Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: marama-početnica

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno marama-početnica

Kupili maramu (Ellaroo, 5m), fizijatar rekao da smijemo. Znam (zasad) vezati samo dupli križni.

Pitanja:
    1. Smije li dijete od skoro 4 mjeseca imati rukice van marame? Glavicu inače drži, ali ako su joj ruke unutra to joj smeta jer ih ne može žvakati . Može li joj bar jedna ruka biti van, dakle da s jedne strane marama prolazi ispod lakta /pazuha?

2. Shvatila sam kako dijete staviti u maramu, ali nigdje ne piše kako ga izvaditi? Razvežem maramu skroz ili ima i neki tajan način da marama ostane na meni?

3. Može li se dojiti u marami i u kojem položaju? Ima li neki link na upute za vezanje? (M. je dosta dugačka, oko 67cm)

4. S koliko mjeseci se smije u bočni položaj?

5. Svugdje čitam kako po vani satima šećete u marami, a što ako počne plakati, vadite ga van za dojenje, vraćate unutra?

6. Kako obučete dijete po ovom vremenu ako izlazite u marami (molim detaljno)

Ima toga još , ovo je samo početak .

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo veterani duplog križnog 8)

2. vadim dijete tako da ju uhvatim ispod ruku i dignem gore, ona si sama oslobodi nogice. Ili skupim oba kraka u kojima "sjedi" tako da, kak da objasnim, guza ispadne van pa ju izvučem prema naprijed

5. izvadila bih je van, sjela na klupu ili u kafić, srk mljac, idemo dalje

6. dok je bila mala za ovo vrijeme bi obukla skafander sa "šlapicama", kapa, šal. I maramu na sebe i tek onda jaknu koja ostaje raskopčana ili se zakopča tako da je beba unutra (ovo sam mogla samo dok je bila sasvim mala)

ostalo nisam kompetentna (br. 1 mislim da može, ali valjda piše u nekim uputama)

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

1. čoksa, probaj naučiti i klasični križni (onaj što ima dodatnu potporu za leđa). Na taj način mislim da bez beda možeš maloj držati ruke vani jer je dodatno poduprijeta i nema straha.

2. s vremenom (nakon par sati) je marama opustila pa ju je bilo lagano izvaditi van (nešto slično kao kod Ailish), iako nisam sigurno da li je to bilo dobro što je otpustila. U drugim slučajevima bih ju razvezala. Ali to mi je oduvijek bila slaba točka koju nikad nisam usavršila - vraćanje u već korištenu zavezanu maramu.

3. Ne znam, nikad nisam uspjela, cice mikroskopske, loše postavljeno dijete i tak. Par puta mi je uspjelo, ali sam morala pridržavati cicu prema gore, i bilo je na knap.

4. Ne znam.

5. Mi smo se najviše doma nosili, za van smo se ispraksirali kad je već bila veća i rjeđe tražila cicu, pa ti ne znam odgovor.

6. ko i Ailish (kaj se moje jakne tiče), a skafander joj nisam oblačila nego duple deblje čarapice, ili kaj već imaš u tu svrhu (recimo ko one ličke čarape). A gore, ah to bih procijenila po trenutnom vremenu, nikada predebelo jer ju ja jako grijem, plus marama, plus moja jakna.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vidim da nisi dobila odgovor na
    4. Moja cura ima već skoro 7,5 mjeseci i mislim da ju tek sada nekako mogu staviti u bočni, nisam još probala, ali ne bih nikako prije, znači to ti je još definitivno prerano.
    A za dupli križni je isto prerano da joj rukice budu vani, ovako kako ti je i Jelka napisala.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala, idem usavršavati križni..još jedno pitanjce: kad motate taj križni stavite li prvo dijete na sebe (kako sam vidjela na jednom linku) ili prvo montirate maramu, pa onda ubacujete dijete?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Evo baš ovako, korak po korak. Prvo marama, a onda beba.
    http://www.didymos.de/html/bindeanle.../anleitung.htm

Meni je ovaj način vezanja s ella-roo maramom bolji od duplog križnog jer ella-roo baš ne podupire dijete najbolje (tanka je i brzo se izvjesi), a ovako ima još jedan sloj materijala preko bebe pa ipak bude nešto čvršća.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    2. s vremenom (nakon par sati) je marama opustila pa ju je bilo lagano izvaditi van (nešto slično kao kod Ailish), iako nisam sigurno da li je to bilo dobro što je otpustila. U drugim slučajevima bih ju razvezala. Ali to mi je oduvijek bila slaba točka koju nikad nisam usavršila - vraćanje u već korištenu zavezanu maramu.
    zanimljivo, ja nisam nikad imala s tim problema - kako ide unutra tako i van, i ne bih rekla da se marama nešto posebno otpusti za vrijeme nošenja

jedino imam osjećaj da se s vremenom nešto produljila

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Gdje su ručice kad je bebač u križnom? Moja stalno drži ruke naprijed (kao kad leži u potrbušnom položaju), nikad ne nasloni glavu na mene. Jel to OK? :/
    Ne mogu je nikako potrpat u maramu, a da glava ne viri potpuno vani, tako da je svejedno uvijek moram malo pridržavati, bojim se da ne "klecne". Radim li nešto krivo?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u običnom križnom imaš rub tobolca kojim joj možeš poduprijeti glavicu. ja sam ga vezala tako da sam napravila tobolac i prebacila krakove preko leđa, ubacila andreja i onda vezala do kraja.

pogledaj malo stare topice:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=23694
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=43860
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=28554
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=23722

a najbolje bi ti bilo naći se u gradu s nekom maramašicom i sve lijepo uživo vidjeti.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nosim Jana u križnom,
    drži rukice unutra, malo su mu skupljene, da ga smeta, bunio bi se. Vadim ga van tako da ga malo podignem i prebacim preko ramena dok izvadim nnožice. Jan dosta čvrsto drži glavu, no ipak dok hodam malo je pridržavam.
    Ako ga izvadim, ostavim maramu na sebi i bez problema ga opet mogu staviti unutra.
    Jan je dosta miran u marami, nikad nije zaplakao, zna i zaspati.
    Kad bočno?
    Ne znam, pretpostavljam kad počne čvrsto sjediti.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ah, ne znam, mi se dva dana privikavamo po kući, max. pola sata je relativno OK (samo ako stalno pocupkivam i hodam), ali dalje... :/ . Stalno žvače maramu, a po danu ionako NIKAD ne spava, pa nema nade da je obori san...ni glavu neće nasloniti na mene, sva je napeta ko puška, sjedi ko na osmatračnici podboltana rukama. Vidjet ćemo, kasno smo počeli...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ovako je i nama bilo na pocetku... proci ce ta faza brzo, samo nemoj nista da forsiras... nas prvi izlazak napolje u marami je trajao 10 min, a sad izbivamo i po par sati...

i ja sam pre pa dana dobila ellaroo, pa smo u toku privikavanja na istu (do sada smo imali neku domace izrade)...

1) n. retko kad zeli da drzi rukice unutra, jedino kad zaspe, pa mu ih ja potrpam unutra, radi vece potpore dok spava
    2) nema potrebe razvezivati maramu, prilikom vadjenja ponovis sve korake kao i prilikom stavljanja, samo unazad... marama ostane na tebi, pa mozes lako da vratis bebu kad zatreba
    3) da, ali treba malo prakse. mi dojimo u uspravnom polozaju, samo malo popustim vez na marami tako da n. dodje u visini grudi, i malo je zarotiram na levo ili desno, tako da mu se usta nadju tacno ispred bradavice... grudi su mi normalne velicine, a n. zna da se ovako i uspava i otspava u tom polozaju
    4) jos uvek ga ne koristimo, imamo 6 i po meseci
    5) otkako se n. navikao na maramu, ne secam se da se desilo da je u njoj plakao... u svakoj slucaju, ako se uznemiri i uzvrpolji, ja se trudim da promenim ritam i korak, dok ne pronadjem ono sto njemu odgovara.. uglavnom pali... ako ne, onda ga izvadim i nadjemo neko odgovarajuce mesto da se podojimo
    6) meni je najbolje da n. i sebe obucem lagano, par slojeva tanje pamucne odece, obavezno kapicu i jos jedan par debljih carapa, stavim ga u maramu i obucem jaknu mm preko... ubedljivo najbolja kombinacija, a ako vam je vruce, uvek mozes da se raskopcas ili skines

evo ovde imas par nasih slika koje ilustruju ovo sto sam gore napisala http://nimcevici.spaces.live.com/photos/

n. i ja vam zelimo da se duuuugo nosite u veselju i radosti

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja imam jedno pitanje...
    L. se obožava nositi u marami, vežem dupli križni (jedino to znam zasad), ali ona ne voli držati rukice unutra, ljuti se, a kad ih izvadimo, zadovoljna je. E sad, vi kažete da ne bi smjela držati rukice van. Jel' to baš neki problem?
    Ovaj obični križni sam probala vezati, ali nekako mi je puno draži dupli križni.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Ah, ne znam, mi se dva dana privikavamo po kući, max. pola sata je relativno OK (samo ako stalno pocupkivam i hodam), ali dalje... :/ . Stalno žvače maramu, a po danu ionako NIKAD ne spava, pa nema nade da je obori san...ni glavu neće nasloniti na mene, sva je napeta ko puška, sjedi ko na osmatračnici podboltana rukama. Vidjet ćemo, kasno smo počeli...
    Mi smo još kasnije počeli (5 mjeseci) a K. od kad sam je stavila prvi put u maramu je potpuno zadovoljna, odnosno obožava se nosit. Imamo Sanjinu Kamaris maramu koja je dosta debela ali je zato čvrsta i udobna i ništa se ne razvlači. Vezujem je isključivo u križni vez jer sam njega prvog naučila, K. je zadovoljna a meni je zbog problema sa leđima upravo idealan. Maramu koristimo za po doma i za kratke šetnje (u kupovini i sl.) ali za duge šetnje uzmemo kolica jer ne mogu dugo izdržati nositi je i hodati. Dakle, prvo vežem maramu pa stavim malenu, lako je izvadim, i u jednom vezanu maramu nekoliko je puta stavljam i vadim. K. ne smeta kad su joj ručice unutra (valjda je tako odmah naučila) i toliko je zadovoljna biti uz mene dok npr. kuham da joj je valjda to važnije od toga da izvadi ruke. Ali opet ona je beba koja je po mirnoći izvan svake konkurencije, npr. ne mogu zamisliti sina ni sekunde da se nosi u marami sa skupljenim rukicama . I K. se potpuno opusti i nasloni glavicu a ako je vrijeme spavanja zaspi, vremenom će se i tvoja malena naučiti opustiti. Kako Kamaris nije baš za ljeto morat ću sad u potragu za nekom ljetnom maramom (ako netko ima savjet molim !). Imam još dvije vrste nosilica ali mi je ova debela marama na križni vez jedina prihvatljiva zbog leđa.

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ako smijem pozvati sve zainteresirane, imamo novi forum samo za nosenje, na www.nosiljke.com pa se i tamo mozemo druziti. :D

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

podižem.

i mi smo početnici, zasad vežemo obični križni ala dydimos 8)

i mene zanima kako bi zapravo bebi trebale stajati rukice, moj se rukama osloni na mene, rukice ostanu unutar marame, neki put se u početku malo odguruje i neće priljubiti glavu (ali samo dok ne izađemo van)

pitam jer mi se čini da ne mogu dovoljno zategnuti maramu oko njegove glave, između tijela nema lufta ali glavica ima malo :?

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

zaboravila sam napisati, bebi je 1,5 mj.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako su mu ručice savijene u laktu i oslonjene na tebe, šačicama uz lice, to je ok. pa niti ne možeš mu glavicu skroz fiksirati, mora je moći okretati. kad zaspi okreni mu glavicu na stranu (lagano se nagni naprijed da napraviš mjesta) i fiksiraj je krakom marame.

joj, te male mrvice u marami!

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

točno tako :D
    znači dobro je 8)

sad se malo buni na maramu, pogotovo kad je stežem ali čim izađemo iz stana uživa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •