Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Nasilje nad tetama??

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Nasilje nad tetama??

Imam 2 frendice koje su tete u vrticu. Mlade su, ne rade dugo taj posao pa ih sad poducavaju novom rezimu. Dakle, djeca mogu ici spavati kad hoce, jesti kad hoce, raditi sta god hoce... Obje frendice dolaze doma pune modrica i ogrebotina od klinaca. Ja sam, naravno, protiv ikakvog fizickog kaznjavanja djeteta ali bas da mu se daje tolika sloboda u vrticu... Mislim, kako da jedna teta normalno funkcionira kad ima 20-tak djece i svako hoce jesti ili spavati u drugo vrijeme? Da sam to cula negdje sa strane nebi vjerovala, ali kad mi to kazu zene koje ni ne rade u istom vrticu niti se medusobno znaju...sumnjam da lazu...
    Meni to nije bas ok, mozda se netko nece sloziti samnom, ali sigurna sam da roditeljima nece biti lako s djecom kojoj se ne nametne nekakav autoritet.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Koji su to vrtici, idem odmah tamo upisati svoju curu, da joj bude ko doma

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

blaženi onda naš "seoski vrtić".
    kad teta kaže: mir, u sobi je mir.
    kad teta kaže: idemo prat ruke, ručak je - trču se prat ruke.
    kad teta kaže: spavanje. ajde majci da će netko ne spavat.

je li to zlostavljanje diteta, nije. zna se ko je "gazda" u vrtiću, a ko "gost" i ja to tako i podržavam.
    ne virujem da je ikad nekom ditetu palo na pamet udrit tetu. a stvarno nisu uopće stroge pa da ih se sad dica boje. nisu, nego samo znaju zavest red u "svom dvorištu". i tako triba bit. svaka čast svakom ditetu i njegovim dičjim pravima, ali bome da dite tuče tetu u vrtiću - a loše, loše....

ajme kući i obitelji u kojima je normalno ponašanje ovakvo kakvo dica repliciraju u vrtiću.
    moja je doma ajme i kuku, a u vrtiću anđeo. :?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod nas u vrtiću nije tako.
    Čudno mi je to.

Ne treniraju tete neku strogoću ali postoji vrijeme za ručak, spavanje...
    Ne sile ih da jedu, to znam. Pouzdano

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

No, da budem ozbiljna. Kazes, nasilje nad tetama. Jer ih uce vise postovati zelje pojedinaca. A sta bi onda u suporotnom slucaju bilo nasilje nad djecom, ako moraju postovati pravila kolektiva?

Ajmo povuci jednu paralelu - svaka rodilja dolazi u rađaonu sa svojim planom poroda. A medicinske sestre i medicinsko osoblje smatraju da se nad njima vrsi nasilje, jer ih nema dovoljno da udovoljavaju individualnim zeljama. I sta sad - bolje svi klistir, CTG, drip, epi, jer je jedna primalja na 10 rodilja?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

odgovor je rađanje doma i home education

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ovo nije provokacija

samo konstatacija

jer ne možeš imati poseban tretman svo vrijeme u kolektivu pa da se na glavu postaviš

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ali sigurna sam da roditeljima nece biti lako s djecom kojoj se ne nametne nekakav autoritet.
    Postivanje autoriteta se na gradi u vrticu, nego doma. I onaj autoritet koji se nametne, a ne zasluzi, nije autoritet nego strah i teror.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

tipfeler: ne gradi

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da su mlade tete malo predoslovno shvatile nove naputke ili ih je kolektiv tako shvatio pa ce trebati malo vremena da se to uravnotezi.

I kod nas je bilo tako (naputak), ali su se tete trudile motivirati djecu da neke stvari odrade zajedno - kad je rucak, rucak je za sve, ali oni koji nikako ne zele jesti, nisu prisiljavani (u stvari, kako kod koje tete :/ ), kad je spavanje, svi su bili u horizontali, ali neka djeca nisu spavala (opet, ovisi o teti, mi smo imali tetu koja je Emu tlacila da spava, unatoc mojim ponavljanim molbama da je puste da cita u predsoblju... zavrsilo je time da smo Emu poceli vaditi poslije rucka iz vrtica jer se nismo uspjeli dogovoriti). Kad se igralo nesto zajednicki, ni jedno dijete nije prisiljavano da sudjeluje, ako ne zeli, ali su postojala pravila, prije svega radi sigurnosti djece, koja su morala biti postivana.
    Nasilje bilo koje vrste, ni prema tetama ni prema djeci, nije bilo tolerirano.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja mislim da djeca moraju naučiti pravila ponašanja u društvu. Svako društvo ima određene zabrane i kazne za prekršitelje. Smatram da djecu treba naučiti da postoje pravila i da za nepoštivanje pravila slijedi kazna. Tu ne smatram fizičku kaznu, nego ružan pogled, izdvajanje ili osuda društva.
    S obzirom da je vrtić prvo mjesto gdje djete ulazi u društvo sebi istih naravno da je to mjesto gdje se uči pravila.
    Što se tiče doma, svima je znano da djeca iskorištavaju roditelje više nego što oni to žele priznati. Uostalom dom treba biti utočište djeci.
    Što se tiče teta u modricama, mislim da si ne bi smjele dozvoliti da ih djeca udaraju bez obzira na politiku koja se provodi u vrtićima. Ako su tete u modricama onda kakva su tek ostala djeca, u zavojima?!
    Individualnost i kreativnost bolje se ispoljavaju gdje postoji red i mir nego u kaosu.
    Toliko od mene

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    No, da budem ozbiljna. Kazes, nasilje nad tetama. Jer ih uce vise postovati zelje pojedinaca. A sta bi onda u suporotnom slucaju bilo nasilje nad djecom, ako moraju postovati pravila kolektiva?

Ajmo povuci jednu paralelu - svaka rodilja dolazi u rađaonu sa svojim planom poroda. A medicinske sestre i medicinsko osoblje smatraju da se nad njima vrsi nasilje, jer ih nema dovoljno da udovoljavaju individualnim zeljama. I sta sad - bolje svi klistir, CTG, drip, epi, jer je jedna primalja na 10 rodilja?
    Ali djeca kad-tad moraju poštovati pravila kolektiva....ako ne u vrtiću, onda u školi....ako ne ni u školi, onda u srednjoj školi....ako ne ni tada, onda kad počnu raditi....i što se više oteže sa prilagodbom djeteta na neka društvena pravila, to će mu biti teže kasnije se priviknuti.

Osim toga, čisto sumnjam da itko od nas svojoj djeci dopušta svu slobodu kod kuće....mislim da i u svakoj kući postoje neka pravila. Pa zašto bi onda u vrtiću bilo drugačije?

Smatram da to nije nikakvo zlostavljanje djece, nego pripremanje djeteta za život i učenje nekoj odgovornosti.

Zamišljam samo šta bi bilo kad bi svako dijete išlo spavati u vrtiću onda kad ono želi....mislim da se nitko tu ne bi naspavao. Jer dok bi jedan spavao, drugi bi mu skakao po glavi! Isto je i sa jelom, sa održavanjem higijene i drugim pravilima koja postoje u vrtićima. Većina djece ništa od navedenoga ne bi nikada ni napravila sama. Zato tu i jesu tete. Inače da su djeca toliko svjesna što i kada trebaju napraviti, ne bi ni trebalo imati tete u vrtićima, nego samo jednu osobu na sve te vrtićke grupe koja bi ih obilazila tu i tamo da ih provjeri.

Mislim o čemu mi ovdje pričamo? Da je postalo nasilje ako tete u vrtiću određuju kada će djeca spavati, kada će prati ruke, kada će jesti...?! Sorry, ali meni je to presmješno!

I ne bih nikada dala svoje dijete u takav vrtić jer vrtić u kome nema pravila nije siguran vrtić za moje dijete! Onda ga mogu pustiti i na ulicu da se igra sa drugom djecom i biti sigurna da je ono sretno i da uživa.

A ako tete dolaze kući tako izgrebane i sa modricama, onda me čisto zanima kakva dolaze djeca kući! Mislim da je sve to žalosno, ali isto tako i potpuno jasno, pa niti nema smisla to komentirati.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Čitavo društvo funkcionira po nekim pravilima, koja ni slučajno ne trebaju stroga i nepromjenjiva, jednako predstvljena dvogodišnjaku i radniku, al moraju postojat.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim o čemu mi ovdje pričamo? Da je postalo nasilje ako tete u vrtiću određuju kada će djeca spavati, kada će prati ruke, kada će jesti...?! Sorry, ali meni je to presmješno!
    Slažem se, naravno da se u kolektivu moraju poštovati određena pravial. Ali mi je smijesno i nevjerojatno ono što je opisano u prvom topicu, pod bombasticnim naslovom "nasilje nad tetama". Ne vjerujem da u tim vrticima nema nikakvih pravila, vjerojatnije je da da su tete dobile naputak da djecu koja ne zele spavati, jesti ili sudjelovati u nekoj igri ne smiju prisiljavati, nego im ponuditi neku alternativnu aktivnost. I onda, cim se trazi malo veci angazman, odmah je to "nasilje nad tetama".
    Npr. ja sam mrzila vrtic jer sam morala spavati kad mi se nije spavalo i plakala sam u kreveticu, dok su tete ispijale kavu i klafrale, i proderale se cim bi podigla glavu. A bile su placene da cuvaju i brinu se za djecu, a ne da im pauza traje 2 sata.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja čisto sumnjam da je to istina :/

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da, to je program po principima sličan Montesori programu - rad na individualnosti i kreativnosti svakog pojedinca. Svako dijete ima pravo pridružiti se ili ne pridružiti se planiranoj aktivnosti, uključujući i spavanje. Taj program i nije baš novost, prihvaćen je prije desetak godina i sve to vrijeme se radi tako.

Sposobnost je teta da djecu motiviraju na sudjelovanje u svakoj (ili skoro svakoj) aktivnosti.
    Mislim da se ovim programom najviše ističe razlika među tetama - "dobre" tete postaju još bolje tete, jer će one i dalje imati gotovo cijelu grupu na okupu, jer su i tu planiranu aktivnost uspjeli približiti grupi, odnosno baš ovoj djeci koja su sada u grupi.
    Za razliku od onih drugih teta koje se ni prije nisu uspjevale prilagoditi djeci, pa su uvodile strahovladu i teror, u ovako slobodnoj organizaciji one će ili nastaviti po starom ili "pustiti djecu da podivljaju".
    Ovaj program i dalje zahtjeva poštivanje osnovnih pravila ponašanja i kućnog odgoja, samo što se sve postiže na puno humaniji način nego prije i uz puno više obostranog poštovanja.

Naše tete dozvoljavaju djeci prilično slobode, ali granice se znaju. I ne samo granice, već i obveze. Ne samo da svi zajedno sjedaju za stol, već i pomažu postaviti stol prije ručka i spremiti stol nakon ručka. Ali sve kroz igru i bez prisile.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    ali su se tete trudile motivirati djecu da neke stvari odrade zajedno - kad je rucak, rucak je za sve, ali oni koji nikako ne zele jesti, nisu prisiljavani (u stvari, kako kod koje tete :/ ), kad je spavanje, svi su bili u horizontali, ali neka djeca nisu spavala

(...)

Kad se igralo nesto zajednicki, ni jedno dijete nije prisiljavano da sudjeluje, ako ne zeli, ali su postojala pravila, prije svega radi sigurnosti djece, koja su morala biti postivana.
    Nasilje bilo koje vrste, ni prema tetama ni prema djeci, nije bilo tolerirano.
    Upravo tako je i u Fioninom vrtiću s tom razlikom da djeca koja ne žele spavati čak ne moraju biti ni u horizontali. Recimo, Fiona često kaže da joj se ne spava i tada s drugim malim nespavačima provede to vrijeme u čitaonici i kasnije mi ponosno priča što je sve "čitala". Uvjet je da budna djeca budu tiho, kako ne bi smetala djeci koja spavaju.

To je, po mom mišljenju, izvrstan način da dijete nauči da može biti različito od ostalih i da si smije ispuniti osobne potrebe (za nespavanjem, nejedenjem i sl.), ne smetajući pritom druge da si ispune svoje (za spavanjem, jelom i sl.).

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Npr. ja sam mrzila vrtic jer sam morala spavati kad mi se nije spavalo i plakala sam u kreveticu, dok su tete ispijale kavu i klafrale, i proderale se cim bi podigla glavu. A bile su placene da cuvaju i brinu se za djecu, a ne da im pauza traje 2 sata.
    Moje iskustvo je identično. :/

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Možda su htjeli dobro, a ispalo loše, bar u ovom slučaju.

Ali mislim da individualac i kreativac može doći do izražaja i u grupi.
    A današnji život se svodi na dobru organizaciju i red.

I drago mi je šta tete moju dicu uče baš tome. Duje do prije godinu dana nije zna siditi na stolici dok jede, a danas pokupi i pijat sa stola. Da je po njegovom, nebi ni pojeo do kraja.
    Kod Luke je drugačije... on je još mali i ako ima problema sa, primjerice, spavanjem, teta će ga odvesti u drugu prostoriju da ne smeta djeci koja su umorna i koja su već zaspala. Nema vike, nema prisilnog ležanja, nema ignoriranja.
    I moja dica su druge osobe doma i u vrtiću/jaslicama.

Mišljenja sam da je "stari" princip sasvim u redu.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

2 puta napišem kilometarski post i 2 puta me odlogira i sve nestane!!!! Nemam više živaca Pa ću samo napisati da se slažem sa Krumpirićem i sa Daedi...definitivno je malo pretjerano pisati da u nekom vrtiću nema baš nikakvih pravila....to bi jednostavno bilo nemoguće i mislim da institucija bez pravila ne postoji na ovom svijetu!
    ....i ako je ovdje riječ o Montesori programu, o kojem MikiMama priča, onda mi je jasno zašto je ovdje tolika buna sa tetinih strana jer je za provođenje tog programa potrebno puno angažmana Ali to je program koji je prekrasan i savršen za djecu....tko nije vidio rad po njemu, treba vidjeti da bi mu se dočaralo!

Što se tiče ugriza i modrica na tetama- toga sigurno nema u Montesori vrtićima I ako su ove tete stvarno izgrižene i modre, onda su si same krive jer si to dopuštaju. Može se (i treba) djetetu biti autoritet i bez udaraca i bez galame!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da su si to tete malo krivo protumačile. U našem vrtiću na Bukovcu provodi se isti taj režim, ali to ne znači potpuno bezvlađe. To znači samo da tete moraju biti u stanju upoznati svako dijete i nastojati mu što više mogu pristupiti kao individualcu. Ja vidim da tete u našoj grupi to odlično rade. Djeca su sretna i vesela, a po izložbama u predvorju njihove sobice i predstavama koju otprilike svaka dva mjeseca imaju za roditelje, vidi se da ipak puno rade i kao kolektiv u kojem svaki mali individualac i te kako daje svoj doprinos.
    Što se ovih nekih vitalnih stvari tiče, postoji fleksibilnost, ali i pravila. Ručak imaju svi u isto vrijeme. Nitko ih ne sili da jedu, ali potiče. Spavaju svi u isto vrijeme, ako to žele. Oni kojima se ne spava, bave se nekom mirnom aktivnošću koja im se ponudi. I stvar funkcionira super.
    I što je najvažnije, djeca se ne tuku međusobno, a kamoli tete. A nema fizičkog kažnjavanja. Zato što se provodi individualni pristup, a za to treba puno volje.
    U individualni pristup sam se osvjedočila kada mi je teta na prvom informativnom razgovoru opisala moje dijete točno onakvim kakav on je i ispričala kako mu uobičajeno pristupaju. To mi je značilo neizmjerno.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    ....i ako je ovdje riječ o Montesori programu, o kojem MikiMama priča, onda mi je jasno zašto je ovdje tolika buna sa tetinih strana jer je za provođenje tog programa potrebno puno angažmana Ali to je program koji je prekrasan i savršen za djecu....tko nije vidio rad po njemu, treba vidjeti da bi mu se dočaralo!
    Nije Montesori program, već program naših "normalnih" gradskih vrtića koji dozvoljava i naglašava individualne potrebe djece za razliku od dosadašnjih kolektivnih.

Npr. do prije 10 god su svi morali spavati, ako je tko digo glavu teta se izderala na njega i rekla "kuš", a danas teta digne nespavalicu posjedne za stol u kutu s papirom i bojicama ili slikovnicom i dozvoli mu da u tišini radi nešto drugo.

I to je program koji se godinama provodi u svim vrtićima.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mikimama...potpisujem ovo zadnje...

ali curke, moram vam ispričati jedan prilično svjež slučaj moje poznanice...

dječak, i inače prilično agresivan u grupi, ju je izgrebao do krvi zato što ga je ona pokušala smiriti dok je počeo udarati dijete (tj. odvojiti ga od tog djeteta)

inače je prekrasna s djecom i obožava svoj posao, ali ovaj slučaj ju je toliko i šokirao i rastužio da je počela sumnjati u sebe i svoje sposobnosti za taj posao...

i koliko god neki mislili da je nemoguće da sedmogodišnje dijete to napravi odrasloj osobi...vjerujte mi...moguće je, jer sam joj vidjela ruke...

i zalažem se za individualni pristup djetetu, za zadovoljavanje njegovih potreba...ali iskreno se bojim da se nekoj djeci daje ipak previše slobode, a premalo granica... i da se zbog toga i ovakve stvari događaju...

i za kraj... tata tog dječaka se hvalio u kvartovskom parkiću kako mu je mali istukao tetu...

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    i za kraj... tata tog dječaka se hvalio u kvartovskom parkiću kako mu je mali istukao tetu...
    eto ti objašnjenja.

sve polazi od kuće. tetu mu tamo vjerojatno nazivaju kozom i glupačom,
    a mogu se kladiti da niti njegova učiteljica u školi jednog dana neće ništa bolje proći.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam sigurna ni da mu mama bolje prolazi... :/

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ma znam i ja sama što je razlog tome..

no, cure...problem je u tome što takva djeca više, na žalost, nisu iznimka...
    i s ovako fleksibilnim odgojem s takvom djecom se ne može "izaći na kraj" upravo iz razloga što su kod kuće naučili na nešto posve drugačije

i opet ću reći... uvijek dajem glas za zadovoljavanje potreba djeteta i individualni pristup, no kad se radi o grupi od 20-ak djece u kojima nekoliko njih doslovce zlostavlja ostatak grupe, a i samu tetu ponekad... tu treba postaviti stroga pravila i granice...i biti dosljedan... ali je činjenica isto tako da teta to sama ne može ako se radi o nekoliko djece i da bi joj tu stručni tim uvijek trebao biti na raspolaganju, a na žalost...često se događa da to nije tako...

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dječak, i inače prilično agresivan u grupi, ju je izgrebao do krvi zato što ga je ona pokušala smiriti dok je počeo udarati dijete (tj. odvojiti ga od tog djeteta)
    naravno da je moguć ovakav slucaj, uvijek ih je bilo. Tu se jednostavno radi o djetetu koji ima problem i s tim se djetetom treba posebno raditi. To nema nikakve veze s načinom rada s djecom u vrtiću. Ja pozdravljam poštivanje djetetovih osnovnih potreba (da ne spava ako mu se ne spava, da ne mora uvijek jesti ono sto voli, da ne mora participirati u aktivnosti koja mu se ne sviđa...), to se u kvalitetnim vrticima oduvijek radi, a to trazi i kvalitetno osposobljene tete.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

[quote="Bubica"]
    naravno da je moguć ovakav slucaj, uvijek ih je bilo. Tu se jednostavno radi o djetetu koji ima problem i s tim se djetetom treba posebno raditi. To nema nikakve veze s načinom rada s djecom u vrtiću.[quote]

bubice, ja govorim o tome kako takve djece ima dosta danas... i da ovdje kad se govori o kvalitetnim vrtićima ne treba uzimati u obzir samo kvalitetno osposobljene tete, jer ako one nemaju isto tako kvalitetno osposobljen stručni tim, puno toga padne u vodu baš zbog problema s ovakvom djecom...

one npr. rade tako da zadovoljavaju potrebe djeteta, ali uz npr. 3 djeteta koji konstantno maltretiraju djecu u grupi, ispadne da one ipak ne rade dobro svoj posao, jer ne zadovoljavaju potrebu djece za sigurnošću... i sad bi tu trebao uskočiti sposoban stručni tim i pomoći teti... jer ako oni ne pomognu, ona opet ispadne nesposobna u očima drugih roditelja iako je dala sve od sebe da zadovolji potrebe djece...

no ok...sad sam otišla previše u širinu...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    . Tu se jednostavno radi o djetetu koji ima problem i s tim se djetetom treba posebno raditi. .
    problem je u roditeljima, dijetetovo ponašanje je posljedica, ne uzrok
    i roditelji trebaju ići na razgovor kod psihologa

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    naravno da je moguć ovakav slucaj, uvijek ih je bilo. Tu se jednostavno radi o djetetu koji ima problem i s tim se djetetom treba posebno raditi. To nema nikakve veze s načinom rada s djecom u vrtiću. Ja pozdravljam poštivanje djetetovih osnovnih potreba (da ne spava ako mu se ne spava, da ne mora uvijek jesti ono sto voli, da ne mora participirati u aktivnosti koja mu se ne sviđa...), to se u kvalitetnim vrticima oduvijek radi, a to trazi i kvalitetno osposobljene tete.
    Slažem se.
    U vrtiću moje kćeri znam sigurno da je ne tjeraju jesti. Uvijek im tete kažu da svatko pojede što želi, ako neće, ne mora uopće. Meni se takav pristup sviđa. Ja sam, naime, mrzila vrtić samo zbog tog tjeranja na jelo i spavanje.

A spavanje... moja se na to ne žali. Bude umorna i brzo zaspi, ona još nema ni 4 godine i valjda joj to još treba.
    :/

I mislim da moje dijete nije raspušteno jer ja doma ne primjenjujem neko kažnjavanje. Ona se super uklopila u vrtić i tete je hvale. Nema nekih incidenata s njom. Nadam se da će tako i ostati.
    Igra se s drugom djecom, rješava sukobe- nekad sama, nekad uz pomoć tete.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da, trebali bi roditelji na razgovor kod psihologa...ali stvar je u tome što takav roditelj na kraju cijele balade još može i prijetiti tužbom, jer je ona uopće primila njegovo dijete... i takva osoba je i sposobna za to
    cure, to je jedno područje u kojem tete baš i nisu previše zaštićene... trebale bi biti, ali nisu
    a ovo je samo situacija s djetetom... a sad zamislite situaciju kada roditelj prijeti teti, ošamari ju i sl. (ovdje pričam o muškarcima)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

treba tek vidjeti u cemu je problem. Ja sam imala prilike vidjeti djecu s takvim ponasanjem ciji su roditelji bili skroz OK, dapace.
    naravno da se podrazumijeva da u vrticu treba biti i strucni tim iako znam da ga nema u svakom.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da,a ovo je samo situacija s djetetom... a sad zamislite situaciju kada roditelj prijeti teti, ošamari ju i sl. (ovdje pričam o muškarcima)
    bubička :shock:
    strašno

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pa u ovom slučaju roditelji nisu ok :/

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    da,a ovo je samo situacija s djetetom... a sad zamislite situaciju kada roditelj prijeti teti, ošamari ju i sl. (ovdje pričam o muškarcima)
    bubička :shock:
    strašno
    strašno je cure, ali događa se, a stvar je u tome da se takve stvari uvijek zataškavaju i ne izlaze u javnost...

jednom sam čula kako je tata išamarao tetu zato što je u vrijeme rata čitala djeci Ćopićevu Ježevu kućicu....

događa se i to.... tako da nemojte misliti da su te mlade cure nešto izmislile... možda su predoslovno shvatile smjernice o današnjem odgoju u vrtićima, ali činjenica je da je jako teško izbalansirati sve ono što bi trebalo, a da u nijednom trenutku "ne stanu nekom roditelju na žulj" :/

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

velika je razlika između prisile i dogovora...

sa klincima se sve da dogovoriti i treba biti malo spretan.

ovo ''rade što hoće'' nije baš toliko doslovno kao što to neke tete shvaćaju. one su tu da usmjeravaju i zainteresiraju a ne da ih puste da rade što hoće. ukoliko je atmosfera takva da je svako dijete zainteresirano, onda nikom neće biti baš toliko dosadno da grebe i mlati tete ili okolinu.

malo lukavosti dobro dođe, svako dijete ima neke interese i svaka se tema/projekt može prezentirati na svima interesantne načine...
    pa tako i jelo i spavanje.

ali naravno, to zahtjeva puuuno truda i vremena provedenog na osmišljanje načina. a to se danas rijetko kome da.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam stvarno presretna s tetama moje kćeri. Ne znam dal je to do iskustva ili imaju osjećaj za pristupiti djetetu :/ - ali, kao što sam rekla, stvarno sma sretna da su baš one njene tete

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svaka sloboda donosi i odgovornost. cini mi se da su ove dvije mlade tete to zaboravile.
    omoguciti djetetu da bira, da se postuju njegove potrebe (jelo/san), da rod. bude uvijek dobrodosao u vrticu, da odgojitelj dobro zna sto koje dijete zna/voli/želi traži bitno drugaciju strucnost od one koju odg. dobije na faksu.
    moje je iskustvo rada u takvom fleks. vrticu da je agresije bitno manje, da su djeca i rod. zadovoljniji, ali i da je zivot nama str. puno tezi, puno je lakse imati sve stalno po spagi, drzati se nedodirljivo...i jako mi se svidja paralela s bolnicama. pratim promjene u ovom svom predsk. sustavu i uvijek mi se namecu jasne paralele sa sustavom zdravstva. I uvijek treba imati naumu da smo tu zbog djece, a ne obrnuto.
    ako rod. osamari tetu (ni prvi ni zadnji) postoji plan postupanja i policija koja djeluje (ne desava se cesto, ja taj slucaj nikad nisam imala, ali potrebno je reagirati).
    ako dijete je agr. prema drugoj djeci - svi imamo problem i trazimo rjesenje, i najcesce ga nadjemo (agresivnost je jak signal da nesto nije u redu ili s tim djetetom ili s sredinom u vrticu/kuci)
    ako djeca zavladaju grupom i odg. se osjecaju nemocne, onda opet svi imamo problem jer dijete mora biti sigurno i ne vidim gdje se sigurnost mora kositi sa slobodom izbora.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj lavache prvotno napisa
    velika je razlika između prisile i dogovora...

sa klincima se sve da dogovoriti i treba biti malo spretan.

ovo ''rade što hoće'' nije baš toliko doslovno kao što to neke tete shvaćaju. one su tu da usmjeravaju i zainteresiraju a ne da ih puste da rade što hoće. ukoliko je atmosfera takva da je svako dijete zainteresirano, onda nikom neće biti baš toliko dosadno da grebe i mlati tete ili okolinu.

malo lukavosti dobro dođe, svako dijete ima neke interese i svaka se tema/projekt može prezentirati na svima interesantne načine...
    pa tako i jelo i spavanje.

ali naravno, to zahtjeva puuuno truda i vremena provedenog na osmišljanje načina. a to se danas rijetko kome da.
    slažem se da je posao teta da usmjeravaju i zainteresiraju djecu i da svako dijete ima svoje interese, ali ne slažem se i s tim da se danas rijetko kome da uložiti puno truda da bi to i postigli i ne slažem se da se sa svakim djetetom svakodnevno može dogovoriti i da zbog njegove nezainteresiranosti za ono što se trenutno radi treba opet biti kriva teta, jer kao nije ponudila dovoljno poticaja...
    zaboravljate da ima djece s kojima je jako teško, koji su nezainteresirani za ono što zahtijeva dulju koncentraciju (naravno, primjerenu dobi), koji uživaju uglavnom u igri igračkom donesenom od kuće, koji izazivaju sukobe u grupi, udaraju druge, otimaju.... itd.
    i naravno...opet se vraćamo na tete...njihov posao jest da osmisle takav plan sa mnoštvom poticaja, ali uvijek će biti onih kojima ništa od toga nije zanimljivo...ili im je zanimljivo prekratak period vremena pa ostatak vremena rade sve ono što sam već nabrojila

to su djeca kojima će i u školi sve biti nezanimljivo i dosadno i s kojima će biti problema i molim vas, nemojmo jedni druge uvjeravati da takva djeca ne postoje i da to nije istina...

a ovaj konkretan slučaj dječaka... inače dječak boravi u grupi u kojoj radi druga, starija teta, koja je doista prekrasna, s djecom provodi poseban oblik komunikacije i godinama polazi razna stručna usavršavanja, a ponajviše ona o nenasilnom rješavanju sukoba...i takav oblik rada koristi s djecom...to je grupa u kojoj se jede samo ono što se želi i koliko se želi, spava se ako se želi...itd. znači, ona zadovoljava ove kriterije današnjeg pristupa djeci kojem se teži...i tako radi već godinama... i opet ima nekoliko dječaka poput ovog o kojem sam upravo pisala tako da mi nitko ne može reći da je ozračje u grupi zasluga i rezultat tetinog rada...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Phillis75 prvotno napisa
    Ja mislim da djeca moraju naučiti pravila ponašanja u društvu. Svako društvo ima određene zabrane i kazne za prekršitelje. Smatram da djecu treba naučiti da postoje pravila i da za nepoštivanje pravila slijedi kazna. Tu ne smatram fizičku kaznu, nego ružan pogled, izdvajanje ili osuda društva.
    S obzirom da je vrtić prvo mjesto gdje djete ulazi u društvo sebi istih naravno da je to mjesto gdje se uči pravila.
    Što se tiče doma, svima je znano da djeca iskorištavaju roditelje više nego što oni to žele priznati. Uostalom dom treba biti utočište djeci.
    Što se tiče teta u modricama, mislim da si ne bi smjele dozvoliti da ih djeca udaraju bez obzira na politiku koja se provodi u vrtićima. Ako su tete u modricama onda kakva su tek ostala djeca, u zavojima?!
    Individualnost i kreativnost bolje se ispoljavaju gdje postoji red i mir nego u kaosu.
    Toliko od mene
    oprosti, ali ovo boldano mi je strašno...
    da dijete etiketiram, odvojim ili osudim zato što npr. nešto ne voli jesti ili mu se jednostavno ne spava?
    pa odgajatelji imaju milijon mogućnosti za takve situacije, tisuće mirnih igara, igara tišine, načina da dijete sudjeluje u nečem što je sada po rasporedu a da ga se nužno ne ''slama'' i da shvati poantu tog dijela rasporeda.

a što se reda i mira tiče - što meni znači ako imam 20ero djece koja mirno sjede na tepihu dok se odvija neka aktivnost ako me polovica te djece ne doživljava nego mirno sjede jer znaju da će u suprotnom biti posljedica?

pa ni odrastao čovjek se ne može prisiliti da zaspi ako ne može ili da jede ako mu ne paše. a ako se i prisili - ne osjeća se dobro.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ne vidim gdje se sigurnost mora kositi sa slobodom izbora.
    ovo nitko nije ni rekao...dapače, slažem se sa svim napisanim...no nadam se da i vi razumijete ovo o čemu ja pišem...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

@bubička - naravno da takva djeca postoje, ali kao što je flower napisala - to je onda problem koji se rješava. o tome se ne šuti.
    rješenje onda nije pričanje sa frendicom na kavi o tome kako me klinci maltretiraju, nego pokretanje rješavanja problema.

cijeli kolektiv treba sudjelovati u tome.

anyway, ono što htjedoh reći je da poštivanje nekih individualnih potreba/stanja ne znači pustiti djecu da rade što hoće i da postoji gomila načina da se to spriječi i da bašcijela grupa ne divlja.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

sve ovo što si napisala stoji...i ja nijednom nisam rekla suprotno i ne znam zašto mi pokušavaš objasniti neke stvari koje i sama razumijem, znam i pišem

ja sam govorila o tome kako nastaje problem u ovakvim situacijama kada stručni tim ne radi svoj posao... i po pitanju ovog konkretnog slučaja...stručni tim nije napravio ništa...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

sve kul teta malo sam krivo polovila kaj si napisala...

imaš pravo - gomila je vrtića u kojima stručni timovi ne rade ništa... na žalost.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj MikiMama prvotno napisa
    Citiraj Ninči prvotno napisa
    Nije Montesori program, već program naših "normalnih" gradskih vrtića koji dozvoljava i naglašava individualne potrebe djece za razliku od dosadašnjih kolektivnih.

Npr. do prije 10 god su svi morali spavati, ako je tko digo glavu teta se izderala na njega i rekla "kuš", a danas teta digne nespavalicu posjedne za stol u kutu s papirom i bojicama ili slikovnicom i dozvoli mu da u tišini radi nešto drugo.

I to je program koji se godinama provodi u svim vrtićima.
    Moja je starija 3 godine polazila Montessori program u inozemstvu i predivno se uklopila, prekrasno napredovala, ali je imala strašnih problema sa prilagodbom pri prelasku u naš državni vrtić.

U vrtiću moje mlađe ima reda, zna se kad se jede, igra, spava, sprema...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •