u jednom danu susrela sam se s dva problema vezana za vrtić!
Prvo o nasilju:Damian od početka je super prihvatio vrtić i sve je bilo ok.Za Božić dobio kozice i bio je doma 2mj.Krenuo je 1.3. dva tjedna ok,zadnji tjedan svaki dan trubi da mu je dosadno,on bi doma gledao crtiće(nikad ih ne gleda) i sl. da bi napokon u petak ispetljao da ga Mateo tuče.Da li si rekao teti?NE.Dobro razgovarat ću ja s tetom.NEMOJ!!!!Mislim ja ma to su neke sporadične trzavice,malo ću upozoriti tetu.Dođemo u vrtić,kažem teti problem kad ona kao iz topa:pa da,on vam djecu tuče šakama i guši ih!!!!Mi smo pozvali mamu i ona je rekla da on gleda puno agresivnih filmova ali ona će to rješiti!!!!A ako ne,onda će uključiti psihologa.Da li ste se našli kada u toj situaciji i do kada čekati da oni to rješe??!!!
Slučaj drugi:
Ja sam doma jer završavam faks(pokušavam) i zato smo Hannu dali u jaslice.Išla je u 9 mj. 2 tjedna i bila bolesna 3.5 mj.Počeli smo prije 3 tjedna ponovnu adaptaciju,super je sve prihvatila,ostaje od 8 do 11.Još uvijek doji 1oo na sat i uspavljuje se dojeći.Za sada nema potrebe ostajati na spavanju,koje će za nju biti totalni šok.ali u petak su me tete dočekale s teorijom da ona treba ostati,otplakat će malo i to je to!!!Suptilno su mi poručile da ja fantaziram jer što s roditeljima koji rade i moraju ih ostaviti!!!Na fin naćin objasnila sam im da nema potrebe ju prisiljavati... i sl.Danas me dočekala vidno neraspoložena jer vjerojatno nisam postupila po njihovom mišljenju.A uz to su mišljenja da obvezno trebam prestati dojiti,nudile su mi i tablete za prestanak mlijeka!!!Vaše mišljenje,totalno sam izgubljena!
Ja nemam djece, ali da imam postupila bih:
Za dečka i vrtić: fino bih se obratila teti koja je upoznata sa problemom i rekla da moje dijete nije zadovoljno u vrtiću, a niti ja zbog agresivnog djeteta i da dijete odbija ići u vrtić, a da ja ne želim da vrtić za moje dijete bude mjesto gdje će ga neko drugo dijete ili bilo ko drugi tući, pa čak i sa tim ne smatram da je dijete moje sigurno u tom vrtiću i da želim da se to pitanje pod hitno rješi i da želim da teta ode ravnateljici ili psihologu da se to počne rješavati, a da bih sutra molila za neki odgovor...
Čak, ako treba, otišla bih kod ravnateljice na razgovor i uputila i pismo ako treba....
Umeđuvremenu bih popričala sa drugim roditeljima da "pročačkam" da li oni imaju takvih problema.
Što se tiče curice i jaslica... lijepo bih rekla tetama da je moja odluka da dojim i djetetova sve dok dijete to učinjuje sretnim. Usput bih rekla da to nisam izmislila nego po preporuci doktora (koji mi je dao brošuru WHO...bla, bla, bla...). Zahvaljujem na pomoći pri rješavanju problema laktacije, ali da ja dojenje smatram divnim, potrebnim, i za mene nije problem.
Nešto u tom stilu...
Na fin način bi im rekla šta ja želim i šta od njih očekujem, rekla da sam otvorena za prijedloge, ali da je na kraju moja zadnja.....