je taj treći jer u opisu kombiniranog testa koji si citirala navode se samo ova dva.
    Dakle, možeš li mi molim te objasniti kako to nije isti test tj. u čemu je točno razlika?

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam bila u Viliju na UZV, a krv sam vadila u Vinogradskoj, mada sam htjela u Breyeru jer mi je to ipak bilo bliže i zgodnije, ali mi je dr.R rekao da radije otiđem u Vinogradsku jer za takve delikatnije pretrage ima više povjerenja u Vinogradsku. Nije mi rekao nikakav konkretan razlog, ali ja sam ipak poslušala njegov savjet.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene je Kos poslao u Breyer bez da sam ja to tražila, znači da me poslao u vinogradsku otišla bi tamo. Valjda različiti doktori imaju različite pristupe, a svatko najviše vjeruje svom doktoru....što je naravno sasvim ok.

Koliko sam ja zaključila iz svega pročitanog razlika u testu ne postoji tj. oba testa i u Vinogradfskoj i u Breyeru mjere identične parametre, a različita im je metodologija i kompjuterski program koji obrađuje podatke.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MartyM prvotno napisa
    Mene je Kos poslao u Breyer bez da sam ja to tražila, znači da me poslao u vinogradsku otišla bi tamo. Valjda različiti doktori imaju različite pristupe, a svatko najviše vjeruje svom doktoru....što je naravno sasvim ok.

Koliko sam ja zaključila iz svega pročitanog razlika u testu ne postoji tj. oba testa i u Vinogradfskoj i u Breyeru mjere identične parametre, a različita im je metodologija i kompjuterski program koji obrađuje podatke.
    I ja vjerujem da je to u pitanju. Do sada nikad nisam imala priliku posumnjati u vjerodostojnost bilo kojeg od ta dva laboratorija, a navadila sam se krvi i kod jednog i kod drugog

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •