Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
Erica Jong - Strah od letenja + Kako spasiti vlastiti život - to je bila kultna literatura moje mladosti, ali kako i cvijeta kaže - ne toliko zbog erotskih dijelova (iako nisu zanemarivi, dapače ) nego zbog jasnog društvenog stava. I dan danas pamtim cvebe... Prvi put sam se u toj knjizi srela s frazom "...a onda je go*vno pljusnulo u ventilator" (radi se o različitom odnosu prema istom kriminalnom djelu ukoliko je žrtva silovanja crna ili bijela žena...)

A što se erotike tiče - nemam pojma postoji li danas neki ekvivalent za srednjoškolce... Ovo je bilo izvrsno. Osim toga, razbilo mi je mit o Americi kao zemlji meda i mlijeka, na vrijeme.

Btw. kad smo već kod Erice - sad je to već isto stara literatura, ali još uvijek vrijedi: http://www.najboljeknjige.com/conten...spx?NewsID=720

Od njezinih kasnijih knjiga moram spomenuti Strah od pedesetih, ali sad sam već debelo offt.
Morao bih još jednom u ovo doba pročitati Ericu Jong, čitao sam je možda malko prerano (tamo negdje na kraju srednje škole, upravo iščekujući erotske dijelove ), a dozvoljavam da ju kao mladić, pa još k tome čak ni tada ne zaluđen SAD-om, nisam tada doživio u punome značenju.

A Strah od 50-tih ... možda bi morali otvoriti neku temu sa tim naslovom .... ja taman ovog proljeća ubrao pedeseti rođendan i mogu svjedočiti da taj trenutak ne donosi kraj života onakvog kakvim ga svi znamo ... ali donosi (pa i već 2-3 godine prije tog datuma) naočale, koje nikad do tada nisam nosio, zametke zaboravljivosti, početak procesa odvajanja od djece, promišljanja o svrsi dosadašnjeg života i o smjeru predstojećega dijela koji nije beskrajan.
Ali, da ne kvarimo ovu lijepu temu, o ovome možemo na novoj temi ... baš bih ju mogao danas otvoriti.