A ja sam isto zbrljala,vidim da autorica ne želi pričati o kontracepciji
A ja sam isto zbrljala,vidim da autorica ne želi pričati o kontracepciji
Zato i ja imam u potpisu svoje malo zlatoPhillis75 prvotno napisa
.
Htjela sam reci da bih bila presretna da ih imam jos dvoje.
evo ja imam troje i mr. sam i sad cu skoro bit dr.sc. ocu reci da za sve mozes imati vremena. i nisu vise djece socijalna kategorija, to je samo tvoja predrasuda.
ja uvijek kazem da je prvo najveca promjena, drugo i trece su mala razlika. istina, nemas tri ruke za svakome dati po jednu ali sta je neko gore napisao dok trece dode prvo ce vec biti mali covjekic i moci ce i sam ponesto. teske su u pocetku noci kad se svi bude ali onda bi ih ja svih dovela u ans veliki krevet i svi zadovoljni. robicu imas od ranijih, dojis, ako imas platnene jos bolje, ne trosis zapravo nsita vise nego do tad, sve do cipelicaorganizacija je malo veci problem ali uz malo volje i to se da sloziti. ja uzivam u svojih troje ali cetvrto koliko god volje imala mislim da zasad nebi ejr je troje taman onoliko koliko ja mogu fizicki imati vremena za sa svakim od njih provesti barem neko vrijeme nasamo..istina jos "pate" jer najmlada doji pa je ona navecer samnom ali cim ona zaspe ili podoji svaku vecer citam drugome pricu pa tako i oni imaju mamu za sebe...
i ne mislim da pretjerujes oko muza, poprilicno je vazno da je i on u cijeloj prici tu, treba ti pomoc sa troje posebno kad su jako mali, poslje je lakse. zelim ti svu srecu da se odlucis na ono sta ce ti biti najbolje, samo sam ti zeljela reci kako je to iz mog iskustva.![]()
samo jedno zacece u povijesti se po biologiji nije trebalo dogoditi, a mozda cak ni to![]()
mislim da dijete financisjki iziskuje u prvim godinama jako malo, pravi troskovi dolaze kasnije...
Totalno OT al ne mogu da odolim.pikula prvotno napisa
ovo je GE-NI-JAL-NO!!!
(ajd povedite i mene drugi put, pliiiiiiiiiiz )
Draga Phillis75, slušaj svoje srce koje ti govori ispravno.
Imam troje klinaca, istina nešto nam je lakše jer je razlika među njima velika. I sve se stvarno može. Ja sam doktorirala prije nego što sam zatrudnila treći put, MM sad završava magisterij. Sad smo, istina, konačno u velikom vlastitom stanu, ali dok smo imali "samo" dvoje, živjeli smo u 40 kvadrata. Najstarija kćer je promijenila 4 podstanarske adrese, evo je živa je i zdrava![]()
Ne želim reći da financije nisu važne uopće, od novca se živi, ali velika obitelj te na neki način i gura u smjeru rješavanja problema - ako je stan u kojem sada živite vaš, ne krećete od nule, kupovat ćete još jednu ili dvije sobe. Treće dijete inače najmanje košta, mi smo srećom stvari čuvali pa je Ana uglavnom nasljednicaI sad idemo na izlete puno više nego kad smo imali "samo" jedno dijete. Naravno da djeci ne uspijemo priuštiti baš sve što bi željeli, ali mislim da to nije ni bitno, dapače.
Nisi napisala imaš li mogućnosti da vam barem povremeno pomognu bake i dide. Ako ikako možeš, pokušaj iskoristiti njihovu pomoć oko djece za finiširanje posla oko magisterija, s obzirom da sad već pišeš, bilo bi dobro da se uspiješ obraniti prije nego se beba rodi.
A da je lako - nije. Ponekad poželim iskočiti iz cipela i zbrisati, ponekad je netko bolestan, ponekad sam i ja bolesna a ne mogu to biti. Ponekad se mlađi deru u isto vrijeme, a najstarija svira i to preko volje, i osjećam se kao da sam se našla usred Malcolma u srediniNekad ćete i na vlasitioj koži osjetiti predrasudu prema ljudima koji imaju više od dvoje djece. Nekad će svi plakati-dvoje ćeš umirivati ti, jedno muž. Nekad ćete uspjeti, nekad ćeš plakati skupa s njima, bude i takvih dana.
A onda navečer dojim Anu, i slušam kako u drugoj sobi P. čita bratu Malog princa... ili ih gledam kako svi pužu za Anom i igraju se kao tri mačića...i srce mi je ko kuća![]()
I još nešto. ovo
mi se čini kao jako opasam savjet. Dijete uistinu nije par fensi cipela za koje se muž protivi da ih sad kupiš, pa ćeš ih kupiti drugi put ako bude novaca, a sad, nikom ništa.jednog dana kad se poslože kockice, možeš ti roditi još djece, ako poželite oboje
Vjerujem da bi abortus nanio ogroman ožiljak tebi, ali i vašoj vezi ako bi osjećala da te muž emotivno prisilio na takav korak. Jer mislim da ti itekako osjećaš da u sebi nosiš novi život, novo dijete (a ne tek nakupinu stanica).
Ja uistinu vjerujem da svako dijete u obitelj donosi svoj blagoslovnadam se da ćeš taj blagoslov prihvatiti zajedno sa svojim mužem.
nije tebi problem u tebi, u broju djece nego u muzu
on je umoran i neispavan? a ti?
daj se vrlo ozbiljno porazgovaraj sa njim, ovo sve kaj ti navodis kao razlog za eventualni prekid su samozavaravaje, jer i sama kuzis ko je pravi izvor problema
Uf, nije ti lako!
Vidim da imaš u srcu nagomilanih strahova, pitanja, dilema.
Ali mislim da ne postavljaš prava pitanja.
Stvar je u tome da odluku donosite samo ti+TM i nitko drugi. Kako ispadne, ispadne. I to je odluka za cijeli život! Odluka sa svim svojim posljedicama!
Ako odlučite roditi, da li si sigurna da ste dovoljno jaki za to?
Ako odlučite ne roditi, da li si sigurna da si ti dovoljna jaka za to?
I tu ne mislim na financijska pitanja, pitanja stila ili knjiga. Ne mislim ni na pitanja vjere da li je to ubojstvo ili ne.
Mislim na savjest ako ne rodiš.
Mislim na psihičku i fizičku snagu ako rodiš.
Ovo što ti pitaš mi se čini kao izgovaranje.
Odgovorit ću redom (iako mislim da to nisu prava pitanja na koja moraš naći odgovor).
Život u današnje vrijeme je po nekim stvarima jednostavniji (od tehničkih pomagala kao suđerica pa do gotovih kašica) ali radno vrijeme je dulje obitelji su manje na okupu, po nekim stvarima je teže. Sagledaj stvari iz današnje perspektive, zaboravi kako su živjeli neki drugi u neko drugo vrijeme ...Phillis75 prvotno napisa
Istina, tvoji frendovi se ne mogu izboriti s kreditom dok su na porodiljskom, ali nakon porodiljskog ...? I sama kažeš, financijska strana nije razlog!
Ti bi možda mogla za vrijeme porodiljskog riješiti magisterij?
Imam dvije curke na mene jednu, razlika dvije godinePhillis75 prvotno napisa
- jednu sam stavila na cicu, drugu kraj cice, sve tri skupa u krevetu. I još zapjevala uspavanku. Ako ništa drugo, ja sam zaspala!
- ako već nemaš pomagaća, skupi svu svoju nutarnju snagu i primi se majčinstva!
- nabavi gumene čizme za djecu, kabanice za djecu i kolica, i kreni u vrtić
- najstarije dijete na buggyboard koji se prikopča na kolica, a mlađih dvoje u kolica za blizance, pa su ti svih troje "prikopčana" na kotače
- čini mi se da ti već imaš doma tri djeteta.![]()
Pročitaj gornje još jednom, razmisli još jednom! I šta si zaključila?Phillis75 prvotno napisa
Kakve veze ima šta druge žene misle? Zar će ti one pomagati kad ćeš se raspadati od umora?Phillis75 prvotno napisa
Postavi si prava pitanja: da li ćeš i kako moći živjeti s donešenom odlukom (koja god ona bila) i zatraži od muža razumijevanje i podršku.Phillis75 prvotno napisa
U svakom slučaju, SRETNO!![]()
Ti bokca koliko doktora i magistara ima na ovom forumu.![]()
potpisujem sve, ali ovo pogotovo!Marija prvotno napisa
upravo takoTrina prvotno napisa
ona trazi savijet iz sadasnje perspektive, trudna
Nije mi uopće bila namjera pričati o kontracepciji nego je phillis umjesto citirala, copy pastala nečiji komentar na račun kontracepcije a meni je to ispalo kao da ona želi o tome pričati.Malo sam krivo shvatilaTo je ovo bilo:
Phillis75 prvotno napisa
I još mi je nešto upalo u oko.Nekoliko vas piše kako je to samo njena i Njm odluka.Moje mišljenje je da je to samo i isključivo njezina odluka a ne muževa.
hm da, njoj ce svakako biti teze u slucaju da se odluci ne zadrzati dijete. inace, odluka bi teoretski trebala biti zajednicka, ali..
ne znam sta bi pametno rekla. nadam se da ce Phillis biti zadovoljna svojom odlukom.![]()
ja se ne slazem, mislim da to treba biti zajednica odluka. ako vec nisu planirali dijete, odvagnuti sve ZA i PROTIV.Trina prvotno napisa
ja isto ne planiram trece bas zbog financijskih i stambenih razloga... tako da je mogu razumjeti (ja koristim kontracepciju)
Evo ja ću ti reći kako živi obitelj sa četvero djece koliko nas imaju moji roditelji. Kada smo sestra i ja bile male živjele smo u 56 kvadrata sa roditeljima, bakom i djedom. Poslije smo se preselili u svoju kuću, mom je ocu postepeno rastao posao, a s godinama se zalomilo još dvoje djece. Napomenit ću samo da moji nisu nikakvi bogataši, ali evo sestra i ja smo fakultetski obrazovane, treća sestra ove godine upisuje fakultet, a brat će također na faks za koju godinu. Meni su moji jako financijski pomogli što su napravili i mojoj sestri, a vjerovatno će i ovoj sitnijoj djeci. Kako sam kao dijete živjela u skućenim uvijetima i kako smo tada bili puno siromašniji mogu ti sa apsolutnom sigurnošću reći da zbog toga nisam bila ni najmanje nesretna. Svoje djetinjstvo pamtim kao iznimno idlično i lijepo. Tada mi se taj mali stačić činio velik kao dvorac, a danas kad uđem u njega postanem svjesna koliko je zapravo majušan i ne mogu si zamisliti da bih tu mogla živjeti sa svojim mužem, djecom i roditeljima. Hoću reći da djeca potpuno drugačije doživljavaju te materijalne stvari nego mi odrasli. Njima je bitnija obiteljska sloga i ljubav nego novac, ali to ne govorim sada kao frazu nego zaista to i mislim.Phillis75 prvotno napisa
A zašto ne biste mogli kupiti veću zemlju, veći auto? Malo bolje rasporediti novce i sve će te moći. Možda sada trenutno ne vidiš rješenje jer nemaš cjelovitu sliku, ali s vremenom, kada stvari sjednu na svoje mjesto posložit će se i financije.
A posjet ZOO-u? Pa nema ljepšega nego s malom bebom u kolicima i dvoje veće djece šetati zološkim vrtom ili Plitvicama.
Osim toga nemoj ni zanemariti činjenicu da ti ovi stariji mogu jako puno pomoći oko bebe. Sestra i ja smo se vječito tukle koja će previjati i šetati u kolicima ovo dvoje mlađe.
Evo ja sam neki dan saznala da sam ponovno trudna i također kao ti nisam to planirala, šokirala sam se, rasplakala, svi planovi su mi pali u vodu, ali sada nakon par dana sretna sam i imam nove još bolje planove i to u dvosobnom stanu na 4. katu bez liftaI također me muči moj stan, ali svjesna sam da je to zapravo samo u mojoj glavi i da nikada ne možeš znati kakve stvari donosi vrijeme.
Sretno u odluci! ja navijam za bebu
Kad smo već krenuli o kontracepciji:
I naša Dianica je nastala kad smo bili uvjereni da nije bilo nikakve šanse, ali MM i ja imamo dogovor malo drugačiji od vašeg - pazimo, ali djetešce koje se ipak pojavi volimo i ljubimo četveroručke bez obzira na sve trenutne planove uvjete ili okolnosti. Zato ne koristimo kontracepciju koja može biti indikacija za pobačaj ili ekstra uterinu - znači koristimo personu (plodni i neplodni kompjuterčić ) kondom, i kreativnije vođenje ljubavi - nije baš po Bozaniću, ali imamo dobru namjeru koristiti samo personu kad razlika bude malo veća, a i kad se malo zdiscipliniramo - više zrelosti i odgovornosti nam ne bi škodilo definitivno (što se nas konkretno tiče jedva čekamo na bračni vikend ili neki sl duhovni seminar kad klinci budu malo veći) ovak se ne bumo sam tak zbonacali
.
Oprosti, nisam pozorno čitala cijeli topic pa brišem onaj dio o pomaganju starije djece mlađem. Nisam vidjela o kojim dobima se radi. No bar će se moći igrati zajedno.
Ako se o broju djece u obitelji zajedno odlučuje(tako bi bar trebalo biti),odluka o pobačaju bi u konačnici trebala biti ženina jer se o njezinoj glavi ,odnosno tijelu radi.
A da je takvu odluku jednostavno donijeti,mi sad o ovome ne bi pričali.
Ja sam naravno u ovoj priči prilično subjektivna.Moja majka je neplanirano ostala trudna kad sam ja imala čertnaest,a moj mlađi brat deset godina.Kad je moj otac čuo da je mama trudna čak "provalio"da ne zna kako se to dogodilo,da možda i nije njegovo,da mora pitati svoju mamu što da radi...Totalni šok.Mama je bila čak naručena na abortus.
Na koji nije otišla(jer u njezinom srecu i glavi to zapravo nije ni bila opcija)...Moj brat će za mjesec dana biti punoljetan,još malo pa će krenuti u samostalan život.
Vrijeme je proletjelo...Ono što nam se sad možda čini kao nemoguča misija treba promatrati sa vremenskim odmakom.
Pitanje je samo sa čime ćemo se mi moći nositi sutra,za deset ili dvadeset godina.
Vidim sad da si napisala da imate puno godina. Pa ti imaš samo 32 a TM 38. Kaj je to puno? Da imate 45, to bi već bio problem.
Moja mama je rodila s 38 kad smo sestra i ja imale 13 i 14 god.
I ja navijam za bebu
potpisujem. jer ako sama odluci moze joj se to jednom obiti o glavu. ipak je to zajednicko dijete.malena beba prvotno napisa
ja za sada ne planiram dijete jer ne bih mogla to psihicki izdrzati, i mi stvarno pazimo, naglasak na MI!
ONA je trudna i ako odluči abortirati ONA ide na abortus,ONA trpi psihičku i fizičku bol i ONA živi s tim do kraja života.Nijedan muškarac ovoga svijeta to ne može doživjeti i proživjeti kao žena,iako je dijete njegovo.Prema tome mislim da njezin muž nema pravo odlučivati o njezinoj savjesti u njezino ime.A da ne pričam o tome koliko je fer i moralno prema osobi koju voliš napraviti joj dijete i onda joj savjetovati da abortira
Potpisujem sve već rečeno.
U mom potpisu ti je sve. Svi su bili planirani, iako imamo stan od 40 m2 i to u potkrovlju (nema mjesta za ormare). MMa sam dugo morala nagovarati za 3. jer se bojao zbog financija. Nakon što sam ostala T povečala mu se plaća, upravo smo kupili veći stan od 60m2 (meni izgleda kao palača, ima 4 sobe, tak da će dečki imati svoju, a cura svoju i mi svoju). Nisam u depresiji i ne namjeravam biti, klinci su zdravi i veseli. MM cijele dane radi i umoan je, ali ga prođe kad dođe doma i zagrli njih troje.
Netko je dobro napisao - ako rodiš nikad nećeš požaliti jer će to biti tvoja beba a ne broj. I nećeš moči zamisliti da je moglo biti drugačije.
Sretno, ma što odlučila!![]()
[ da ne pričam o tome koliko je fer i moralno prema osobi koju voliš napraviti joj dijete i onda joj savjetovati da abortira[/quote Potpisujem
Dorotea - čestitam![]()
Zaboravila sam napisati da nismo cigani nego iz "fine" Zagrebačke obitelji koja ima iste predrasude koje si ti navela, tako da su svi do ne znam kojeg koljena u natrag imali samo po jedno dijete. Ja sam crna ovca u obitelji, izgleda. Ili odrađujem za sve njih sa veseljem.
I zbilja, iako imamo skromne prihode, ne vidim da imamo manje nego sa dvoje djece.
I jaako volimo ići u Zoo, Plitvice i ostalo. I često idemo.
mislim da je njezina odluka ako će ići na ab, al da je njihova zajednička ako će zadržati dijete. kako god, trebala bi popričati s njim i njegove nedoumice uzeti ozbiljno, kao što i ona svoje uzima ozbiljno.Trina prvotno napisa
u ovome je bit. zato ja ne navijam ni za bebu ni protiv bebe.Kakve veze ima šta druge žene misle? Zar će ti one pomagati kad ćeš se raspadati od umora?
mislim da je od djeteta bitniji psihofizičko zdravlje roditelja. ako u tom trenutku (iz kojeg god razloga) jedan roditelj nije spreman preuzeti odgovornost djeteta, treba se poštivati i barem ozbiljno razmatrati to mišljenje. poznam osobu koja je abortirala, zato jer nije bila spremna na drugo dijete, jer ju je prvo (bolesno) izrazito iscrpilo, i čak je mislila da nikad više neće htjeti djecu, no vremenom, kad se stanje malo stabiliziralo i kad je smogla snage razmisliti i o nečemu pozitivnijem, prihvatila je sljedeće dijete koje je također došlo nenadano i pored svih kontracepcija.Dijete uistinu nije par fensi cipela za koje se muž protivi da ih sad kupiš, pa ćeš ih kupiti drugi put ako bude novaca, a sad, nikom ništa.
ne zavirujemo u tuđe stanove, a kamo li u tuđe duše, pa ne možemo znati koji su razlozi zašto su neke žene (parovi) pristali na ab, niti bi nas trebali zanimati (jer što će nam? da sudimo?), al tako a priori omalovažavati tuđe mišljenje o neželjenju djeteta ne smatram u redu.
Jesi li barem pričala sa mm-om? Što on kaže na tvoju trudnoću?Phillis75 prvotno napisa
Kao misliš da je ovo izvedivo u praksi, ako je npr. ona za dijete, a on protiv :? Hoće li ona tada zbog njega ići na ab, iako to nije njezina odluka? Onda se to direktno kosi s prvim dijelom tvoje rečenice.mama courage prvotno napisa
Phillis75, nisam imala vremena citati sve odgovore, ali zeljela bih ti reci svoje iskustvo koje bi ti zbog nevjerojatno slicnih okolnosti mozda moglo biti korisno.
Kad sam otkrila da se jedan spermic uspio probiti kroz mehanicke zastite imala sam dvoje planirane djece, 32 godine, bila pri kraju doktorata, zivjela u 45m2 (i jos uvijek sam u njima) i imala planove nespojive s malom bebom. Ti su trenuci bili puno tezi od svega sto je kasnije uslijedilo. Sa jezom se sjecam da sam imala vec ugovoren termin za abortus. Sto i kako je na kraju dovelo do jasne odluke da cemo bebu zadrzati, tesko je za pojmiti. Religijski razlozi nisu bili u pitanju (nismo vjernici). Racionalni razlozi govorili su samo suprotno. Bilo je nesto puno, puno vece od toga. Puno mudrije – to danas bezrezervno znam. Svaki put kad o tome razmisljam osjecam beskrajnu zahvalnost prema toj cudnoj sili koja me/nas je vodila.
A da je bilo tesko – jest. I jos je. Ipak, znam da je to najbolja odluka koju sam ikad u zivotu donjela.
MC...nevezano za Phili... Zajedno smo ga napravili, zajedno ćemo ga i odgajati, hraniti i brinuti se o njemu. Zato ne razumijem zašto bi žena sama trebala odlučiti hoće li roditi dijete.
Kanga, jako optimističan primjer...![]()
Uživala sam čitajući tvoj post, a pogotovo ovaj šećer na kraju.Čestitamdorotea24 prvotno napisa
![]()
:D
najlakše je ženi dati savjet, rodi ( kao da će joj pol foruma pomagati ) ili odi na ab ( kao da će joj druga polovica biti psihoterapeut )
to je tvoja priča i ti skupa s tm-om morate donijeti odluku.
pa i ne treba. njena samo treba biti presudna (naravno u razgovoru s muzem) ako se ne osjeća spremno roditi.Zajedno smo ga napravili, zajedno ćemo ga i odgajati, hraniti i brinuti se o njemu. Zato ne razumijem zašto bi žena sama trebala odlučiti hoće li roditi dijete.
pobježe mi post
a to što bih ja napravila je irelevantno .
pa zašto je onda uopće postala?maria71 prvotno napisa
valjda zato što želi tuđa iskustva i mišljenja.
Ma od toliko postova, tek me Dorotein podsjetio da nitko nije napisao najvažnije- Phillis75 čestitamo na trudnoći!
ajde tko će joj konkretno pomoći, pričuvati dvoje starijih kad s trećim mora kod pedijatra, a ne želi ih svo troje vući po čekaonicama il inešto slično 8 ovo mi je prvo palo na pamet )
evo ja se javljam za takvu pomoć, konkretnu i neku novčanu pomoć ako joj bude trebalo
ostalo je sve ,za mene , larpurlartizam
i ja se javljam za bejbisting - trebat će. ako ste u zg i da naravno čestitam![]()
Mc, gore si navela da bi žena trebala odlučiti da ide na ab, zato sam to pisala tebi.
maria71, točno je, ne trebamo mi govoriti ni jedno ni drugo, ali žena je zamolila za savjet kako da odluči, dakle da čuje višestruke mame, (a na ispod topicu vidimo da nije divno baš svim mamama) ne da joj kažemo šta da radi.
nataša sarajevo, može - dogovorenoznam da je malo OT ali mene ta ekipa s hrpom klinaca potpuno opušta - kaj god se ja uspaničim oni su već doživjeli i proživjeli. Trebali ste vidjeti kartanje bele zajednim stolom, monopoly za drugim, stolni nogometi tri komada na podu, i dojenje, pelene, večerice, padanje, plakanje, pranje suđa, kuhnje kave, skafanderi se suše sve se odvija paralelno. Ja sam rekla da su me cijepili od svih strahova glede više komada djece
Sve to funkcionira kad su ljudi 8) Ovako zvuči kao čerga, ali u ljepoj vikendici u alpama ne smeta
A jel bi ti nama tu priču ispričala? Baš me jako zanima... a u skladu je s temomKanga prvotno napisa
![]()
Super su mi vaši postovi. Uživam u njima...![]()
Ja trenutno (ZA SADA) imam samo jedno dijete i ljubomorna sam na sve one koje ih imaju više (pogotovo 3,4...)...
Slušaj svojePhillis75 prvotno napisa
!
Potpisujem Mariju.Marija prvotno napisa
Ja imam cetvoro djece rodjenih u osam i pol godina, pa mozda mogu razumjeti tvoje dileme i strahove. Zivot zna biti tezak. Pitanje je samo zelis li se opredijeliti za zivot u kojem prioritet imaju tvoje zelje (ma koliko plemenite bile) ili tvoje darivanje sebe, ma kakvu cijenu ono imalo. Cini mi se da ovo drugo nosi pravu vrijednost zivota. Ono radja ljubav. I za druge i za samu sebe. Ako udjes s povjerenjem u zivot, darivajuci ono najvrjednije sto imas, sve ostalo ti se providnoscu neprestano dariva kako onako kako treba i bas onda kada treba. Cvrsto vjerujem u to.
Zelim obilje blagoslova tebi i tvojoj obitelji![]()
dijanam prvotno napisa
potpisujem i mariju i dijanu u potpunosti, iako mi se temeljna vjerovanja drasticno razlikuju od dijaninih (dijana![]()
)
jedino sam ja svoje cetvero "odradila" u nesto malo manje od osam godina![]()
Meni je ovo upalo u oči. Dobro razmisli bi li se mogla kasnije s tim nositi.Trina prvotno napisa
Želim ti svu sreću, kako god odlučiš.
![]()