Results 1 to 33 of 33

Thread: Platnene pelene i pokretljivost.

Default Platnene pelene i pokretljivost.

Ljudi, pomagajte!!

(Ne znam da li je bila tema, ali nemam vremena kopati, pa ako netko zna za takvu raspravu vec, neka me uputi i bit cu jako zahvalna )

Dakle, moja mala je platneno pelenasica od prvog mjeseca zivota, a sada ima skoro 5 mjeseci. Nedavno smo bili na putu par dana i tada smo koristili jednokratne pelene. Ja sam ostala u totalnom soku koliko je to dijete pokretljivije sa jednokratnim pelenama. Odmah se uzvrtila, nozice su letjele na sve strane. Uglavnom, platnene je definitivno jako ogranicavaju, a nisam tog bila ni svjesna. Koristim uglavnom žute racmane i njihove zastitne. U svakom drugom pogledu sam s njima jako zadovoljna. Jel ima itko slicnih iskustava? Ne zelim se vracati jednokratnim pelenama, a bezpelenastvo hmmm..nisam bas ziher da sam to u stanju. Imate li kakav prijedlog kako da mi dijete bude pokretno i veselo u tim glomaznim platnenim pelenama :?

Smrc..zar nitko? Vas ostale platnenase nije mucila ta sputanost? Evo, cak sam se uhvatila da pomalo proucavam bezpelenaske topice . Pa dajte, koje platnene preporucate u te svrhe, tj. da nisu ogranicavajuce i debele.

aishwarya's Avatar

Evo da ti ja na brzinu odgovorim...I meni se činilo da je E. sputana pelenama jer npr. tek kad bi je skinula onda bi stavljala noge u usta. Onda sam vidjela da to može i kad ima pelenu. Pa sam mislila da se ne okreće jer joj je pelena predebela, a sad to radi bez frke i kad ima noćnu. Nastavak slijedi...

aishwarya's Avatar

Uf, izgleda da su (opet) zubi, nervozna i pospana, a nikako zaspati...
    Uglavnom, skužila sam da pretjerujem s debljinom pelene i u zadnje vrijeme mi se kao dobitna kombinacija pokazalo tanka HM pocket pelena i jedan uložak tipa FB ili Smib i mijenjanje max. svaka dva sata. Ako mislim da je duže neću prematati onda tutnem i jedan uložak od konoplje koji je tanak, ali super upija. Sad sam sigurna da joj pelena ni najmanje ne smeta jer se okreće brzinom svjetlosti u svim smjeroviima i tek što nije propuzala.
    Nadam se da sam bila od pomoći

Mama Medo's Avatar

da vidiš što ja sve medi stavim (debelu HM pelenu sa tetrom i debeli vuneni soaker) pa je svejedno spretan i penje se na sve živo i jurca.

ali možeš probati sa nekim pelenicama koje su uže medju nogama (iako ja ne vidim baš neku razliku). koje mi sad padaju na pamet a da su uske... hm... swaddlebees definitivno, celtic cloth, luxe baby, dream eze...

Bas sam htjela postaviti isto pitanje. Moja mi se cura isto cini aktivnija kad je u jednokratnim. Bas me zanimaju vasa iskustva. Ja joj sad znam po danu stavit tetra pelenu sa zastitnima.

Jesi! Puno hvala

Ma da, mislim ocito je da ih vise ogranicavaju u kretanju nego jednokratne, ali s druge strane imaju toliko drugih prednosti...

Hvala cure. Pa ja sam z tog razloga nakupovala zutih racmana, jer su oni navodno medju uzima medju nogama. Ali bas ju nekako muce te zastitne hlacice. One su krute i nezgodne. Ah, probat cu mozda prosiriti svoj asortiman pelenica . Dajte jos prijedloga i trikova, pelenaski strucnjaci

vještičica's Avatar

Mi jako volimo naše Thirsties zaštitne gaćice, mekane su i nikad nisu procurile.
    Šmizla od početka nosi platnene, prvo tetre, potom šivene. Okreće se od 2,5mj, sjedi od 4,5, ustala uz namještaj sa 6, hodala uz namještaj sa 7, hoda sama sa 10. Sad nesmetano trči

slava's Avatar

Mi smo ušli u platnene s 9 mjeseci. Prohodao je s 10 mj. i 10 dana. Nisam primjećivala da ga pelena sputava. Dobio autić, onu mali guralicu, s godinu dana. Odmah se počeo voziti na njoj. Nakon mjesec dana sam se posjedao i silazio s tog autića. Pelene smo imali najviše kamarisa i nešto ostalih. Kamaris imamo brodiće koje su nešto starije proizvodnje od medeka koje također imamo par komada. Uglavnom brodići su manje i uže pelene od medeka, a proizvođač isti.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

evo i mene, moja platnenopelenašica se rotirala s 2 mjeseca, propuzala s 5 mjeseci, a samostalno hoda od svojih 11 mjeseci.
    kad je dijete spremno za kretanje, kretat će se i to nema veze s debljinom pelene.
    da, izgledaju slobodnije, i jače mašu udovima kad su goli ili u tanjoj peleni. ali mislim da to u konačnici nema utjecaja na rotacije, puzanja, sjedenja, hodanja i trčanja.

Ok, nemojte me vise tjesiti, jer su vam klinci takvi motoricki genijalci, da cu se poceti pitati sto je s mojom malom da vec ne trci . Hvala svakako, znaci platnene nisu takvo ogranicenje. Pusa

meda's Avatar

gacice od vune su ti jako mekane, probaj s tim

Dia's Avatar

mi smo silom prilika bili 5 dana u jednokratnima, nisam vidjela nikakve promjene

iskreno ja mislim da je stvar u tome sto oni obozavaju biti goli

imas negdje temu; paltnene i motorika

ana.m's Avatar

Meni se čuinilo da ju je to sputavalo dok je bila manja, ali sada to uopće ne primjećujem. Kak se ponaša kad ima platnenu, tako se ponaša i kada ima jednokratnu. Jedino kad je gola, kao da se preporodi.
    Mi preko dana koristimo samo HM pelene bez uloška.

slava's Avatar

Generacije su odrastale u pletnenime. I ja sam bila u platnenima, pa smo svi prohodali i nitko se nije niti zapitao jel' nas pelene ometaju. Drugih pelena nije bilo i sve bilo ok.

znatizeljna's Avatar

Quote Originally Posted by slava
    Generacije su odrastale u pletnenime. I ja sam bila u platnenima, pa smo svi prohodali i nitko se nije niti zapitao jel' nas pelene ometaju. Drugih pelena nije bilo i sve bilo ok.
    X

Ah, cure, ovaj topic je otvoren u zadnji čas za moj spas! Moj maleni ima 8 mj, platnene od prvog dana, ali nema nikakve nakane okrenuti se. Čitala sam da je granica za okretanje 7 mj, i da ne lažem, par puta se slučajno ali spretno okrenuo s trbuha na leđa, ali obrnuto nikako. Na trbuhu je od početka ko doma, podiže se već dugo i na jagodice prstića na rukama. Problem je kaj neće na bok, a kad ga ja smjestim s pelenama, ili se prevrne natrag ili ak je dobre volje i znatiželjan, digne glavu, ramena i hop, na trbuh. Kad ga smjestim na bok bez pelena, duže se zadrži. Trebam li brinuti, ili jednostavno imam nezahtjevno, zadovoljno i malo tromo dijete, kojem je ponekad najvažniji palček u ustima .
    Aishwarya, vidim da su nam klinci par dana razlike, kad si ti dočekala to okretanje?
    Mama Medo, gdi nabavljaš ove tanje pelenice među nogama? I kakva je to HM pelena? Mi koristimo one šivane doma, Rodine, Fuzzy Buns i Mib -ove

aishwarya's Avatar

Quote Originally Posted by Adriven
    Aishwarya, vidim da su nam klinci par dana razlike, kad si ti dočekala to okretanje?
    Evo ima možda nešto više od tjedan dana da se okreće, prije je to bilo više-manje slučajno. Sada ju kad se probudi više nikad ne nalazim na leđima, nego uvijek na trbuhu (a to je prije mrzila) i kotrlja se s jedne na drugu stranu kreveta. Inače znam pouzdano da je s bebom sve u redu, vježbamo s njom svakodnevno, ali je bucka dosad bila nezaintersirana.
    I kakva je to HM pelena? Mi koristimo one šivane doma, Rodine, Fuzzy Buns i Mib -ove
    H(ome) M(ade) - šivane doma
    Mib (Smib ili kako se već zove) točnije njihove Dore meni su skroz fine pelene i prilično uske među nogicama, a niti FuzziBunz ne bi trebale biti predebele samo s originalnim uloškom. Puse su nam premale

Dionea's Avatar

Bok svima!

Mi prelazimo na platnene pelene i koristim MIB-ove, Kamarisove i imam jednu Imse Vimse i Kissaluvs. FB small joj je već s 2,5 mjeseca bila premala- ili ja to ne znam namjestiti oko njenih debeljuškastih nožica. Osim toga pelena je od mikroflisa, a ograničena sam na pamuk zbog atopijskog dermatitisa.
    MIB- ove mi se najviše sviđaju, ali se dosta urezuju gumice u nogice, a također i zaštitne gaćice. Kakva su vaša iskustva?
    Kakve su Racman pelene jer ih planiram nabaviti.
    Koje zaštitne gaćice mi preporučate?
    I pitanje za mame koje koriste vunene gaćice- s čim ih lanolizirate?
    Molim pomoć- malo sam očajna.

anjica's Avatar

o lanoluiziranju imas jako puno na ovom topicu http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=21702
    inace, lanolin mozes kupiti u apoteci

mi imamo zeleni racman, super smo zadovoljni, imaju deblji ulozak, i koristim ih samo za noc zbog dobrog upijanja

meda's Avatar

dorian kad ima neku glomazniju pelenu, ili nocnu, ne moze tako visoko dignuti nogu, pa se ne moze popesti an krevet od prve, na primjer

Ja sam se prije cca. 2-3 zabrinula zašto se Paula uopće ne rotira a ima već skoro 5 mjeseci. Onda sam malo pojačala grijanje i ostavila ju golu na ručniku i u par dana već se okretala bez problema i nakon nekoliko pokušaja više joj ni ruka nije bila zarobljena nego se odmah digla na podlaktice.

I dalje se uopće ne okreće kad je obučena, ali kad je gola ili samo u peleni onda uopće nema problema. U jednokratnoj je pokretljivija ali se okreće i u platnenoj. Jedino kad joj stavim zaštitne gaćice koje su malo tvrđe i šire onda ne može, odnosno niti ne pokušava. Kad ima još i hlače, nema šanse. U jednokratnoj i hlačama se uspije okrenuti.

Fala, Aishwaria, malo mi je lakše. On je isto bucmasti, ne tolko po ličeku, ali ruke i noge...Ostaje nam vježbanje.
    Dionea, Fb smal je još unatoč debelim nogicama na knap išla do nedavno, probaj joj malo otpustiti koji druker.I moj maleni ima AD, ali smo pelene od mikroflisa do sada normalno koristili, nije bilo problema, kak ih imam malo, naiđe 1-2 na dan. S Mibovima imam isti problem, ali su im zaštitne zakon.Osim tih zaštitnih imam i Toots Bots-ove, Bambino Mio, Bummis i Dr. Seuss. Tootsice i Bummis mi ponekad noću malo propusate sprijeda, jer spava potrbuške a i najstarije su pa su se možda malo i ofucale. B. mio i Dr. S. su na knap sprijeda oko nogica, i veće pelene na tim mjestima teže prekrijem u potpunosti. Racmanove su slične Kamarisovim, samo malo gracilnije.

Dionea's Avatar

Adriven, hvala ti puno! Probat ću ponovo FB namjestiti. Nabavit ću i Racmanice pa da vidimo. Moguće da su ove zaštitne gaćice od MIb-a premale.

ana.m's Avatar

Evo, danas sam "uhvatila" Ivu kako je nožne prste bez pol frke ugurala u usta. A ima platnene i nije baš nešto šlank.

Ah, definitivno je - moja mala strajka sa dizanjem nogica kada je u platnenima. Inace je isto prilicna lijencina i zvakanje i proizvodnja galame su joj puno zanimljiviji od eventualnog okretanja. Najaktivnija je po noci kad se po kindacu baca s ledja na bok i tako seta po njemu ko neki breakdancer. Uglavnom, prasica, nije da ne moze, nego joj se neda :/ biti malo aktivnija preko dana na puzlama.

Racmani su ipak puno manji od kamarisa. Ja vec pocinjem vjerovati da je kamaris osmisljen za inkontinentne dedeke i bakice, a ne za djecu, pa to je ooooogromno!!

Istina , maleni sad ima 8.5 mj. i malo više kila, a Kamaris koristimo tek odnedavno, i to za po noći. Kolko je tvoja bebačica stara?

aishwarya's Avatar

Quote Originally Posted by Frntifljuška
    Inace je isto prilicna lijencina i zvakanje i proizvodnja galame su joj puno zanimljiviji od eventualnog okretanja.
    Kao da opisuješ moje dijete.

Istina , maleni sad ima 8.5 mj. i malo više kila, a Kamaris koristimo tek odnedavno, i to za po noći. Kolko je tvoja bebačica stara?
    5 mjeseci. I kamaris joj je fakat preogroman, tak da mislim da cemo ga poceti isto koristiti tek za par mjeseci. Ali dobre su mi njihove prekrivne (one vulgaris, bez ukrasa), jer su dosta mekane. Skuzila sam da to kretanje sa platnenima ovisi uglavnom o prekrivnim. Recimo racman prekrivne sa slikicama su dosta krute i u njima se ne zeli mrdati. U meksima vec ide bolje. Ok, vec sam dosadna . Uglavnom, kad tad se bebe pocnu mrdati i u platnenima, samo im treba biti dovoljno dosadno da se pozele mrdnuti s mjesta

Moja beba se jučer okrenula s leđa na trbuh u zelenom racmanu s umetnutom tetra pelenom, širokim i tvrdim zaštitnim gaćicama i piđami :D

kahna's Avatar

Quote Originally Posted by Sirius Black
    Moja beba se jučer okrenula s leđa na trbuh u zelenom racmanu s umetnutom tetra pelenom, širokim i tvrdim zaštitnim gaćicama i piđami :D
    :D :D :D
    Čestitam. Jel to prvi put ili prvi u platenoj?

Prvi put se samoinicijativno okrenula prije tri tjedna (bez da joj mašem igračkom da ju dohvati) ali je ispočetka to mogla samo gola ili u jednokratnoj peleni. Nakon toga joj je uspijevalo i u platnenoj bez covera i bez hlača. Sad se vrti ko luda i više joj ništa ne smeta