Elina, ako ima problema s ravnim stopalima, a naročito ako ima i koju kilu previše ili je veća od prosjeka za svoju dob, pokušajte s plivanjem. Ono daje koordinaciju, a ovi problemi ne dolaze do izražaja. Ne znam gdje živiš, ali pokušajte bar po ljeti, uz to se na odmoru mogu raditi i druge stvari, a neće biti ni poznatih vršnjaka koji bi je zezali.
Inače, ja sam isto bila nespretno dijete, nisam znala sići po nizbrdici, onda sam se neko vrijeme (u pubertetu) bavila jogom i dobila gipkost. Snagu sam imala jer sam takve genetske građe i voljela sam cijepati drva i raditi slične stvari. Onda sam s 18 krenula planinariti i penjati se - u početku nisam znala preskočiti s kamena na kamen preko potoka, a nakon 3 godine sam bila i na Mt Blanc-u. S 20 sam naučila skijati. Bitno je da je ne kočiš zbog svojih strahova (nespretna je pa će joj se nešto dogoditi) - takvi su moji bili. Moj stariji sin je imao distoni, i sad sa 9 godina se vidi da su mu mogućnosti slabije nego što bi trebalo biti, ali ga potičemo na sve aktivnosti.
Na žalost, kod nas se selekcija za sportove radi već u ranoj dobi, ali nadam se da će s vremenom biti više mogućnosti za rekreativni sport za školsku djecu i adolescente (tjelesni u školi je premalo za to).