Danas imamo škarpinu na brudet. Skuhala sinoć kako bi se danas mogla bezbrižno šetkarati cijelo jutro, a ono šipak!! Jutros se digla, vani lijeva kiša...![]()
Danas imamo škarpinu na brudet. Skuhala sinoć kako bi se danas mogla bezbrižno šetkarati cijelo jutro, a ono šipak!! Jutros se digla, vani lijeva kiša...![]()
tinkie, kak se radi brudet ?
daj opiši nama kontinentalcima, koji samo čušpajze znamo skuhat![]()
![]()
Ja to radim ovako: (svo povrće inače usitnim u multipraktiku ili sjeckalici- bude mi u sitnim komadićima, a opet nije kašasto. Jednostavnije mi je nego sjeckati ručno. Najprije usitnim kapulu posebno, a onda pobacam mrkvu, češnjak i peršin zajedno)
Prodinstam kapulu (luk) na maslinovom ulju, kad postane staklasta dodam 2-3 žlice vode da kapula pusti svoj sok, zatim usitnjenu mrkvu, češnjak i peršin, malo vegete. Pustim da krčka lagano 1 min pa zalijem saftom od pomidora (ja imam domaći- pasirani, a može se staviti i onaj kupovni pire). Kad malo prokrčka (10-15 min) ubaci se škarpina izrezana na komade (2-3 cm širine), protrese zdjela i nastavi kuhati nekih 15, max 20 min jer se riba brzo skuha. Pred kraj se još začini po potrebi (ako nije dovoljno slano) i to je to.
Savjet: kad god kuham nešto na pomidorima, ubacim jednu malu, malu žličicu šećera- ne osjeti se u jelu, a "ubije" kiselinu iz pomidora.
kako da napravim same krompire? Mislim, bez mesa.
Oprosti snorki, mislim da sam ti greskom poslala porukusnorki prvotno napisa
.
Dakle, ja ih uvijek radim bez mesa ...
jesu ovo novi smajlici? jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
a sad na topic:
Snorkac, ja krompire znam dobro oprati, popoloviti (ako su manji), posoliti, pobiberiti, posuti kakvom mjesavinom zacina - nesto c crvenom paprikom, korijandrom i kimom, pouljiti i zapeci u rerni, budu mljac!
ili ih skuhas cijele, u kori, ogulis pa proprzis na maaaalkice ulja - budu iznutra mekani, a vani hrskavi.
ili ih samo skuhas, izrezes na kriskice, polijes maslinovim i pospes persunom ili koprom :D
Smajliji su super. Bilo je vrijeme da se promijene. :D
Wewa, pa sta cu sa tim. Sta suprugu da iznesem sa tim krompirima.
Mislim, rucak je gotov (krompiri, izrezane paprike, luk, zacini i zapeceno), ali da znam za drugi put![]()
ja danas pravim teletinu u rerni i rizu. i juha od brokule i karfiola.
p.s. ne znam ko je pisao onaj recept za masnu pogacu, ali fenomenalno je :D . pravila sam je za uskrs samo sam jos posula sa sezamom. mljac,mljac![]()
mozes neku sarenu junetinu dinstanu s lukom, ili telece snicle ili snicle od fasiranog mesa ili pilece batake, samo s dosta salate, recimo lukmire, sad je pravo vrijeme za nju! :D
Mi jučer "lukmirali" - da se pročistimo od nejdeljnog prežderavanja. Urezali i krastavac.
:? :?apricot prvotno napisa
I opet ja ulijecem ko mali Mujo..."lukmirali"..."lukmire"???? To bi znacilo...(molim nadopunite recenicu)
lukmira je sjeckani (mladi) luk s jogurtom i/ili kiselim vrhnjem![]()
suuuper smajlići................. :D
mi danas skušu i zelenu salatu
ja pitam sta bez mesa, a ti meni junetinuwewa prvotno napisa
![]()
Apricot, cime se to ti svake nedjelje prezderavasJesam raskopusa, ali stvarno, stvarno me interesuje
![]()
cek, cek, jel ti hoces krompir pripremati bez mesa ili za rucak samo krompir bez mesa? detalje, kolegice, detalje hocu! 8)
dakle, ako se jedu samo krompiri, napravi kljukusu ili samo skuhaj krompire i jedite ih s mladim sirom. to su moje dvije bezmesne varijante.
Snorki, probaj bez mesa popecke od tikvica. Naribas jednu tikvicu, dodas jedan usitnjeni rezanj cesnjaka, malo persina, malo maslinovog ulja, dva jaja, dvije-tri zlice parmezana i brasna da se sve to fino zgusne, ali da ne bude pretvrdo, grabis zlicom popecke, rasiris ih u tavici i przis u ulju (ne prtedubokom - oko 2cm dubine). Zaboravila sam - i jednu zlicu Vegete.
Pa odakle su tvoji - to je bosansko-posavski izraz?!SNOOPY prvotno napisa
snorki, ženo, nama je u nedjelju bio Uskrs!
Ko da ja tebe pitam jesi li se najela za Bajram![]()
Hoćeš da ti nabrojim meni?
Doručak (trebao se zvati "dovečera", koliko smo bili siti: kuhana šunka, kuhani špek, kuhane kobase, kulen, sir i vrhnje, slani bijeli sir, francuska salata, jaja, mladi luk, rotkvice, hren, uskrsna peciva, uskrsni vijenac.
ručak (tek u 18 sati - do tada smo još uvijek pili vodu): janjetina i mladi luk, torte i kolači
e da, lukmira je s lukom, a s krastavcima je dakako krastavicmira![]()
Dille, i ja to pravim, samo bez bijelog luka, bas mi je super ljeti!
samo sto je Snorki htjela recept za krompir bez mesa, a sad zafrkava posten svijet![]()
Probaj onda krumpir na harmonike. Ogulis ga, prorezes, ali ne do kraja i u te proreze stavis sto ti se svidja - ja imam varijantu s incunima ili sa spekom. Sve ih poslozis na snite paradajza, posipas s malo persina, polijes s maslinovim i puces nekih 45 min na 180. Mrak!
da samo znas otkad imam isprintan recept za tzv. holandski krompir - to je taj tvoj na harmonike, zvuci super... jedini je problem sto je meni rucak hitni slucaj kad dodjem kuci, ko bi cekao jos grijanje rerne + 45 min da bude gotov...![]()
Ma da, holandski?!? Bas si me nasmijala. Kod mene se, naime, zove dalmatinski, a recept je prepisan od Barbierija. Malo duze traje, to je istina, dok sve prorezes i poslozis, ali je stvarno super.
je, je, isprintano s neta, ne znam tacno odakle...
ma sega je to s nacionalnim kuhinjama, svak sve zove svojim, jos malo pa ce se sashimi moci jesti u buregdzinici :D
S ovom buregdzinicom si me podsjetila na jos jedan bezmesni rucak s krumpirom - burek s krumpirom ili po zagrebacki - 'krumpiraca' (s naglaskom na pretposljednjem slogu). Nafilas jufku (ili u nedostatku iste - kore od vucenog tijesta) sa smjesom od ribanog krumpira i luka, koja mora biti dooobro posoljena i popaprena, zarolas i peces. Ne moras ni sa cim polijevati, mozda malo premazes s uljem i bude super.
ja sam na dijeti od ovog uskršnjeg prežderavanja; za doručak naranče, za užinu naranče, sad kuham juhu sa povrćem - za ručak, a za večeru jogurt.
u frižider ne smijem ni virnut; odmah me zaskoče one šunke i kolači![]()
Dille, nasla si Sarajki spomenut krompirusu![]()
![]()
a zna i Snorki kako se krompirusa pravi, samo garant trazi dobrovoljca da ga uposli![]()
Sorry, smetnula sam s uma...sad se crvenim...wewa prvotno napisa
![]()
Drugi put, za revans, vi meni napisite upute za pravljenje mlinci, mozeee?
![]()
![]()
![]()
a snorki tek naučila što su mlinci!
Dille, no frx
mozda ipak da pisem o prekomurskoj (ili je medjimurska) gibanici![]()
snorki ce mlince![]()
Apricot, a zasto se sve zajedno jede :? Mislim na kuhanu sunku, kuhani spek i kobasice :? je li to kao neka hladna plata, ili neki obicaj :? cinimi se previse mesa. Ili je to kao kod nas "meza nakoso"![]()
Edita mi je u tzv. haos fazi, tako da nema sanse da pravim krompirusu. MM od sutra ima slobodno, pa se mozda onda bacim na komplikovanije kuhanje. Mada cisto sumnjam, jer smo non-stop u hodanju :D zato sam jos uvijek fit trudnica :D
Hladna plata, da.
Takav je običaj i to se, jednostavno, MORA.
A ja se ni ne bunim...
Ja bih prije rekla da je 'Topla' plata...ja radila sunku u kruhu i bila je mljac. Cijela je nestala u nedjelju, iako sam se nadala da cu izvuci bar dva rucka s njom.
Meza nakoso - super izraz! A ukljucuje...(opet molim dopunite recenicu)
pretpostavljam da znaš što znači meza i glagol meziti (mezetiti). A nakoso...![]()
![]()
Znaš kad, npr., kobasicu režeš ukoso pa presjek nije kružnica već elipsa.
E pa tako...
![]()
![]()
![]()
Meza nakoso je kad se nareze ; sudzuka, suho meso (crveno i bijelo), tvrdi sir, trapist, kuhana jaja, kiseli krastavci... 8) I to se sve zalije sarajevskim pivomdille prvotno napisa
![]()
Formu sam skuzila, ali me zanima sadrzaj...dakle, sto ukljucuje? Kobasice? I?/ Ili?
pusti ovu apricot, to je uticaj hladne plate![]()
meza nakoso obicno ukljucuje suho meso (govedinu), sudzuku i sireve, uz dodak "kiseline" - paprika, krastavica itd, itd...
mozda ima jos nesto, slabo se u to razumijem posto ja jedem, ne mezim :D
Vidi se da si se davnoooooooo odselilaaaaaaaaaaapricot prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
nakoso je pravi carsijski izraz za rezanje meze :D
Wewa ce ti to bolje objasnit posto je ona epicentar carsije :D
Ignorirajte pitanje. Snorki uskocila.
dille prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
Ti fakat shvatila doslovno!
Joj, krepat ću!![]()
![]()
![]()
To je ovo što mi slažemo za Uskrs ili tzv. "plate" po restoranima.
Ili kad ti dođu gosti...
Inače, uzmeš daščicu, pa... deri po špeku!
hajde, Snorki, objasni ti nama kako se pravi mlinci![]()
Joooj, Apricot, pa bas moram naglas...zanimalo me sto se U BOSNI jede UMJESTO speka, sunke, vratine i svinjskih kobasica...![]()
I u Bosni se jede spek i svinjaske kobasice. :D samo, kako kodille prvotno napisa
![]()
Suho meso se pravi od teletine ili govedine. To je tradicionalni specijalitet koji se pravi na dimu. Moj rodjak se u Americi obogatio kada je tamo poceo proizvodit suho mesoI sudzuka se pravi isto od krave (tele, govedo...) Eto objasnjenja.
Apricot, znam ja da je Uskrs bio u nedjelju. samo ti svakog ponedeljka pises da se isciscavate. Pa me zivo interesuje sta to toliko jedete mimo Uskrsa :D :D :D :D :D
A mlinci. To vam je iste pecene kore sa kojima mi u Bosni pravimo pecenu pitu :D
Uh, da napravis pitu od mlinaca...(bilo suhih, bilo dogotovljenih)...bas bi bilo zabavno...snorki prvotno napisa
Ili mozda ni pita nije ono sto ja mislim da je...
pa Dille sto ne kazes?![]()
ne bi te Apricot zezala cijeli dan![]()
evo, Snorki ti je rekla, u Bosni se jede svasta, a ovo nas Bosnja jede susenu govedinu, Hercegovci i jaretinuneki to zovu suho meso, neki stelja. nemamo sunke kao kod ostalih Bosanaca, i kao kod Hrvata, a sudzuka je isto sto i kobasica (i think).
suho meso se priprema vrlo jednostavno, kao sto je Snorki ukratko objasnila, a neizmjerno je ukusno i ne mora uopste biti masno.
e, mlinci - to mi zovemo kore i pripremamo ih s piletinom ili fasiranim mesom i to je prilicno starinsko jelo kod nas, pavi se tako da se te pecene kore umacu u mesnu vodu, slazu u redove sa iscopanim mesom, na kraju jos malo zaliju mesnom vodom i zapeku.
kod nas se to jelo cesto jede za iftar - obrok kojim se prekida post u vrijeme Ramazana, mjeseca posta za muslimane![]()
snorki, nedjeljom se obično malo "jače" jede jer se ima i više vremena za spremanje (samo ako pada kiša9.
I jede se više slatkoga.
I cijeli dan si bliže frižideru.
I ponekad si kod mame na ručku.
Ma... svaki dan mi je Uskrs!
apricot prvotno napisa
Tetak mi je od Brčkog!8)
Wewa, stelja je od ovcijeg mesa![]()
ne znam, meni je stelja hercegovacki pojam![]()
zato se slabo razumijem![]()
Ja od nedjelje još ništa nisam skuhala. Još uvijek se prežderavamo s šunkom, mladim lukom, svježim domaćim sirom , hrenom... i ostalim s čim smo započeli još tog jutra. I nikako da se zasitim. Bojim se da ću još 2 dana tako dok sve ne pojedemo.![]()