Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 59

Thread: Prijedlozi za uskršnju tortu

  1. #1
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default Prijedlozi za uskršnju tortu

    Evo vam nekih ideja za torte za Uskrs. Ja osobno preferiram za taj dan lagane voćne ili kremaste pa vam takve recepte i dajem.

    Torta od Jabuka
    Oguliti i izdubiti jabuke, napuniti mljevenim orasima koje se prethodno pomiješaju sa grožđicama natopljenim rumom. U dublju okruglu posudu koja može u pećnicu pržiti na maslacu malo šećera, staviti jabuke i peći dok dosta ne omekšaju.

    Gore po jabukama izliti smjesu za biskvit i ispeći do kraja:
    7 jaja (od toga 3 žumanjka izdvojiti i ostaviti za fil)
    8 žlica šećera
    4 žlice brašna
    3 žlice mljevenih oraha

    Kad je pečeno, ohladiti i gore na jabuke(jer će sad dolje biti biskvit) staviti fil:
    3 žumanjka
    15 dag šećera
    2 većice pudinga od vanilije skuhati u 3/4 l mlijeka
    U hladno dodati još i 1/2 izrađenog margarina.
    Gore šlag.

    napomena: paziti da su jabuke dosta mekane prije nego se stavi gore biskvit da ne budu tvrde kad se ispeče.



    Torta s mlijekom
    Biskvit:
    2 jaja
    10 žlica šećera
    1 žlica kakaoa
    12 žlica mlijeka
    12 žlica brašna
    1 prašak za pecivo
    Peći na dva puta i svaku koru prerezati da se dobije 4 kore.

    Fil:
    1 l mlijeka
    12 žlica šećera - staviti kuhati i kad provrije dodati:
    1 margarin
    20 dag čokolade
    20 dag mljevenih oraha

    Staviti na tanjur prozirnu foliju pa filovati tortu.
    Fil neka malo prokuha, pa vruće sipati na kore.Redom kora - fil - kora - fil... Ostaviti preko noći u hladnjaku. Ujutro pokupiti fil sa strane i time omazati tortu. Gore ukrasiti sa dva šlaga.


    Kesten torta
    Tijesto:
    4 bjelanjka snijeg
    12,5 dag šećera
    12,5 dag oguljenih mljevenih badena
    2 vanilin šećera

    Peći na 170˙C 40 minuta.

    Krema od kestena:
    1/2 kg kestena
    2 čepa ruma
    20 dag maslaca
    2 žumanjka
    šećer po želji

    Krema od čokolade:
    4 bjeljanjka snijeg
    6 žumanjaka
    15 dag otopljene čokolade
    25 dag margarina
    10 dag šećera
    2 vanilin šećera
    vrećica želatine (5g)

    Izraditi bjelanjke, postupno dodavati žumanjke i šećer, otopljenu čokoladu, na kraju maslac i želatinu.
    Masa će biti žitka.
    Obložiti kalup za tortu i na dno staviti tijesto, zatim kremu od kestena, pa kremu od čokolade.
    Ostaviti u hladnjaku 24 sata.
    Na kraju ukrasiti šlagom(tučenim slatkim vrhnjem).


    Mozart šnite
    8 bjelanjaka
    24 dag oraha
    30 dag šećera
    Peći na laganoj vatri u velikoj tepsiji od pećnice i rezati na 3 jednaka dijela koja se stavljaju jedan na drugi i između ide fil.

    Filovati: 3 šlaga
    1. kora, šlag, voće, šlag - 2.kora, šlag, voće, šlag - 3. kora. Gore šlag.
    Napravi se dan ranije od bilo kojeg voća. Jako je fino s jagodama.

    Crveno bijela torta
    Biskvit:
    3 jaja
    10 dag šećera
    9 dag brašna - prerezati na pola

    Fil:
    4 žumanjka
    1,5 dl mlijeka
    10 dag šećera
    kuhati na pari
    u gotovo dodati 2 žlice limunovog soka i ribanu koricu limuna

    U mlako dodati 500 g kravljeg sira, 6 listova ili 25g želatine prethodno namočene u hladnoj vodi, a zatim otopljene nad parom i 5 dl slatkog izlupanog slatkog vrhnja( malo ostaviti za ukrasiti tortu). U 1/4 kreme dodati 1 teglicu višanja. Kalup za tortu obložiti folijom, sipati kremu, staviti jednu koru biskvita, staviti kremu s višnjama i opet 1 koru biskvita- malo pritisnuti i ostaviti u hladnjaku do sutradan. Preokrenuti. Gore staviti preljev od želatine priređen u soku od višanja. Sa strane ukrasiti šlagom i na svaku šnitu staviti šlag

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Ivančice, kako pofuriš bademe za guljenje?

  3. #3
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Ivančice, kako pofuriš bademe za guljenje?
    Pa samo ih prelijem s kipućom vodom i onda ostavim malo da stoji u njoj. Kožica se nakon toga samo skine s rukama.

  4. #4
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ivancice, jesi li ti to sve spekla u svome mladom zivotu??? :shock: :shock:

  5. #5

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Ivančice, offtopic, Franček je

  6. #6
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp
    Ivancice, jesi li ti to sve spekla u svome mladom zivotu??? :shock: :shock:


    8) naravno, i još hrpu toga što vam nisam otkrila. Ja sam svoj prvi kolač ispekla već u 6 osnovne.

  7. #7
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    anchi, nemoj se sekrati.
    Ovako ti to ide kod Ivančice: ona je jaaaako vitka i uopće ne jede te svoje kolače. Napravi i baci! I zato stigne dnevno napraviti po dva-tri komada (da ipak muž nešto proba).

  8. #8
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ma i ja volim peci kolace (a i jesti ), skupljati recepte ... svaki put kad kopam za nesto po internetu - zavrsim na receptima!!! Imam doma kuharica (knjige, a ne zene 8) ), isprintanih recepata, istrganih iz casopisa - a uvijek radim istih desetak kolaca!

  9. #9
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    hvala Ivančici !!!


  10. #10

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp
    Ma i ja volim peci kolace (a i jesti ), skupljati recepte ... svaki put kad kopam za nesto po internetu - zavrsim na receptima!!! Imam doma kuharica (knjige, a ne zene 8) ), isprintanih recepata, istrganih iz casopisa - a uvijek radim istih desetak kolaca!
    I ja isto! Samo što ja imam i nekoliko bilježnica i rokovnika punih recepata, a onda ništa nemogu naći kad mi zatreba.

  11. #11
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    evo- ja napravila ovu mljecnu pa cemo sutra degustirati 8)

  12. #12
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    super, ines, daj obavezno javi kak je ispala jer se ja isto spremam raditi u subotu !


  13. #13
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    nije ispala.
    barem ne vizualno.
    krema se nije stvrdnula.
    poslije bum probala sa zlicom- vjerujem da je tak dobra.

  14. #14
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Quote Originally Posted by brigita2
    Quote Originally Posted by anchi pp
    Ma i ja volim peci kolace (a i jesti ), skupljati recepte ... svaki put kad kopam za nesto po internetu - zavrsim na receptima!!! Imam doma kuharica (knjige, a ne zene 8) ), isprintanih recepata, istrganih iz casopisa - a uvijek radim istih desetak kolaca!
    I ja isto! Samo što ja imam i nekoliko bilježnica i rokovnika punih recepata, a onda ništa nemogu naći kad mi zatreba.
    I ja. Pa kad dođe neki blagdan ili ročkas, danima filozofiram što bih sve ove godine mogla napraviti da impresioniram sebe i ukućane, i onda na kraju završi na istome.

  15. #15
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    Quote Originally Posted by Ines
    nije ispala.
    barem ne vizualno.
    krema se nije stvrdnula.
    poslije bum probala sa zlicom- vjerujem da je tak dobra.
    kaaaaj ??

    a jesi rezala ili ovako već vidiš da je tekuća ?! :/

  16. #16
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    ma nisam rezala- krema se jednostavno nije stisla- biskvit je dobar pa eventualno njega mogu rezat.

  17. #17
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ivančiceeee, javi seee, prosvijetli nas !

  18. #18
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    evo- ja ovo sve fino prelila cokoladom i bit ce super!

  19. #19
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    daj javi kak je kad prerežeš; mislim si , možda je to rijetko pa se sve upije pa bude onak sočno ?!

  20. #20
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Sori cure, ja sam tek sad od obveza uz Uskrs uspjela doći do kompa :/ .
    Ines, nije mi jasno kako ti nije ispala. Jesi sve radila po mjeri? Ona je malo mekša, fil se upije u kore, tj. moglo bi se reći sočna, baš kao što Andrea kaže.

    Quote Originally Posted by andrea
    daj javi kak je kad prerežeš; mislim si , možda je to rijetko pa se sve upije pa bude onak sočno ?!

  21. #21
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    cuj, ja ću je radit, pa jel ju jeli il srkali; nema veze

  22. #22
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Baš mi je bed što Ines nije dobro ispala torta. Evo moja mama je baš sad pravi ali umjesto oraha stavlja lješnjake. Ja joj rekla kako Ines nije dobro ispala pa je ona savjetovala da možda stavi 9 dl mlijeka umjesto litre. Nikako mlijeko ne smije biti kipuće, ali mora biti vruće, znači ne stavljati odmah čim se skine s vatre. I još jedna napomena: mlijeko na svaku koru stavljati popako, žlicu po žlicu, zalijevati da se polako upija u koru, ako curi(a tako mora) sa strana, kupiti i zalijevati nazad i s tim. Kad se sve završi i ohladi, onda se s onim što je ostalo okolo iscurilo omaže sa strana.

    Ako se kore baš ne dignu(nekad se i to zna tesiti kao i s ostalim koačima, procijeniti pa s manje fila zalijevati, bolje nego da se sve potroši a raspada.

  23. #23
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ivančice, sad sam skužila da nisam skužila ; jel ovu mjeru za biskvit radim x 2 ili x 1 pa to podijelim na dva dijela ?


  24. #24
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    evo, pravila sam ja ovu s mlijekom i spala je super!
    mala tajna: nakon sto sam procitala vasa iskustva, odlucila sam da nakon pecenja kora u modli, praznu modlu oblozim providnom folijom (umjesto da je stavim na tanjur) potpuno, tako da pokrije i dno i stranice i onda vracam jedan po jedan sloj biskvita i zalijevam filom. tako sam i uradila, bilo je jaaaako mokro, cak je najgornja kora plivala :D
    ipak, sve se stislo u frizideru i sad je superiska, nista ne curi. toliko mi se svidjela torta, da je nisam nicim ukrasavala, cak ni slagom, a oblik joj je super je se stvrdnula u modelu

    Ivancice, hvala za recept, a cim se ova torta pojede, pravim onu s jabukama

  25. #25
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    mi probali tortu- jako je fina.
    budem drugi put metnula manje mlijeka jedino.

    ivancice- nis ne brini- vec je pol nema.

  26. #26
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    a ja, koja sam se najviše raspitivala, nisa napravila NIŠTA !
    ni jeda jedini kolač

    Bojan mi uviojek zaspi oko pol 9 - 9, ali zadnja tri dana u 11 i nikako ranije i tako sam za ovaj Uskrs ostala bez kolača...

  27. #27
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Andrea, i moj Fran je zadnja 2 dana išao spavati oko 11,evo i danas. Možda je malo uzbuđenje od gostiju tu igralo ulogu, a i pun mjesec je.
    Ni ja nisam ispekla sve planirano, tako da se ne bediraš, ima nas još kojima nije sve išlo po planu.

    Sori što ti ranije nisam odgovorila, nisam uopće ovih dana bila online, nisam stigla. Torta mora imati ukupno 4 kore, pečeš 2 puta pa ih onda još obje prerežeš i dobiješ 4 kore.

    Moja mama je radila sad za Uskrs tu tortu, ali je umjesto oraha stavila pržene lješnjake(već sam gore napisala). Cure, s lješnjacima je mrak, neću više nikad raditi s orasima, već samo s lješnjacima.

    Ja sam među ostalim redila Japanski vjetar, isto s prženim lješnjacima. Sad mi je već zlo od njega kolio se već 2 dana prejedam. Kao sladoled je. Preporučujem!

  28. #28
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    Podizem,dajte prijedloge za Uskrsnje kolace????

  29. #29
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja ću raditi tortu od sira, samo moram smisliti neku verziju bez jaja.

    Inače mi je to uvijek bio uobičajeni kolač za Uskrs, ili torta od mrkve.

  30. #30

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    [quote="Mima"]Ja ću raditi tortu od sira, samo moram smisliti neku verziju bez jaja.
    quote]

    ja cu isto raditi tortu od sira koja nam se inace u zadnje vrijeme nikako ne skida s jelovnika jer je njaaaam...i bez jaja je. mima mozda ce te zanimati, stavila sam ovdje recept:

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=22408

  31. #31
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Vidjela sam i čini mi se super! Samo se bojim tog 'biskvita' od mrvica, ne znam kako će mi to ispasti (nisam baš previše vješta sa kolačima).

  32. #32

    Default

    Quote Originally Posted by andrea
    a ja, koja sam se najviše raspitivala, nisa napravila NIŠTA !
    ni jeda jedini kolač
    A ja citam i citam i sve cekam andrein izvjestaj, a kad tamo...

    Ova mlijecna super zvuci, bas cu probati.

  33. #33

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Vidjela sam i čini mi se super! Samo se bojim tog 'biskvita' od mrvica, ne znam kako će mi to ispasti (nisam baš previše vješta sa kolačima).
    pa je, malo je pipkavo to s mrvicama, ali sigurna sam da ce ti uspjeti jer te mrvice sluze kao baza za kremu. cak i da ti baza ispala ne znam kako nevjesto, kolac ce uspjeti jer ce krema sve to povezati. nakon nekoliko sati hladjenja krema ti je ionako toliko cvrsta da bi moglo i bez tih mrvica tako da nema bojazni. pogledaj svakako onaj link koji sam stavila ispod torte jer je njemu fotografija cisto da vidis kako ta baza treba izgledati

  34. #34
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    Quote Originally Posted by dille
    Quote Originally Posted by andrea
    a ja, koja sam se najviše raspitivala, nisa napravila NIŠTA !
    ni jeda jedini kolač
    A ja citam i citam i sve cekam andrein izvjestaj, a kad tamo...

    Ova mlijecna super zvuci, bas cu probati.


    ove godine sam se uvalila kod svekija dva dana, pa neću ništa radit, ni farbat jaja ni ništa; jedino je MM rekao da će peći šunku u kruhu, al to ionako svake godine on radi

    zapravo bi htjela napokon napraviti nekakvu pravu voćnu tortu, a da ne bude, ko i svaki put, od kupovnih biskvita i kupovnih krema

    samo ne znam dal će mi uspjeti, jer mi se biskvit nikad ne digne kak spada, pa nemrem prerezat, nego dobijem na kraju jednu debelu koru

  35. #35

    Default

    Mozda ga prepeces ili ti se snijeg previse spusti kad sve izmijesas, mozda predugo mijesas... :?
    Ne znam... nagadjam...

  36. #36
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    mislim da je ovo sa snijegom; uvijek piše da treba polaaako, pa i ja krenem polako, al mi dugo treba, pa na kraju pop... , uzmem mikser i sve ispretombam i na kraju mi nikak ne ispadne :/

  37. #37
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Andrea, jel posebno mutiš bjelanjke a posebno žumanjke ili sve zajedno?

    Ja prvo umutim bjelanjke(obavezno dodam mrvicu soli),počnem lagano i onda na jako. Dodam žumanjke i šećer i nastavim još kratko mutiti. Onda u posebnoj posudi pomiješam brašno i prašak za pecivo. To više ne mutim mikserom već onom kuhačom za kolače lagano umiješam. Pećnica ti mora već biti prethodno ugrijana prije nego staviš peći biskvit.(na 175°C). I obavezno stavim papir za pečenje ispod.

    Imam ti ja prefini recept za jogurt tortu s voćem (najfinije je s jagodama ili višnjama) ako hoćeš pa ti napišem. Ili jedan jako jednostavan(zam da takav voliš ), ustvari za kolač, ali može se napraviti i u kalup za tortu pa bude torta.

  38. #38
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    Ova torta od sira koju je tridesetri stavila je SAVRŠENA. Pravi english Cheesecake. Mislim da nije baš neki problem taj biskivt napraviti mada sam ja stavila malo više maslaca, skoro pa deset žlica istopljenog, da bi mogla tu smjesu makar malo zamjesiti. Radila sam jednu verziju sa višnjama gore, a durgu sa sitno sjeckanim ananasom između biskvita i fila.
    toplo preporučujem!

  39. #39

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    talia7 drago mi je da ti se svidja.
    sto se tice smjese za podlogu, ne treba staviti vise maslaca jer kao sto sam i opisala, to ne bude kao tijesto nego vise kao mrvice koje treba sto urednije rasporediti po kalupu, a kasnije krema sve to poveze. bas i je stos u tome da bude tako suho, jer se onda dobije taj pravi hrskavi efekt.

  40. #40

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Kad je Uskrs?

  41. #41
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Kad je Uskrs?
    Zavisi čiji?

    Katolički 16.04.

  42. #42

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    A pravoslavni?

  43. #43
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    To ti na žalost ne znam, valjda će se javiti neko od cura te vjere.

  44. #44

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    Nisam pravoslavne vjere ali znam da je tjedan dana nakon našeg

  45. #45
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nije, kod pravoslavaca se to drugačije računa.
    prošle godine je bio 1.5., a ovdje ima način računanja:

    http://www.astronomija.co.yu/kalenda...iracunanje.htm

    tako da se uskrsi nekada i poklapaju, a nekad je po dva tjedna razlike.

  46. #46
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Uskrs pada u prvu nedelju posle punog Meseca posle prolećne ravnodnevice. Pun Mesec se računa prema meridijanu koji prolazi kroz sveti grad Jerusalim.

  47. #47
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ove godine pada tjedan dana iza katoličkog 8)

    ivančica; miješam ja posebno žut. i bjelanjke; jedino nisam stavljala sol u bjel., al kad idem bjel. primješati u ostalo, to bi trebalo ići polako, da se ne splasnu; al đavla, ja to brže bolje natembeljam, pa kak bude :kolut:

    ajd, daj mi napiši za tu tortu s jagodama, baš ću probat :namig:

  48. #48
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Andrea, pa zašto prebacuješ bjelanjke u žutanjke? Izmiksaj bjelanjke, dodaj unutra u njih žutanjke i šećer i srednjom brzinom izmiksaj do kraja. Na kraju brašno. Mislim da je problem baš u tom prebacivanju bjelanjaka. 8)

  49. #49
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    a da ??!

    kajjaznam, mislila sam da tak treba :?

    probaću; pucaj recept za voćnu tortu :namig:

  50. #50

    Default

    Andrea, kad miksas bjelanjke, prvo metni malo soli (da ti bude cvrsci snijeg) i kad bude dovoljno cvrst dodaj zumanjke jedan po jedan. Tek kad se onaj prethodni dobro umiksa, tek onda stavi sljedeci. Isto tako i sa secerom. Nemoj ni slucajno zasipati sve odjednom. Tek na kraju umijesaj brasno, zlicu po zlicu, bolje rukom.

    A za vocnu tortu i ja cekam ivancicu...

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •