-
Pitanje.....pupkovina i to....
Budući da mi je prvi porod trajao 15 min (drip),a drugi 1,5h (prirodno)...bojim se da 3. put ne stignem u rodilište. Nadam se da se neće dogoditi...ali ipak....pa da pitam;
Što trebam napraviti s pupčanom vrpcom nakon rođenja bebe? Znam da je dobro pričekati da odpulsira....ali kad je treba rezati? Čim prestane pulsirati ili? Koliko dugo smije biti u komadu? Bojim se da ako se na vrijeme ne prereže da beba prestane disati?..... :?
-
ako se slucajno desi da rodis doma, jedino sto je bitno je da se utoplite ti i beba, naravno zajedno. golu bebu stavis sebi na (gola) prsa, dobro se zamotate i utoplite, i to je to.
pupkovinu je najbolje rezati sto kasnije. ne mozes ju prekasno prerezati (neke zene cak uopce ne rezu pupkovinu, nego cekaju da pupkovina i posteljica same otpadnu od bebe - to se zove lotus), ali prerano mozes.
beba sigurno nece prestati disati ako ne prerezes pupkovinu. stovise, sve dok pupkovina pulsira bebi dolazi krv sa kisikom, tako da joj je prelazak na ovaj svijet puno laksi i manje traumatican. na taj nacin beba moze poceti s disanjem pomalo, bez stresa.
dakle, najbolje sto mozes uciniti je utopliti oboje, uzivati u dojenju i mazenju, i cekati da dodje hitna
pupkovinu neka rjesavaju oni. ako se u medjuvremenu rodi i posteljica, stavi ju u neku zdjelu pokraj sebe i nastavi raditi isto sto i do tada - maziti se i dojiti
-
Felix puno ti hvala na odgovoru!
Jako si me utješila ovim da bebi neće biti ništa ako ostanemo povezane. Hvala!
-
Osoblje foruma
nece. kao sto je felix napisala, neke zene uopce ne rezu pupcanu vrpcu dok ona sama ne otpadne (jedno 5-6 dana, koliko sam citala). prerano rezanje pupkovine bi moglo cak dovesti do problema pri porodu posteljice, tako da je u svakom slucaju bolje rezati sto kasnije (mozda najbolje kad je posteljica vec vani).
-
Baš sam pročitala....dok u bolnici prerežu odmah pupčanu vrpcu da bebi prenaglo uđe zrak u pluča što je jako zapeče u plučima i otuda dolazi onaj grčeviti plač.
Bebe kojima vrpca odpulsira,pripreme se za prvi udah i nemaju onaj grč na licu od prvog plača već mirnije zaplaču....samo nisam našla taj podatak koliko najkasnije treba riješit pupkovinu pa još jednom hvala cure.
U našem Kc rodilištu odmah režu pupkovinu! Tražit ću da pričekaju da odpulsira. Nadam se da će me poslušati....
-
trazi da otpulsira, to je tvoje pravo!!
ako zele ikad dobiti titulu rodilista prijatelja djece, morat ce uvesti rezanje pupkovine tek nakon sto je otpulsirala u rutinu.
zar je tesko pricekati par minuta...?
inace, najbolje je prerezati pupkovinu tek nakon poroda posteljice.
-
Ma jooj...kad kod nas nešto tražiš i uopće te ne slušaju....drip daju bez upozorenja....i još kojekakve injekcije a da uopće ne vele šta je. Kod pregleda moraš pitati kako napreduje otvaranje ako želiš dobiti ikakav odgovor i tak.
Sve se bojim ovoga za pupkovinu ali SVAKAKO ću to tražiti. Čitala sam da beba ima nešto (grama) više ako se ostavi da odpulsira i da lakše i spremnije udahne naš zrak tak da se nadam da će me poslušati....
-
Podižem.
Ima li netko kakav dobar link na fotografiju ili video kako prerezati pupkovinu nakon poroda?
-
a zakaj bi ti rezala pupčanu sama
meni su na sv. Duhu pustili da otpulsira i poslije dali MM da ju prereže, beba uopće nije zaplakala, takva smirena faca
...u svakom sl. ja bih pričekala nekog stručnijeg da ju podveže s obzirom da nema nikakve žurbe.
Nedavno je doduše na telki bila neka emisija gdje je rečeno kak je lik spasio bebi život time što je podvezao pupčanu, ali uopće mi nije jasno zašto, pogotovo ako znamo za lotus.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma