Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 120

Tema: Opasni MOPARU - današnji članak

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Opasni MOPARU - današnji članak

Članak iz današnje Slobodne Dalmacije:

PIŠE DIVNA ZENIĆ

Cjepivo MoPaRu, zagrebačkog Imunološkog zavoda, koje štiti od ospica, zaušnjaka i rubeola, osim što za posljedicu ima velik broj nuspojava, uzrokuje i obolijevanje osoba koje su u bliskom kontaktu s cijepljenom djecom. Državna agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je, naime, kako je prošli mjesec evidentirano daje dvoje roditelja u Zagrebu i dvoje u Požegi, čija su djeca primila MoPaRu, oboljelo od zaušnjaka (parotitis) uzrokovanih cjepnim sojem virusa. Tu su informaciju, potvrdila nam je glasnogovornica Agencije Adrijana Ilić-Martinac, povezali sa slučajemiz2005. godine, kada je jedna osoba, također u bliskomkontaktuscijepljenim djetetom, dobila zaušnjake, ali i meningitis, nakon čega su od proizvođača cjepiva zatražili izvanredne sigurnosne mjere. Iz Imunološkog zavoda stoga je na adrese svih liječnika u Hrvatskoj koji cijepe djecu po-REUTERS slano upozorenje koje uključuje uputu da osobe oslabljena imuniteta ne smiju biti u doticaju s cijepljenom djecom, da se ne bi zarazili virusom koji se izlučuje slinom. Dr. Goran Tešović, koordinator Službe za infektologiju dječje dobi u zagrebačkoj klinici Dr. Fran Mihaljević, naglašava da slučajevi horizontalnog prijenosa cjepnog soja parotitisa nisu i jedini. Na tu nuspojavu prvi put se posumnjalo još 1995. u Splitu, kada je otac cijepljene djevojčice dobio zaušnjake i seroznimeningitis, ah se zbog nerazvijene dijagnostike horizontalni prijenos tada nije dokazao.No, tri slučaja dokazao je u jednogodišnjoj studiji završenoj u studenom 2007. Kod dvije osobe, kaže dr. Tešović, radilo se o zaušnjacima, a jedan 30-godišnji otac obolio je od zaušnjaka, ali je u drugoj fazi bolesti dobio i upalu testisa i meningitis.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Bravo Trixy!

Mislim da se već o ovom pisalo.mislim temi ne članku...
    DAVOR će nam se sigurno javiti i izbaciti link sa starim topicima...
    jel da Davore 8)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mislim da se pisalo o horizontalnom prijenosu, ali nije bilo dokumentirano kod nas. Barem ne do sada.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bibai sta sad dalje? Koji su moguci scenariji razvoja te price?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Vjerojatno će pedijatri malo više pažnje posvetiti postojanju imunosuprimiranih osoba u okolini dijeteta koje namjeravaju cijepiti. Alternativa je cjepivo stranog proizvođača kod kojeg je takva mogućnost manja, a manja je i neurotropnost parotitis komponente.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci opet ujeo vuka magare...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno re

ma niš od toga. Ko i onda sa meningitisom, par dana frka po novinama i onda po starom.
    Ko voli nek izvoli.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

bilo neki dan i u novom listu isto to

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hmmmm...... tko zna... možda se nešto i promijeni...
    Ali mislim da ne treba previše pažnje tome pridavati. To jest, to ne treba shvatiti kao dodatni argument da cjepivo ne valja.
    Vrlo vjerojatno bi i neko drugo MPR cjepivo kod nas takvo nešto izazvalo. Uskoro ćemo to, najvjerojatnije, imati priliku i vidjeti.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i sad ću opet kod idućeg margitinog cijepljenja umirat od straha, obzirom da ja nisam cijepljena

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Alternativa je cjepivo stranog proizvođača kod kojeg je takva mogućnost manja, a manja je i neurotropnost parotitis komponente.
    Postoji li još nešto osim priorixa?

I zadnji dio rečenice znači...?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Mujica napisa:
    Ali mislim da ne treba previše pažnje tome pridavati. To jest, to ne treba shvatiti kao dodatni argument da cjepivo ne valja.
    Vrlo vjerojatno bi i neko drugo MPR cjepivo kod nas takvo nešto izazvalo. Uskoro ćemo to, najvjerojatnije, imati priliku i vidjeti.
    Ah, ah , hm, hm - Mujice!!!
    Nekak su mi poznata vremena i mjesta (VOVP) gdje si za takve scenarije ODGOVORNO tvrdio da nisu mogući , a sad veliš DA NE TREBA PREVIŠE PAŽNJE tome pridavati...ZNAČI - na mogućnost dokazanu odmahuje se glavom ...mi smo doista stoka sitnog zuba - kad već 50 godina pušimo te fore medicinskih lobija u smislu odmahivanja glavom i komentara UVIJEK istih - ' NE, TO NIJE OD CJEPIVA!'

P.S. To me podsjeća na službeni komentar needavne smrti holiv. glumca HL nakon 'slučajnog' predoziranja lijekovima za smirenje i spavanje - 'inače neškodljivi sastojci pojedinačnih lijekova zajedno su imali ubitačno djelovanje' - uvijek je 'samo za sebe' neškodljivo - u današnjim kombinacijama smeća u hrani (aditivi, pesticidi, želatine, nečistoće), lijekova koji se uzimaju ko bomboni, kemije koja se unosi preko kože (kreme, šamponi), multivitamini (kemija) - NE ZNA SE NIŠTA!!! SVE JE RUSKI RULET!!!
    Jer smatram da se ne može 'odgovorno' potpisivati NEŠKODLJIVOST cjepiva koja NIJE ispitana u svim međusobnim kombinacijama SVEGA i SVAĆEGA (bomboni, slatkiši, žvakače, adaptirano mlijeko, aditivi iz hrane, teški metali iz hrane, lijekovi- prevenstveno sniživači temperature, umjetni vitamini -AD) što je DANAŠNJOJ DJECI dostupno , a pred 20-etak (ili i pred više) godina kad je cjepivo nastajalo TI SASTOJCI U HRANI NISU POSTOJALI!!!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

tRIXY NAPISA:
    Iz Imunološkog zavoda stoga je na adrese svih liječnika u Hrvatskoj koji cijepe djecu po-REUTERS slano upozorenje koje uključuje uputu da osobe oslabljena imuniteta ne smiju biti u doticaju s cijepljenom djecom, da se ne bi zarazili virusom koji se izlučuje slinom
    Baš me zanima koji je pedijatar na TO UPOZORIO???
    Svih ovih godina?????
    I šta ako su roditelji oslabljena imuniteta - gdje ih izolirati, koliko dugo ???
    I nisu li ti zaraženi roditelji opet potencijalni ZARAŽAVATELJI u okolini?? I vidi čuda zaušnjaka NE BI ni bilo - cjepni soj je ODGOVORAN što ih još IMA!!!
    I žIvi polio se širi putem djetetove stolice - O TOME SE ŠUTI, zaušnjaci PUTEM cjepnog soja - O TOME SE ŠUTI, etilživa prouzokovala je štošta kod naše djece (SAMO JE ŠAPTOM PROMJENJENO CELULAR. U ACELULARNO CJEPIVO), cjepljenja djeca dobe meningitis - A PREŽIVJET ĆE - koja je to lakoća u OPRAVDAVANJU CILJA koje cjepiva USTVARI imaju - LOVA, LOVA I SAMO LOVA!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bubimira prvotno napisa
    Alternativa je cjepivo stranog proizvođača kod kojeg je takva mogućnost manja, a manja je i neurotropnost parotitis komponente.
    Postoji li još nešto osim priorixa?

I zadnji dio rečenice znači...?
    Utjecaj komponente mumpsa na središnji živčani sustav. Mislim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, pogledajte malo ovu jako zanimljivu prepisku.

LINK

anchie76 editirala predugacak link

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, nedavno sam na jednom topicu izjavila da ne dozvoljavam da friško cijepljena djeca budu u Kalebovoj blizini pa sam popljuvana "jer je nemoguće tako prenijeti bolest".

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Btw, nedavno sam na jednom topicu izjavila da ne dozvoljavam da friško cijepljena djeca budu u Kalebovoj blizini pa sam popljuvana "jer je nemoguće tako prenijeti bolest".
    Onda to nije postojalo jer nije bilo dokumentirano. Kuzis?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Jedino kaj si razmišljam da je to BAŠ SADA netko dokazao i dokumentirao jer baš sada paše da se OPET uvede nešto BOLJE I SIGURNIJE - ono što je Mujica napisao:
    Jer , svih ovih godina - ZAMISLI - nitko nije NIŠTA dokumentirao...
    Tu se opet krvljenja med.-farm. lobija, a možda i političke igre!!! BLJAK!!!!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: ...

Citiraj suzaks prvotno napisa
    Jedino kaj si razmišljam da je to BAŠ SADA netko dokazao i dokumentirao jer baš sada paše da se OPET uvede nešto BOLJE I SIGURNIJE - ono što je Mujica napisao:
    Jer , svih ovih godina - ZAMISLI - nitko nije NIŠTA dokumentirao...
    Tu se opet krvljenja med.-farm. lobija, a možda i političke igre!!! BLJAK!!!!
    Suzaks , umjesto da se prečuđavaš i misliš kako do sada to nitko "nije htio" primijetiti ili dokumentirati, primi na znanje nešto što niti Tešović (koji voli biti po novinama), niti Richter (s linka koji je Luna Rocco postavila) ne razumiju.

Sve dok ima mumpsa u populaciji i prirodni virus cirkulira među ljudima, svi se povremeno dodatno "procjepljujemo" u kontatku s tim virusima, tako da se time produžava zaštita stečena bilo cijepljenjem, bilo davno preboljelim mumpsom.

Kada deset i više godina prirodni virus mumpsa vrlo malo ili nikako cirkulira među ljudima, nema dog prirodnog "docjepljivanja". Tada opada zaštita koju smo stekli davnim cijepljenjem ili preboljenjem bolesti.

Takva je situacija kod nas.

Upravo zahvaljujući vrlo učinkovitom cjepivu/cijepljenju, cirkulacija virusa je svedena na tako nisku razinu da se ljudi ne "docjepljuju" prirodnim putem i s vremenom opet postaju osjetljivi.

Dakle, to ne znači da je cjepivo sada "lošije"... ili da se to do sada "skrivalo".... ili da to uzrokuje samo ovo cjepivo, a druga ne uzrokuju....
    To samo znači da su se kod nas konačno, zahvaljujući dugogodišnjoj odličnoj zdravstvenoj/epidemiološkoj situaciji stvorili uvjeti da se tako nešto dokaže.!
    OK?

Stvarno ću morat poćet naplačivati ova tumačenja.......... 8)
    Kad ih već ne možeš dobiti od onih kojima vjeruješ (pitam se zašto).....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovo gore je odgovor i na tvoja prethodna dva posta, u kojima me malo i prozivaš....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: ...

Citiraj suzaks prvotno napisa
    tRIXY NAPISA:
    Iz Imunološkog zavoda stoga je na adrese svih liječnika u Hrvatskoj koji cijepe djecu po-REUTERS slano upozorenje koje uključuje uputu da osobe oslabljena imuniteta ne smiju biti u doticaju s cijepljenom djecom, da se ne bi zarazili virusom koji se izlučuje slinom
    1......... Baš me zanima koji je pedijatar na TO UPOZORIO???
    1A........Svih ovih godina?????
    2.......... I šta ako su roditelji oslabljena imuniteta - gdje ih izolirati, koliko dugo ???
    3...........I nisu li ti zaraženi roditelji opet potencijalni ZARAŽAVATELJI u okolini?? I vidi čuda zaušnjaka NE BI ni bilo - cjepni soj je ODGOVORAN što ih još IMA!!!
    4...........I žIvi polio se širi putem djetetove stolice - O TOME SE ŠUTI, 5............zaušnjaci PUTEM cjepnog soja - O TOME SE ŠUTI,
    6..........etilživa prouzokovala je štošta kod naše djece (SAMO JE ŠAPTOM PROMJENJENO CELULAR. U ACELULARNO CJEPIVO),
    7...........cjepljenja djeca dobe meningitis - A PREŽIVJET ĆE -
    8...........koja je to lakoća u OPRAVDAVANJU CILJA koje cjepiva USTVARI imaju - LOVA, LOVA I SAMO LOVA!!!!
    Ipak moram još malo kad me vućeš za jezik:
    1........ A zašto te to zanima?
    1A..... na to sam odgovorio u prethodnom postu.
    2........ je li ijedan roditelj oslabljena imuniteta do sada imao ozbiljnih problema? To je tek teoretska predostrožnost.
    3......... Ne zna se. Najvjerojatnije nisu.
    4........ Ma nemoj.. A tko o tome šuti? To je općepoznata stvar.
    5......... Kao što vidiš, ne šuti se.
    6.......... Misliš na tiomersal? A što je tiopmersal prouzrokovao kod naše djece?????
    7......... Naravno. Ako misliš na meningitis nakoon primjene MoPaRu cjepiva. Bolest traje 3-4 dana, srednje teška je i prolazi bez posljedica.
    8.......... Ovo već ovisi o čijem gledištu govoriš. Ako se ova izjava odnosi na farmaceutsku industriju, onda je potpuno istinita. Ali ako misliš na liječnike (onako, opčenito gledano), onda je to najobičnija glupost. Naravno, ima crnih ovaca, koje zagovaraju određene proizvode zbog financijskog interesa... Ali takvih je JAKO MALO (možda ćeš bolje shvatiti velika slova). Večina liječnika doista vjeruje da je ono što zagovara bolje za stanovništvo i pojedince.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo Plivin portal prenosi tekst iz Novog lista: (valjda će sad i liječnici biti informirani)
    Objavljeno: 14.02.2008.
    Roditelji cijepljene djece dobili zaušnjake

Zbog više slučajeva u kojima su roditelji djece cijepljene cjepivom MoPaRu protiv morbila (ospica), parotitisa (zaušnjaka) i rubeole oboljeli od zaušnjaka, Agencija za lijekove i medicinske proizvode zatražila je da proizvođač cjepiva, Imunološki zavod, izmijeni informaciju o cjepivu i obavijesti liječnike o novoj, do sada nepoznatoj nuspojavi.

Nova nuspojava, horizontalni prijenos cijepnog soja parotitisa, koji dovodi do obolijevanja osoba bliskih cijepljenom djetetu, otkrivena je spontanim praćenjem nuspojava, odnosno prijavama nuspojava iz prometa.

Slučajevi bez posljedica
    U proteklih mjesec dana, u Agenciji su primili prijave dva slučaja, jednog u Zagrebu, i jednog u Požegi, gdje su roditelji dobili zaušnjake od cijepljenog djeteta, a prije dvije godine evidentiran je i slučaj aseptičkog meningitisa kod roditelja, uzrokovanog cjepnim sojem virusa zaušnjaka koji je primilo dijete. Svi zabilježeni slučajevi, ističu u Agenciji za lijekove, završili su ozdravljenjem, bez posljedica na zdravlje oboljelih.
    Imunološki zavod je na zahtjev Agencije za lijekove izmijenio informaciju o cjepivu i naveo mjere opreza koje roditelji trebaju poduzeti da do nuspojave ne dođe.
    Virus se, naime, izlučuje slinom te se roditeljima i osobama u bliskom kontaktu s cijepljenim djetetom preporučuje izbjegavanje doticaja sa slinom cijepljenog djeteta, odnosno izbjegavanje uporabe istog pribora za jelo, pijenja iz iste čaše ili uporabe iste žlice prilikom hranjenjadjeteta, a preporučuje se i strogo pridržavanje pravila osobne higijene.
    Poseban oprez potreban je od prvog do četvrtog tjedna nakon cijepljenja. U slučaju da je ipak došlo do zaraze, upozoravaju u Imunološkom zavodu, prvi simptomi (bolan otok žlijezda slinovnica, uglavnom podušne žlijezde) pojavljuju se od pet do sedam tjedana nakon cijepljenja djeteta.

Izbjegavanje kontakta
    Posebno upozorenje proizvođač cjepiva uputio je imunokompromitiranim osobama, odnosno osobama oštećenog imunološkog sustava, na primjer pacijentima na terapiji citostaticima ili oboljelima od autoimunih bolesti. U prvih mjesec dana nakon cijepljenja djeteta, takve osobe moraju strogo izbjegavati bliski kontakt s cijepljenikom jer je u slučaju oboljenja - upozoravaju iz Agencije za lijekove moguć nepovoljniji ishod bolesti nego što je to u djece u kojih je, ako se javi, bolest blaga i ne ostavlja trajne posljedice na zdravlje.
    Zaušnjaci u odrasloj dobi često su praćeni komplikacijama, kao što su meningoencefalitis, upala testisa, gušterače i drugih organa, što može ostaviti trajne posljedice, pa čak i završiti smrću. Oko cjepiva MoPaRu stručnjaci ratuju već dulje vrijeme jer se dio imunologa zalaže da se zbog visoke reagenosti domaćeg cjepiva, ono zamijeni cjepivom drugog proizvođača, koje se koristi u većini europskih zemalja.
    Izvor: Novi list, 13.02.2008
    Inače je tu na forumu bio 1 ili 2 slučajeva zaraze rubeolom nakon cijepljenja, od toga jedna trudnica. Moja pedijatrica je upozoravala na to, iako mene nije (možda je mislila da znam).

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

dajte mi jos recite jeli to onaj isti MO-PA-RU koji se daje djeci koja su napunila godinu dana? nas, naime sad ceka cjepljenje pa sam ustrtarena.
    jeli se daje u guzu ili u ruku? jeli se to cjepivo kupuje? mislim jeli postoji prociscenija verzija cjepiva koja se moze kupiti? i koliko kosta?
    ah puna sam pitanja :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Slobodno nastavi strahovati. Za MoPaRu je već godinama poznato da ništa ne valja i redovito o tome piše u novinama i ... ništa. Dr. Tešović na problem ukazuje već godinama i ... opet ništa.

Tko zna, možda su u "imunološkom" izmislili nekakvo novo "cjepivo" i sada im treba malo medijske pompe za njegovu promociju. Hm...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma zamisli, nakon 30g imamo novu nuspojavu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Vjerojatno će pedijatri malo više pažnje posvetiti postojanju imunosuprimiranih osoba u okolini dijeteta koje namjeravaju cijepiti. Alternativa je cjepivo stranog proizvođača kod kojeg je takva mogućnost manja, a manja je i neurotropnost parotitis komponente.
    da li tog cjepiva ima za kupiti pod redovno u ljekarnama (kao recimo 5u1 ili 6u1) ili ga treba naručiti izvana?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Slobodno nastavi strahovati. Za MoPaRu je već godinama poznato da ništa ne valja i redovito o tome piše u novinama i ... ništa. Dr. Tešović na problem ukazuje već godinama i ... opet ništa.

Tko zna, možda su u "imunološkom" izmislili nekakvo novo "cjepivo" i sada im treba malo medijske pompe za njegovu promociju. Hm...
    Jes' ograničen!!!! Zar stvarno misliš da svi razmišljaju na isti način kao ti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malena beba, imas kupit u ljekarni ili direktno kod pedijatra. zove se priorix. moja cura je dobila u nadlakticu. vidim da ti je dijete tek navrsilo godinu dana. zaista ne moras cijepiti dijete odmah po navrsenoj godini. vani ne cijepe prije navrsenog 18. mjeseca. ja sam isto strahovala i cekala sam da mi kcer navrsi dvije godine i bude fizicki spremnija na potencijalnu reakciju. cijepila se sa 2 godine i 4 mjeseca.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

za priorix je preporuka 15-18mj

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

dobro, onda budem pricekala. cjena cjepiva je...?
    sad me opet bude oprala nasa pedijatrica, mi smo se poceli cjepiti tek sa 8 mj pa mi stalno prigovara zbog toga

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa
    cjena cjepiva je...?
    mi smo priorix u ambulanti naše pedijatrice platili 112,00 kn

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma daj malena, ne daj se tlacit. tvoje dijete, tvoja briga. ako tako zanovijeta, mijenjaj je.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

bi kad bi imala s kim :/
    jedina alternativa je privatna ljecnica (onda nema ni uputnica ni niceg a i posto je privatna ova radi kako joj se svidi )

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    Citiraj malena beba prvotno napisa
    cjena cjepiva je...?
    mi smo priorix u ambulanti naše pedijatrice platili 112,00 kn
    Ja ne kužim to određivanje cijena, ali znam da je Priorix na listi lijekova HZZO-a. I cijena mu je 66,32 kune. I koliko znam to znači da ga se ne smije prodavati po većoj cijeni.
    Ali možda se varam......
    http://www.hzzo-net.hr/lista_lijekov...a_20080101.doc

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U svakom slučaju, isplati se provjeriti na HZZO-u što znači činjenica da je Priorix na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a i što znači ta cijena?
    Možda ide na recept bez ikakve naknade????
    Možda se mora kupiti, ali po cijeni od 66,32 kn???
    Možda netko pljačka roditelje?????

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Za cijepljenje protiv ospica, rubeole i parotitisa je preporuka prema Kalendaru obveznih cijepljenja u RH da se cijepi sa navršenih dvanaest mjeseci.
    Bez obzira što koji proizvođač napiše.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mene zanima kak znaš Luna koja su to djeca friško cijepljena?? u parku, na cesti, šopingu, kavi, crkvi....milion mista...igrališta dice...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    U svakom slučaju, isplati se provjeriti na HZZO-u što znači činjenica da je Priorix na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a i što znači ta cijena?
    Možda ide na recept bez ikakve naknade????
    Možda se mora kupiti, ali po cijeni od 66,32 kn???
    Možda netko pljačka roditelje?????
    za nas je već kasno, ali to je dobra informacija za one koje cijepljenje priorixom tek čeka.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za cijepljenje protiv ospica, rubeole i parotitisa je preporuka prema Kalendaru obveznih cijepljenja u RH da se cijepi sa navršenih dvanaest mjeseci.
    više virujem proizvođaću
    njega je strah tužbe

meni u kalendaru se protiv toga cijepi do druge godine tj. 12-24mj

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa
    mene zanima kak znaš Luna koja su to djeca friško cijepljena?? u parku, na cesti, šopingu, kavi, crkvi....milion mista...igrališta dice...
    Joj, pa naravno da ne znam za takve situacije... Isto tako ne znam koje sve bakterije i boleštine nose takva djeca (btw, ne idem baš s njim po zatvorenim prostorima, osim k prijateljima). Ali kad se radi o izravnom kontaktu (dakle, djeca čije igračke dira, s kojima jede, pije iz iste čaše, grli se i sl.), onda izbjegavamo onu cijepljenu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

više virujem proizvođaću
    njega je strah tužbe

Tako je.
    Mogučnost nuspojava opada što je dijete starije.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po pitanju Priorixa, javit ću vam se nakon rezultata D-ove KKs i CRP-a pa ću vam znati reći je li moje dijete od jučerašnjeg popodnevnog cjepiva (Priorix, 5u1) dobio 39'C noćas i danas cijeli dan.
    Sestra je rekla da u takvom slučaju odmah šalju dijete na vađenje krvi, ako nije viroza, onda prijavljuju nuspojavu. :/ Pa budi pametan.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    (Priorix, 5u1)
    razmak ta dva cjepiva?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

svejedno

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    više virujem proizvođaću
    njega je strah tužbe

Tako je.
    Mogučnost nuspojava opada što je dijete starije.
    Najvjerojatnije je to istina... ali razlika u učestalosti je mala (ako i postoji), pa sada kako odvagnuti što je bolje? Produžiti nezaštićenost djeteta kasnijim cijepljenjem ili malo povečati mogućnost nuspojava ranijim cijepljenjem?
    Nije lako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto, mi smo odgodili Priorix vise od godine dana. Medjutim, nije mi bilo svejedno prosle godine u BG kad su izbile ospice. Nisam kikicu vodila medju ljude dok nije objavljeno da su ospice pod kontrolom i da nema novih slucajeva. Proslo je tri tjedna od cjepljenja, za sada nema nuspojava i nadam se da ce tako ostati.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ej, ljudi, zbilja sam ljuta.
    Ne tako na činjenicu da mi je dijete dobilo temp. od Priorixa, nego na to kako svi doktori štite to cjepivo k'o (da ne kažem što)!

Cijelo popodne smo na pretragama, CRP mu je bio najveći dosad - 54.
    Ped u bolnici ga je pregledao i dao mu izvaditi urin, jer je, tobože, u pitanju "neki" infekt.
    Urin, naravno, čist k'o suza.

I ja velim njemu, onako kroz šalu: Ajde doktore, priznajte vi meni da je to od cjepiva. A on šuti li ga šuti ili priča neke desete stvari.

Sve mi je bilo jasno, ali kad sam po izlasku iz ambulante vidjela što je napisao kao dijagnozu (Vrućica nepoznata uzroka ) i što uopće u povijesti bolesti nije navedeno da je dijete u prethodnih 24 sata primilo cjepivo, došlo mi je da se vratim unutra i zabijem mu taj papir u facu.

Odlučila sam sve nalaze djeteta poslati nekoj instituciji koja se bavi prijavama nuspojava Priorixa, ali ne znam kamo? To nije Imunološki zavod jer Priorix nije njihov.
    Tko se u Hrvatskoj time bavi?

Da i ne spominjem kako mu je ordiniran antibiotik i uz toliki crp ja mu ga se ne usuđujem uskratiti.

A možda, da su mi u ambulanti odmah rekli da može doći do porasta temperature, ne bih ni išla liječniku nego pričekala. Ovako sam se pošteno prepala jer sam bila svjesna da je dijete očito bilo načeto virozom kad je primilo cjepivo.

A jutros mu je fibra pala sama od sebe.
    Dakle, totalna nuspojava cjepiva u roku 24 sata od primanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A, draga moja, cemu se cudis? Tu kod nas je nedavno cura umrla nakon cijepljenja Gardasilom. Nitko ne preuzima odgovornost, kazu nema dokaza da je od cjepiva. Takve slucajeve kad se desi "blaza nuspojava" nitko ni ne dozivljava.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Klia , nuspojave cijepljenja se prijavljuju Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo www.hzjz.hr . A mozes i Agenciji za lijekove www.almp.hr

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Klia, visoki crp je u principu pokazatelj bakterijske infekcije (radi se upravo da bi je razlikovali od viroze). Kako je priorix cjepivo protiv virusnih bolesti, meni baš nije logično da bi crp od njega rastao. Prije će biti da ima neku bakteriju od koje se povećao crp, a uz to je imao tu kratku temperaturu kao reakciju na cjepivo.
    Prati ga još mjesec dana jer je toliki rok za nuspojave za ovo cjepivo (odnosno za klasični moparu) - moj sin je 28. dan dobio mumps...a sigurno nije bio izložen.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •