Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Kako se rodio Šimun

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Kako se rodio Šimun

Prošlo je trinaest dana od mog poroda. Moj Šimun blaženo spava, okupan i nahranjen, a ja ću pokušati opisati svoj porod dok su dojmovi još svježi....
    U petak, 11. ožujka, dan poslije termina, bila sam na pregledu, CTG je bio uredan, trudova nije bilo i bila sam otvorena dva prsta. Poslije podne, oko 15 sati, primjećujem ružičasti trag na gaćicama, a nešto je kao i curnulo, vjerojatno malo plodne vode. Ne pridajući tome veliku pozornost, nastavila sam sa svojim uobičajenim poslijepodnevnim aktivnostima. Počeli su trudovi, neredoviti i ne previše bolni, kao malo jača menstruacija, u razmaku od 13 minuta, pa 7 minuta, pa opet ništa... Oko 17 sati otuširala sam se, pretpostavljajući da bi to bilo to i da ću vjerojatno uskoro u bolnicu. Trudovi su postajali sve jači i sad su bili svakih 7 minuta. Pregledala sam stvari za bolnicu i polako šetala, disala, bolilo je sve jače...Nisam više imala mira, telefon je kao za inat stalno zvonio i svima smo, suprug i ja, lagali kako nije još ništa i ne znamo kad će, ne želeći da itko zna da se zapravo spremamo za bolnicu.... U 19 sati trudovi su bili svake tri minute i uputili smo se u obližnju bolnicu ( KB Osijek). Baš kad smo stigli u bolnicu, pomislila sam, neće valjda sad trudovi prestati, kad me jedan opasni upozorio da se beba ne šali...Počeo je vikend i na prijemnom šalteru nikoga...Uskoro se pojavila sestra i uputila me u hitnu trudničku ambulantu s uputom da skinem sve sa sebe, obučem svoju spavaćicu i papuče i neka je čekam. Uskoro je uslijedilo vaganje, mjerenje zdjelice i neizostavni CTG. Dok sam ležala na CTG-u sestra je uzimala podatke. Otkucaji su bili dobri, i pokazivao je redovite trudove ali tako malog intenziteta,a mene je boljelo kao nikad...To je bio moj treći porod i mislila sam da znam što me čeka, ali silina bola me iznenadila i jedva sam se nosila s njom. Imala sam potrebu sklupčati se i skvrčiti, a znala sam da ne smijem pa sam šetala i disala. Uskoro je stigla još jedna trudnica, bila je u 35.-tom tjednu nosila je blizance i jaukala. Ipak se nasmijala kad je čula da smo iste struke...Došla je doktorica Vujić, pregledala me i rekla 5 prstiju. Ja sam se razočarala jer sam mislila da je puno više. Doktorica je sjela za pisaći stroj i počelo je ponovno uzimanje podataka. Trudovi su bili jedan za drugim, čini mi se po dva u minuti i ja sam jedva izdržavala. Šetala sam po toj trudničkoj ambulanti i došlo mi je da vrištim iz sveg glasa, ali sam se suzdržavala. Bilo je oko 20:15 kad više nisam mogla izdržati bol. Zavikala sam: Ne mogu više, osjećam pritisak na debelo crijevo. Kaže doktorica idemo ponovno na stol. Uskoro je zavikala: Bez klizme direktno u rađaonu!!! Sestra je dovezla kolica i ona i moj muž brzo su me vozili liftom u rađaonu na prvom katu. U rađaoni nekoliko babica, sestara, ne znam što su, al vidim sve su mlađe od mene ( ja imam 34 godine) i to mi se sviđa. Da, i dr. Vujić je isto mlada, možda kao ja ili mlađa koju godinu. Stol u rađaoni ne izgleda kao stol i to me veseli. Više izgleda kao stolica ( možda to i je stolica, nisam pitala, nije bilo vremena). Pitam gdje mi je muž, kažu otišao se presvući.Kaže mi babica, kad naiđe trud, tiskajte. Trud nailazi a ja nekako mlako tiskam, ne da mi se, nemam snage. Slijedeći trud tiskam u glavu i vidim sve zvijezde, a oni viču, hajdemo gospođo, tiskajte, ne u glavu. Babica mi namješta ruke u bolji položaj, tako da se bolje uhvatim za držače, dolazi doktorica i stišće mi stomak. Odupirem se nogama, snažno povučem rukama i u trenutku kad moj muž ulazi u rađaonu naš treći sin izlazi na svijet... Istisnula sam ga u trećem trudu....On plače, mi plačemo, trentak je veličanstven. Kao da je svemir stao, ne vidim i ne čujem nikoga i ništa osim nas troje. Muškarac, žena i dijete. Tako iskonski, tako jednostavno, čisto savršenstvo. Umataju ga u pelenu i stavljaju na mene. Izgleda mi savršeno... Gledam na sat, 20:30. I ne mogu vjerovati da je gotovo. Rado bih zaustavila vrijeme jer znam da sad slijedi odvajanje.... Šimuna daju mužu a ja u slijedećem trudu istiskujem posteljicu. Dolazi doktorica, polijevaju me alkoholom i kažu nema tu ništa za šivanje, još uvijek ne mogu vjerovati da sam prošla bez brijanja ( to sam doma obavila), bez klizme, bez epiziotomije i bez pucanja....Bez ijedne intervencije, bez ijednog šava. Šimuna stavljaju na vagu i kažu, 3920 g i 52 cm. Iznenađena sam koliko je težak jer je meni izgledao tako malen....Dolazi sestra s odjela i odnose mi bebu...Mene izvoze u hodnik ispred rađaone i u hodniku ležim dva sata. Muž i ja zovemo naše sinove da im kažemo da im se rodio brat...Zovemo roditelje, prijatelje....Kažem mužu, ja bih išla kući, meni nije ništa. I stvarno, gotovo da nikakvu bol ne osjećam, ništa...Nakon dva sata dolazi sestra s odjela, opraštam se s mužem, on ide kući, a mene voze na treći kat. Molim da mi donesu bebu, ali ne slušaju me. Kažu da je on velik, a ja umorna i da se odmorim do jutra. Sretna sam da je sve dobro prošlo ali želim svoje maleno. Spavati ne mogu, adrenalin me pere, razgibavam tabane da mi ne utrnu i pokušavam raditi Kegelove vježbe. Pred jutro dolazi sestra i vodi me na tuširanje. Ja se osjećam savršeno, ništa me ne boli, kao da nisam rodila. Normalno sjedim i ne mogu vjerovati. U prethodna dva poroda rezali su me i nisam sjedila po mjesec dana.
    Napokon mi donose malenog. Predivan je, ima crnu kosicu, prvo moje dijete rođeno s kosom... I to crnom. Nije mamu uzalud žgaravica prala cijelu trudnoću. Stavljam ga na prsa. On od prve hvata bradavicu apsolutno pravilno i vuče.... Vuče i vuče, ali još nema ništa... I tako je on vukao dva dana, išao je kolostrum ali je to njemu bilo malo i plakao je, plakao, plakao. I dobio temperaturu i jaku žuticu ( bilirubin preko 300). Stavili su mu infuziju ( onaj ružni gips na glavicu) i počeli mu davati antibiotik, CRP je bio visok i bojala sam se da ga ne prebace na pedijatriju. U bolnici smo ostali dva dana duže zbog žutice i zbog temperaturice. Čim je mlijeko nadošlo, treći dan, Šimun je navalio kao mala izjelica, bilirubin je pao i CRP je pao pa su nas pustili kući.
    Dojenje se savršeno ustalilo, nisam ni kapi morala izdajati, sve to malac posiše, lijepo napreduje, jede i spava. Ako bih morala usporediti tri svoja poroda, ovaj je bio najkraći, ali i najbolniji. Bio mi je i najljepši zbog prisustva mog supruga i zbog izbjegnute klizme, epiziotomije i pucanja.

Početno

super priča!!!!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prekrasno!

I kod mene je svaki slijedeći porod bio kraći,a bolniji.Treći također bez epiziotomije.Neosporedivo brži oporavak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bravo za Lidiju, tatu i malog Simuna! Jako lijepa prica.

PS
    Blago tebiiiiii...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Čestitam

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Lidija - prekrasna prica (jedva sam zadrzala suze). Ovakve price uvijek nadahnjuju i daju mi nadu da cu i ja izdrzati porod, smanjuju mi strah od bolova i bolnice. Nadam se da cu i ja moci opisati kako je moj porod bio lijepo iskustvo jer ja sam (priznajem) velika kukavica.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasna priča...opet sam se rascmizdrila...

ps
    jako mi se sviđa ime Šimun....

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Prekrasna priča...opet sam se rascmizdrila...
    također

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Prekrasno i svaka čast na tako ne malenom bebaču koji je poštedio svoju mamu epiziotomije i pucanja... i ja želim takav porod :D :D :D a svaka čast i osoblju

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nekako mi je čudno pisati o porodu, jer je prošlo skoro 2 mjeseca, no svejedno me nešto obuzelo da napišem koju riječ...

Strah od poroda, programirani porod, bolovi, neiskustvo i slične zastrašujuće teme na ovom forumu bile su svakodnevnica tijekom zadnjeg mjeseca trudnoće.
    A najveći strah je bio, kako ću ja znati i moći brinuti se za svoju bebu...Pa ja ne znam ništa!!!
    Ništa nisam znala, nisam znala što očekivat, naslušala sam se svakakvih priča i na kraju mogu samo reći: JA BIH OPET!!!

Prvo pitanje koje mi postavljaju prijateljice koje još nisu rodile je: "Jel jako boli?"
    A ja si mislim, "Pa cure moje, naravno da boli, užasno boli, ali zašto me to pitate kad i same znate da boli. Porođajna bol je neizbježna.
    Ono što se može dogoditi, ono što ovisi o tome hoće li iskustvo biti lijepo, je kako ćete odlučiti provesti svoje vrijeme dok čekate da se porodite..."

Ja sam se provela luuudooo!

U bolnicu (Vinogradsku) sam stigla prerano, otvorena tek 3 prsta sa trudovima na 10 minuta
    Došla sam oko 1 sat u noći i počela se ispričavati sestri i dežurnoj doktorici kako mi je žao ako su to lažni trudovi, da sam se prepala doma i nisam znala što da radim, te da me slobodno pošalju doma ako je još prerano. Doktorica me pregledala i rekla da ostajem u bolnici te da ću roditi do jutra...
    Ajme meni, pa ja ću stvarno roditi, to je to, nema povratka :shock: :shock:
    Dolazim mužu u čekaonu i govorim mu da ja ostajem, a on neka ide doma spavati (moš mislit) te da ću ga pozvati kad se trudovi pojačaju, pred sami porod. I tako je bilo...
    Nakon pregleda, dobila sam klizmu (ufff, koji dobar feeling - inače imam problema sa tvrdom stolicom pa je ovo bilo ful dobro). Nije bilo potrebno brijanje pa sam se odmah obukla u njihovu spavaćicu i čekala daljnje upute kuda idem...
    Došla mi je sestra (izrazito ljubazna) i rekla da nema mjesta u predrađaoni, te da će me smjestiti u box pa da probam malo odspavati...hahahahaha!!
    Tijekom noći izmjenjivali su se doktori i sestre, njih gomila, ali bilo je zanimljivo i u nekim trenucima jako humoristično!
    Sestre su me stalno provjeravale i nudile mi sredstva protiv bolova, no ja sam još uvijek bila ustrajna u tome da ne želim ništa, a naročito ne epiduralnu.
    Oko 6 sati, došao je doktor, probio mi vodenjak i tad sam nazvala muža da dođe... I on došao s osmjehom na licu i unio mi malo svježine u onaj već pomalo dosadni box.
    Oko 9 sati sjatile su se moja doktorica, sestra, babica, druga sestra, glavna sestra rodilišta s 5 stažista i doktor koji mi je probio vodenjak .
    Koja publika, ha? Da mi je netko rekao da će mi na porodu biti toliko ljudi, rekla bih mu da ću rađati doma, no bilo je fenomenalno, jer smo se ne biste vjerovali, smijali (naravno, oni malo više od mene).
    Jednostavno su me opustili...

Rodila sam bez epiduralne, iskusila bol i ono što mogu reći je da je bilo kvalitetno iskustvo i da sam sretna što sam imala prilike roditi uz kvalitetno osoblje i što u mi dali priliku da sudjelujem sa svim svojim emocijama!

Sada sam tek sposobna brinuti se za svoje dijete. Sada znam da mogu sve!!!

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

lidija_33 oprosti, tek sam sad vidjela da sam pisala po tvojoj temi.
    Oprosti još jednom, automatski se dogodilo...
    Prebacit ću post u novu temu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •