Kako je prošli tjedan pao snijeg, naši prvašići za par dana idu na jednodnevni izlet na Platak. U razredu imaju dvoje mali roma, dječaka i djevojčicu, čije su obitelji, jako lošeg imovinskog stanja. Oni, naravno, nemaju osamdeset kuna za taj izlet. Meni je inače žalosno što ta djeca ne idu niti sa razredom u kazalište, muzeje i na sva mjesta gdje se plaća ulaznica, već ostaju sa knjižničarkom u školi.
Na roditeljskom sastanku smo dali prijedlog da svi damo malo više, pa da i ta djeca mogu na izlet sa ostalom djecom. Iako je taj prijedlog prihvaćen, razrednica je nakon nekoliko dana rekla to ipak otpada, da se jedna majka njoj osobno požalila, jer ima dvoje djece u školi, teško pokriva sve njihove potrebe i ne može financirati drugu djecu.
Ja tu majku razumijem, jer neke obitelji jedva sklapaju kraj sa krajem. Kako je ovo tek prvi od tri izleta koji predstoje do kraja školske godine, ovakva praksa bi bila preveliko opterećenje za budžet nekih obitelji.
Međutim, postavljam si pitanje da li postoji neki drugi način da se pomogne toj djeci koja nikada neće ići na izlete? Pretpostavljam da u svim školama ima takvih slučajeva, pa ne znam da li se nešto poduzimalo po tom pitanju, da li možda neke institucije mogu pokriti te troškove?
Da li netko ima takvih iskustava?