Cure, brzo, treba mi recept za kremšnite....njam njam fina kremica, jedva čekam...molim idite u detalje što se količina i vremena tiče![]()
...
Cure, brzo, treba mi recept za kremšnite....njam njam fina kremica, jedva čekam...molim idite u detalje što se količina i vremena tiče![]()
...
Evo jedne isprobane puno puta
KREMSNITE
1,5 l mlijeka
6 zumanjaka
6 zlica secera
3-4 vanilin-secera
6 zlica brasna
6 zlica gustina
Za snijeg:
6 bjelanjaka
4 zlice secera
Od mlijeka uzeti 2 dl, a ostalo staviti da zakipi (u velikom loncu).
Izmijesati zumanjke sa secerom i vanilin-secerom, u to dodati brasno, gustin i 2 dl mlijeka. Dobro izmijesati (mikserom).
Kad mlijeko prokuha treba ga skinuti s vatre, polako uz mijesanje uliti smjesu, dobro promijesati i staviti na vatru da se kuha desetak minuta uz mijesanje. Kad je gotovo, treba skinuti s vatre u umijesati snjijeg od bjelanjaka.
Za podlogu mogu posluziti piskote ili lisnato tijesto.
Za podlogu od piskota potrebna je kutija piskota. Svaka se umoci u hladno mlijeko, posloze se u tepsiju, a preko njih se prelije vruca krema. Kad se krema ohladi, na vrh se stavi istuceno slatko vrnje (2 dl).
Za podlogu od lisnatog tijesta potreban je 1 komad lisnatog tijesta (Ledo pakira po dva komada u paket), koji treba otopiti (2-3 sata ranije), razrezati na dva dijela, svaki posebno izvaljati na sirinu nesto vecu od tepsije i ispeci na obrnutoj strani tepsije. Jedna kora se stavi u tepsiju, prelije se vrucom kremom i gore se odmah stavi druga kora. Treba ostaviti kolac da se ohladi, kore ce omeksati i lako ce se rezati.
Mljac, mljac.
Ja imam recept za na keks petit buere, za na lisnate kore ili kremšnite Wienna. Koje ćeš?
Ivančice, daj najbolji i najlakši/najbrži!![]()
![]()
I ako može bez gustina....ne znam s tim raditi :/
Anchi, thanks, probati ću tvoj ako Ivančica ne izvuče neki bez gustina...šta je uopće taj gustin i mogu li nešto zeznuti s tim?
Vidim sad da ti je anci već stavila jedan recept. Onda ti evo od mene kremšnite Wienna. Super su.
Ispeći tri kore od lisnatog tijesta na poleđini velike tepsije cca 38x27 cm.
Na dno tepsije staviti 1 koru i na nju skoro hladan fil za krempitu:
2l mlijeka
8 jaja
1/2 kg šećera
1 vanilin šećer
21 dag brašna(pola oštrog, pola glatkog)
Kad se fil posve ohladi, žutu kremu malo izbrazdati sa vilicom i staviti 2. koru tijesta. Na tu koru staviti šlag: uzeti 1 l i izlupati s 3 vrećice kremfixa.
U izlupani šlag umiješati 100g čokoladnih poljubaca ili čokoladnog posipa u pločicama. Na šlag staviti 3. koru na koju se prije toga stavi bijela glazura: 200g šećera u prahu izraditi sa 2-3 žlice vode ili limunova soka.
Najbolje je kore ispeći dan prije i staviti bijelu glazuru na jednu koru da se posuši, a slagati prije posluživanja da kore ostanu hrskave.
Nani, nema boljih od Podravkinih.
A gotove za tili čas. I ne mogu neuspjeti![]()
Gustin je modificirano brasno, mislim s malo vise skroba. Pakiraju ga u kutijice, nadjes ga na policama uz materijale za kolace - pise gustin ili gusnel (dr. Oetker). Superjednostavno, ne moze se pogrijesiti. Ja ga koristim i zgusnuti filu od visanja za svarcvaldicu.Nani prvotno napisa
Gustin ti je škrobno brašno koje se stavlja umjesto brašna jer je finije mljeveno. Moraš ga staviti radi gustoće i kompaktnosti kolača.
Evo ti jedna "brzinsk" krempita:
1,5 litra mlijeka
1 l vode
8 žumanjaka
16 žlica šećera
3 vanilin šećera
1 gustin
4 ravne žlice brašna
8 bjelanjaka snijeg+ 5 žlica šećera
pettit buere keks(treba 26 komada za podlogu)
postupak:
Izraditi žumanjke i šećer te vanilin šećer. Posebno umutiti bjelanjke pa i njima dodati tih 5 žlica šećera pa još malo mutiti. Pomiješati sa žumanjcima. Kuhačom lagano umutiti brašno i gustin. Od ukupne količine mlijeka odvojiti npr. 2 dl i još malo umiksati sa smjesom. To ti je da bude rjeđe i da se lakše ukuha u mlijeko i ne naprave se grudvice. Ostatak mlijeka i vode staviti da zavrije i onda ukuhati smjesu. Preporučujem ti da počneš ukuhavati malo prije nego počne vriti opet iz razloga da ti se ne ugruda. Sipaš na petit keks i na hladno otprilike pola litre tučenog slatkog vrhnja.Nadam se da ti je dovoljno precizno.
i jos jedno malo pitanje, ciji je krem fix?
ne mogu da ga nadjem u sarajevu :?
To ti je u malim vrećicama kao vanilin šećer ili prašak za pecivo. Imaš raznih proizvođača. Možda je pod imenom Sahnefix ili učvrščivač za šlag.white_musk prvotno napisa
ima krem fix kupiti u Mercatoru, pored praska za pecivo, pakovan u plavim vrecicama![]()
Apri, znam za gotove i fine su mi ali nekako su mi uvijek bolje domaće....apricot prvotno napisa
Ivančice, super su ovi tvoje recepti, gdje ih samo sve pronalaziš...![]()
Anchi, mislim da sam se odlučila, radim tvoje!!![]()
Javim kako je ispalo...naravno kore neću raditi sama nego ću ih kupiti gotove...![]()
![]()
Dr Oetker....mala plava vrećica, na njoj nacrtana jagoda sa šlagom....njam njamwhite_musk prvotno napisa
Nacrtan šlag u žlici.Nani prvotno napisa
Nije žlica, a nije ni jagoda...![]()
E hebemu baš ste zabrijale, pa sam sad morala kopati po ormaru. No imam samo RUF-ov, nemam Otkerov. Na ovom piše Sahnefest i nacrtano je voće i na njemu šlag.
Ajde, barem nisu mrkve, bijele mrkve, pasternjak...
A nema nam ni sandref za takva "zabrijavanja"...
Jedno možda glupo pitanje ali.....sa kakvim mlijekom radite kolače, mislim kada ga morate zakuhati; sa onim svježim koje se nekad kuhalo (ako toga još uopće ima :/ ) ili sa trajnim? Nemojte se smijati!!!![]()
A daaaaaaaj.....![]()
![]()
![]()
Ti se sada smiješ a ustvari čekaš odgovor.... :/![]()
mlijeko treba zakuhati jer treba biti vruce, pretpostavljam ja koja ne pravim inace kolace?![]()
Ja uvijek stavljam Dukatovo zeleno.
Da imam neko drugo u kući, stavila bih to "neko drugo".
Ne kužim, u čemu je razlika?
Jednom mi je neka 'pametnica' (ovako ko ja) rekla nešto kao da se trajno mlijeko ne kuha..... :/ ...ja naravno i dalje radim po svom, ali sad sam htjela čuti od iskusnijih....a ova me još ismijala....pa nije grijeh pitati...
![]()
![]()
![]()
Pa s bilo kojim, svježim ili trajnim, svejdno je. Oba i tako moraš da ti zavriju.
Ja mislim da nema razlike....
ovakve odgovore volim!!!ivancica prvotno napisa
ivančice, kaj je to, poljupci; to su one puslice ili tak nešto :/ ?!ivancica prvotno napisa
daj napiši kak to radiš, pliz
"KREMPITE LIGHT"
Ja ih tako zovem, jer na količinu mlijeka, ne ide puno jaja, a nisu ni pretjerano slatke (za veliku duboku tepsiju dužine cca 38-40 cm)
1 lisnato
6 jaja
1/2 l vode
2 l mlijeka
25 dag gustina (ja stavim obično brašno, glatko i ispadne dobro)
10 žlica šećera (mnogima ovo nije dovoljno slatko pa možete staviti slobodno do 15 žl.)
5 žlica oštrog brašna
2 vanilin šećera
ribana korica od limuna
Krema ide standardno između 2 pečene kore lisnatog, ili možete staviti na dno 1 koru, a odozgo zaliti šlagom i čokoladom.
Žutanjke smutiti skupa sa šećerom, brašnom, vanilijom, gustinom, korom limuna i vodom. Zakuhati mlijeko, uliti smjesu žutanjaka, te kuhati na laganoj vatri točno 15 min. Skinuti s vatre i umiješati kuhačom snijeg od 6 bjelanjaka. Izliti u tepsiju na koru lisnatog (krema je još uvijek dosta tekuća, ali se stisne kad se ohladi), poklopiti drugom korom i posuti šećerom u prahu. Ili po drugoj varijanti- izliti šlag i čokoladu.
KREMA ZA FILANJE PETIT BEURRE KEKSA ILI PALAČINKI
(NEŠTO FANTASTIČNO...)
5 žumanjaka
5 žlica brašna
5 žlica šećera
1 l mlijeka
vanilin šećer, korica od limuna
Miješaju se žumanjci, brašno, šećer, limunova korica i vanilija s malo mlijeka, uliti smjesu u ostatak zakuhanog mlijeka i miješati na laganoj vatri dok se zgusne. Vruću kremu slagati između redova petit keksa (3 sloja keksa, 3 sloja kreme, čokolada).
Za cca 15 palačinki napraviti pola ove kreme (odoka: 3 jaja, 3 žlice brašna, 3 žlice šećera,
ja sam upravo kupila gotove kore od lisnatog i danas bum radila kremsnite.
nisam jos odlucila po kojem receptu, al bolje da mi ispadnu kak se spada jerbo sam jos ljuta ko feferon zbog one propale torte od jucer.![]()
Ja uvijek stavljam čokoladne pločice, male listiće od čokolade.Samo ih umutim u šlag.andrea prvotno napisa
ona je sigurno mislila ako mlijeko želiš piti i sl. da ga ne trebaš prokuhati prije upotrebe,jer i trajno i svježe mlijeko su već termički obrađeni na 100c (muž mi radi u mljekari)Nani prvotno napisa
![]()
a šlagfix,kremfix i sl. ne morate stavljati u dukatovo vrhnje za šlag,jer su ga poboljšali,pa je dovoljno čvrsto i bez toga.![]()
cure, meni su ZAKON samoborske kremšnite /znam da nisu svima/, stvarno su posebne - ta pjenasta, mekana, mlaka krema mi je mmmmm, mogu ih pojesti 3 odjednom, a inače nigdje drugdje mi ne bi palo na pamet naručiti kremšnite - to mi je nekako malo bezvezan kolač.
E sad mene zanima da li itko zna koja je to TAJNA RECEPTURA tih samoborskih kremšnita? Zašto NIGDJE nisam jela takve kremšnite?
Kako oni to smute? U čemu je fora?
Jooj, sad bi si baš jednu maznula...![]()
Nisam se jos nikad aktivno ukljucila na 'Recepte', ali s ovim kremsnitama ste me bas navabile... Jos da ulovim vremena pa da nesto stignem i isprobati...
Meni nikad nije bilo jasno zasto su svi ludi za tim samoborskim kremsnitama, meni su oduvijek bile skroz bez veze, bas zbog te kreme koja mi je potpuno bezukusna. U biti, to nije ni krema, nego neka cudna bljedunjava pjena koja nema okus ni po cemu. A i skupe su ko sam vrag.
Evo recepta za Samoborske kremšnite. Fora je u tome da su one tako "lagane" jer se stavi jako malo brašna i zato što se bjelanjci prethodno umute sa šećerom pa se tek onda u njih polako dodaje mlijeko i žutanjci.
I još jedna fora, one se jedu tople i moraju se pojesti brzo nakon što se naprave jer inače "ispare" tj. pjena(krema) doslovno nestane i budu bez veze. Same kore i malo kremice.
Potrebno:
1 litra mlijeka
8 jaja
6 dkg brašna
20 dkg šećera
U vruće mlijeko dodati žumanjke i brašno i kuhati deset minuta. Za to se vrijeme bjelanjci miješaju zajedno sa šećerom dok ne nastane pjena. Nakon 10 minuta u bjelanjke se dolijeva tekuća krema od mlijeka i žumanjaka. Lagano se sve promiješa, dok krema postane tvrda, i sipa se na kore. Kore se pripremaju kao ostalo lisnato tijesto, i sadrže brašno i vodu. Najbolje kad rade dvije osobe istovremeno obje kreme.
...cca koliko dugo je to 'dok se ne zgusne' - otprilike ???tinkie winkie prvotno napisa
Baš sam ih jučer pravila. Imam jedan recept kojeg se držim i svima su odlične.
Sastojci:
7 žumanjaka
23 dkg šećera
13 dkg gustina
1 l mlijeka
vanilin šećer
+
7 bjelanjaka
Napravi se smjesa s 7 dl mlijeka, a preostala 3 dl zakuham pa u njih polagano dolijevam smjesu dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i dodati snijeg od bjelanjaka. Gotovo za 45 min. uključujući i pečenje lisnatog tijesta.
Pa nekih 5 min uvrh glave... Meni treba ponekad i manje. Da bude malo gušće od pudinga.Nani prvotno napisa
Radila sam, super je kremica....njam njam...
[quote=tinkie winkie]Za cca 15 palačinki napraviti pola ove kreme (odoka: 3 jaja, 3 žlice brašna, 3 žlice šećera,
upravo sam napravila kremšnite i fenomenalne su.svaki put uspiju,pa ću biti tako dobro i podijeliti recept s vama![]()
ZAGREBAČKE KREMŠNITE
1l mlijeka
5 jaja
15 dkg brašna
15 dkg šečera
2 van.šečera
Žumanjke,brašno i 10dkg šečera izmiješati sa 2,5 dcl mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko.Kuhati dok se ne zgusne.Miješati samo u jednom smjeru.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg,dodati 5 dkg šečera i vanil šečer.Umiješati u kuhanu kremu.Izliti na koru lisnatog ili na petit kekse.
Ohlađeno premazati sa 2 dcl slatkog vrhnja.
GLAZURA:10 dkg čokolade
10 dkg margarina
2 kapi ulja
-otopiti na pari,malo ohladiti pa preliti preko šlaga.
Evo i mog recepta:
1 l i 2 dcl mlijeka
6 jaja
15 dkg šećera
15 dkg brašna
20 dkg šećera
1 vanilin šećer
Žumanjke i 15 dkg šećera pjenasto umutiti dodati brašno i sve razmutiti sa 2 dcl mlijeka. Tu smjesu umiješati u 1 l proključalog mlijeka. Dodati vanili šećer. Kuhati 15-20 minuta.
Umiksati čvrsto bjelanjke, dodati 20 dkg šećera i još malo miksati.
Dodati bjelanjke u žutu smjesu i pustiti da baci još jedan ključ.
Gore može šlag. Ja više volim čokoladnu glazuru:
10 dkg čokolade
7 dkg margarina
1 žlica ulja
Danas pravila !
Dobar tek
Ja radim kao dolega, jedino što mlijeko , brašno, žumanjke, šećer i vanilin kuham 5-7 min.
Masa kad se zgusne daljim kuhanjem postaje rijeđa, glatka i kompaktnija, ali kad se vrela umješa sa snijegom, ohlađena krempita se nikad ne razilazi. ( U tepsiju stavljam donju koru, fil i nakon hlađenja gornju koru.)
Kod kraćeg kuhanja meni se osjeti brašnasti štih u kremi.
Ja kremu kuham 20-25 minuta, nekako sam naučila tako, zbog tog brašna, ako kuham manje točno mi se osjeti u kremi
Evo slikice moje krempite!Kore nisu od lisnatog tijesta nego od žumanjaca!
A recept?silkica prvotno napisa