kod bijelog rublja? i ako da jel se onda stavi prašak, ili poslije, ili se tada stavi i više nikako? :?
kod bijelog rublja? i ako da jel se onda stavi prašak, ili poslije, ili se tada stavi i više nikako? :?
Misliš ako pereš na 95 stupnjeva?
Onda perem na programu broj 1 i stavim prah u obje ladice tj.u onu na kojoj piše broj I i na kojoj piše broj II
ali ja to koristim možda jednom u mjesec dana
Koristim za pranje pelena, imam program na 60°C sa pretpranjem; nekad stavim mrvu deterdženta, češće ne, a za pranje ide uobičajena mala količina koja i ide kad se peru pelene
U principu, prema proizvođačima deterdženata i mašina za veš, u kutijicu za pretpranje ide pola do cijela dozirna kašika, a u onu za pranje cijela do jedna ipo. Ja ama baš nikad nisam u mašinu sasula toliko deterdženta odjednom.
ja uvik perem sa pretpranjem.
nekako sam navikla okrenit na br.1, strpat detrđent i neka gospoja odradi posal. za to je plaćena![]()
Koristim, ako ubacim i nesto jako prljavo, npr. rucnik kojim sam pobrislala vodene bojice, potkosulju ili pidjamu sa tvrdokornim flekama i sl. Stavim malo praska u predpranje i normalno u pretinac za obicno pranje.
Da, isključivo za jako prljavi bijeli veš.
Stavljam malo praška u 1. posudicu a normalnu količinu praška, koliko stavljam i za pranje bez pretpranja, u 2. posudicu.
ni jalitala prvotno napisa
pretpranje uvijek za bijelu robu na 95'C
za škuru nikada
nije baš prljava da bi joj trebalo pretpranje
I ja koristim pretpranje ako perem nešta jako prljavo....bilo da je bijeli ili šareni veš. I onda stavim mjericu praška u 1.posudu, i pola mjerice u 2. posudu.
samo za kuhinjske krpe, stavim prašak i za pranje i za predpranje.
Nikad, ionak trošim previše struje na pranje.
samo za pelene i jako prljav bijeli veš. ali i sa pred pranjem uvijek prem sve na 60°C (par puta u životu oprala na 90°C)![]()
Da ako je bijeli veš jako zmazan
Uvijek. Kod moje perilice pretpranje je na 40 C i ima posebno odjeljak za prašak ali ga skoro nikada ne stavim.
Koristim i pretpranje kada perem veš od sina. Ide u prvi razred. Koliko samo blata iziđe u pretpranju..
uvijek za bijelo rublje, za ostalo ne
Vidim da mnogi ne koriste pretpranje...pa samo da vam kažem- nemate vi 2 velika, slinava psaJa skidam kapu onome tko je izmislio pretpranje
![]()
ja od kad koristim tekući detergent ne koristim pretpranje![]()
uglavnom uvijek, i za bijelo i za šareno
nekako mi je draže da se prva šporkica makne prije glavnog pranja
ok, ja ne koristim pretpranje nikad, ni za usrane pelene, ni za kuhinjske krpe, ni za posteljinu, ni tamnu, ni crvenu, ni zelenu robu...
i kuzim one koji koriste uvijek, ima mi logike.
ne kuzim vas koji kazete (parafraziram) - koristim za bijelo, za sareno (crno, crveno, bojano) - ne... :/
zasto? zbilja vjerujete da je vase donje rublje prljavije od hlaca kojima se dijete valjalo po pjescaniku ili plocniku? zasto vam se cini da je plahtama potrebnije to pretpranje nego trenerci koja je pobrisala pod na pol susjedstva? ili samo ispod vaseg kuhinjskog stola nakon rucka? mislim, na plahte lijezemo oprani, presvuceni u pidjamu (koja, pretpostavljam, ni kod vas ne sluzi za igranje u dvoristu ili obliznjem parku)...
eto, bas me zanima kako to "kategorizirate"![]()
Nikad.
Samo kad za radne hlače od MM i klinca. Meni je najgore za čarape e njih bih otkuhavala :/
Mislim da je svima nama prljavija šarena roba nego bijelo, danas se svi manje više tuširaju svaki dana i istegnu se gumice na gaćama.
potpis....monax prvotno napisa
samo, nama je u glavi činjenica da bijelo treba biti bijelo, makar se kuhalo po 3 put uzastopce u mašini![]()
ja ne koristim predpranje, barem ne ono programirano na mašini, iz razloga što mi se ne uspije otopti niti prašak.... Najčešće perem na 60-70, a ako su u bijeloj robi i kuh. krpe i nešto što je iznimno prljavo, onda nakon ššto mašina odvrti, okrenem je još jednom, nekad na 70, nekad na 95. Razlog? Volim da "bijelo bude bijelo", a s jednim pranjem to nikako ne uspijem postići
Predpranje nikad. Mislim da ga moja mašina i ne podržava. Mislim, imamo mi pretinac i za to ali fabrički ne šljaka. Barem mi je to rekao momak na montaži
da, kad perem pelene ili nešto flekavo pa u tu prvu ladicu ubacim i prašak i sredstvo za skidanje mrlja.
ja kao Nice, tekući detergent pa i ne pomišljam na pretpranje
jako dobro zboriš litala, imaš potpuno pravo. :/
I ja mislim da je litala u pravu, to definitivno ima logike.
Ja npr. perem samo bijelu robu s pretpranjem, to mi je jednostavno neka navika koju sam pokupila od svoje mame, a koliko ima smisla, nisam baš sigurna :/
Ja perem pelene s pretpranjem na 60 C zato jer mi se inače ne operu i imaju velike žute fleke od dreka. U stvari ne operu se kak spada ni s pretpranjem ali ipak bolje izgledaju. Povremeno operem tetra pelene na 90 C i onda su konačno bijele.
Bijeli veš perem na 60 C, jedino ako imam jako prljave kuhinjske krpe perem na 90 C. I kad sam imala mengu pa mi je iscurilo po gaćama.
Ja perem pelene s pretpranjem na 60 C zato jer mi se inače ne operu i imaju velike žute fleke od dreka. U stvari ne operu se kak spada ni s pretpranjem ali ipak bolje izgledaju. Povremeno operem tetra pelene na 90 C i onda su konačno bijele.
Bijeli veš perem na 60 C, jedino ako imam jako prljave kuhinjske krpe perem na 90 C. I kad sam imala mengu pa mi je iscurilo po gaćama.
koristim ako je nešto baš prljavo, uglavnom ne
ali moja mašina je katastrofa, imam pretpranje samo na 60, baš sam bila glupa kad sam kupovala, ali za drugu ću znati kad budem šopingirala(potajno se nadam da će ova riknit, iako ima tek 2god), i treba joj 20minuta kad nanovo okrenem i stavim omekšivač, strašno.
Samo ako je potrebno no to je rijetko.
nikad
već ooodavno ne koristim predpranje. žalibože deterdženta. mašina samo uzme vodu, promučka i izbaci.
kad mi je bijela roba jako šporka, radije prvi put operem na 30°C pa onda okrenem još jednom na 60 ili 95°C. Ustvari potrošim istu količinu deterdženta kao i sa pretpranjem, malo više struje, a razlika u čistoći se itekako vidi.
nekad to učinim i sa jako šporkom šarenom robom..![]()
bijelo, samo donji veš i ručici ide sa predpranjem ali sve ide na 70°..ništa ne perem na 95° budem vjerovatno pelene kad za to dođe vrijeme
ostalo bijelo (košulje) finije majice bez predpranja
šareno uvijek bez predpranja
korisitla prije samo za pelene, ali bez detergenta
sad više ne, nizašto
i svu robu perem do max 70°C, ništa ne iskuhavam
Bijeli veš uvijek iskuhavam i stavljam sa pretpranjem.
Bila je tema na na Komentarima jedng majstora gdje je naveo da se mora koristiti program iskuhavanja barem ponekad jer je korisno za mašinu (manje se kvari).