Results 1 to 24 of 24

Thread: Što umijesto sike?

Ava M's Avatar

Default Što umijesto sike?

Prije par dana smo navršili godinu. Još uvijek dojim ali su to zadnja dva tjedna jako male količine. Nudim siku, stalno, ali počeo ju je sam odbijati .
    Tj. posiki jako malo, počela mu je služiti uglavnom za maženje i igranje. Količina mlijeka koju pojede, prema mojoj procijeni nije dovoljna ni da zamijeni jedan obrok. Po noći gotovo uopće ne sisa. Kad se probudi, ponudim mu je ali on se također samo priljubi uz nju, "zagrli je", "poljubi" i nastavi spavati.
    Imam dojam kao da su mu tri obroka krute hrane tijekom dana dosta da bude sit.

E sad, pročitala sam na nekom od topica (na žalost sad više ne znam gdje), koliko je mliječnih obroka potretrebno za njegovu dob.
    Ne pamtim točno koliko ali je definitivno više od ove količine mlijeka koju on dobije sisajući.

Što da radim? Kravlje mlijeko mu još ne bih nudila a bogme ni adaptirano.
    Naravno da ću i dalje forsirati sisanje ali mislim da tako ne dobije dosta mlijeka. Koje mlijeko da uzmem? Ili je možda kruta hrana dovoljna (uz ovo malo sike)?

Ava M's Avatar

Zar nitko :?

vještičica's Avatar

probaj jogurt/vrhnje/mladi sir

rizino i zobeno mlijeko je jako zdravo, a u obroke , osobito žitne možeš mu dodavati prženi i izmljeveni sezam (kalcij, željezo, magnezij...) - jako je koristan
    evo tekstića s coolinarike:

Znam da je sezam dobar izvor željeza. Ukoliko se integralni sezam popeče na tavi, samelje i koristi kao začin, da li će to na bilo koji način utjecati na količinu i oblik željeza?

Pitanje: slatkac1, 30.04.2007.
    Odgovor

U pravu ste, jer prženo sjeme sezama sadrži obilje kalcija (131 mg/100 g) i željeza (7,8 mg/100 g), magnezija (346 mg/100 g), ali isto tako cinka (10,2 mg/100 g). No kod toga treba znati da je sjeme sezama dobar izvor kalorija (567 kcal/100g). Sezam je svakako jedan od najboljih biljnih izvora kalcija pa može poslužiti kao dobra zamjena mlijeku. Mineralima u sjemenu sezama, uključivo i željezu, ništa se neće dogoditi pečenjem, prženjem i mljevenjem. S obzirom na njegove nutritivne vrijednosti, bilo bi dobro da ljudi više poznaju i koriste sezamovo sjeme u pripremi namirnica u domaćinstvu.

Ava M's Avatar

Cure hvala

Jogurt, sir i vrhnje već pomalo jedemo a probali smo i sezam.
    Ma mene je zbunilo to što sam pročitala da bi dijete njegova uzrasta trebalo imati više mliječnih obroka dnevno i u biti me zanima dali su majke koje prestanu dojiti oko godine dana odmah uvele boćice sa kravljim mlijekom ili je kruta hrana (koja sadrži kalcij) dovoljna da zamjeni nutritivne vrijednosti koje je dijete dobivalo preko majčina mlijeka?

Bas sam htjela postaviti ovo pitanje.
    Kad Leona napuni godinu dana pocet cu raditi. Ona ce i dalje, nadam se, nastaviti sisati popodne nakon posla, navecer i po noci nekoliko puta.
    Mene brine hoce li joj to biti dovoljno mlijeka i sto se jos ubraja pod mlijecne obroke? Da li su i rizino i zobeno mlijeko mlijecni obroci ili samo jogurt , sir (proizvodi od kravljeg mlijeka)?
    Dakle please, hoce li joj to sisanje nakon posla i po noci koje sam navela biti dovoljno mlijeka?

vještičica's Avatar

Mi tako sisamo već dva mjeseca i kusur. I njoj je dovoljno. Povremeno dobije jogurt/sir/vrhnje za doručak, uz još nešto. Mislim da bi tražila po noći da sisa da joj je malo, a ona spava (kuc-kuc) čitavu noć.

Hajd super, sad mi je lakse. Ma samo me brinulo hoce li joj to biti dovoljno mlijeka. Kad bolje razmislim, pa ni ne moze vjecno sisati svaka 2, 3 sata kao mala bebica.

M.a.r.t.a's Avatar

ja sam se ipak nedavno odlučila na žitarice sa adapt za doručak.

ne želim mu još uvesti kravlje mlijeko, a također mislim da je količina mlijeka koju dobije iz cike znatno manja od 0,5l dnevno.

znam da je bolja kombinacija jogurt, sir i sl, ali on nije zainteresiran.
    trudila sam se za doručak uvesti tako neki voćni doručak pa nekakvu jogurt ili svježi sir/keks/banana marendu, ali nije dobro prihvatio.
    pa sam teška srca ipak uvela taj jedan obrok adaptiranog.

LeaB's Avatar

Mlijeko nije je nužno da bi djeca dobivala kalcij. Što bi onda bilo s onima koji ga ne probavljaju?
    Kalcij sadrži sve tamno lisnato povrće, zob, zobeno mlijeko, mahunarke, tofu, integralni sezam, i još bolje crni sezam.

tonina's Avatar

Mogu li na rižinom/zobenom mlijeku miješati ...lina?
    Kad se otvori koliko traje?
    Moja mršavica slabo dobiva na težini,niti jednu vrstu gotove kašice neće pa bih nešto joj pokušala dati da malo popravi kilažu?
    Iskreno,pokušala sam uvesti i malo adaptiranog,ali nema šanse da joj ga uvališ.

Što mi još preporučujete što će nabaciti koji kil osim griza i palente,njih dosta koristimo?

M.a.r.t.a's Avatar

ja sam pokušavala par mjeseci sa rižinim/zobenim mlijekom. nije ga baš obožavao pa sam sa oko godinu dana uvela adaptirano za jutarnju kašicu.(nikad nije pio mlijeko na bočicu, tj. ne zna)

lina na r/z mlijeku su (meni) bljaki. možda na njemu da radiš griz obični, griz od pira, natopiš musle pa pomiješaš sa voćem i sl. kombinacije.
    kad ga otvoriš u frižideru može stati 4-5dana.

ja sam veliki mlijekoljubac, obožavam čokolino i musle (trenutno sam na dijeti ) pa računam da je glupo učiti dijete na rižino/zobeno mlijeko koje ni ja ne volim.

Frida's Avatar

Quote Originally Posted by tonina
    Mogu li na rižinom/zobenom mlijeku miješati ...lina?
    Kad se otvori koliko traje?
    Moja mršavica slabo dobiva na težini,niti jednu vrstu gotove kašice neće pa bih nešto joj pokušala dati da malo popravi kilažu?
    Iskreno,pokušala sam uvesti i malo adaptiranog,ali nema šanse da joj ga uvališ.

Što mi još preporučujete što će nabaciti koji kil osim griza i palente,njih dosta koristimo?
    Tonina, koliko je stara djevočica? Koliko je teška? Jel "slabo dobivanje na težini" tvoja procjena ili procjena liječnika?

Nisu sva djeca ista, baš kao ni mi odrasli, ima nas u različitim veličinama.

Na tvom mjestu joj nebih davala lina, u njima nema ništa zdravo, hrpa šećera od kojeg nema nikakve koristi.
    Raznovrsna prehrana, bogata svim namirnicama koje su prilagođene njenoj dobi dati će joj sve što treba, da bi bila zdrava i dobro napredovala nije nužno da bude mala buca.

tonina's Avatar

Dr.kaže da je malo 7 400 g za 8 mj.Sad joj je 9 i ići ćemo se izvagati opet ali vidim da nije baš dobila ni u ovih mj.
    U prosincu,sa 5,5 mj je imala 6 600 g,dakle za 2,5 mj je dobila 800 g i dr smatra da je to premalo.
    Sa dohranom brlja,malo oće,malo neće,ne znam više..
    a što onda dati da malo digne tu kilažu a da nisu ti šećeri?

Frida's Avatar

Tonina, nadam se da te neću udaviti dužinom posta, malo je opširniji, možda te malo "utješi":

Zdravo, dojeno dijete obično brže raste u prva 2-3 mjeseca svoga života, a svoj rast usporava od 3 do 12 mjeseca.

Većina tablica rasta koje su u opticaju napravljene su po djeci koja nisu isključivo dojena prvih šest mjeseci (uključuju djecu hranjenu formulom kao i onu koja su dohranu započela prije navršenog 6. mjeseca života).

Imaj u vidu da tablice rasta nisu test, nije cilj da dijete svakako dosegne 100. – najvišu percentilu. Da pojasnim: ako je dijete na 50. percentili krivulje težine, to samo znači da je 50% djece iste dobi lakše, a 50% djece teže od njega/nje. Ako je dijete na 10. percentili težine, to znači da je 10% djece iste dobi lakše, a 90% djece teže od njega/nje.

Pretpostavljam da se pedijatar vodi tablicama rasta ali one su samo jedan dio slagalice koji se promatra, zajedno sa ostalim faktorima, uključujući:

• Kakva je fizička konstitucija djetetovih roditelja? Kakva je bila njihova krivulja rasta? Braće i sestara i rođaka? Genetika igra veliku ulogu rastu djeteta, stoga ju nije dobro ignorirati.
    • Dali dijete stalno dobiva na težini, čak i ako je van krivulje?
    • Dali dijete savladava vještine predviđene za svoju dob ili onu koja je najbliža?
    • Dali pokazuje ostale znakove po kojima se vidi da je količina mlijeka/krute hrane koju unosi dovoljna?
    • Kakvo je opće stanje djeteta?

O dobivanju na težini u brojkama, prvo je prosječno dobivanje prema novim standardima SZO, a drugo prema La Leche League International:

0-4 mjeseca

SZO 155 - 241 grama tjedno (cca 664 - 1030 grama mjesečno)
    LLLI 170 grama tjedno(oko 730 grama mjesečno), za neke bebe prihvatljivo je i 113-142 grama tjedno(oko 480 - 608 grama mjesečno)

4-6 mjeseci

SZO 92 - 126 grama tjedno(oko 394 - 540 grama mjesečno)
    LLLI 113 - 142 grama tjedno(oko 480 - 608 grama mjesečno)

6-12 mjeseci

SZO 50 - 80 grama tjedno(oko 214 - 342 grama mjesečno)
    LLLI 57 - 113 grama tjedno(oko 244 – 480 grama mjesečno)

Što se tiče uvođenja krutih namirnica: imaj strpljenja, normalno je da dijete ne prihvaća sve jednako, ima dana kada jede više, dana kada jede manje, sve će to doći na svoje. Uvođenjem lina i sličnih gotovih kašica radiš si medvjeđu uslugu, istina, dijete će jesti ali ništa korisno neće dobiti.

Ako je malena zdrava i dobro napreduje ne opterećuj se brojkama.

tonina's Avatar

Hvala!!
    Slažem se sa svime navedenim ali nekad te okolina dovede u nedoumicu,ali srećom je tu RODA!!

Frida's Avatar

Hvala!!
    Slažem se sa svime navedenim ali nekad te okolina dovede u nedoumicu,ali srećom je tu RODA!!

Rozi's Avatar

tonina, ako će te to utješiti, mi se jučer vratili od pedice i upravo isto kao i kod tebe: 8 mjeseci i 5 dana, težina 7400. dobio 'samo' 300 grama u zadnjih mjesec i pol. njoj je to malo premalo, pa nas naručila za mjesec i pol opet na vaganje. ne zamaram se s time, i također hvala curama ovom forumu na tome, jer i moja se okolina brine, iako je to u dobroj namjeri. no, ja se ne dam smesti i prestala sam se zabrinjavati s šimunovih 3 mjeseca - oduvijek dobiva 'malo' na kilaži, ali on je živahan, za sada ni dana bolestan i samo tako i neka ostane.

pusa podrške

Zar je kolicina mlijeka bitna samo zbog kalcija?
    I nema sanse da znam koliko posisa jer sisa cesto, a po malo. Mislim, ni ne postoji nacin da saznam koju kolicinu mlijeka pojede ako sisa, zar ne?
    Postoji li onda nacin da saznam dobiva li premalo mlijeka ili mi ostaje samo moja intuicija (koja mi i nije bas narocito razvijena)?

tonina's Avatar

Išli na vaganje jučer nakon mj.i pol dana i dobila samo 300 g.
    Sada ima 7 700 i 74 cm,još tjedan dana pa 10 mj.
    Kaže dr.da je malo i ako se tako nastavi da će biti alarmantno.
    Sva sam izbedirana!!

AndrejaMa's Avatar

Tonina,
    Mi smo na 8 100, imamo 8 ipol mjeseci, dobili svega 100 g u mjesec dana, ali ne dam se.....Ako je beba dobro i zadovoljna, dobro nepreduje motorički i mentalno - ne brini. Kad se sjetim - eto navršit će i 9 mjeseci (a ovim tempom i cijelu godinu) a nije ni poduplao porođajnu težinu!!! (4280)

cvijeta73's Avatar

Išli na vaganje jučer nakon mj.i pol dana i dobila samo 300 g.
    Sada ima 7 700 i 74 cm,još tjedan dana pa 10 mj.
    Kaže dr.da je malo i ako se tako nastavi da će biti alarmantno.
    Sva sam izbedirana!!
    moja M je u dva mjeseca (od 8 - 10.mjeseca) dobila 350g - pedijatrica je na moj upit da li je to malo (jer uopće težinu nije ni spomenula na pregledu) rekla da je M super, odlično napreduje, super izgleda i nema razloga za brigu (a kamoli da je alarmantna situacija). pa ti sad budi pametan...

Tonina, lijepo ti stavi maloj mali uteg ispod pazuha kad se važe, da umiriš pedicu, a ti se, ako je mala u redu, lipo opusti i ne brigaj . Mi smo sad u 20 dana nabrali jedva 100g (6.5 mjeseci) pa doc kaže da je sve super.

tonina's Avatar

E to s utegom je dobra ideja!! :D

Zadnjih par dana ništa ne jede,kao da zna da je dr.rekla da je mršava pa iz dišpeta neće da jede!!