Evo vam nekih ideja za torte za Uskrs. Ja osobno preferiram za taj dan lagane voćne ili kremaste pa vam takve recepte i dajem.
Torta od Jabuka
Oguliti i izdubiti jabuke, napuniti mljevenim orasima koje se prethodno pomiješaju sa grožđicama natopljenim rumom. U dublju okruglu posudu koja može u pećnicu pržiti na maslacu malo šećera, staviti jabuke i peći dok dosta ne omekšaju.
Gore po jabukama izliti smjesu za biskvit i ispeći do kraja:
7 jaja (od toga 3 žumanjka izdvojiti i ostaviti za fil)
8 žlica šećera
4 žlice brašna
3 žlice mljevenih oraha
Kad je pečeno, ohladiti i gore na jabuke(jer će sad dolje biti biskvit) staviti fil:
3 žumanjka
15 dag šećera
2 većice pudinga od vanilije skuhati u 3/4 l mlijeka
U hladno dodati još i 1/2 izrađenog margarina.
Gore šlag.
napomena: paziti da su jabuke dosta mekane prije nego se stavi gore biskvit da ne budu tvrde kad se ispeče.
Torta s mlijekom
Biskvit:
2 jaja
10 žlica šećera
1 žlica kakaoa
12 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Peći na dva puta i svaku koru prerezati da se dobije 4 kore.
Fil:
1 l mlijeka
12 žlica šećera - staviti kuhati i kad provrije dodati:
1 margarin
20 dag čokolade
20 dag mljevenih oraha
Staviti na tanjur prozirnu foliju pa filovati tortu.
Fil neka malo prokuha, pa vruće sipati na kore.Redom kora - fil - kora - fil... Ostaviti preko noći u hladnjaku. Ujutro pokupiti fil sa strane i time omazati tortu. Gore ukrasiti sa dva šlaga.
Kesten torta
Tijesto:
4 bjelanjka snijeg
12,5 dag šećera
12,5 dag oguljenih mljevenih badena
2 vanilin šećera
Peći na 170˙C 40 minuta.
Krema od kestena:
1/2 kg kestena
2 čepa ruma
20 dag maslaca
2 žumanjka
šećer po želji
Krema od čokolade:
4 bjeljanjka snijeg
6 žumanjaka
15 dag otopljene čokolade
25 dag margarina
10 dag šećera
2 vanilin šećera
vrećica želatine (5g)
Izraditi bjelanjke, postupno dodavati žumanjke i šećer, otopljenu čokoladu, na kraju maslac i želatinu.
Masa će biti žitka.
Obložiti kalup za tortu i na dno staviti tijesto, zatim kremu od kestena, pa kremu od čokolade.
Ostaviti u hladnjaku 24 sata.
Na kraju ukrasiti šlagom(tučenim slatkim vrhnjem).
Mozart šnite
8 bjelanjaka
24 dag oraha
30 dag šećera
Peći na laganoj vatri u velikoj tepsiji od pećnice i rezati na 3 jednaka dijela koja se stavljaju jedan na drugi i između ide fil.
Filovati: 3 šlaga
1. kora, šlag, voće, šlag - 2.kora, šlag, voće, šlag - 3. kora. Gore šlag.
Napravi se dan ranije od bilo kojeg voća. Jako je fino s jagodama.
Crveno bijela torta
Biskvit:
3 jaja
10 dag šećera
9 dag brašna - prerezati na pola
Fil:
4 žumanjka
1,5 dl mlijeka
10 dag šećera
kuhati na pari
u gotovo dodati 2 žlice limunovog soka i ribanu koricu limuna
U mlako dodati 500 g kravljeg sira, 6 listova ili 25g želatine prethodno namočene u hladnoj vodi, a zatim otopljene nad parom i 5 dl slatkog izlupanog slatkog vrhnja( malo ostaviti za ukrasiti tortu). U 1/4 kreme dodati 1 teglicu višanja. Kalup za tortu obložiti folijom, sipati kremu, staviti jednu koru biskvita, staviti kremu s višnjama i opet 1 koru biskvita- malo pritisnuti i ostaviti u hladnjaku do sutradan. Preokrenuti. Gore staviti preljev od želatine priređen u soku od višanja. Sa strane ukrasiti šlagom i na svaku šnitu staviti šlag