Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: krvne grupe

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno krvne grupe

Isla sam na pretraznik i nisam nasla da neko ima slicno pitanje. Molila bi ako neko zna muz i ja imamo istu krvnu grupu A+ je li to ima kakve veze.

Hvala

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nema nikakve veze.....

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I ja i MM imamao istu A+ krvnu grupu, i ja kad sam saznala bila turbo vesela, jer svi govore kako je dobro kad se pogode iste k. grupe. tako da ne znam zašto bi to bilo nešto loše, dapače.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma da... to ti je super
    ja sam A+ a mm je 0+ pa opet super :D

bitno je samo da zena nije - a muskarac +

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pitala sam iz tog razloga sto moje kolegice su rekle da to nije bas dobro. Pa filozofiraju i onda ja ma ne budi lina pitaj na rodi. Dok mi to nisu rekle ja sam isto mislia da je to ok.

:D

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma daj! reci im da lupetaju i da nemaju pojma!
    ovo sto vas dvoje imate, je najbolja moguca kombinacija, nemate neslaganje ni krvnih grupa ni Rh faktora!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

super - ista grupa i to još + !
    Samo nemoj računati da će i dijete imati istu krvnu grupu.
    meni su svi 0+ osim jednog djeda koji je bio - pa ja ispala 0-. Mojima je to bilo toliko nevjerojatno da sam morala ponoviti pretragu. Pobojali se da nisam njihova

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Gombica prvotno napisa
    bitno je samo da zena nije - a muskarac +
    ali ni ovo nije ni smak svita.
    ni nešto radi čega se triba zabrinit. sve se rješava jednim običnim rogamom.

ja sam 0-, mm A+, mala A+

mama, tata i brat su mi svi ili 0+ ili A+, jedino ja ispala obična 0 i to još negativna

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

još jedna obična nula i negativka

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I moji su pozitivna, a ja negativna Nemam blage koja je muz, svi njegovi su ista negativna pa nadati se da je i on

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja i MM također ista i to B pozitiv.

nisam čula ništa loše o tome

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Loryblue i kod nas isto:
    ja 0-, MM A+, Elena A+ , a za Gregora jos neznamo 8)
    Nije nikakav problem kad je mama 0-, samo sto treba kontrolirati krv na antitjela barem 2x tokom trudnoce i nakon prve trudnoce dobije se zastitna inekcija da ne bi bilo problema u drugoj trudnoci ... !

Ma sve je to ok..

Inace se krvna grupa 0 sama reproducira, odnosno naslijedjuje se od babe i dede, ne od roditelja ; pa otuda te cudne kombinacije.. 8)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mel prvotno napisa
    Loryblue i kod nas isto:
    ja 0-, MM A+, Elena A+ , a za Gregora jos neznamo 8)
    Nije nikakav problem kad je mama 0-, samo sto treba kontrolirati krv na antitjela barem 2x tokom trudnoce i nakon prve trudnoce dobije se zastitna inekcija da ne bi bilo problema u drugoj trudnoci ... !

Moram te ispraviti, ja sam negativna, mm pozitivna, a zaštitnu inekciju dobijes ako djete povuce suprugovu krvnu grupu da ne bi doslo do stvaranja antitjela.

Do sad sam imala dvije trudnoče, te oboje djece je moje krvne grupe te nisam imala potrebu za zastitnom inekcijom... a sada jos neznam koje krvne grupe ce bit treca beba.
    I krv sam kontrolirala 3 puta tokom trunoče, u 12 tj. u 28 tj. i jos me ocekuje u 34 tj. trudnoče...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a, to nisam napisala.. meni su provjerili poslije poroda i doslo je do stvaranja antitjela kod mene pa sam dobila inekciju, iako je do nedavno se ta inekcija davala bez obzira na potrebu..

uh.. u prvoj trudnoci (koja je bila visoko rizicna) su mi krv kontrolirali 4 puta
    Ovaj puta dva puta (26 i 35 tj) 8)

Ma valjda ima dosta utjecaja i kakva je trudnoca

ma bitno da je sve pod kontrolom i ok i da se jos i oko toga ne brinemo.. (uh i u ovoj trudnoci sam imala komplikacije .. ali ne tako kao prvi put, pa eto nekako me ta krvna grupa nije jako sekirala )

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ček, ja sam 0 neg, MM je A poz. Reko mi je ginić da će mi na idućem pregledu dat uputnicu za ponovno vađenje krvi, valjda da se vidi jesam li u međuvr. razvila antitijela ili kaj (sad sam 25. tj)? Niš mi nije jasno...

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Neroslava prvotno napisa
    Ček, ja sam 0 neg, MM je A poz. Reko mi je ginić da će mi na idućem pregledu dat uputnicu za ponovno vađenje krvi, valjda da se vidi jesam li u međuvr. razvila antitijela ili kaj (sad sam 25. tj)? Niš mi nije jasno...
    pa ako nisi razvila antitijela, oni ce ti ih dati nekom injekcijom... imas na netu o tim Rh faktorima pa pretrazi malo...
    to se jedino radi kad je mama - a tata + (ako sam i ja dobro shvatila)...

moja mama je 0-, tata A+, pa su meni dok sam bila beba nesto mijenjali krv pa sam i ja sad A+

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ovako je to. Ako je prva trudnoća u pitanju, onda u pravilu nema problema. Bez obzira na to jednom ili dvaput tijekom trudnoće se radi test na antitijela. Jer antitijela bi ušla preko posteljice kod bebe i tamo mogla uzrokovati probleme, između ostalog žuticu.

Prije su se češće rađala djeca kojima su odmah po porodu radili transfuziju dijela ili cijele krvi (zbog te žutice koja se razvijala još u utrobi), no, to ne mijenja njihovu krvnu grupu. Transfuzija se idealno uvijek radi s onom krvnom grupom koju beba ima.

Uglavnom, problem je da osoba koja je Rh- razvije antitijela ako dođe u kontakt s krvi koja je Rh+. Ako je mama Rh-, a tata Rh+, beba može biti i - i +. Ako je - onda je sve u redu i neće doći do senzibilizacije.

Ako je beba + onda može doći do senzibilizacije, najčešće tek kod poroda, zbog čega se u roku 72h mora primiti injekcija koja sprečava da dođe do stvaranja antitijela. Time se onda sprečavaju problemi kod druge trudnoće, gdje bi mačino tijelo da ima antitijela, moglo uzrokovati probleme s plodom ako je opet Rh+.

Koju krvnu grupu će dijete imati određuje se odmah pri začeću, a znati možete tek po rođenju. Šanse su približno jednake za oba faktora, + i -.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E, da, za one koje zanima genetika (kao mene), ako je mama 0- a tata A+, dijete može imati ili A ili 0 krvnu grupu i biti - ili +.

Mama: 00 (dva gena za krvnu grupu 0)
    Tata: AA (dva gena za kg A) ili A0 (gen za A i gen za 0, A je dominantan)

Beba može biti A0 ili 00, dakle kg A ili kg 0.

Rh faktor ide odvojeno, ili - ili +. - znači da na svojim krvnim zrncima nema određenu bjelančevinu, + znači da je ima. Zato osobe koje nemaju tu bjelančevinu mogu razviti reakciju kad prime krv u kojoj ima te bjelančevine.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mislim da to nema nikakve veze

ja sam 0 +, MM B-

a Luka je B+

i sve OK

relax, što je netko gore rekao

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

bitan je samo rh faktor mame tatin nije bitan evo moji starci oboje A+ a ja ispala 0- izgleda od dede ali to nije sigurno jer se njima nijr to radilo

kontrolilala sam 4 puta na senzilibitet i antitjela 9 tj 24 tj 36 tj i dan nakon poroda jer je mala A+ dobila sam taj serum iako nisam razvila antitjela

meni su rekli da to nije bitno za prvu trudnocu nego za naredne

nadam se da sam nekome pomogla svojim primjerom

ah da MM je A+ ali kao sto sam rekla to doktorima nije bitno

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ella, ako su ti roditelji oba plus, očito je da oni imaju svatko po jedan gen za + i jedan za -, što znači da si ti i od mame i od tate pokupila ovaj - i ispala -.

Koji je tata faktor utječe na to koji faktor će dijete imati, ali je uvijek stvar kombinacija. Mama je bitna u tom pogledu što samo negativna mama razvija antitijela na plus krv (krv pozitivne bebe) kada dođe u dodir s njom. Zato prima serum da se ta antitijela niti ne stvore.

Pozitivna mama sa negativnom ili pozitivnom bebom nije nikakav problem. Kao ni negativna mama s negativnom bebom - što se može tek znati nakon poroda.

Zato sve negativne mame idu dva ili tri puta tijekom trudnoće na testiranje na prisutnost antitijela.

Evo isječaka sa stranice poliklinike Harni:
    Iako Rh inkompatibilija jezički označuje tek raznolikost ili neslaganje u pogledu prisustva ili odsustva Rh antigena na majčinim i fetalnim eritrocitima, uobičajeno ovaj pojam podrazumijeva prisustvo protutijela u krvi Rh negativne majke koja su u stanju prolaziti kroz placentarnu barijeru i vezivati se za fetalne eritrocite, te izazivati njihovo raspadanje i destrukciju (hemoliza fetalnih eritrocita). Raspadanje fetalnih eritrocita izaziva fetalnu anemiju i visoki porast bilirubina u fetalnoj krvi.
    Učestalost Rh pozitivnih osoba u općoj populaciji iznosi 82%. Nasuprot tomu, jedna osoba je Rh negativna ukoliko ima prisutna oba dd antigena. Rh inkompatibilija nastaje samo u slučaju kada je majka Rh negativna (dd konstelacija), a fetus Rh pozitivan (DD ili Dd). Ovakova konstelacija nalazi se u oko 10% svih trudnoća, a do Rh imunizacije dolazi tek u 0.5 - 1% trudnoća.
    Imunoprofilaksa (zaštitna injekcija) kod Rh negativnih trudnica podrazumijeva primjenu imunoglobulina protiv Rh pozitivnih fetalnih eritrocita (Anti-D imunoglobulini). Ovi imunoglobulini se vezuju na fetalne eritrocite u majčinoj krvi i razaraju ih prije nego što reagira majčin imunološki sustav stvaranjem vlastitih protutijela koja bi onda osobito pogibeljna bila za bebu u sljedećoj trudnoći.
    Još detalja, ako vas zanima, imate na ovom linku:
    LINK: Rh inkompatibilija u trudnoći

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •